Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Stucen over tegels: de mogelijkheden, voor- en nadelen

31-03-2021
stucen over tegels

Ben je die oude tegelmuur zat en verlang je naar een strak gestucte muur? Dan is het niet altijd nodig om de tegels eerst te verwijderen. In veel gevallen is stucen over tegels ook een mogelijkheid. Dat scheelt je een hoop tijd en rotzooi. Meer over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van deze werkwijze vind je hier. Wil je deze klus laten uitvoeren? Via Werkspot kom je in contact met professionele stukadoors die deze specialistische klus snel en goed voor je kunnen oppakken.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Kun je over tegels stucen?
 2. Voor- en nadelen van stucen over tegels

 3. Zo gaat de vakman te werk
 4. Wat kost stucen over tegels?
 5. Zelf doen of laten doen?
 6. Vind een vakman voor stucwerk over tegels

Kun je over tegels stucen?

We snappen dat je je afvraagt of stucen over tegels überhaupt een optie is. Het korte antwoord is: ja. Het is mogelijk om stucwerk over tegels aan te brengen, maar dat vraagt wel om een goede voorbereiding en de skills van een ervaren stukadoor. Je kunt je voorstellen dat wanneer je de voorbereiding afraffelt, het stucwerk niet strak op de muur komt te zitten en in het ergste geval zelfs loslaat. Een professional weet precies wat hij doet en zorgt ervoor dat hij het stucwerk glad op de muur aanbrengt, zodat het nog jaren mee kan.

Overigens heeft stucen over tegels niet echt de voorkeur. Tegels zijn een lastige ondergrond om overheen te stucen. In oudere woningen met kans op scheuren in de muur bij het verwijderen van de tegels, is het soms echter de enige mogelijkheid. Maar is dat bij jou niet zo en heb je de mogelijkheid om de tegels eerst te verwijderen, dan is dat zeker aan te raden. Het stucklaar maken van de tegels moet secuur gebeuren. Doe je dat niet, dan kan het stucwerk loslaten. Dat risico is simpelweg minder groot als je eerst de tegels verwijdert.

In principe is bijna elk type stucwerk geschikt om over tegels aan te brengen, afhankelijk van de uitstraling die je wilt bereiken. Wel is het verstandig om rekening te houden met de soort ruimte die je wil voorzien van een verse laag stuc. Tegels vind je vaak in de vochtigere ruimtes in huis, zoals het toilet, de badkamer en de keuken. Let hier op wanneer je voor een bepaald type stuc kiest. Beton ciré en tadelakt zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor vochtige ruimtes, waar sierpleister zonder extra bescherming kan gaan scheuren en afbrokkelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Weet je niet zeker welk type stucwerk geschikt is voor jouw situatie en wensen? Laat je adviseren door een vakman. Hij helpt je graag verder.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voor- en nadelen van stucen over tegels

Over tegels stucen klinkt misschien als een snelle oplossing, zonder al te veel sloopwerk. En als je het goed doet, is het dat ook. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan stucen over tegels. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op rij, zodat je zelf de afweging kunt maken of dit voor jouw situatie een goede mogelijkheid is.

Voordelen stucen over tegels

 • Het grootste voordeel is dat je de tegels niet van de muur af hoeft te halen. Het verwijderen van tegels levert vaak een hoop puin op en het kost natuurlijk ook gewoon tijd. 
 • Als je het goed aanpakt, levert stucen over tegels uiteindelijk een net zo strak eindresultaat op als stucen op een egale ondergrond. Je hoeft dus geen concessies te doen op de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat.

Nadelen stucen over tegels

 • Ondanks dat het eindresultaat uiteindelijk net zo strak wordt als bij iedere andere ondergrond, gaat daar wel meer werk en dus tijd aan vooraf. Bij het aanbrengen van stucwerk over tegels moet je zeker rekening houden met meerdere lagen. Een enkele stuclaag is niet genoeg om de tegels echt goed te bedekken.
 • Het resultaat van meerdere stuclagen is dus ook dat de muur aanzienlijk dikker wordt. Zeker in een kleine ruimte moet je je afvragen of je die ruimte kunt en wilt missen. 
 • Stucwerk over tegels aanbrengen vraagt om een nauwgezette voorbereiding door iemand die precies weet wat hij doet. Gebeurt dit niet goed, dan kan het zijn dat het stucwerk niet goed hecht aan de ondergrond en weer loskomt van de muur.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Zo gaat de vakman te werk

Heb je geen tijd, zin of gelegenheid om de tegels eerst te verwijderen van de muur, dan is stucen over tegels dus wel een mogelijkheid. Het is wel echt een specialistische klus, die je liever niet zelf oppakt. Voor het mooiste resultaat en het beste advies schakel je hiervoor dus een vakman in. Deze ervaren professional gaat als volgt te werk:

