Kosten toilet renovatie

Bijgewerkt op

Wil je het toilet grondig verbouwen? De kosten van een toilet renovatie lopen uiteen van gemiddeld €1.200 tot €4.000 afhankelijk van de wensen die je hebt. Ga je een nieuw toilet plaatsen én leidingen verleggen? Dan levert dat een ander totaalplaatje op dan wanneer je alleen andere tegels wilt plaatsen. In dit artikel gaan we in op alle factoren die de kosten van een toilet renovatie bepalen en waar je op moet letten bij het uitvoeren van deze klus. Dat geeft jou een goed beeld van welk budget je moet reserveren voor een toilet renovatie.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 308 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten In dit artikel bespreken we
 1. Gemiddelde kosten voor een toilet renovatie
 2. Waaruit bestaan de kosten van een toilet renovatie?
 3. Stappenplan voor een toilet renovatie
 4. Hoe bespaar je kosten bij een toilet verbouwen?
 5. Veelgestelde vragen over toilet verbouwen
 6. Checklist voor het bepalen van de kosten van een toilet renovatie
 7. Praktisch advies van een ervaren vakman
 8. Toilet renovatie via Werkspot

Gemiddelde kosten voor een toilet renovatie

Werkzaamheden toilet renovatie 2 m2Gemiddelde arbeidskosten
Sloopwerkzaamheden
Verwijderen wand- en vloertegels€150 - €320
Verwijderen toilet€40 - €90
Verwijderen fontein€10 - €35
Leidingwerk
Sleuven slijpen€20 - €40
Aanbrengen waterleiding€60 - €300
Aanbrengen riool voor fontein€20 - €30
Wanden en vloeren
Uitvlakken plafond en wanden€150 - €200
Wandtegels plaatsen€125 - €210
Vloer egaliseren€40 - €80
Vloertegels plaatsen€55 - €120
Stucwerk boven tegels€150 - €210
Kitwerk€40 - €150
Monteren sanitair
Toilet monteren€100 - €220
Toiletrolhouder plaatsen€10 - €15
Fontein en kraan monteren€50 - €110

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze specialisten voor een toiletruimte van 2 m2 en bedekken de arbeidskosten inclusief btw. De werkelijke prijzen voor een toilet renovatie kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. De totale gemiddelde kosten van een toilet renovatie liggen gemiddeld tussen de €1.200 tot €4.000 voor een toilet van 2 m2. Hierbij zijn zowel materiaalkosten als arbeidskosten inbegrepen. De exacte prijs die je betaalt, is uiteraard afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je voor een dure natuurstenen tegel op de vloer of een reguliere witte tegel? Hoe duurder de materialen die je uitkiest, hoe hoger de uiteindelijke prijs is. Daarnaast wordt de prijs ook hoger naarmate je meer klussen uitvoert bij een toilet renovatie. Ga je alleen voor een andere toiletpot of laat je ook de tegels en het fonteintje vervangen? In dat laatste geval komen de kosten hoger uit.

toilet renovatie

Waaruit bestaan de kosten van een toilet renovatie?

Het toilet mag dan het kleinste kamertje van je woning zijn, bij een totale renovatie komt best veel kijken. De kosten voor het verbouwen van het toilet lopen daarom ook behoorlijk uiteen. We zetten de belangrijkste factoren die de prijs bepalen voor je op een rij.

Het aantal vierkante meters

Het aantal vierkante meters van het toilet bepaalt voor een deel de totaalprijs van deze klus. Gemiddeld is een Nederlands toilet 2 m2. Heb jij een veel groter toilet, dan is de vakman langer bezig en heb je ook meer materiaal nodig. Hierdoor valt de klus waarschijnlijk een stuk duurder uit dan de gemiddelde prijs.

