badkamer

Bad plaatsen: dit zijn de kosten

Bijgewerkt op

Het plaatsen van een bad in de badkamer is een investering die zowel luxe als functionaliteit toevoegt aan je woning. De kosten voor het installeren van een bad kunnen behoorlijk variëren afhankelijk van materialen, arbeid en extra diensten. Gemiddeld liggen de kosten tussen de **€800 en €5.000**, wat inzicht biedt in de financiële kant van dit project. Het is belangrijk om te weten waar deze kosten vandaan komen en hoe je een weloverwogen beslissing kunt maken. Lees daarom verder voor alle informatie rondom de kosten van een bad plaatsen. Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 616 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In diesem Artikel diskutieren wir:

 1. Overzicht van de kosten voor het plaatsen van een bad
 2. Gedetailleerde uitsplitsing van de kosten
 3. Keuze van materialen
 4. Installatietechnieken en hun invloed op de kosten
 5. Onderhoudskosten van baden
 6. Regelgeving en vergunningen voor badinstallatie
 7. Vind de juiste vakman op Werkspot
 8. Veelgestelde vragen over de kosten voor het plaatsen van een bad
 9. Dus, wat kost een bad laten plaatsen?

Overzicht van de kosten voor het plaatsen van een bad

Het plaatsen van een bad in de badkamer brengt verschillende kosten met zich mee, afhankelijk van factoren zoals materialen, arbeid en extra diensten. Verschillende typen baden en de complexiteit van de installatie spelen ook een rol bij de uiteindelijke kosten. Hieronder vind je een overzicht van verschillende bad typen met hun bijbehorende kosten inclusief installatie:

Type badBeschrijvingKosten
Standaard Acrylbad€800 - €1.800
Vrijstaand Bad€1.500 - €3.000
Ingebouwd Bad€1.000 - €2.500
Whirlpool Bad€2.000 - €4.500
Gietijzeren Bad€1.800 - €4.000

*Het overzicht met gemiddelde kosten laat zien dat de keuze voor een type bad een aanzienlijke invloed kan hebben op de totale kosten. Het is belangrijk om bij het kiezen van een bad niet alleen naar de initiële kosten, maar ook naar factoren zoals duurzaamheid en onderhoud te kijken. Voor nauwkeurige prijsindicaties en een op maat gemaakte offerte, kun je het beste contact opnemen met een [professionele installateur] (https://www.werkspot.nl/badkamer-sanitair/badkamer-installateur-vakmannen).

Gedetailleerde uitsplitsing van de kosten

Bij het plaatsen van een bad in de badkamer is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de verschillende kosten die bij dit project komen kijken. Het opstellen van een volledig budget helpt verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat je alle noodzakelijke uitgaven kunt plannen. Hier geven we een gedetailleerde uitsplitsing van de kosten, inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele extra kosten.

Materiaalkosten voor badinstallatie

Materiaalkosten zijn een aanzienlijk deel van de totale kosten voor het installeren van een bad. Deze kunnen variëren afhankelijk van het type bad en de kwaliteit van de materialen die je kiest.

Type badBeschrijvingVoordelenKosten
Standaard ligbadeen eenvoudig, rechttoe-rechtaan ontwerpBetaalbaar, gemakkelijk te installeren€200 - €600
Vrijstaand badLosstaand en visueel aantrekkelijkLuxe uitstraling, flexibel in plaatsing€800 - €1.500
Whirlpool badBad met ingebouwde bubbelfunctieExtra comfort en ontspanning€1.000 - €3.000
Ingebouwd badGeïntegreerd in de vloer of een nisStrak en modern uiterlijk€500 - €1.200

Arbeidskosten voor het installeren van een bad

De arbeidskosten vormen een ander belangrijk deel van het totale budget. Deze omvatten de kosten voor het inhuren van professionals zoals loodgieters en installateurs die de installatie uitvoeren. De arbeidskosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en kunnen de volgende taken omvatten:

TaakBeschrijvingKosten
VoorbereidingSloopwerk en ruimte voorbereiden€100 - €300
InstallatieAansluiten en plaatsen van het bad€300 - €1.000
AfwerkingAfdichten en installeren van accessoires€200 - €500

Extra kosten bij de installatie van een bad

Naast de basismaterialen en arbeidskosten kunnen er ook andere extra kosten optreden. Deze zijn vaak afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je badkamer en de eisen van het project.

