Gemiddelde kosten voor verbouwing huis

Bijgewerkt op

De kosten voor de verbouwing van je huis zijn afhankelijk van meerdere factoren. Op deze pagina kun je zien waar je rekening mee moet houden en wat er allemaal binnen jouw budget valt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.3

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.3 op 5 op basis van 276 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten van de verbouwing van een huis

Het is lastig om een gemiddelde prijs te bepalen voor de verbouwing van je huis. De omvang van projecten varieert nogal en daarnaast kunnen de keuzes die je zelf maakt voor grote verschillen zorgen. Hieronder vind je een tabel met de meest voorkomende onderdelen, plus een hoge en een lage prijs:

Soort klusLaagHoog
Badkamer€ 7.000,-€ 17.000,-
Toilet€ 1.500,-€ 3.000,-
100m2 stucen€ 1.500,-€ 2.500,-
Keuken€ 5.000,-€ 15.000,-
100m2 schilderen€ 700,-€ 1.800,-
2 muren slopen€ 1.500,-€ 2.000,-
Uitbouw€ 18.000,-€ 35.000,-
Elektra€ 8.000,-€ 15.000,-
Cv installatie€ 4.000,-€ 11.000,-
Totaal€ 45.200,-€ 95.000,-
In de tabel vind je de gemiddelde prijzen die onze aannemers rekenen. Deze prijzen kunnen verschillen van de uiteindelijke prijzen in het voorstel. Hieronder wordt per dienst uitleg gegeven over de prijsbepalende factoren.

Bij een verbouwing komt meer kijken dan alleen de verbouwwerkzaamheden zelf, daarom is het een goed plan om een professionele aannemer in te schakelen. Voor zo’n vakman ben je bij Werkspot aan het juiste adres. Niet alleen helpen we je graag met het vinden van een betrouwbaar aannemersbedrijf uit de buurt, ook maken we inzichtelijk met welke kosten je rekening moet houden. Van elektra en muren slopen tot wanden stuken en een toilet installeren; verbouwingen bestaan uit meerdere onderdelen en voor ieder onderdeel hanteert een vakman een aparte prijs. Op deze pagina geven we een duidelijk overzicht van de factoren die de uiteindelijke kosten bepalen.

Ga je verbouwen, dan streef je naar een mooi en duurzaam resultaat. Dat is zeker haalbaar, maar niet eenvoudig, want een verbouwing is vaak omvangrijk. Besteed dit enorme project daarom uit aan een professionele aannemer, een vakman die al meerdere geslaagde verbouwingen op zijn naam heeft staan. Een verbouwing is niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk een inspannend project en het vergt veel vakinhoudelijke kennis. Kennis waarover onze aannemers beschikken. Huur een verbouw expert in via Werkspot en je werkt gegarandeerd met een vakman die je verbouwing tot in de puntjes verzorgt.

Wat kost een huis verbouwen?

Kleine verbouwingen komen gemiddeld uit op € 20.000, terwijl je bij grote verbouwingen moet denken aan € 95.000,-. Iedere verbouwing is anders, dus ook de kosten hiervan kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Ze worden onder andere bepaald door hoeveel je wil laten verbouwen. Wanneer je een goede inschatting van de totaalprijs voor je project wil maken, is het aan te raden om de verschillende onderdelen van de verbouwing bij elkaar op te tellen. Dit geeft je een beter beeld van de losse kostenposten en het totale kostenplaatje. Bereid je goed voor en maak nauwkeurige berekeningen, zo kom je later niet voor ongewenste verrassingen te staan.

De ruimtes in je huis

Voor ieder onderdeel van een verbouwing berekent een bouwbedrijf een aparte prijs. Stel een duidelijke ‘checklist verbouwing’ op en bedenk welke onderdelen je onder handen wil nemen. Hieronder geven we je een overzicht van de meest voorkomende bouwwerkzaamheden en de prijsbepalende factoren die hierbij horen.

Badkamer verbouwen

Wil je alleen nieuwe tegels laten plaatsen of krijgt ook de toiletpot een nieuwe plek? Het zijn dit soort keuzes die de uiteindelijke prijs van je badkamer bepalen. Bovendien moet je rekening houden met het prijsverschil tussen het type tegels (bijvoorbeeld: keramisch of natuursteen) en het soort sanitair dat je kiest. Een enkele of dubbele wastafel verschilt van prijs en wil je naast een douche ook een ligbad, dan brengt ook dat extra kosten met zich mee. Daarnaast speelt het verschil tussen A- en B-merken een rol in de uiteindelijke prijs. En wanneer de wastafel bijvoorbeeld ineens op een geheel andere plek komt te hangen, moeten er leidingen verlegd worden, waardoor de kosten stijgen.

Toilet

Voor het toilet geldt eenzelfde scenario als voor de badkamer. Voor grote projecten waarbij een toilet wordt uitgebouwd, ben je al snel € meer kwijt dan wanneer je alleen kiest voor nieuwe tegels en sanitair. Ook hierbij spelen het type en merk van het product een aanzienlijke rol in de prijs. En wanneer leidingen verlegd moeten worden, kun je ook rekenen op hogere kosten.

Stucen

Tijdens een verbouwing, vinden we stucwerk vaak terug op de ‘checklist verbouwen’. Voor het stuken van wanden en plafonds speelt het aantal m² een grote rol. Bij stuc-projecten geldt: hoe meer meters je laat stucen, hoe lager de meterprijs uitvalt. Daarnaast dien je rekening te houden met het soort stucwerk. Wil je een sausklare muur die je gelijk kunt overschilderen of ga je voor een behangklare wand? Voor sierpleisters, zoals marmerpleisters, ben je meer kwijt dan voor regulier stucwerk. Het kost de stukadoor namelijk meer tijd en materiaal. Ook wanneer je plafond gestuct moet worden, kun je rekenen op een hoger tarief.

