Wil je van bad naar douche gaan? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Uitgekeken op je bad of is de instap te hoog? Wat de reden ook is om van bad naar douche te gaan: hier ontdek je de kosten voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 806 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Van bad naar douche? Aan deze kosten kun je denken

Gebruik je het bad nu voornamelijk nog om in te douchen in plaats van uitgebreid te badderen? Of laat je fysieke gezondheid het niet meer toe om steeds weer die hoge instap van het bad te hebben? Wat de reden ook is om van een bad naar een douche te gaan, het is een vrij ingrijpende verbouwing van je badkamer. Het verwijderen van het bad brengt een hoop puin met zich mee dat je moet afvoeren. En ga je van een bad douchecombinatie naar een douchecabine of inloopdouche, dan komt daar waarschijnlijk ook het nodige leidingwerk bij kijken. Daarom is het verstandig het bad vervangen over te laten aan een vakman.

Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren professionals die jou met plezier helpen om van bad naar douche te gaan. Je plaatst de klus 'bad vervangen' snel en eenvoudig op de site. Werkspot brengt je dan in contact met deskundige vakmannen die jou een prijsvoorstel op maat kunnen sturen. Ben je benieuwd aan wat voor kosten je ongeveer kunt denken voor het vervangen van je bad? Je leest het in dit artikel.

Van bad naar douche: gemiddelde kosten

Ga je van een bad naar een douche, dan heb je niet alleen de kosten van een douche. Je zult ook kosten maken voor het slopen en afvoeren van het ligbad en het puin dat dit met zich meebrengt. En de kans is groot dat je douche veel minder ruimte in beslag neemt. Dan komen er dus ook kosten bij voor het plaatsen van tegels of stucen van de muur.

Soort klusGemiddelde prijs
Douche€ 600,- tot € 1.900,- 
Stoom- of spa douchecabine€ 1.600,- tot € 4.300,- 
Kraan€ 150,- tot € 450,- 
1 m² wandtegels€ 40,- tot € 90,- 
1 m² vloertegels€ 45,- tot € 90,- 
Uurtarief loodgieter€ 45,- tot € 80,- 
Afvoeren puin en bestaand ligbad (materiaalkosten)€ 300,-
Afvoeren puin en bestaand ligbad (arbeidskosten)€ 150,- tot € 450,- 

Bovenstaande tabel geeft je een beeld van wat de klus 'van bad naar douche' ongeveer kost. De exacte kosten zijn afhankelijk van jouw wensen voor de nieuwe douche en de mogelijkheden van jouw badkamer. Wil je jouw bad douchecombinatie inruilen voor een douche, dan is het slim om bij één of meerdere vakmannen een prijsvoorstel op maat aan te vragen.

Van bad naar douche: dit komt er allemaal bij kijken

Wil je jouw bad vervangen voor een douche, dan klinkt dat waarschijnlijk niet zo heel ingewikkeld. Toch komt er bij het vervangen van het bad een hoop kijken. Stap je af van een bad douchecombinatie, dan moet je denken aan:

  • Ligbad en ombouw verwijderen en afvoeren
  • Leidingen verleggen
  • Tegels plaatsen
  • Douche installeren
  • Extra opties

Douche vervangen: ligbad en ombouw verwijderen en afvoeren
Ga je van een bad naar een douche, dan verwijdert de vakman allereerst het huidige ligbad. Het ligbad steunt meestal op een ombouw, die naast een framewerk ook vaak betegeld is. Je begrijpt dat dit een hoop puin met zich meebrengt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf het bad te verwijderen en het puin naar de milieustraat in jouw gemeente af te voeren. Je kunt dit ook aan de vakman overlaten. Dat scheelt veel gesjouw en je hoeft geen aanhanger of busje te regelen om het puin in af te voeren. 

Bad vervangen: leidingen verleggen
Als het bad is verwijderd, kijkt de vakman hoe hij de nieuwe douche gaat plaatsen. Het kan zijn dat hij daarvoor ook leidingen moet verleggen. De kraan van een bad zit in de regel wat lager dan die van een douche, dus de kans is groot dat wanneer hij jouw bad douchecombinatie vervangt, hij ook de leidingen moet verlengen of verleggen.

Ga je jouw bad vervangen voor een inloopdouche met een luxe uitstraling, dan kan het zijn dat je kiest voor inbouwkranen. Bij inbouwkranen komen de kraan en de knoppen direct uit de muur. De rest van de kraan, zoals de thermostaat bevinden zich dan in de muur.  Voor de ware wellness-ervaring kun je dan ook voor een regendouche kiezen die direct vanuit het plafond is aangesloten. Wil je voor een dergelijke strakke oplossing gaan, dan komt daar naast leidingwerk ook nog wat breekwerk bij kijken. Zijn de leidingen voor de kranen en douchekop geplaatst, dan egaliseert de vakman de muren uiteraard weer.  