TaakBeschrijvingKosten
Transportkosten voor materialenAls materialen moeten worden geleverd, kunnen er transportkosten bij komen.€50 - €100
Sloop- en afvoerkostenHet verwijderen van oud sanitair en het afvoeren van puin kan extra kosten met zich meebrengen.€100 - €300
Onderhoud en reparatiesEventuele reparaties aan de waterleidingen of andere infrastructuur na de installatie kunnen extra kosten opleveren.€50 - €200
 • ****: Eventuele reparaties aan de waterleidingen of andere infrastructuur na de installatie kunnen extra kosten opleveren. Kosten: €50 - €200

Het begrijpen van deze verschillende kostenonderdelen zal je helpen bij het maken van een nauwkeurige begroting en het plannen van je badkamerrenovatie. Hierdoor kun je onverwachte uitgaven minimaliseren en ervoor zorgen dat het project soepel verloopt.

Keuze van materialen

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je bad is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Materialen verschillen niet alleen in prijs, maar ook in duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetische aantrekkingskracht.

Gegoten acrylaat baden

Gegoten acrylaat baden zijn een populaire keuze vanwege hun veelzijdigheid en aanpasbaarheid. Hier zijn enkele kenmerken en situaties waarin dit type bad geschikt is:

 • Lichtgewicht: Ideaal voor oudere huizen waar de vloer mogelijk minder draagkrachtig is.
 • Goede Isolatie: Houdt het badwater langer warm, waardoor het energiezuiniger is.
 • Veel Ontwerpopties: Beschikbaar in verschillende vormen en maten, wat flexibiliteit biedt bij het plannen van uw badkamerindeling.

Gegoten acrylaat baden variëren in kosten van €200 tot €900, afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

Gietijzeren baden

Gietijzeren baden staan bekend om hun duurzaamheid en klassieke uitstraling. Dit type bad biedt verschillende voordelen:

 • Zeer Duurzaam: Kan tientallen jaren meegaan zonder significant kwaliteitsverlies.
 • Uitstekende Warmtebehoud: Ideaal voor lange, ontspannende baden omdat het water langer warm blijft.
 • Klassiek Uiterlijk: Voeg een esthetische waarde toe aan je badkamer, vooral bij een traditioneel ontwerp.

Gietijzeren baden kunnen behoorlijk duur zijn, met kosten variërend van €500 tot €1.500, afhankelijk van de specificaties.

Door een goed geïnformeerde keuze te maken tussen deze materialen kun je niet alleen een bad kiezen dat aansluit bij jouw esthetische voorkeuren, maar ook bij jouw functionele behoeften en budget. Het optimaliseert je investering en verhoogt de tevredenheid op de lange termijn.

Installatietechnieken en hun invloed op de kosten

Bij het plaatsen van een bad in de badkamer, kunnen verschillende installatietechnieken worden toegepast. De gekozen techniek heeft een directe invloed op de totale kosten van het project. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke opties beschikbaar zijn en hoe elk van hen kan bijdragen aan de eindprijs.

InstallatietechniekBeschrijvingSituatieKosten
Vrijstaand badEen bad dat volledig losstaat van muren of wanden en vaak in het midden van de badkamer wordt geplaatst.Luxe badkamers met voldoende ruimte.€1.000 - €3.000
Ingebouwd badEen bad dat is ingebouwd in een structuur zoals een podium of omringende wanden.Badkamers met beperkte ruimte, focus op functioneel gebruik.€800 - €2.000
Halfvrijstaand badEen bad waarbij één zijde tegen de muur is geplaatst terwijl de rest vrijstaat.Half functioneel, half design-georiënteerde badkamers.€900 - €2.500
Bad op pootjesEen klassieke stijl waarbij het bad is bevestigd op vier zichtbare pootjes.Klassieke of antieke badkamerinrichtingen.€1.100 - €2.800

Vrijstaand bad

Een vrijstaand bad wordt vaak gezien als een luxe item in de badkamer. Dit type bad is volledig losstaand en niet tegen een muur geplaatst. Dit maakt ze ideaal voor ruimere badkamers waar het bad als een centraal stuk kan dienen. De installatie van een vrijstaand bad kan complexer zijn, aangezien het bad van alle kanten benaderd moet worden. Daarbij zijn de arbeidskosten vaak hoger vanwege de vereiste precisie en zorg. Materiaalkosten kunnen ook variëren afhankelijk van de gekozen stijl en het gebruikte materiaal.

