kosten badkamer verbouwen

Bijgewerkt op

De kosten voor een badkamer verbouwen lopen behoorlijk uiteen. Gemiddeld kun je rekening houden met een all-in prijs die tussen de €3.500 en €15.000 ligt. De prijs die je betaalt voor een badkamer renovatie is sterk afhankelijk van hoe groot je badkamer is en welke wensen je hebt voor de inrichting ervan. Ga je voor basic of juist voor het echte wellness-gevoel? We zetten in dit artikel alle mogelijkheden en bijbehorende kosten voor je op een rijtje. Ook geven we je tips om kosten te besparen bij een badkamer renovatie. Zo krijg je een goed beeld van welk budget je moet reserveren voor een badkamer renovatie.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 712 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten In dit artikel bespreken we:
  1. Badkamer verbouwen all-in kosten
  2. Kosten badkamer renovatie: welke opties zijn er?
  3. Hoe kun je kosten besparen bij badkamer verbouwen?
  4. Veelgestelde vragen over badkamer verbouwen
  5. Praktisch advies van een ervaren badkamerspecialist
  6. Badkamer verbouwen via Werkspot

Badkamer verbouwen all-in kosten

Werkzaamheden badkamer verbouwingGemiddelde kosten
Badkamer verbouwen all-in kosten (10m2)€3.500 - €15.000
Tegels plaatsen op wand en vloer€800 - €1.900
Ligbad plaatsen€800 - €2.800
Douche plaatsen€500 - €2.000
Toilet plaatsen€400 - €1.100
Wastafel plaatsen€200 - €1.000
Leidingen of elektra verleggen€120 - €370
Vloerverwarming plaatsen€750 - €1.200

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze badkamerspecialisten. De werkelijke prijzen voor een badkamer renovatie kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. Alle genoemde prijzen zijn inclusief materiaal, montage en btw.

De prijs van een badkamer renovatie ligt gemiddeld tussen de €3.500 en €15.000. De prijs is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de oppervlakte van je badkamer en de materiaalkeuze. Zo is een badkamer met een standaard afmeting goedkoper dan een grote badkamer. En is een natuurstenen tegel duurder dan een reguliere tegel. Een offerte voor een badkamer renovatie is meestal opgebouwd uit arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten. Dit zijn de kosten voor het afvoeren van de oude badkamermeubels of het puin van de sloopwerkzaamheden.

badkamer renovatie

Kosten badkamer renovatie: welke opties zijn er?

De gemiddelde kosten voor een badkamer verbouwing zijn niet eenvoudig te geven. Dit komt doordat de prijs die je betaalt afhankelijk is van diverse factoren. Zo speelt het formaat van je badkamer mee, welke uitstraling je de badkamer wilt geven en wat je er allemaal in geplaatst wilt hebben. Op elk van deze factoren gaan we hier dieper op in. We laten je zien welke mogelijkheden je hebt en wat het effect hiervan is op de kosten van de badkamer verbouwing.

Hoe groot is je badkamer?

De eerste prijsbepalende factor is het formaat van je badkamer. De kosten voor een kleine badkamer verbouwen liggen vaak lager, dan wanneer je een grote ruimte tot je beschikking hebt. Vooral voor het plaatsen van tegels op de wanden en vloer is het aantal vierkante meters van belang. Voor het plaatsen van tegels kun je rekening houden met een gemiddelde prijs van €40 tot €65 per m2. Hiervoor geldt logischerwijs: hoe groter je badkamer, hoe hoger de uiteindelijke prijs. Het formaat van je badkamer kan daarnaast invloed hebben op de keuze die je maakt voor de inrichting. Zo kun je in een grote badkamer wellicht makkelijk een inloopdouche van 120 cm breed kwijt, waar je in een kleine badkamer genoegen moet nemen met een douchecabine van 80 cm. Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op de materiaalkosten.

Voor welke uitstraling kies je?