Sloopkosten bij toilet verbouwen

Voor je kunt beginnen met het opbouwen van de ruimte, moet bij een grote toilet renovatie het huidige toilet, het fonteintje en de tegels waarschijnlijk eerst verwijderd worden. De kosten die hiermee gepaard gaan kunnen oplopen tot een derde van het budget. Switch jij alleen van een staand toilet naar een hangend toilet? Dan is het niet nodig om de tegels te slopen en zullen de kosten hiervoor lager uitvallen. Heb jij een beperkt budget en wil je wel graag een specialist inschakelen voor het verbouwen van je toilet? Dan kun je op de totaalprijs besparen door zelf de sloopwerkzaamheden uit te voeren. Het is wel aan te raden om dit vooraf te bespreken met de specialist, om te voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld omdat je de muur beschadigt bij het slopen van het tegelwerk.

Leidingen en afvoer aanbrengen bij toilet renovatie

Natuurlijk is het belangrijk dat je toilet na de verbouwing er netjes uitziet, maar het is nog veel belangrijker dat je leidingwerk en afvoer naar behoren werkt. Moet de vakman een volledig nieuwe waterleiding aanleggen, bijvoorbeeld omdat je het toilet verplaatst naar een ander deel van de woning? Dan spelen er een aantal zaken mee voor het bepalen van de totaalprijs:

Afstand tot de hoofdleiding

De afstand tot de hoofdleiding bepaalt hoeveel tijd de loodgieter bezig is met de klus. Hoe verder het toilet van de hoofdleiding is, hoe meer materiaal de specialist nodig heeft. Dit merk je in de totale kosten voor het verbouwen van het toilet.

Warm en koud water na toilet renovatie

Voor het aanleggen van warm en koud water is de vakman twee keer zo lang bezig, dan alleen het aanleggen van koud water. Bedenk dus vooraf goed of je warm en koud water nodig hebt in je toilet. Hierdoor kan je besparen op de kosten. Ben je benieuwd hoe het aanleggen van een waterleiding precies in zijn werk gaat? Lees er meer over op de prijspagina voor het aanleggen van een waterleiding

Wanden en vloeren betegelen

Een grote kostenpost bij het verbouwen van de wc, is het tegelwerk. Vaak besteed je bijna veertig procent van je totale budget aan de aanschaf en het plaatsen van het tegelwerk. Uiteraard speelt daarbij wel mee wat voor soort tegels je kiest.

Natuurstenen tegels

Wil je een luxe en natuurlijke afwerking in je toiletruimte, dan kan je tegels kopen van natuursteen. Natuurstenen tegels zijn wel direct de duurste optie voor het tegelwerk in je toilet.

Keramische tegels

Een prijsvriendelijker alternatief voor natuursteen zijn keramische tegels, die vaak een stuk goedkoper zijn om aan te schaffen. Keramische tegels heb je in verschillende soorten en maten, maar geven je toilet geen natuurlijke uitstraling zoals natuursteen dit doet. Een groot voordeel van keramische tegels is wel dat ze zeer onderhoudsarm zijn.

Stucwerk

Wil je tegels tot aan het plafond of wil je een deel van de muur laten stucen? In dit laatste geval moet je bij het verbouwen van het toilet ook budget reserveren voor het stucwerk. De exacte prijs is afhankelijk van het soort stucwerk dat je kiest en het aantal vierkante meters.

Monteren sanitair bij een toilet renovatie

Bij het verbouwen van het toilet, wil je waarschijnlijk ook nieuw sanitair plaatsen. Kosten voor een nieuw toilet inclusief montage liggen al snel tussen de €200 en €700. De keuzes die je hierin maakt, bepalen voor een deel de totaalprijs die je betaalt. Zo kost een staand toilet vaak een stuk minder dan een hangend toilet waar je de stortbak niet ziet. Ook kost een klein fonteintje minder dan een luxe wasbak.

Overige werkzaamheden

Bij het verbouwen van het toilet is het ook goed om stil te staan bij de temperatuur in de ruimte. Heb je nu geen verwarming en merk je dat het daarom in de winter niet zo aangenaam is op het toilet? Of is de vorm van de radiator een doorn in het oog? Dan kan je ervoor kiezen om een nieuwe (design) radiator te plaatsen. Daarnaast komen er bij het verbouwen van het toilet ook andere kosten kijken, denk bijvoorbeeld aan het kitwerk.

