Gemiddelde kosten van waterleiding aanleggen

Bijgewerkt op

Waterleiding aanleggen voor heet of koud water. Via Werkspot vind je de vakman die dit professioneel voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 874 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Uurprijs, kosten per locatie en per meter

Een waterleiding aanleggen, vervangen of wegwerken is typisch een klus voor de vakman. De klus lijkt misschien eenvoudig. Maar het is zeer belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt. Je wilt toch zeker geen lek. De kosten gaan meestal per uur. Wat ook telt is het benodigde materiaal.

Een loodgieter rekent gemiddeld € 40,- tot € 70,- per uur. Dit geldt voor het aanleggen van leidingen. Of het installeren van sanitaire voorzieningen. Sommige werkzaamheden kosten vaak meer. Zoals een cv-ketel onderhouden. Of een afvoer ontstoppen.

Hoeveel uur de vakman bezig is met de waterleiding, hangt af van diverse zaken. Daarom zegt een prijs per uur op zich niet zoveel over de totale kosten. Om deze reden noemen we hier ook de gemiddelde kosten per locatie. En de kosten gebaseerd op de lengte van de waterleiding.

Prijsinformatie waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggenKostenindicatie
In toilet€ 60 - € 300
In keuken€ 200 - € 550
In badkamer€250 - € 600
Onder de vloerMeerkosten € 100 - € 300
Buitenkraan€ 150 - € 300

Inclusief materiaal, btw en arbeidskosten. Afhankelijk van omstandigheden kan de prijs verschillen.
Waterleiding LengteKostenindicatie
Tot 1,5 meter€ 300 - € 400
2 meter€ 600 - € 750

Inclusief materiaal, btw en arbeidskosten. Afhankelijk van omstandigheden kan de prijs verschillen.

Tip: bijna altijd rekent de loodgieter een uurloon. Wil je liever een totaalprijs? Dan moet je onderhandelen. En weet je vooraf precies wat het gaat kosten. Bovendien kan dit voordeliger zijn.

Waar gaat de tijd in zitten?

  • Afstand ten opzichte van hoofdleiding
  • Warm en/of koud water
  • Wegwerken waterleiding
  • Werkplek toegankelijk maken
  • Voorrijkosten
  • Wel of niet spoed

Afstand tot hoofdleiding

De tijd die het de vakman kost hangt af van verschillende dingen. De afstand ten opzichte van de hoofdwaterleiding speelt een grote rol. Gaat het bijvoorbeeld om een waterleiding voor een wasmachine? Staat die in de buurt van een cv-ketel? Dan kan de vakman het water eenvoudig aftappen van de ketel. Gaat het om een leiding in de badkamer? Dan kan de vakman het aftappen van een leiding voor de douche. De grootte van badkamer of keuken speelt ook een rol. Om de simpele reden dat er dan soms een langere waterleiding nodig is. En dat kost meer tijd.

Koud of warm

In veel gevallen is een enkele waterleiding voor koud water voldoende. Gaat het om een badkamer, dan wil men uiteraard ook warm water. Dan is de vakman doorgaans twee keer zo lang bezig. Hij moet per slot van rekening een dubbele leiding aanleggen.

Dat zal ook gelden voor waterleidingen in de keuken. Of bij het plaatsen van een cv-ketel. Dan gaat het niet om warm en koud. Maar om een leiding voor aanvoer en een leiding voor afvoer. Gaat het om een washok, dan volstaat een enkele waterleiding voor koud water. Dat geldt ook voor het plaatsen van een buitenkraan. Of een kraan in de schuur. Gaat het om een tuinhuis? Dan hangt er net van af. Hoe luxe wil je het hebben?

Een andere veel voorkomende reden voor een extra waterleiding betreft de koelkast. Is dat een model met een ijsblokjesautomaat? Dan kan het handig zijn om daar een aparte waterleiding voor te plaatsen.

Wegwerken waterleiding

Vaak willen mensen dat waterleidingen uit het zicht blijven. De vakman moet de waterleiding kortom weg werken. Dat kan op een paar manieren. Voor weg werken in de muur moet de vakman sleuven frezen. De vakman plaats de leiding met beugels in de uitsparing.  Vervolgens maakt de vakman de sleuf dicht. Zodat er niks van de waterleiding te zien is.

De kosten hiervoor hangen af van de tijd die het kost. Dat hangt samen met het materiaal waar de waterleidingen in, onder of achter moeten komen. Boren in hout is veel makkelijker dan boren in beton.

Leidingen in de vloer weg werken is een mogelijkheid. Dan kan de vakman een sleuf in de vloer frezen. De waterleiding gaat in de sleuf. Daarna maakt hij deze dicht. Ook in dit geval maakt het materiaal van de vloer verschil. Hout is nu eenmaal makkelijker om te bewerken dan steen of beton.

Komen de waterleidingen onder de vloer? Dan moet men vaak in de kruipruimte werken. Volgens de voorschriften moet dat door twee personen gebeuren. Is de een in de kruipruimte bezig? Dan moet de ander altijd bij het luik staan. Je betaalt in dat geval dus altijd dubbel uurloon.

Wegwerken is natuurlijk niet noodzakelijk. De vakman kan de waterleidingen ook met beugels aan een wand of muur bevestigen. Sloop- en breekwerk kan dan achterwege blijven. Dat scheelt flink in de kosten. De waterleidingen kunnen dan met een voorzetwandje of een omhulsel uit het zicht blijven.

