Keukenkastjes verven? Praktische gids en informatie

Bijgewerkt op

Keukenkastjes verven

Zien de keukenkastjes er niet meer zo mooi uit? Of ga je verhuizen en neem je geen nieuwe keuken, maar wil je keuken een andere kleur geven? De keukenkastjes verven is een praktische oplossing om je keuken van een kleine make-over te voorzien. Kies een kleur die bij de wanden en het plafond past om er een mooi geheel van te maken. Het is als je tijd en zin hebt leuk om de keukenkastjes zelf te verven. Het is dan wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet volgen en wat je nodig hebt. Daarom hebben wij hier een praktische gids met informatie over keukenkastjes verven voor jou beschikbaar.

Begin met de schoonmaak van de keukenkastjes

Het kost wat tijd, maar de deurtjes zijn gemakkelijker schoon te maken en te verven als je deze van de kastjes afhaalt.Een goede hechting van de verf is belangrijk als je keukenkastjes gaat verven. Daarom is het nodig dat je eerst begint met het schoonmaken van het oppervlak. Dat doe je door water met een ontvettingsmiddel te gebruiken of een speciale verfreiniger. Boen vervolgens stevig met een doek om het oppervlak goed te ontvetten en schoon te krijgen. Daarmee leg je al een goede basis voor het eindresultaat.

Voorkom verfspetters met afplakken

Je wilt dat de keukenkastjes straks mooi in de verf zitten, maar niet dat de verf op andere plekken terechtkomt. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld de vloer af te plakken als je keukenkastjes gaat verven. Dat geldt eveneens voor de randen bij de muur en voor het keukenblad. Er is speciale afplaktape te koop die gemakkelijk in gebruik is.

Stap 1: aanbrengen grondverf

Open het blik met de grondverf en gebruik een roerstokje om de verf goed mee door te roeren. Het is belangrijk om eerst grondverf aan te brengen, want ook daarmee voorzie je in een goede hechting van de verf. Het is het handigste om eerst te verven met de kwast en daarna met een rollertje. Als je de deurtjes eraf hebt gehaald, is het ook mogelijk om deze direct met de roller te verven.

Stap 2: schuur de randen en het oppervlak

Nadat de grondverf erop zit, wacht je tot de verf droog is. Dat duurt ongeveer vier tot zes uur Daarna begin je met het schuren van de keukenkastjes met P240 schuurpapier. Daarmee is er als het ware sprake van het matteren van het oppervlak. Schuur de keukenkastjes licht op en verwijder daarna de stof door de kastjes weer schoon te maken.

Stap 3: verf de keukenkastjes in een kleur naar keuze

Nu start je met het verven van de keukenkastjes in kleur. Je hebt overigens uit verschillende verfsoorten de keuze. Houd je van een matte uitstraling? Dan kies je voor een matte verf. Wil je wat meer glans in de keuken, dan is een afwerking met zijdeglans aan te raden. Je kan je keukenkastjes nog meer laten glimmen wanneer je ze met hoogglans verft. Tip: kies voor gemak door met renovatieverf de keukenkastjes te verven.Dat is zowel grond- als eindverf in één.

Keukenkastjes verven: wat zijn de voordelen?

Het is een goed idee omdat je op deze manier de kleur van de keukenkastjes naar je eigen smaak kan aanpassen. Misschien zijn jouw keukenkastjes wel landelijk van thema en heb je liever een moderne uitstraling. De verandering in kleur is ook een goede basis om de stijl in je keuken aan te passen. Er is overigens nog een goede reden om je keukenkastjes te verven. Namelijk het budget. Stel, je wilt geen nieuwe keukenkastjes aanschaffen, maar wél een nieuwe look. Het verven van je keukenkastjes is aanzienlijk goedkoper dan de aanschaf van nieuwe. Ook als je over een paar jaar wel een nieuwe keuken wilt en nu de kleur wilt veranderen, is dat een goede reden om de keukenkastjes te verven. Wil je meteen de hele keuken verven? Dan zijn de kleuren van de muren, deuren en het plafond prima op elkaar af te stemmen. De kleine make-over is dan ineens een grote make-over met een compleet nieuwe look.

Zijn alle keukenkastjes geschikt om te verven?

De meeste keukenkastjes zijn gemaakt van hout, MDF of kunststof. Dat zijn materialen die geschikt zijn om te verven. Het belangrijkste om rekening mee te houden, is de hechting aan het oppervlak. Daarom gebruik je ook grondverf of een primer die geschikt is voor hout, MDF of kunststof. Alle keukenkastjes van deze materialen zijn wat dat betreft geschikt om te verven. Mocht je twijfelen over het materiaal, doe dan even navraag bij de keukenfabrikant.

Wat is belangrijk bij het verven van je keukenkastjes?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar het ontvetten is echt één van de belangrijkste aandachtspunten. Je kookt en bakt in je keuken en dat leidt, hoe goed je afzuigkap ook is, tot vetaanslag. Blijft er vet achter op de keukenkastjes, dan kan je er zeker van zijn dat de verf niet goed hecht, zodat je een zichtbare lege en lelijke plek krijgt. Verder heb je tijdens het verven de kans op het ontstaan van verfdruipers. Probeer deze te voorkomen door de kwast en roller goed aan het verfbakje af te strijken. Strijk met een gelijkmatige verdeling van de verf in verticale en horizontale richting. Zo bedek je het gehele oppervlak van de keukenkastjes met verf. Heb je keukendeurtjes met een reliëf? Dan is het extra opletten geblazen. Je hebt de kans dat er in de diepe delen te veel verf komt. Verf de diepe delen daarom voorzichtig met weinig verf. Lijkt het je lastig om keukenkastjes te verven of wil je er geen tijd aan kwijt zijn? Op Werkspot vind je tal van bekwame vakmensen in jouw regio. Deze professionals hebben de kennis en je vindt gemakkelijk een schilder in je regio.

Wil jij de keukenkastjes liever laten verven door een schilder?

Het inschakelen van een schilder voor het verven van je keukenkastjes bespaart jou natuurlijk tijd. Je hoeft alleen maar te wachten op het eindresultaat. Een schilder is natuurlijk ervaren in verfklussen en daarom mag je ook vertrouwen op een mooi resultaat. Weet je nog niet welke kleur je wilt? Een professionele schilder heeft kleurstalen beschikbaar en kan je naar wens ook advies geven.

Dit zijn de gemiddelde prijzen van keukenkastjes verven

Maak je de keuze om de keukenkastjes verven aan een professional over te laten? Dan is het fijn om vooraf al een indruk te krijgen van de kosten. Het is als je toch een schilder inschakelt voor de keukenkastjes ook mogelijk om de muren en het plafond meteen te laten doen. Kijk maar eens in onderstaande tabel wat de gemiddelde kosten zijn.

Type klusGemiddelde kosten
Muren of plafonds schilderen€ 7,- tot € 15,- per m²
Keuken tegels verven€ 15,- tot € 35,- per m²
Keukenkastjes verven€ 30,- tot € 50,- per deur/lade

Bekijk duizenden reviews op Werkspot

Je kan via Werkspot in contact komen met een vakman om je keukenkastjes te laten verven. Ons platform is door jou gratis te gebruiken. Je plaatst een opdracht met omschrijving en doet daar ook nog foto´s bij die je eenvoudig met je telefoon maakt. Vervolgens krijgen geïnteresseerde vakmensen de gelegenheid om met jou contact op te nemen. Of je zoekt er zelf een uit op basis van de reviews of profielen.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij