Bad plaatsen: ontdek de gemiddelde kosten op Werkspot

Bijgewerkt op

Wil jij een nieuw bad plaatsen in jouw badkamer? Werkspot heeft de kosten voor deze klus voor je op een rijtje gezet. Bekijk de prijzen van een vakman

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 436 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs bad plaatsen

Kijk jij ernaar uit om na een dag hard werken te ontspannen in bad? Of heb je kinderen en is een bad dan wel zo praktisch? Wat jouw reden ook is, voor elke wens is een passend bad te vinden. Ga jij een nieuw bad plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van deze klus.
Ben jij erg handig? Dan kun je geld besparen door zelf een bad te plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat je precies weet aan welke klus je begint. Zo voorkom je schade aan je nieuwe bad en badkamer en voorkom je dat op termijn een lekkage krijgt. Heb jij geen tijd om zelf een bad te plaatsen of wil je gewoon zeker weten dat het plaatsen van het bad veilig, goed en netjes gebeurt? Schakel dan de hulp van een vakman in.

Overweeg je om een bad te laten plaatsen in je badkamer en woon je in een huurwoning? Neem dan eerst contact op met de verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. In veel gevallen geldt namelijk dat je de woning in de oude staat moet terugbrengen wanneer je gaat verhuizen. Zonde wanneer je dan flink hebt geïnvesteerd in een nieuw bad plaatsen.

Kosten bad plaatsen

Soort klusGemiddelde prijs
Loodgieter bad plaatsen€ 45,- tot € 80,- per uur
Aanschaf bad€100,- tot € 7.000,-
Aanschaf whirlpool of spabad€ 2.700,- tot € 6.700,-
Pompsysteem bubbelbad€ 300,- tot € 400,-
Kleurverlichting in de badkuip€ 150,- tot € 250,-

Bovenstaande tabel geeft je een indruk wat de klus 'bad plaatsen' ongeveer kost. De exacte prijs is afhankelijk van jouw specifieke wensen en de mogelijkheden in jouw badkamer.

Prijsopbouw bad plaatsen

Laat je een vakman het bad plaatsen? De totaalprijs is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Vrijstaand of inbouw bad plaatsen
 • Aanwezigheid leidingen en afvoer
 • Maken van een inspectieluik
 • Tegels voor plaatsen bad
 • Aanschafprijs bad

Vrijstaand bad of inbouw bad

Wanneer je een bad plaatst, heb je de keuze tussen een vrijstaand of een inbouw bad. Bij een vrijstaand bad wil je liever niet dat de leidingen en afvoer zichtbaar zijn in de badkamer. Deze werkt de loodgieter, aannemer of installateur daarom netjes weg onder de vloer. Bij het plaatsen van een inbouw bad komen de leidingen in de inbouw. Je kunt je voorstellen dat dit laatste minder werk kost. Dit merk je daarom ook direct in de kosten.

Bad plaatsen: leidingen en afvoer

Een belangrijk onderdeel bij het plaatsen van een bad is de aanwezigheid van leidingen en afvoer. Zonder een aansluiting op de waterleiding is het een stuk lastiger om je bad ook daadwerkelijk te vullen met warm water. Maar niet alleen de waterleiding is belangrijk: je wilt het water ook kunnen afvoeren. De vakman kijkt daarom naar de aanwezigheid van de benodigde onderdelen in jouw badkamer. Is alles aanwezig en zitten de leidingen ook op de juiste plaats? Dan betaal je de vakman een stuk minder voor het plaatsen van het bad dan wanneer hij alle leidingen moet verleggen.

Bad plaatsen: maken inspectieluik

Elke vakman maakt standaard een inspectieluik bij een inbouw bad. Hij zorgt dat je door het weghalen van één tegel eenvoudig bij alle aansluitingen komt. Dit is erg handig voor onderhoud bij een lekkage. Zo voorkom je dat je bij een badreparatie het hele bad moet verwijderen om bij de aansluitingen te kunnen. Het maken van een inspectieluik zit standaard in de prijs voor het plaatsen van een bad.

Tegels inbouw bad plaatsen

Laat jij een inbouw bad plaatsen? Dan betaal je niet alleen arbeidsloon en de aanschafprijs van het bad. Je moet ook rekening houden met de kosten voor het betegelen van het bad. Je kunt hiervoor gebruik maken van dezelfde tegels in je badkamer, maar je kunt ook kiezen voor een afwijkende tegel. De prijs van de tegels zijn vooral afhankelijk van jouw smaak en je beschikbare budget. Gemiddeld moet je rekening houden met een vierkante meter prijs tussen 20 en 70 euro.

Bad plaatsen: aanschafprijs bad

De grootste kostenpost van het plaatsen van een bad is de aanschafprijs van het bad. De prijs heb je deels zelf in de hand. Wil je bijvoorbeeld een eenvoudig bad of wil je een whirlpool met lichteffecten? Je kunt je voorstellen dat dit de prijs nogal beïnvloedt. Ook spelen de oppervlakte, het materiaal en het merk van het bad een belangrijke rol bij de aanschafprijs.