Van bad naar douche: tegels plaatsen
Een bad neemt in de regel meer ruimte in beslag dan een douche. Als je van een bad naar een douche gaat, heb je waarschijnlijk een groot stuk van de badkamervloer en muur over die nu nog onbetegeld zijn. Voor een nette en waterdichte afwerking, werkt de vakman dan ook eerst de muren en vloer verder af. Hoe hij dat doet, hangt af van de keuze die jij maakt voor een douche.

Douchecabine
Ga je voor een douchecabine, dan is dat een geheel gesloten ruimte, die de vakman direct op de plek van het bad kan neerzetten. De kale plekken daaromheen voorziet de vakman vervolgens van tegels.  Ook als je kiest voor een douchebak met een douchewand of douchegordijn, hoef je de ruimte onder de douchebak niet te betegelen.

Inloopdouche
Ga je jouw bad vervangen voor een inloopdouche, dan is de vakman juist behoorlijk wat tijd kwijt aan het betegelen van de badkamer. Je kunt jouw inloopdouche natuurlijk ook voorzien van een douchebak met een lage instap, maar veel mensen kiezen ervoor een douchegoot in de tegels te bevestigen en de vloer van de badkamer door te trekken naar de inloopdouche. De vakman zorgt er dan voor dat het deel onder de tegels geschikt is om het water op te vangen, zonder dat dit lekkages in je badkamer veroorzaakt. Ook legt hij de tegels aflopend naar de douchegoot om het water de juiste kant op te leiden. Bij een bad vervangen voor een inloopdouche is het tegelwerk een secuur werkje. Het levert uiteindelijk wel een strak, net en waterdicht resultaat op.

Stucwerk
Voor een strakke en moderne look, kun je ook gaan voor stucwerk. Het stucwerk komt dan in de plaats van het betegelen van je badkamer. De vakman gebruikt hiervoor speciale waterdichte opties, zoals tadelact of betonstuc. Qua prijs kun je denken aan € 80,- tot € 160,- per m². Stucen is vooral een mooie optie voor de muren. Je kunt de vloer ook stucen voor een strak geheel, maar houd er rekening mee dat dit erg glad kan zijn als er water van de douche op valt. Ga je het bad vervangen voor een inloopdouche zonder douchebak, dan kun je voor de vloer beter kiezen voor een tegel met een structuur erin. Dat verkleint de kans op uitglijden.

Van bad naar douche: douche installeren
Als alle voorbereidingen voor de klus 'van bad naar douche' gedaan zijn, kan de vakman de douche plaatsen. Bij het tegelwerk heeft de vakman vaak al de douchebak of douchecabine geplaatst. Vervang je jouw bad voor een inloopdouche zonder douchebak, dan heeft de vakman op dit punt het meeste werk al gedaan en komt het vooral neer op de afwerking. De vakman zorgt ervoor dat hij de kranen en de douchekop op de juiste manier aansluit en eventueel een scheidingswand bij de douchebak plaatst. 

Bij de keuze voor kranen en douchekop, kun je veel besparen op je energierekening door te kiezen voor een waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop bespaar je als snel twintig procent op je water- en energieverbruik. 

Van bad naar douche: extra opties
Heb je het bad vervangen, dan kun je het comfort in je douche verder vergroten met verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan douchebeugels, waaraan je jezelf kunt vasthouden of een douchestoeltje, zodat je niet de hele tijd hoeft te staan tijdens het douchen.

Ben je slecht ter been en ga je jouw bad douchecombinatie vervangen voor een douche? Dan is het slim om vooral goed naar de vloer van je nieuwe douche te kijken. Het bad vervangen voor een inloopdouche is dan een goede optie, omdat je dan de laagste instap hebt. Kies je daarbij voor een douchebak, kijk dan goed naar de anti-slip maatregelen. Kies je juist voor een tegelondergrond, ga dan voor tegels met iets meer structuur, zodat ze niet heel glad zijn tijdens het douchen. Vind je het lastig om de juiste keus te maken? Een vakman kan je helpen wanneer je van bad naar douche gaat. Hij kan je adviseren over de beste opties in jouw specifieke situatie.

Advies van de vakman

De reden om van een bad naar een douche te gaan, is meestal omdat mensen de bad douchecombinatie niet prettig meer vinden. Douchen in een bad is glad en de kans om te vallen is aanwezig. Ook de hoge instap ervaren veel mensen als vervelend. De vakmannen van Werkspot zien vaak dat dit de reden is om het bad te vervangen. Eén van hen, Edwin Dijkhuizen van Snelflex Montage & Installatie, geeft aan dat ook in de douche je nog aanpassingen kunt doen om het comfort te vergroten: "Voor oudere mensen is het belangrijk dat er meerdere beugels in de douche zitten op de juiste hoogte. Ik adviseer daarnaast ook altijd een douchestoeltje."