Stappenplan voor een toilet renovatie

Ga je het toilet verbouwen? Dan is het slim om daarvoor de volgende stappen te volgen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet én dat je de handigste volgorde voor de verschillende klussen aanhoudt.

1. Voorbereiding

Bedenk hoe je toilet eruit komt te zien en bepaal het budget. Wil je een hangend toilet? Ga je de tegels ook vervangen? Allemaal keuzes die niet alleen de omvang van de klus, maar ook het budget bepalen. Weet je precies hoe je toilet eruit komt te zien? Dan is het tijd om de spullen in huis te halen. Natuurlijk de materialen, maar denk ook zeker aan het juiste gereedschap.

2. Sloopwerkzaamheden

Voordat je begint met het leegmaken van de ruimte, sluit je eerst de watertoevoer naar het toilet af. Anders loop je het risico dat alles blank komt te staan tijdens de sloopwerkzaamheden. Vervolgens sloop je alles uit de ruimte dat je niet meer nodig hebt. Is de ruimte leeg? Verwijder dan ook zoveel mogelijk puin en stof, zodat je het toilet kunt gaan opbouwen in een schone en stofvrije ruimte. Dat geeft het mooiste resultaat.

3. Verleggen van leidingen

Wil je het toilet of het fonteintje op een andere plek in de ruimte? Dan kan het nodig zijn om leidingen te verleggen. Dat doe je eerst, voordat je met de opbouw van de ruimte start.

4. Wanden en vloer plaatsen

Liggen de leidingen op hun plek, dan kun je starten met de vloer en de wanden. Tenzij je een inbouwreservoir moet plaatsen voor het toilet, dan plaats je deze eerst, voordat je met de muren aan de slag gaat. Zijn je wanden en vloer nog niet glad, dan start je met het egaliseren van de muren en vloer. Vervolgens breng je eventueel stucwerk aan en tot slot plaats je de tegels.

5. Plaatsen sanitair

Zijn de wanden en vloer goed uitgehard? Dan is het tijd voor de stap die jouw toilet weer een toilet maakt: het plaatsen van het sanitair. Plaats de wc en het fonteintje en installeer de kranen.

6. Elektrische werkzaamheden

Stopcontacten en verlichting sluit je aan als je toiletruimte in de basis staat. Vergeet niet om vooraf de elektriciteit uit te schakelen, net zoals je bij de watertoevoer hebt gedaan.

7. Afwerking

Als alles weer is opgebouwd, is het tijd voor de afwerking. Schilder het toilet in de kleur die je wenst, kit de randen af en plaats accessoires, zoals een zeepdispenser, handdoekenrekje en toiletrolhouder. Zet de watertoevoer elektriciteit weer aan en maak de ruimte stofvrij en schoon. Nu is jouw toilet helemaal klaar voor gebruik.

Hoe bespaar je kosten bij een toilet verbouwen?

Een grote toilet renovatie kan je uiteindelijk meer kosten dan je in eerste instantie had bedacht. Er komt immers best nog wel wat bij kijken. Daarom geven we je een aantal tips om kosten te besparen.

Doe een deel van de klus zelf

Allereerst kun je ervoor kiezen om een deel van de klus zelf te doen. Het slopen van de huidige toiletruimte is bijvoorbeeld iets dat je ook vaak zelf kunt doen. Daarmee bespaar je al snel een derde van de totale kosten.

Maak slimme keuzes

Een groot deel van het budget gaat op aan materiaalkosten voor nieuwe tegels, een nieuw toilet en een fonteintje. De prijzen voor elk van deze onderdelen lopen ook enorm uiteen. Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je geen oneindig budget hebt, bepaal dan voor jezelf wat je het belangrijkste vindt. Wil je heel graag een hangend toilet, dan kun je bijvoorbeeld kijken of je voor een wat goedkopere tegel kunt gaan. Overigens kun je er ook voor kiezen om je tegels te verven in plaats van geheel nieuwe tegels te plaatsen. Dit geeft vaak direct al een heel andere look zonder dat dit je veel geld hoeft te kosten.