Budget badkamer renovatie

Is je budget beperkt? Kies dan voor een basic badkamer renovatie. In dit geval kun je het beste kiezen voor standaard badkamer sanitair en is er sprake van een eenvoudige badkamer met een toilet, een douche en een stijlvol badkamermeubel met één enkele wastafel. Je behoudt de oorspronkelijke indeling van de badkamer, maar wordt er wel een nieuwe vloer gelegd met keramische tegels en worden de wanden opgebouwd uit een combinatie van tegels en stucwerk. Het verbouwen van een badkamer kost in dit geval gemiddeld €3.500.

Gemiddelde badkamer renovatie

Bij een gemiddelde badkamer renovatie gaan we er vanuit dat de water- en elektriciteitsleidingen verplaatst moeten worden om een nieuwe indeling te maken in de badkamer. Daarnaast wordt er in de badkamer een volledig nieuwe vloer geplaatst met natuurstenen tegels en zullen de wanden voor het overgrote deel worden voorzien van keramische tegels. Het resterende deel wordt gestuct. In dit geval kun je kiezen voor badkamer sanitair met een gemiddelde kwaliteit en beschik je over een bad. Het verbouwen van een badkamer kost in dit geval zo’n €7.500.

Badkamer verbouwen tot luxe wellness badkamer

Bij een luxe badkamer wordt er een volledig nieuwe indeling gemaakt en moeten de water- en elektriciteitsleidingen worden verplaatst. Naast de vloer worden ook de wanden voorzien van mooie, natuurstenen tegels. In dit geval kun je kiezen voor sanitair dat is gemaakt van hoogwaardig materiaal en beschik je niet alleen over een ruime douche, maar is er ook een bad en badkamermeubel met twee wasbakken aanwezig. Een luxe badkamer renovatie kost gemiddeld €15.000. Wil je de badkamer uitbreiden met extra’s zoals een vloerverwarming of wellness sanitair zoals een stoomcabine of een spabad? Houd dan rekening dat de kosten kunnen oplopen tot €20.000.

Wat wil je in je badkamer geplaatst hebben?

Een derde belangrijke factor die de prijs van je badkamer verbouwing beïnvloedt, is wat je in de badkamer geplaatst wilt hebben. Ga je voor een douche of een bad? Wil je graag ingebouwde kranen of juist niet? En is er ruimte voor een toilet? Allemaal zaken die invloed hebben op de totale kosten van de badkamer verbouwing. Zo is een douche in de regel wat goedkoper dan een bad. En als er geen leidingen verlegd hoeven te worden, bespaar je daar ook weer kosten. Denk daarom vooraf goed na over wat jij nodig hebt in je badkamer en of dit past binnen het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt.

Hoe kun je kosten besparen bij badkamer verbouwen?

Een badkamer renovatie is, afhankelijk van de wensen die je hierbij hebt, geen goedkope klus. Niet gek dus dat je naar manieren zoekt om te besparen op de kosten voor een badkamer verbouwing. We geven je een aantal tips.

Doe een deel van de klus zelf

Een badkamer verbouwen is een specialistische klus. Zeker als er leidingen verlegd moeten worden, doe je er goed aan om een professional in te schakelen. Het laatste dat je wil is tenslotte een fikse lekkage in je woning. Dat wil echter niet zeggen dat je alles uit hoeft te besteden. Het slopen en afvoeren van je oude badkamer is een bijvoorbeeld een klus die veel mensen zelf doen. Ben je zelf heel handig? Dan kun je overwegen om ook andere delen van de klus zelf te doen en alleen een badkamerspecialist te vragen voor de klussen die je niet zelf kunt. Doe dit wel altijd in goed overleg, zodat je tijdens de badkamer renovatie niet voor vervelende verrassingen en extra kosten komt te staan.

Schakel lokale professionals in

Een badkamer verbouwing kan al snel een paar weken in beslag nemen. Kies je voor een professional bij jou in de buurt, dan bespaar je in elk geval flink op de voorrijkosten. Via Werkspot kom je in contact met diverse professionals uit jouw regio, dus er is altijd wel een badkamerspecialist bij jou in de buurt.

