Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Leemstuc: ontdek de prijs en de voor- en nadelen

30-03-2021
leemstuc

Wil jij de wanden in je woning opnieuw laten stucen? Dan heb je de keuze uit veel verschillende soorten stucwerk. Ben je op zoek naar een natuurlijk product met een authentieke uitstraling? Dan overweeg je misschien om leemstuc op de wanden te laten aanbrengen. Wij zetten de voordelen en nadelen van leemstuc op een rijtje en laten je zien wat de gemiddelde kosten zijn.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Wat is leemstuc?
 2. Wat kost leemstuc?
 3. Wat bepaalt de prijs?
 4. Voordelen en nadelen leemstuc
 5. Zelf doen of uitbesteden?
 6. Vind een vakman op Werkspot

Wat is leemstuc? 

Leem bestaat uit natuurlijke grondstoffen en wordt al eeuwen gebruikt om huizen mee te stucen. De samenstelling van leem kan verschillen, maar in de meeste gevallen zit er klei, silt, zand en stro in de leem. Een reden om voor leemstuc te kiezen is de vochtregulerende eigenschap. Hierdoor profiteer je altijd van een ideale luchtvochtigheid in de woning. Leem neemt namelijk vocht op, maar bij droge temperaturen geeft het stucwerk ook weer vocht af. Je hebt met leemstuc daarom altijd een fijn binnenklimaat.

Als je ervoor kiest om leemstuc aan te laten brengen op je muren en plafonds geef je je woning een authentieke uitstraling. Leem is een natuurlijk product en dit zie je terug in de kleuren waar je uit kunt kiezen. De stuc is verkrijgbaar in witte, grijze, bruine en okergele tinten. Wil je liever een andere kleur op je muur? Dat hoeft geen probleem te zijn, je kunt leem namelijk eenvoudig laten schilderen. 

Wat kost leemstuc?

Vind je leemstuc een mooie toevoeging voor je woning? Dan wil je vast weten hoeveel het kost om leemstuc aan te laten brengen op je muren en plafonds. De prijs van leemstuc ligt hoger dan de prijs van spackspuitwerk, maar ligt vele malen lager dan de kosten voor bijvoorbeeld tadelakt. De aantrekkelijke prijs van leem wordt vooral veroorzaakt door de grote beschikbaarheid van het product.

Soort klus Gemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk€ 5,- tot € 15,-
 ¹Leemstuc€ 15,- tot € 50,- ¹
Sierpleister€ 15,- tot € 25,-
Tadelakt€ 135,- tot € 200,-
Beton cire€ 100,- tot € 200,-
Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor diverse soorten stucwerk. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Wat bepaalt de prijs?

In bovenstaande tabel zie je dat de prijs van leemstuc per vierkante meter nogal verschilt. Ben je benieuwd hoe de prijs van leemstuc is opgebouwd? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Overigens is het goed om te weten dat niet elke stukadoor werkt met leem. Wellicht kun je dus niet bij alle stukadoors van je voorkeur een prijsvoorstel opvragen. 

 • Aantal vierkante meters
 • Soort ruimte en muur
 • Afwerking

Aantal vierkante meters

De totaalprijs die je betaalt voor leemstuc is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je wilt laten stucen. Hoe groter de ruimte, hoe duurder. Laat jij je hele woning stucen? Dan betaal je in veel gevallen minder per vierkante meter, dan wanneer je alleen de wanden in een kamer laat stucen. Dit komt omdat de stukadoor na een bepaald aantal vierkante meters het huren of meenemen van zijn gereedschap heeft terugverdiend. Vaak berekent hij dit voordeel deels door aan de klant. 

Laat jij slechts een wand met leemstuc bedekken? Dan kan het zijn dat de stukadoor een vaste prijs met je afspreekt. Dit kun je zien als een minimum tarief dat de stukadoor sowieso berekent, ongeacht het aantal vierkante meters.

Soort ruimte en muur

Het aanbrengen van leemstuc is specialistisch werk dat de stukadoor handmatig uitvoert. Hierdoor is het soort ruimte en de muur bepalend voor de prijs. Een stukadoor is bijvoorbeeld veel langer bezig in een ruimte waar veel hoekjes en nisjes zijn. Dit zie je dan ook terug in de prijs. Maar ook het stucen van het plafond kost vaak extra per vierkante meter. Dit komt door de hoogte waardoor het plafond moeilijker te stucen is. De stukadoor rekent daarom vaak een toeslag per vierkante meter als je het plafond wilt laten stucen. 

Afwerking

Bij leemstuc heb je de keuze om de stuc neutraal aan te laten brengen, maar je kunt ook kiezen voor een parelmoer pigment afwerking. Dan krijgt je leemstuc een glinsterende afwerking. Afhankelijk van jouw keuze stijgt de prijs per vierkante meter. Dit komt omdat de stukadoor langer bezig is met de afwerking, bijvoorbeeld omdat hij de parelmoer moet vermengen met de leemstuc. Dit zie je direct terug in de prijs. 

Voordelen en nadelen leemstuc

Voor je leemstuc laat aanbrengen op de muren, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de voordelen en de nadelen van leemstuc. Leemstuc heeft een aantal goede eigenschappen, maar is niet voor elke ruimte in je huis even geschikt. Hieronder vind je de meestgenoemde voor-en nadelen op een rijtje.

Voordelen leemstuc

 • Duurzaam

Leemstuc bestaat uit natuurlijke grondstoffen en met dit stucwerk haal je dus een duurzaam product in huis. Je weet ook zeker dat je op je wanden stuc hebt zitten die is gemaakt zonder schadelijke stoffen voor mens, dier en planeet.

 • Aangenaam klimaat Door het vochtregulerend en warmtevasthoudend vermogen van leem heb je een aangenaam klimaat in je woning. Woon jij in een van nature vochtig huis? Dan neemt leemstuc zelf het teveel aan vocht op in de wanden. Als de lucht weer wat droger wordt, wordt het teveel aan vocht weer afgescheiden. Zo heb je altijd een fijne luchtvochtigheid in de woning en verklein je de kans op schimmelvorming. Een ander voordeel is dat leem warmte opslaat in de zomer als het warm is en deze warmte weer afgeeft op momenten dat het koeler is, zoals in de winter. 

 • Reduceert geluid Leemstuc heeft een bepaalde structuur die ervoor zorgt dat je minder galm hebt in je woning. Ideaal voor een nieuwbouwwoning waar het al snel kan galmen of voor een oude woning met hoge plafonds en grote ruimtes.

 • Eenvoudig te schilderen Leemstuc is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke tinten, maar wellicht wil jij liever een oranje of groene kleur in je woning. Met leemstuc is dat geen probleem, na het aanbrengen van de stuc kun je de muur eenvoudig over (laten) schilderen. Hiervoor kun je latex gebruiken.

Nadelen leemstuc

 • Niet voor alle ruimtes geschikt Leemstuc heeft vochtregulerende eigenschappen, maar deze eigenschap komt niet in alle ruimtes tot zijn recht. In een badkamer blijft het over het algemeen vochtig. Hierdoor kan leem nooit het teveel aan vocht kwijt wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het leem. De stuc kan verkleuren of zelfs loslaten.

 • Beschadigt snel Wanneer je met een voorwerp tegen leemstuc stoot, is de kans groot dat je het stucwerk beschadigt. Leem beschadigt nu eenmaal een stuk sneller dan andere soorten stuc. Voordeel is dan wel weer dat leem een stuk eenvoudiger te repareren is dan andere soorten stucwerk. Met een beetje van de oorspronkelijke stuc kan de plek eenvoudig worden bijgewerkt.

 • Vlekken zijn zichtbaar Wil jij leemstuc op de wanden in de buurt van de eettafel? Dan is het verstandig om de stuc te beschermen met een beschermlaag. Vlekken van etensresten blijf je namelijk goed zien op de muur en vette vingers zijn ook niet makkelijk weg te poetsen. De beschermlaag zorgt dat vlekken iets minder snel zichtbaar zijn. 

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Zelf doen of uitbesteden

Stucen is specialistisch werk, daarom is het aan te raden om voor deze klus een ervaren stukadoor in te schakelen. Ga je zelf aan de slag? Houd er dan rekening mee dat je minder snel werkt dan een stukadoor. Hierdoor kan de stuc tussentijds opdrogen, met alle gevolgen van dien. Stucwerk dat is opgedroogd voordat je klaar bent, zorgt namelijk voor veel oneffenheden in de woning. En dat is waarschijnlijk niet de reden waarom je leemstuc op de muren wilt. 

Daarnaast is stucen zwaar werk en heb je zelf waarschijnlijk niet alle materialen in huis. Dit kan een goede reden zijn om een stukadoor in te huren. Tot slot krijg je bij een stukadoor garantie op het werk dat hij heeft verricht.

Vind een vakman op Werkspot

Wil jij leemstuc op je muren laten aanbrengen door een professionele stukadoor? Op Werkspot vind je eenvoudig stukadoors met ervaring met leemstuc. Om te zorgen dat je een prijsvoorstel op maat ontvangt, is het belangrijk dat je de klus duidelijk omschrijft. In welke ruimtes wil je bijvoorbeeld leemstuc? En om hoeveel vierkante meter gaat het? Om de vakman meteen een beeld te geven van de klus, is het verstandig om ook wat foto's van de huidige situatie toe te voegen.

Heb je enkele prijsvoorstellen ontvangen? Dan is het tijd om een stukadoor te kiezen die de klus daadwerkelijk gaat uitvoeren. Om je op weg te helpen bij je keuze hebben klanten een review achtergelaten op Werkspot. Zo krijg je een goed beeld hoe de vakman werkt en wat zijn ervaring is met het aanbrengen van leemstuc. Je kunt de vakman zelf natuurlijk ook vragen naar foto's van klussen die hij eerder heeft uitgevoerd.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een stukadoor dichtbij