Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Zelf stucen: geen eenvoudige klus

31-03-2021
Zelf stucen

Ben je van plan zelf aan de slag te gaan met het stucen van dat muurtje of het plafond? Informeer je dan vooraf goed om te bepalen of zelf die klushandschoen oppakken het beste idee is voor jouw situatie. We zetten hier de belangrijkste voor- en nadelen van zelf stucen voor je op een rijtje en reiken je een globaal stappenplan aan als je echt zelf met deze klus aan de slag wilt. Kom je er na het lezen van deze pagina toch achter dat je liever niet zelf aan de slag gaat met deze specialistische klus? Via Werkspot kom je eenvoudig in contact met ervaren stukadoors die deze klus graag voor je verzorgen.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Zelf stucen: weet waar je aan begint
 2. Stappenplan zelf stucen
 3. Voor- en nadelen van zelf stucen

 4. Zelf stucen of uitbesteden: het verschil in kosten
 5. Toch liever niet zelf stucen? Vind snel een vakman op Werkspot

Zelf stucen: weet waar je aan begint

Stucen is een typisch zo'n klus waarbij het eindresultaat beter wordt naarmate je het vaker doet. Je kunt je dus afvragen of het verstandig is om zelf de muren in de woonkamer te stucen als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Om over het plafond, waar je ook te maken hebt met de werking van de zwaartekracht, nog maar te zwijgen.

Zelf stucen lijkt misschien een goedkopere oplossing, maar als je niet precies weet wat je doet, moet een stukadoor jouw werk herstellen en ben je uiteindelijk meer geld kwijt. Een ervaren stukadoor werkt daarnaast sneller, zodat je minder lang in de rommel zit. En heb je ook advies nodig, bijvoorbeeld over het type pleister dat je het beste kunt gebruiken, dan kan hij je adviseren over de beste opties voor jouw situatie.

Bezint eer ge begint gaat hier dus zeker op. Heb je nog nooit eerder zelf een muur of plafond van stucwerk voorzien, dan is het uitbesteden van de klus waarschijnlijk een slimme mogelijkheid. Wat natuurlijk ook meespeelt, is om welke muur het gaat. Gaat het om de zolder die je vooral als opslag gebruikt, dan is dat wellicht een mooie mogelijkheid om jouw stuc-vaardigheden te verbeteren. Gaat het om een ruimte waar je vaak te vinden bent, zoals een woonkamer of slaapkamer, dan is het verstandiger om een ervaren professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat het eindresultaat perfect is.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Stappenplan zelf stucen

Wil je zelf aan de slag met stucen? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Laat je daarnaast ook goed informeren in de doe-het-zelf-zaak, zodat je zeker weet dat je de juiste spullen in huis hebt. Zo is het bij de keuze van het soort stuc en voorstrijkmiddelen ook belangrijk te weten met wat voor type ondergrond je te maken hebt. Dit stappenplan helpt je op weg en laat zien wat er allemaal komt kijken bij deze lastige klus.

Zelf stucen: voorbereiding

 • Vloer afplakken Plak de vloer af met stucloper, zodat die schoon blijft terwijl jij het stucwerk aanbrengt.
 • Muur voorstrijken Maak de ondergrond droog en schoon met een borstel. Breng vervolgens de voorstrijk aan, zodat de stuc straks goed hecht. 
 • Hoekbeschermers aanbrengen Om de hoeken van het stucwerk te beschermen, plaats je hoekbeschermers. Voor een optimale bevestiging plaats je deze minimaal drie uur voordat je start met stucen.
 • Stuc maken Maak de stuc aan zoals beschreven op de verpakking. Houd er rekening mee dat eenmaal aangemaakte stuc na ongeveer drie kwartier hard is. Maak dus nooit meer stuc in één keer aan dan je in 45 minuten kunt verwerken.

Zelf muur stucen

 • Stuc aanbrengen Met een troffel breng je de stuc aan op de muur. Je gebruikt een pleisterspaan om de stuc zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over de muur. 
 • Reien Zit de stuc op de muur? Dan maak je de muur vlak met behulp van een rijlat. Door te reien egaliseer je oneffenheden, strijk je teveel gebruikte stuc weg en weet je waar je de muur nog wat extra moet aansmeren.
 • Messen Een kleine 20 minuten na het reien, is het tijd om te messen. Met een spackmes trek je de pleister op de muur glad. Zorg dat je dit strak en netjes doet voor het mooiste eindresultaat.
 • Sponzen Door te sponzen, zo'n 30 minuten na het messen, schuur je de muur als het ware op en creëer je een sliblaagje voor de laatste afwerking.
 • Pleisteren Het pleisteren is de laatste stap van zelf stucen van een muur, waarbij je wederom met een spackmes over de muur strijkt om het oppervlak helemaal glad te krijgen. Deze stap herhaal je na een half uur nogmaals, waarbij je de muur eerst vochtig maakt met een plantenspuit.

