Inloopdouche plaatsen? Ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een inloopdouche in de badkamer? Werkspot heeft tips en de kosten voor een vakman op een rijtje gezet. Vind hier de informatie die je zoekt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 605 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten inloopdouche plaatsen

De inloopdouche is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Met tegels of een andere waterdichte achterwand pas je de douche helemaal aan naar jouw wensen. Naast dat de douche jouw badkamer een hoteluitstraling geeft, is een inloopdouche ook nog eens praktisch. Je hebt geen hoge instap meer en verkleint zo de kans op valpartijen.

Prijzen inloopdouche

Soort klusGemiddelde prijs
Douche€ 600,- tot € 1.900,-
Wandtegels per m²€ 40,- tot € 90,-
Vloertegels per m²€ 45,- tot € 90,-
Luxe douchedrain plaatsen € 300,- tot € 500,-
Loodgieter€ 45,- tot € 80,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee aan welke kosten je kan denken bij het plaatsen van een inloopdouche. Afhankelijk van de afmetingen, de materiaalkeuze en moeilijkheidsgraad van de klus kunnen de kosten hoger uitvallen.

Wat bepaalt de prijs van een inloopdouche?

Hoeveel je precies betaalt voor een inloopdouche heeft vooral te maken met de keuzes die je maakt. De totaalprijs komt tot stand door:

 • Plek van de inloopdouche
 • Materiaal vloer en achterwand
 • Soort scheidingswand
 • Soort inloopdouche
 • Soort afvoer
 • Afvoeren puin
 • Extra opties

Plek douche

De eerste keuze die je moet maken, is waar de inloopdouche komt. Dit heeft direct effect op de totaalprijs. Laat je de inloopdouche plaatsen op de plek waar nu een bad of douchebak zit? Dan hoeft de vakman in veel gevallen de afvoer en het leidingwerk niet te verplaatsen. Dit scheelt in de kosten.

Moet de vakman de leidingen en afvoer verleggen? Dan komt er extra hak- en breekwerk kijken bij de klus. Je betaalt dan niet alleen voor het verplaatsen van de leidingen, maar ook voor het opnieuw egaliseren van de muren.

Materiaal vloer en achterwand

Heb je besloten waar de douche moet komen? Dan is het tijd om je te oriënteren op het materiaal dat je in de douche wilt. Ga je voor een strakke tegel of spreekt PVC je meer aan?

 • Tegels
  Natuurlijke en keramische tegels zijn geschikt voor het gebruik in de badkamer. Natuursteen is een stuk duurder dan een keramische tegel. Controleer voor je de tegels aanschaft of ze geschikt zijn voor een natte ruimte. Wil je ook tegels op de vloer? Dan is het belangrijk dat de tegel slipbestendig is. Een zogeheten R-waarde tussen de 9 en 13 verkleint de kans op uitglijden. Daarnaast moet je rekening houden met een goed afschot. Zo zorg je ervoor dat het water sneller naar de afvoer loopt. Lees meer over de kosten voor een tegelzetter
 • PVC
  Wil je een redelijk onderhoudsvrije douchewand? Kies dan voor een inloopdouche met PVC. PVC kan goed tegen water en gaat lang mee. Groot voordeel is dat je bij een PVC-wand geen voegen hebt en dat vuil zich niet snel aan het materiaal hecht. Hierdoor krijgt schimmel minder kans dan bij tegels. Als je kiest voor PVC ben je over het algemeen goedkoper uit dan wanneer je kiest voor tegels.
 • Douchebak
  Wil je liever geen tegels op de vloer? Dan kan je ook voor een douchebak kiezen. De vakman plaatst de douchebak in de vloer waardoor je het effect van de inloopdouche behoudt. De aanschaf van een douchebak is vaak goedkoper dan de aanschaf van tegels. Maar door het vele hak- en breekwerk hangt er meestal toch nog een aardig prijskaartje aan het plaatsen van een douchebak in een inloopdouche.

Soort scheidingswand

Bij een inloopdouche heb je één of meerdere scheidingswanden. Dit heeft te maken met de plaats van de douche en de hoeveelheid inloopmogelijkheden. Plaats jij de inloopdouche in de hoek van de badkamer? Dan heb je aan één scheidingswand voldoende. Dit geldt ook voor de inloopdouche waar je aan twee kanten in kan lopen. Deze optie is alleen geschikt voor grote badkamers. De scheidingswand moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat het water aan beide kanten de douche uitstroomt.

 • Glas
  Met een glazen wand scherm je je inloopdouche af. Afhankelijk van je smaak kan je kiezen voor een volledig transparante wand of bijvoorbeeld voor één van matglas. De afmeting van de wand bepaalt voor het grootste deel de prijs. Kijk bij de lengte niet alleen naar wat je mooi vindt. De wand moet lang genoeg zijn om te voorkomen dat het water alsnog op de badkamervloer spat. Om te voorkomen dat je glaswand binnen enkele weken helemaal onder de kalk zit, is regelmatig onderhoud aan te raden. Zo helpt het wanneer je de glazen wand na elke douchebeurt schoon maakt met een trekker.
 • Muur als scheidingswand
  Plaats je de inloopdouche direct naast het toilet of wandmeubel? Dan kan je ook kiezen voor een muur als scheidingswand. Naast dat het sanitair minder in het zicht zit, oogt deze optie ook ruimer. Het kiezen voor een muur is vaak wel duurder. De vakman moet de muur plaatsen en aan beide kanten betegelen.