Keuken opknappen of renoveren

Bedenk je goed of je de bestaande keuken wil opknappen of dat je de ruimte helemaal opnieuw in wil delen met bijvoorbeeld een kookeiland, een vaatwasser en andere keukenapparatuur. Wanneer je alles anders wil, moeten er vaak leidingen verlegd worden. En dat voert de prijs al snel op.

Schilderen

Net als bij stucwerk, geldt bij sauswerk dat de meterprijs lager is wanneer je meer meters laat schilderen. Daarnaast telt het volgende mee wanneer je de prijs van je schilderwerk berekent: Bestaat het te schilderen deel uit veel moeilijk bereikbare plekken, zijn het muren of plafonds en wil je het laten schilderen of spuiten? Tot slot is het soort ondergrond en de staat van de ondergrond bepalend. Wanneer houtwerk bijvoorbeeld nog geschuurd moet worden, kun je rekenen op een hoger eindbedrag. Als je wil laten schilderen over al reeds geverfde muren dan ligt de vierkante meter prijs tussen de € 7,- en € 15,- Bij net gestucte muren moet de schilder vaak de muur nog ontdoen van stucresten, stofvrij maken en schoonmaken. In dit geval is een vierkante meter prijs van tussen de € 14,- en € 18,- veel realistischer. Wil je alleen het schilderwerk laten doen? Kijk dan op deze pagina voor uitgebreide prijsinformatie.

Sloopwerkzaamheden

Bij sloopwerkzaamheden worden vaak muren omgelegd. Ga je muren in huis slopen, bedenk dan goed of je met draagmuren te maken hebt. Draagmuren zijn namelijk essentieel en onmisbaar voor je huis. Wanneer je deze verwijderd, moet er een andere constructie komen die het gewicht van het huis opvangt. Naast draagmuren is het, in het geval van sloopwerkzaamheden, goed om rekening te houden met de aanwezigheid van asbest. Bij sloopwerkzaamheden stuit men hier nog wel eens op. In zo’n geval moet een professionele vakman het asbest zeer zorgvuldig verwijderen. Dat betekent een extra factuur. Tot slot is het goed om in het oog te houden hoeveelheid puin er afgevoerd moet worden. Wanneer de sloopwerkzaamheden resulteren in heel veel puin, is het handig om hiervoor een grote container te huren. De huur van zo’n container brengt wederom extra kosten met zich mee.

Uitbouw

Uitbouwen zijn er in verschillende soorten en maten. De omvang van de uitbouw bepaalt over het algemeen de prijs. Maar ook de keuze voor openslaande deuren, een schuifpui of lichtkoepels weegt mee in de uiteindelijke kosten. Tot slot speelt de keuze voor prefab-onderdelen dan wel maatwerk een grote rol in het bedrag onderaan de streep.

Elektra

Neem in je ‘checklist verbouwing’ op waar in huis je elektriciteit wil hebben. Wanneer alle elektriciteit al is aangelegd, is het verleggen doorgaans een dure aangelegenheid. Het is dus prettig wanneer dit in één keer goed gebeurt. Bekijk daarnaast of je een simpele installatie met één groepenkast, gewone stopcontacten en een reguliere schakelaar nodig hebt óf dat de bekabeling moeilijk bereikbaar is en je gebruik wil maken van domotica (smart-home-systemen). Dit scheelt zeker in de prijs.

Cv-installatie

Van een simpele radiator tot luxe design radiatoren en van elektrische vloerverwarming tot vloerverwarming op basis van gas; Wat je ook kiest, ook bij de centrale verwarmingssystemen heeft iedere keuze een ander effect op je portemonnee. Daarnaast is de vraag of je voor een minimaal aantal radiatoren kiest of dat je je woning wat ruimer bedeelt. Een combinatie van radiatoren en vloerverwarming laat de kosten bijvoorbeeld ook stijgen. Kies ook de beste cv ketel voor jouw situatie. Denk hierbij ook aan jouw toekomstige situatie. Wil je een groot gezin, houd dan rekening met het feit dat je vaker doucht en misschien wel vaker warm water wil pakken in jouw keuken en er iemand tegelijkertijd wil douchen. Lees hier over de installatie van de cv ketel.

Praktisch advies van een professional

Voordat je jouw huis laat verbouwen is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist in verbouwingen. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over een verbouwing.

Frank Vermeulen, eigenaar van F.G.C. Vermeulen:

Investeer van tevoren tijd in het uitzoeken van materialen (soort tegels, welk sanitair, soort vloer) en wat uw wensen zijn. Laat daarna een vakman langs komen om de hele situatie te bekijken en u te adviseren over de hele verbouwing. Daarna kan de vakman u een uitgebreide en eerlijke offerte geven. Een verbouwing kost altijd meer geld en meer tijd dan u zou denken, houd daar ook rekening mee.

Renovatie beneden verdieping

23-04-2014 - Fabian Bron: Wij zijn erg tevreden met het eindresultaat en de prijs is prima.

Wil je een verbouwing door een aannemer via Werkspot laten begeleiden?

Nu je een beter beeld hebt van de gemiddelde kosten van een verbouwing, kun je bepalen of de indicatieprijs overeenkomt met het budget en je wensen. Wanneer je de opdracht aan een aannemersbedrijf via Werkspot wil uitbesteden, kun je je opdracht op onze website plaatsen. Vergelijk eenvoudig het vakwerk van verschillende professionals door de reviews van andere huiseigenaren op onze website te bekijken. Op deze wijze vind je met gemak een passende vakman voor je project.

Ervaringen van de consument