Bad plaatsen

Checklist om te bespreken met de vakman

Laat jij een vakman je bad installeren? Dan is het verstandig om vooraf te vragen naar een prijsvoorstel. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Voor een prijsvoorstel op maat heeft de vakman gedetailleerde informatie van je nodig. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter het prijsvoorstel aansluit op de werkelijke klus. Je kunt de vakman ook altijd uitnodigen om thuis de klus te komen bekijken.

 1. Is er een oud bad?
  Ga jij een nieuw bad plaatsen of is het bad ter vervanging van je huidige bad? Het helpt de vakman wanneer hij weet wat hij van de klus kan verwachten. Zo krijg jij een beter prijsvoorstel. Geef ook meteen aan of je verwacht dat de vakman het oude bad demonteert en afvoert.

 2. Bad plaatsen onderdeel van meer klussen?
  Is het plaatsen van een bad onderdeel van een badkamer renovatie? Of is het plaatsen van het bad de enige klus? Laat dit de vakman duidelijk weten zodat hij weet wat hij kan verwachten. Weet je al of je kiest voor een vrijstaand of inbouw bad? Vermeld dit ook in de aanvraag. Dit heeft effect op de tijd die de vakman bezig is met het plaatsen van het bad.

 3. Aanwezigheid leidingen en afvoer bij plaatsen bad
  Het is lastig om te achterhalen, maar weet jij toevallig waar de leidingen en afvoer in jouw huidige badkamer zitten? Dit is waardevolle informatie voor de vakman. Op basis van jouw informatie kan hij bepalen of hij de leidingen en afvoer moet verplaatsen. Dit zijn werkzaamheden die direct van invloed zijn op de totaalprijs voor de klus 'bad plaatsen'.

 4. Aanschaf bad
  Je kunt zelf een nieuw bad aanschaffen, maar je kunt dit werk ook uitbesteden aan de vakman. Hij weet precies welke baden kwalitatief goed zijn. Ga je zelf een bad uitzoeken om kosten te besparen? Overweeg dan om vooraf contact op te nemen met een loodgieter om te achterhalen welke merken goede baden leveren. Zo verklein je de kans op een lekkage op de korte termijn.

Materiaal bad plaatsen

Ga jij een bad laten plaatsen? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten baden. De materiaalkeuze is een van de zaken die prijs van het bad beïnvloeden.

 • Plaatstalen bad plaatsen
  Wil jij een budgetvriendelijk bad plaatsen? Dan kun je kiezen voor het monteren van een plaatstalen bad. De aanschaf van dit bad is vaak goedkoper dan de acryl of gietijzeren variant. Een plaatstalen bad krast en slijt niet snel. Hou er wel rekening mee dat wanneer het bad wel beschadigt, de kans op roest enorm toeneemt. Ook is het goed om te weten dat plaatstaal minder isoleert. Oftewel, je bad koelt sneller af dan bij een acryl bad.

 • Acryl bad installeren
  Het aanschaffen van een acryl bad is iets duurder dan een plaatstalen bad. Groot voordeel van acryl is dat je je bad op maat kunt maken. Daarnaast blijft je water langer warm en kun je een pomp toevoegen om van je bad een bubbelbad te maken. Een ander voordeel is dat een acryl bad onderhoudsvriendelijk is.

 • Gietijzeren bad monteren
  Ben je op zoek naar een klassiek bad? Dan kun je een gietijzeren bad laten plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je een groter budget moet reserveren dan bij de andere twee varianten. Naast de uitstraling is het voordeel dat een gietijzeren bad niet snel beschadigt en goed isoleert.

Energie besparen

Wanneer je straks regelmatig in bad gaat, ga je dit waarschijnlijk aan je gas-, water- en energierekening merken. Over het algemeen verbruik je meer warm water in bad dan wanneer je onder de douche gaat. Je kunt er wel voor zorgen dat je niet meer energie gebruikt dan nodig. Milieu Centraal heeft verschillende tips waar je aan kunt denken wanneer je in je badkamer aan de slag gaat. Een van de tips is het isoleren van het bad. Zo hoef je niet steeds opnieuw warm water toe te voegen. Laat jij een bad plaatsen waar je douchen en in bad gaan combineert? Dan kun je ook kiezen voor een waterbesparende douchekop. Je verbruikt zo minder water.

Advies van een vakman

Het plaatsen van een bad is geen klus die je regelmatig uitvoert. De vakmannen van Werkspot plaatsen diverse soorten baden bij de consument en weten daarom ook precies waar je op kunt letten. Wij vroegen Edwin Dijkhuizen van Snelflex Montage & Installatie om een tip: "Het is belangrijk dat de consument een kwalitatief goed bad uitzoekt. Een bad uit China heeft bijvoorbeeld vaak goedkope plastic aansluitingen. De kans is groot dat je bad snel gaat lekken. Je bent dan meer geld kwijt dan wanneer je vooraf voor een kwaliteitsbad kiest. Een loodgieter kan je precies vertellen wat een goed merk is."

Prijzen andere diensten:

 1. Badkamer betegelen
 2. Vloerverwarming badkamer
 3. Designradiator badkamer
 4. Infrarood verwarming
 5. CV ketel onderhoud

Vind een badkamer specialist dichtbij