Soort douche

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de inloopdouche is de keuze voor het soort douche. Ga jij voor een regendouche? Wil je nog een losse handdouche? Wil jij een thermostaatkraan? Wil je alleen maar inbouwkranen? Allemaal vragen waar je nu het antwoord op moet vinden. Belangrijkste uitgangspunt is dat je een douche kiest die aansluit bij jouw wensen en budget. Kijk bijvoorbeeld ook naar de waterdruk. Zo kan je alleen genieten van een regendouche wanneer jouw leidingen voldoende water verplaatsen. Zeker in een oude woning kan het effect van een regendouche nogal tegenvallen.

Vind jij het mooi wanneer de meeste onderdelen van de douche in de muur zitten? Dan kan je kiezen voor een inbouwdouche. In dit geval moet je ook rekening houden met extra hak- en breekwerk. Dit merk je aan de totaalprijs van de klus.

Soort afvoer

Bij een inloopdouche is het soort afvoer belangrijk. Wanneer de afvoer in de inloopdouche niet goed functioneert, stroomt het water niet snel genoeg weg. Met een natte badkamer als resultaat. Voor een inloopdouche zijn er verschillende soorten afvoeren, zoals een drain of een normaal doucheputje. Bij een inloopdouche kiest men vaak voor een drain. Een dergelijke afvoer in de inloopdouche ziet er vaak stijlvoller uit en valt minder op dan een traditioneel doucheputje. Voor de aanschaf van de drain betaal je vaak meer.

*Tip!*Woon je in een oud huis? Dan kan het zijn dat je afvoer niet goed doorloopt. Overleg met de vakman of je in dit geval een afvoerpomp moet aanschaffen.

Afvoeren puin

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar bij het plaatsen van een inloopdouche komen ook vaak kosten kijken voor het afvoeren van het puin. Zeker wanneer je de inloopdouche plaatst op een plek waar nu nog een bad staat. Als de vakman wanden breekt of tegels vervangt, loopt de hoeveelheid puin snel op. De vakman kan dit puin voor je afvoeren en vraagt hiervoor een vergoeding. Is de hoeveelheid puin zoveel dat hij een container moet huren? Dan berekent hij die kosten ook aan jou door.

Lees meer over de kosten voor het afvoeren van puin

*Tip!*Wil je besparen op het plaatsen van een inloopdouche? Dan kan je het puin ook zelf afvoeren. In de meeste gemeenten kan je als particulier grof vuil gratis of tegen een kleine vergoeding aanbieden in de milieustraat. Deze kosten zijn altijd lager dan het bedrag dat de vakman betaalt.

Extra opties

De totaalprijs voor het plaatsen van inloopdouche heeft tot slot te maken met de extra opties die je kiest. Wil je zeker weten dat het water niet de badkamer instroomt? Dan kan je een inloopdouche met deur nemen. De kosten die je voor de deur betaalt, zijn afhankelijk van het formaat en het soort beslag dat je kiest.

Schijnen de lampen van de badkamer onvoldoende in de inloopdouche? Overweeg dan om extra verlichting aan te schaffen. De prijs die je hiervoor betaalt, is afhankelijk van het soort verlichting. Daarnaast betaal je kosten voor het plaatsen van de verlichting door de vakman. Als je de verlichting weg wilt werken in het plafond is de vakman langer bezig. Dit merk je aan de prijs.

Advies van een vakman

Twijfel je nog tussen een inloopdouche of het plaatsen van een douchebak? Dan kan het helpen om tips te krijgen van een badkamerspecialist. Geeft budget bij jou de doorslag? Dan kan je vaak beter kiezen voor een douchebak. Erkan Yalcin van ERYA Installaties legt uit hoe dit komt: "Het plaatsen van een douchebak is goedkoper dan het plaatsen van een inloopdouche. Dit komt vooral door het verschil in arbeid. Een douchebak sluit je aan op de afvoer. Bij een inloopdouche moet je een goot maken. Hiervoor moet je vaak hakken en breken."

Ontdek hier de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een douchebak

Inloopdouche plaatsen uitbesteden

Het plaatsen van een inloopdouche kan je zelf doen. Het is hierbij belangrijk dat je weet hoe je zorgt voor voldoende afschot en voor een goede afvoer. Zo voorkom je dat je badkamer vol water loopt tijdens het douchen. Daarnaast is kennis over leidingwerk en tegelen van belang voor deze klus. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je tegels scheef op de muur zitten of dat je lekkages krijgt in de badkamer. Zie jij het niet zitten om de klus zelf uit te voeren? Dan kan je het werk uitbesteden aan een badkamerspecialist.

Wil je een inloopdouche laten plaatsen door een vakman? Via Werkspot kom je eenvoudig in contact met badkamerspecialisten. Ben je benieuwd naar het eerdere werk dat ze hebben gedaan? Op de meeste profielen vind je reviews van andere klussen. Dit helpt je om te besluiten welke vakman(nen) je gaat benaderen.

Vind een badkamer specialist dichtbij