 • Ondergrond ontvetten De vakman start met het schoonmaken en ontvetten van de tegels.
 • Tegels schuren Voor een goede hechting van de stuclaag is het belangrijk om de tegels eerst ruwer te maken. Dat doet de professional met een schuurmachine of met de hand waar dit nodig is. 
 • Voorstrijk aanbrengen Voordat de vakman de stuclaag kan aanbrengen, behandelt hij de muur eerst met voorstrijk. Dit zorgt ervoor dat de stuclaag beter hecht aan de tegels.
 • Stucen over tegels Is de voorbereiding gedaan, dan kan het stucen beginnen. De werkwijze voor het stucen over tegels verschilt niet van die van een andere ondergrond. De stukadoor brengt de pleisterlaag aan en strijkt het glad.
 • Drogen Zit de eerste laag erop? Dan is het tijd om de stuc te laten drogen. Vaak zie je de tegels er nog licht doorheen, waardoor een tweede en soms zelfs een derde laag stuc noodzakelijk is. Hiervoor moet de muur wel helemaal gedroogd zijn. Drogen gebeurt idealiter bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80%. Per millimeter stuc is de droogtijd dan een dag.
 • Tweede (en derde) stuclaag aanbrengen Is de eerste stuclaag goed droog, dan brengt de stukadoor de tweede laag aan. Uiteraard moet ook deze daarna weer drogen. Daarna is de muur klaar voor een eventuele verdere afwerking, zoals sauzen of behangen.

Wat kost stucen over tegels?

De kosten van stucen over tegels hangen vooral af van de afwerking die je kiest. In een vochtige ruimte is een afwerking met beton ciré of tadelakt erg geschikt, maar deze typen stucwerk zijn wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld sierpleister. 

Naast de afwerking kan het zijn dat de kosten hoger uitvallen, omdat de stukadoor terug moet komen voor een tweede of zelfs derde laag stuc. Dat zie je terug in de prijs. Geef daarom bij het opvragen van een prijs altijd aan dat het gaat om stucen over tegels. Zo kan de vakman hier rekening mee houden in de prijs die hij aanbiedt voor de klus. 

Vind je stucwerk over tegels toch een te dure oplossing, dan loont het wellicht om te kijken naar een alternatief. Zo lenen tegels zich soms ook goed voor verfwerk. Door je tegels in een andere kleur te verven creëer je direct een geheel nieuwe uitstraling en ziet je muur er weer fris en strak uit. Geen zin om zelf met de kwast aan de slag te gaan? Laat dan een ervaren schilder deze klus voor je uitvoeren.

Type afwerkingGemiddelde prijs per vierkante meter
Sierpleister€ 15,- tot € 25,-
Beton ciré€ 80,- tot € 180,-
Tadelakt€ 135,- tot € 200,-
Tegels verven€ 15,- tot € 38,-

*Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor verschillende soorten stucwerk. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Zelf doen of laten doen?

Stucen is geen eenvoudige klus. Voor een mooi, strak resultaat is ervaring vereist. Ervaring die een vakman in de loop der jaren heeft opgebouwd en waar jij van profiteert. Stucen over tegels is vaak nog net iets ingewikkelder dan een kale muur stucen. De oneffen ondergrond vraagt om een nauwkeurige voorbereiding. Een professionele stukadoor weet precies wat hij doet en kan je hier goed over adviseren. Door zijn ervaring weet hij of de tegels in jouw woning geschikt zijn als ondergrond voor stucwerk of dat je deze toch beter eerst kunt (laten) verwijderen. Ook is de kans op fouten, zoals scheuren of loslatende stuc, veel kleiner als je de klus uitbesteedt aan een vakman.

Kent de wereld van het zelf stucen geen geheimen meer voor je en ben je hier zelf erg handig in, dan kun je overwegen om het stucen over tegels zelf te doen. Besteed dan wel tijd aan een grondige voorbereiding en gebruik een geschikte voorstrijk, zodat de kans groter is dat de stuclaag goed hecht.

Vind een vakman voor stucwerk over tegels

Ben jij op zoek naar een stukadoor die over de tegels in jouw badkamer, toilet of keuken kan stucen, dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres. Met bijna 5.400 stukadoors door heel Nederland is er altijd een professional bij jou in de buurt te vinden.

Plaats je klus op Werkspot en kom in contact met ervaren professionals. Vergelijk de aanbiedingen op prijs, maar vergeet ook zeker niet de reviews te checken. Zo weet je precies wat de ervaringen van andere klanten waren met deze stukadoor. Dat geeft je een nog beter beeld van de werkwijze van de vakman en of dat aansluit bij jouw wensen en eisen.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een stukadoor dichtbij