Bijkomende kosten

Maar ook andere zaken beïnvloeden de prijs. Kan de loodgieter direct aan de slag? Of moet hij de ruimte eerst zelf leeg maken? Dat kost extra tijd. En die tijd van de vakman kost meestal ook geld. Ook speelt een rol waar de loodgieter vandaan moet komen. Deze zaken gelden voor vrijwel elke vakman die aan de deur komt. Hoe verder de afstand, hoe hoger de kilometerkosten of voorrijkosten.

Dat geldt ook voor eventuele extra kosten in geval van spoed. Moet de loodgieter bijvoorbeeld binnen 24 uur langskomen? Als hij al tijd heeft, dan zal dat extra kosten. Kan hij de klus langer van tevoren plannen? Dan zijn deze kosten er vanzelfsprekend niet.

Advies van een specialist

Voor een nauwkeurige offerte heeft de vakman informatie nodig. Laat de situatie zien met foto's.

William Doeland van Doeland Bouw en Installatie: “Plaats je een opdracht op Werkspot? Voor het verleggen van waterleidingen? Dan is het voor de vakman handig om foto’s te hebben. Van de huidige opstelling en de installatietekening voor de nieuwe situatie.

Hoofdwaterleiding en dienstwaterleiding

De vakman die een waterleiding aanlegt, sluit deze doorgaans aan op de hoofdleiding. Eigenlijk is deze benaming onjuist. De hoofdleiding is een dikke buis. Het waterbedrijf legt deze aan. De leidingen naar woningen heten dienstleidingen. De vakman sluit de waterleidingen in en rond het huis aan op deze dienstleiding.

Een dienstleiding herken je onder meer aan de dikte. Meestal is de dikte daarvan 22 mm. De leidingen die de vakman aanlegt hebben meestal een dikte van 15 mm.

Hoofdwaterleidingen zijn in beheer door de waterbedrijven. In Nederland zijn 10 waterbedrijven actief. Kijk op de website van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland . Daar staat welk waterbedrijf in jouw regio actief is.

Materialen

Een waterleiding kan men maken van verschillende materialen. Vaak zijn ze van koper. Staal is ook een mogelijkheid. Tegenwoordig gebruikt een groot deel van de vakmensen kunststof waterleidingen. De prijs is ongeveer hetzelfde als die van koperen waterleidingen. Een mogelijk nadeel is dat een kunststof waterleiding niet helemaal recht is. Dat geldt vooral voor langere stukken. Geen probleem als de waterleidingen zijn weg gewerkt. Loopt de waterleiding langs de buitenkant van een muur? Dan is metaal voor het zicht een betere keuze.
Metalen en kunststof waterleidingen kan men ook combineren. Met een speciale koppeling kan de vakman een kunststof leiding aansluiten op een koperen leiding.

Kunststof waterleidingen bestaan soms uit tyleen. Nadeel: het is alleen geschikt voor koud water. Het is ook niet geschikt voor een drinkwaterleiding. Voordeel is dat het beschikbaar is in een zachte en een harde vorm. Gaat het om een leidingsysteem met veel bochten? Dan kan een waterleiding van zacht tyleel veel werk besparen. Wat ook zorgt voor besparing op kosten.
Verschillende merken kunststof waterleidingen zijn onder meer Comap, Tece en Uponor. Laat de vakman uitleggen waarom hij voor een bepaald merk kiest. En wat de garantie op het materiaal is.

Loden waterleiding indien mogelijk vervangen

Vroeger bestonden waterleidingen uit lood. Maar dat komt vanwege de gezondheidsrisico’s niet meer voor. In woningen van voor 1960 kunnen ze nog voorkomen. Gezondheidsrisico’s zijn er met name voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Voor anderen zijn de risico’s veel kleiner. Toch is het in alle gevallen aan te raden loden waterleidingen te vervangen. Je kan bijvoorbeeld zwangere vrouwen of jonge kinderen op bezoek krijgen. Die wil je geen loodhoudend water geven.

Loden waterleidingen zijn sowieso vaak aan vervanging toe. Ze zitten er al 60 jaar of langer. Door slijtage is de kans op lekkage veel groter.
Soms is het vanwege de plek zeer lastig een loden waterleiding te vervangen. Dan kan het flink duur worden. Laat dan in ieder geval de waterleiding naar de keukenkraan vervangen. Drinkwater haal je meestal uit de keukenkraan. Water uit de douche mag eventueel ook uit een loden waterleiding komen.

Let op: water uit een loden leiding koken heeft geen zin. Looddeeltjes blijven in het water zitten. Wat wel helpt is de kraan voor gebruik een paar minuten open zetten. Dan spoelen de waterleidingen door en komt er geen lood uit de leiding mee. Maar dat is een tijdelijke oplossing. Vervangen is de beste keuze.

Loden waterleidingen vervangen kan flink veel kosten. Gemiddeld kost het verwijderen en vervangen van loden waterleidingen € 14.000,- per woning.De eigenaar van het huis is verantwoordelijk voor de kosten.

Waterleiding via Werkspot laten aanleggen

Nieuwe waterleiding laten aanleggen? Of de oude waterleiding laten vervangen? Vanwege schade of om de leidingen te laten wegwerken? Laat het aan een vakman over. Dan kan je rekenen op professioneel werk. En hoef je niet bang te zijn voor lekkage. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de waterleiding professioneel bij jou thuis aanlegt of vervangt. En dat doet tegen een goede prijs. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En heb jij een betrouwbare waterleiding waarmee je weer vele jaren vooruit kan.