Zelf stucen: afronding

 • Drogen Zit de stuc op de muur? Dan is het zaak alles goed te laten drogen. Dit doe je het best bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80%. Het drogen duurt dan een dag per millimeter stucwerk. Is je stucwerk drie millimeter dik, dan duurt het drogen dus zeker drie dagen.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voor- en nadelen van zelf stucen

Zoals je in het stappenplan hebt kunnen zien, komt er bij zelf stucen een hoop kijken. Niet alleen heb je de juiste materialen nodig, ook moet je de stappen zorgvuldig en netjes uitvoeren voor een mooi resultaat. Zeker weten dat het eindresultaat er top uitziet, laat het dan over aan een vakman. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van zelf stucen nog even voor je op een rij.

Voordelen zelf stucen

 • Je kunt de klus oppakken wanneer jij wilt en bent niet afhankelijk van de agenda van de vakman.
 • Als je de gereedschappen al in huis hebt, ben je waarschijnlijk goedkoper uit dan wanneer je de klus uitbesteedt.
 • Gaat het om een klein muurtje of een muur in een ruimte waar je niet continu tegen eventuele oneffenheden aankijkt, dan is zelf stucen waarschijnlijk een goede mogelijkheid.
 • Ga je na het stucen de muur ook nog behangen of op een andere manier afwerken, dan kun je ervoor kiezen om het zelf te doen, omdat eventuele oneffenheden dan minder opvallen.

Nadelen zelf stucen

 • Als je niet weet wat je doet is stucen geen eenvoudige klus om in één keer netjes te doen, terwijl je het liefst natuurlijk wel een strak resultaat wilt. Voor het beste resultaat laat je deze specialistische klus dus over aan een professional.
 • Kies je ervoor om zelf te stucen en is het resultaat niet naar wens, dan ben je vaak duurder uit als je een vakman inhuurt om de schade te herstellen en het stucwerk te repareren.
 • Zelf stucen kost je veel tijd. Laat je de klus aan een professionele vakman over, dan heb je er zelf geen omkijken naar.
 • Een vakman kan je voorzien van advies over de beste manier om de stuc te laten hechten of welke soort stuc past bij de uitstraling die jij nastreeft. Je hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden, maar kunt vertrouwen op de jarenlang ervaring van een stukadoor. 
 • Je hoeft geen gereedschappen aan te schaffen die je vervolgens wellicht nooit meer gebruikt. Dat scheelt in de kosten, maar zeker ook in de (opslag)ruimte.

Zelf stucen of uitbesteden? Het verschil in kosten

Zelf stucen klinkt misschien als een snel en goedkoop alternatief voor het uitbesteden van deze klus aan een vakman. Toch valt dat onderaan de streep enigszins tegen. Je hebt specialistisch gereedschap nodig om de klus goed uit te kunnen voeren en de kans is groot dat je dat nog niet in huis hebt als je nog niet eerder een muur of plafond hebt gestuct. Ook de kosten van de stuc zelf kunnen flink oplopen, afhankelijk van jouw wensen en het soort ondergrond waar je mee werkt. De vraag is dus of je echt wel goedkoper uit bent als je de klus zelf uitvoert. 

Een vakman beschikt uiteraard over de benodigde gereedschappen en werkt daarnaast snel en netjes. Het loont dan ook de moeite om een aantal offertes op te vragen bij professionals, voordat je besluit zelf te gaan stucen.

Om je een idee te geven van de kosten, hebben we de gemiddelde bedragen voor je in een overzicht gezet.

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Zelf stucen kosten - materialen€ 12,- tot € 20,-
Zelf stucen kosten - gereedschap€ 10,- tot € 50,- (totaalprijs)
Vakman - Spackspuitwerk€ 5,- tot € 15,-
Vakman - € 15,- tot € 25,-
Vakman - €15,- tot €25,-

*Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor zelf stucen en het laten stucen door een vakman. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Toch liever niet zelf stucen? Vind snel een vakman op Werkspot

Een muur of het plafond stucen is niet een klus waar je snel onervaren aan begint. Voor het mooiste resultaat laat je dit over aan een vakman met jarenlange ervaring. Hij klaart de klus snel voor je en je hebt er geen tijd, werk of omkijken naar. Geen gedoe en zeker van een goed resultaat dus.

Op Werkspot kom je snel in contact met een professionele stukadoor bij jou in de buurt. Benieuwd naar de ervaringen van andere mensen met de professionals van Werkspot? Lees de reviews en oordeel zelf of dit de vakman is voor jouw klus.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een stukadoor dichtbij