Vergelijk prijzen voor badkamer verbouwen

Een badkamer verbouwing is een flinke kostenpost. Ga daarom niet voor de eerste de beste professional, maar kijk en vergelijk. Vraag verschillende offertes voor een badkamer renovatie op en vergelijk de prijzen goed. Wel is het aan te raden om niet alleen de prijs leidend te laten zijn, maar ook bijvoorbeeld het contact met de professional mee te laten spelen. Krijg je snel een reactie? Is de badkamerspecialist goed bereikbaar? Het zijn allemaal zaken die de keuze voor een professional, naast de prijs, kunnen beïnvloeden.

Veelgestelde vragen over badkamer verbouwen

Ga jij binnenkort je badkamer verbouwen? Dan wil je hier vast alles over weten. We helpen je op weg met een aantal van de veelgestelde vragen over het verbouwen van een badkamer.

Hoe lang duurt een badkamer verbouwing?

De badkamerspecialist is gemiddeld een tot drie weken bezig met een volledige badkamer renovatie. In die tijd kun je de badkamer dus niet gebruiken. Informeer bij de badkamerspecialist hoe lang dit precies is en overweeg om voor die periode een mobiele douche- en toiletvoorziening te huren.

Wat zijn de kosten voor een badkamer verbouwen per m2?

De kosten per m2 voor een gehele badkamer verbouwing zijn lastig te geven. Het is afhankelijk van wat je precies wilt laten doen door de vakman. Om het budget voor de badkamer renovatie te bepalen, kun je daarom beter de gemiddelde prijzen voor de verschillende klussen aanhouden. Om je wel een idee te geven, voor een volledige badkamer verbouwing houd je rekening met gemiddelde kosten tussen de €390 en €1.700 per vierkante meter.

Wat komt er allemaal kijken bij een badkamer verbouwing?

Ga je aan een badkamer verbouwing beginnen, dan start dat in de regel met het slopen van de huidige badkamer. Daarna zorg je ervoor dat alle elektra en leidingen op de plek liggen waar je het wilt hebben. Vervolgens kan het leuke werk beginnen: de afwerking. De vakman werkt eerst de wanden en de vloer af zoals je dit wilt hebben en plaatst daarna het sanitair en de badkamermeubels. Tot slot is het tijd voor de verlichting, ventilatie en het netjes waterdicht afkitten van de badkamer.

Waarom een badkamer renovatie uitbesteden?

Bij een badkamer verbouwing komt veel kijken. Ook is het niet een klus die je niet heel vaak in je leven zult doen. Wil je de garantie dat jouw badkamer weer jaren mee kan, dan is het slim om hier een ervaren badkamerspecialist voor in te schakelen. Zo weet je zeker dat er geen kranen gaan lekken of kitrandjes net niet goed op hun plek zitten. Kies daarom voor de zekerheid en kwaliteit van een vakman. Uiteraard kun je in overleg wel delen van de klus zelf doen, zoals het sloopwerk. Daarmee bespaar je op de totale kosten van de badkamer verbouwing.

Praktisch advies van een ervaren badkamerspecialist

Als je de badkamer gaat laten verbouwen, is het goed om van tevoren zo veel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het verbouwen van een badkamer. Marcel van Leeuwen, eigenaar van Installatiebedrijf MvL. Vakkundig en erkend installateur met ruim 25 jaar ervaring. “Als je van een eenvoudige badkamer met een ‘gewone’ douche naar een zeer luxe badkamer overstapt, is het verstandig te kijken of de capaciteit van jouw cv-ketel groot genoeg is. Een cv-ketel met CW waarde 3 heeft niet genoeg capaciteit voor een regendouche en een tweepersoons ligbad.”


Badkamer verbouwen via Werkspot

Wil je zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat? Besteed je badkamer renovatie dan uit aan een professional. Een badkamer verbouwen is een lastige klus die niet alleen veel tijd kost, maar ook een hoop stress kan veroorzaken. Tijdens het verbouwen kan namelijk het een en ander misgaan. Wil je specifiek voor jouw badkamer weten wat de verbouwing gaat kosten? Plaats dan een klus via Werkspot en ontvang reacties van diverse badkamerspecialisten. Wil je een goed beeld krijgen van het werk dat de vakmannen verrichten, lees dan de reviews van deze specialisten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken met welke specialisten jij in contact wilt komen.