Ingebouwd bad

Een ingebouwd bad is de meest voorkomende keuze in veel woningen. Dit type bad zit meestal verzonken in een structuur of is omgeven door wanden en tegels. De kosten voor de installatie van een ingebouwd bad zijn vaak lager dan die van vrijstaande baden, omdat de benodigde arbeidsuren minder zijn en de installatie eenvoudiger is. Tegels en voegmateriaal spelen hier echter een belangrijke rol en deze kosten variëren van €20 tot €60 per m².

Halfvrijstaand bad

Een halfvrijstaand bad biedt een middenweg tussen vrijstaand en ingebouwd. Eén zijde van het bad is tegen de muur geplaatst, terwijl de rest van het bad vrij staat. Dit type bad is geschikt voor badkamers die zowel functioneel als stijlvol willen zijn. De installatiekosten liggen doorgaans tussen die van vrijstaande en ingebouwde baden.

Bad op pootjes

Een bad op pootjes, vaak ook wel een klauwvoetbad genoemd, voegt een klassieke uitstraling toe aan uw badkamer. Deze baden zijn bijzonder populair in traditionele of antieke badkamerontwerpen. Installatiekosten voor een bad op pootjes kunnen hoger liggen vanwege de extra zorg die nodig is om de pootjes correct te plaatsen en te stabiliseren.

De keuze van de installatietechniek beïnvloedt niet alleen de esthetiek van je badkamer, maar ook de totale kosten. Het is altijd raadzaam om verschillende offertes op te vragen en professioneel advies in te winnen om de beste keuze voor jouw ruimte en budget te maken.

Onderhoudskosten van baden

Regelmatig onderhoud van je bad is essentieel om de levensduur te verlengen en om ervoor te zorgen dat het bad in optimale staat blijft. De kosten voor het onderhoud zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de frequentie van de schoonmaak en de kwaliteit van de producten die worden gebruikt. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de verschillende onderhoudstaken en hun bijbehorende kosten.

 • Reiniging van het badoppervlak / Beschrijving: Regelmatige reiniging van het badoppervlak om kalk- en zeepresten te verwijderen / Frequentie: Wekelijks / Kosten: €10 - €30 per maand
 • Inspectie en vervanging van kitnaden / Beschrijving: Controle en vervanging van kitnaden rond het bad om lekkages te voorkomen / Frequentie: Halfjaarlijks / Kosten: €50 - €100 per keer
 • Kraanonderhoud en ontkalking / Beschrijving: Reiniging en ontkalking van de kranen om verstoppingen door kalk te voorkomen / Frequentie: Maandelijks / Kosten: €20 - €50 per keer
 • Sifon en afvoer controleren en reinigen / Beschrijving: Onderhoud van de afvoer en sifon om verstoppingen te voorkomen / Frequentie: Jaarlijks / Kosten: €50 - €150 per keer

Onderhoudskosten voor een bad kunnen variëren, maar ze zijn een cruciaal onderdeel van de totale eigendomskosten. Houd dus rekening met deze kosten om onverwachte uitgaven te voorkomen en de levensduur van je bad te verlengen.

Regelgeving en vergunningen voor badinstallatie

Bij het plaatsen van een bad in je badkamerd, is het belangrijk om rekening te houden met de geldende regelgeving en eventuele noodzakelijke vergunningen. Houd er dus rekening mee dat naleving van de onderstaande regels essentieel is om boetes en juridische problemen te voorkomen.

 • Bouwvergunningen: In de meeste gevallen is voor het plaatsen van een bad in een bestaande badkamer geen bouwvergunning nodig. Echter, als je aanpassingen aan de constructie van je woning maakt (zoals het verplaatsen van muren of het wijzigen van de waterleidingen), kan dit wel vereist zijn. Raadpleeg de lokale bouwvoorschriften of vraag advies aan een professional.

 • Waterdichtheidseisen: Zorg ervoor dat de badkamer voldoet aan de waterdichtheidseisen zoals die gesteld worden in het Bouwbesluit 2012. Dit betekent onder andere dat alle oppervlakken in natte ruimtes waterdicht moeten zijn om waterschade te voorkomen.

 • Elektrische installaties: Volgens NEN 1010 moeten elektrische installaties in badkamers voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat stopcontacten op een minimale afstand van het bad of douche moeten zijn geplaatst om risico op elektrische schokken te minimaliseren.

