Gemiddelde kosten keuken renoveren

Bijgewerkt op

Wil je jouw oude keuken renoveren? Op deze pagina lees je de gemiddelde kosten en de factoren die de exacte prijs bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 90 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Keuken renoveren: Dit kost het.

De kosten voor keukenrenovatie kunnen erg uiteenlopen. De prijs van je nieuwe keuken wordt op basis van diverse factoren bepaald. Denk hierbij aan schilder- en spuitwerk, de keuze voor bepaalde apparatuur, al dan geen nieuwe indeling en ga zo maar door. Op deze pagina informeren we je over de diverse mogelijkheden en de bijbehorende prijzen.

Gemiddelde kosten voor keukenrenovatie

Soort klusPrijsindicatie
Vaatwasser aansluiten€ 100 - € 300
Deurtjes schilderen€ 30 - € 60
Fornuis vervangen€ 45 - € 90
Werkblad vervangen€ 150 - € 400
Totale renovatie keuken€ 1000 - € 2500
De prijzen hierboven, zijn indicatieprijzen. Voor de renovatie van je keuken, kan een afwijkende prijs gerekend worden.

Wanneer je je keuken gaat renoveren, kan de prijs erg verschillen. Van het volledig ombouwen van een keuken, tot slechts een nieuw aanrechtblad; de kosten lopen uiteen. Reken voor een keukenrenovatie op een bedrag tussen de € 1000,- en € 2500,-, inclusief BTW, manuren en voorrijkosten.

 

Hoe wordt de prijs voor het renoveren van een keuken bepaald?

De prijs voor keukenrenovatie wordt op basis van diverse factoren bepaald:

Schilderen of spuiten

Je kunt je keuken een snelle en eenvoudige renovatie geven door deze te laten schilderen of spuiten. Zowel muren als plafond als keukenkastjes krijgen een nieuwe frisse laag. Dat doet het aanzicht van je keuken weer goed.


Met het schilderen van je keuken bedoelen we het schilderen van:

 • Keukenkastjes: Wanneer je je keukenkastjes wil laten schilderen, is er een aantal keuzes te maken:

  • Welke kleur wil je?

  • Wil je schilder- of spuitwerk?

  • Ga je voor glanzend of mat?

Laat je hierin goed adviseren door de vakman van je keuze. De kosten van het schilderen van je keukenkastjes komen doorgaans neer op een bedrag tussen de € 30,- en € 50,- per deurtje. Wanneer je je keukenkastjes wil laten spuiten, moet je rekenen op een bedrag tussen de € 40,- en € 60,-. Belangrijke kanttekening hierbij: Deze prijzen zijn niet alleen van bovenstaande keuzes afhankelijk, maar bijvoorbeeld ook van het materiaal van je keukenkastjes en de status ervan.

Overigens, wanneer je je keukenkastjes zorgvuldig wil laten schilderen, is het handig om de deurtjes, maar ook hendels en  handvatten uit de keuken te verwijderen en deze op een andere plek apart te schilderen. Zo vlot het schilderwerk sneller en is er ruimte in de keuken voor eventuele andere vakmannen om vast aan de slag te gaan. Wanneer alles geschilderd én gedroogd is, kunnen de deuren en hendels weer gemonteerd worden. Je keuken ziet er dan in één klap als nieuw uit.

 • Muren en plafonds: Wanneer je muren en plafonds wil laten schilderen, is het goed om te weten wat de ondergrond hiervan is. Op die manier kun je bepalen of er nog voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden of dat er direct geschilderd kan worden. Is er behoefte aan voorzorgsmaatregelen, dan kost dit extra tijd, materiaal en dus geld. Wanneer je meer wil weten over de exacte prijzen en kanttekeningen met betrekking tot spuitwerk en schilderwerk, lees hier dan meer.

Vervangen apparatuur:

Eens in de zoveel jaar is je keuken toe aan nieuwe apparatuur. Dit kan komen doordat je huidige apparatuur verouderd is, niet meer passend oogt bij je huidige keuken of niet langer de functionaliteiten heeft waar je behoefte aan hebt. We zetten hieronder op een rij welke apparatuur je bij een keukenrenovatie kunt vervangen en wat de bijbehorende kosten zijn. Let op: Deze kosten zijn exclusief de aanschafkosten van de apparatuur.

 • Koelkast vervangen: Voor het vervangen van je koelkast heb je doorgaans geen vakman nodig. De leverancier maakt dit, al dan niet tegen meerkosten, voor je in orde. Er is hierbij een verschil tussen het plaatsen van een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast. In het geval van een vrijstaande koelkast zijn er geen montagekosten. Een vrijstaande koelkast hoeft alleen maar naar binnen gedragen en neergezet te worden. In het geval van een inbouwkoelkast doe je er daarentegen goed aan om even te controleren of de montage kosten inbegrepen zijn bij het bezorgen van de koelkast. Over het algemeen is dit het geval. Maar mocht het niet zo zijn, dan geldt er doorgaans een voordelige montage service.

 • Vaatwasser aansluiten: Voor het aansluiten van een vaatwasser, wordt gemiddeld € 100,- tot € 300,- gerekend. De exacte prijs wordt berekend op basis van het volgende:

  • Is het een inbouw vaatwasser?

  • Is er water en afvoer en elektra in de buurt?

  • Hoe ver staat de vaatwasser bij water, afvoer en elektra vandaan?

  • Moet er een keukenkast aangepast worden?

Wanneer je op al deze vragen reeds antwoorden hebt vóórdat je met een vakman contact opneemt, kan hij je op korte termijn van een goede richtprijs voorzien.

 • Fornuis vervangen: Wanneer je je fornuis laat vervangen, kost dit gemiddeld tussen de € 65,- en € 200,-. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het volgende:

 • Moet het gat van het huidige fornuis worden aangepast?

 • Moet het oude fornuis verwijderd worden?

 • Moeten er leidingen verlegd worden?

Je kunt trouwens ook voor een oven in combinatie met een fornuis kiezen. Heb je dit al en wil je de combinatie laten vervangen door een nieuwe? Reken dan op een kostenplaatje tussen de € 45,- en € 90,-. Wanneer er op dit moment onder je fornuis nog een keukenkast zit, moet deze eerst verwijderd worden. Bovendien moet je in dit geval ook nog een stuk van het werkblad verwijderen.

 • Werkblad vervangen: Een nieuwe werkblad zorgt voor een nieuw uiterlijk van je keuken. Het laten vervangen van een werkblad kost gemiddeld zo’n € 150,- tot € 400,- (exclusief het werkblad en de wasbak). Is het werkblad heel erg zwaar, dan stijgen de kosten. Er zijn dan namelijk al snel twee mannen nodig om de klus te klaren. Ook belangrijk voor de uiteindelijke prijs: Wanneer het werkblad dat je hebt besteld direct in de goede maat bezorgd wordt, is het sneller geplaatst dan wanneer het op sommige plekken nog wat moet worden aangepast.

 • Wil je een bruisendwater kraan?

Volledig renoveren keuken

Het totaal renoveren van je keuken brengt meer kosten met zich mee dan enkel wat schilderwerk aanbrengen en een aantal nieuwe apparaten plaatsen. Wanneer je je keuken totaal wil renoveren, kun je uitgaan van een totaalprijs van € 1000,- tot € 2500,-, inclusief BTW, voorrijkosten en manuren, exclusief aanschaf van de keuken zelf. De exacte kosten kunnen echter ook in het geval van een totale renovatie nog erg uiteenlopen. Het belangrijkste prijsverschil wordt hierbij bepaald door de indeling. Daarom leggen we je hierover nog wat meer uit:

 • Indeling blijft hetzelfde: Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft maar de indeling blijft grotendeels hetzelfde, kun je rekenen op een bedrag van ongeveer € 1000,- voor de plaatsing ervan. Ga je voor extra apparatuur dan zullen er extra leidingen en elektra worden gelegd dan wel verlegd en misschien moet er ook een extra groep worden aangemaakt. Dit is een aardig project, maar niet zo ingrijpend als een keukenrenovatie waarbij de complete indeling verandert.

 • Indeling verandert: Wanneer je besluit om de complete indeling van je keuken om te gooien, ga je dat terugzien in de kosten. Reken hiervoor op een bedrag tussen de € 1500 ,- en € 2500,-. Wanneer er een muur gesloopt moet worden, een keukeneiland moet worden aangelegd of er moeten leidingen en elektra in de muur of vloer gefreesd worden, brengt dat de nodige kosten met zich mee. Wanneer de complete indeling van de keuken verandert, zullen enkele muren ook opnieuw gestuct moeten worden en wellicht kies je ook voor een nieuwe vloer of wil je deze laten egaliseren. Nieuwe apparatuur vraagt misschien wel om een extra groep in de groepenkast. Bekijk hierbij ook goed of de groepenkast dit wel aan kan. Misschien is deze namelijk wel verouderd waardoor je geen groep meer bij kunt plaatsen. In dat geval doe je er goed aan om een nieuwe groepenkast te plaatsen.

Keuken renoveren

Praktisch advies van een professional.

Als je jouw keuken wil laten renoveren is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over keuken renoveren.

William Doeland, eigenaar van Doeland Bouw en Installatie Bedrijf

Als u de keuken wilt renoveren dan kiest u misschien voor meer apparatuur of apparatuur dat meer stroom vraagt. Houd er dan rekening meer dat het kan zijn dat de groepenkast ook uitgebreid of zelfs vervangen moet worden.

Keuken voorbereiden

29-09-2018 - Ludo Kwak: Buitengewoon goed. William heeft vakwerk geleverd en is van alle markten thuis


Je keuken laten renoveren door een Werkspot vakman

De informatie hierboven geeft je hopelijk een helder beeld van wat er allemaal komt kijken bij een keukenrenovatie. Nu je een idee hebt van de opties en gemiddelde kosten, kun je bepalen of dit alles op je verwachtingen en budget aansluit. Wanneer je besluit het project uit te gaan voeren, ben je vast op zoek naar een goede vakman. Werkspot werkt met diverse geschikte kandidaten die stuk voor stuk ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en bovendien vaak over één of meerdere certificaten beschikken. Het is over het algemeen efficiënter om een project uit te besteden aan een professional dan om het werk zelf te doen. Een professionele vakman voert de klus doorgaans namelijk sneller én zorgvuldiger uit. Ook prettig: De professionals via Werkspot zijn stuk voor stuk gebonden aan onze huisregels. Dus plaats een klus op onze website, vergelijk het werk van diverse experts en maak een weloverwogen keuze voor een vakman die bij je past.

Vind een keukenmonteur dichtbij