 • Loodgieterswerk: Het loodgieterswerk moet worden uitgevoerd volgens NEN 1006 (Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties in Nederland). Dit zorgt ervoor dat de waterleidingen en afvoeren veilig en effectief zijn geïnstalleerd.

 • VvE-regels: Woon je in een appartement of rijtjeshuis, dan kan de Vereniging van Eigenaars (VvE) specifieke regels hebben voor het maken van structurele aanpassingen aan de woning. Het is altijd goed om deze te raadplegen voordat je begint met de installatie.

 • Milieuvoorschriften: Bepaalde gemeenten kunnen milieugerelateerde voorschriften hebben. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de afvoer van bouwafval of het hergebruik van bepaalde materialen.

Door de bovenstaande overwegingen in acht te nemen, zorg je ervoor dat de installatie van je bad soepel verloopt en voldoet aan alle benodigde wettelijke eisen. Hiermee voorkom je niet alleen juridische problemen, maar zorg je ook voor een veilige en duurzame installatie.

Tips voor het kiezen van de beste installateur voor jouw bad

Het kiezen van een gekwalificeerde installateur voor jouw bad is cruciaal voor een succesvolle en probleemloze installatie. Een goed gekwalificeerde professional kan niet alleen zorgen voor een vakkundige installatie, maar ook eventuele problemen voorkomen en waardevolle adviezen geven. Enkele tips om de beste installateur voor jouw bad te kiezen zijn:

 • Certificeringen en kwalificaties: Zorg ervoor dat de installateur de juiste certificeringen en kwalificaties heeft. Dit garandeert dat hij de nodige training heeft gehad en bekend is met de nieuwste technieken en veiligheidsvoorschriften.
 • Ervaring en expertise: Kies een installateur met ruime ervaring in het plaatsen van baden. Vraag naar eerdere projecten en eventueel referenties. Ervaren vakmensen hebben vaak betere oplossingen voor onverwachte problemen.
 • Klantbeoordelingen en aanbevelingen: Lees online reviews en vraag om aanbevelingen van vrienden of familie. Klantbeoordelingen kunnen veel inzicht geven in de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de service van de installateur.
 • Garantie en verzekering: Controleer of de installateur een garantie op het werk biedt en goed verzekerd is. Dit beschermt je tegen eventuele schade of gebreken na de installatie.
 • Prijsopgaven en transparantie: Vraag om gedetailleerde offertes van meerdere installateurs. Transparante prijsopgaven helpen je de kosten beter te begrijpen en onverwachte uitgaven te voorkomen.

Door deze tips te volgen, kun je een weloverwogen keuze maken en de beste installateur voor jouw bad vinden, wat leidt tot een succesvolle en duurzame installatie.

Vind de juiste vakman op Werkspot

Heb je hulp nodig bij het inschatten van de kosten voor het installeren van een bad? Bij Werkspot vind je eenvoudig een betrouwbare en ervaren badkamer installateur. Plaats snel je klus en ontvang binnen 24 uur offertes van professionals in de buurt. Ontdek hier de beste vakmannen voor jouw badkamerrenovatie en start vandaag nog met je project!

Veelgestelde vragen over de kosten voor het plaatsen van een bad

Wat zijn de kosten voor de loodgieter bij het plaatsen van een bad?

Een loodgieter rekent in Nederland een uurtarief tussen de €40 en €60 per uur. De totale arbeidskosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de benodigde tijd.

Hoeveel kosten materialen zoals tegels en kranen voor een badinstallatie?

De kosten voor materialen kunnen variëren. Voor een bad zelf kun je rekenen op prijzen tussen de €200 en €1.500. Andere materialen zoals kranen, afvoerset en overloopset liggen tussen de €100 en €300. Voor tegels en voegmateriaal moet je rekenen op €20 tot €60 per m².

Dus, wat kost een bad laten plaatsen?

Het plaatsen van een bad kost gemiddeld tussen de €800 en €5.000. Dit is natuurlijk best uiteenlopend, maar dat komt doordat de prijs gebaseerd is op een aantal variabelen. Hierbij kun je denken aan arbeidskosten, materiaalkosten en eventuele bijkomende kosten. Kan jij ook niet wachten om te genieten van een heerlijk warm bad? [Vraag dan vandaag nog offertes op voor jouw klus] (https://www.werkspot.nl/badkamer-sanitair/badkamer-installateur-vakmannen) . Dan zorgen we dat jouw wens realiteit wordt door middel van een echte vakman!