Vergelijk prijzen voor een toilet renovatie

Kijk en vergelijk voordat je een keuze maakt. Dat geldt niet alleen voor het sanitair en de tegels die je wilt plaatsen, maar ook voor de vakman aan wie je de klus uitbesteed. Via Werkspot kom je snel in contact met vakmensen uit de regio. Vraag bij hen offertes op, waarbij je naast de prijs ook mee kunt laten wegen hoe snel de specialist reageert en hoe de communicatie verloopt.

Veelgestelde vragen over toilet verbouwen

Voordat je aan een toilet renovatie begint, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Daarom helpen we je op weg door antwoord te geven op een aantal van de meest gestelde vragen.

Kan ik een toilet renovatie zelf doen of moet ik de klus uitbesteden?

Als je heel handig bent, of kosten wilt besparen, zou je een deel van de klus zelf kunnen doen. Voor het verleggen van leidingen en het goed plaatsen en aansluiten van het toilet is wel specialistische kennis vereist. Het is daarom aan te raden om dit aan de vakman over te laten als je dit nog nooit eerder zelf hebt gedaan. Denk je erover om een deel van de klus zelf te doen en bijvoorbeeld alleen het leidingwerk of juist het plaatsen van tegels uit te besteden? Dan is het goed om te weten dat het uurtarief van een loodgieter tussen de €40 - €60 per uur ligt en die van een tegelzetter tussen de €30 - €45 per uur.

Hoe lang duurt een toilet renovatie?

Een toilet renovatie neemt vaak minimaal 2 dagen in beslag. De eerste dag besteedt de vakman aan het slopen van de oude toiletruimte en het plaatsen van de tegels. De tweede dag plaatst hij/zij het sanitair. Heb je geen ander toilet in je woning? Overweeg dan om een mobiel toilet te huren tijdens de toilet renovatie.

Checklist voor het bepalen van de kosten van een toilet renovatie

De ruimte is misschien niet heel groot, maar dat betekent niet dat een toilet renovatie een kleine klus is. Ga daarom goed voorbereid aan de slag. Zo kun je vooraf niet alleen beter inschatten wat de klus precies inhoudt, maar ook wat de totale kosten van een toilet renovatie uiteindelijk gaan zijn. We geven je een checklist met zaken om rekening mee te houden bij het bepalen van de totale kosten van een toilet renovatie.

 • Bepaal vooraf je budget, zodat je precies weet wat je voor welk onderdeel van de toilet renovatie te besteden hebt.
 • Houd rekening met alle bijbehorende kosten voor het verbouwen van het toilet, niet alleen de grote klussen,zoals het installeren van het toilet en het tegelwerk. Juist in de kleinere onderdelen, zoals een toiletrolhouder en kranen gaat ongemerkt vaak veel geld naartoe.
 • Huur een vakman in als je de klus zelf te omvangrijk of te lastig vindt. Of natuurlijk als je gewoon geen zin of tijd hebt om de klus zelf uit te voeren. Er komt bij een volledige toilet renovatie best veel kijken en een specialist weet precies hoe hij de klus het best kan uitvoeren.
 • Doe onderzoek en voorkom dat je te veel betaalt. Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt én dat je goede kwaliteit koopt, vertrouw dan niet alleen op het internet. Juist lokale leveranciers en vakmensen weten vaak wat concurrerende prijzen zijn voor jouw toilet renovatie.

Praktisch advies van een ervaren vakman

Ga jij je toilet verbouwen, laat je dan goed voorlichten over eventuele extra kosten. We hebben één van onze vakmannen gevraagd waar je rekening mee moet houden bij een toilet renovatie. Ravino van RPP services. zegt hierover: "Er kunnen altijd onverwachte kosten zijn bij de renovatie van een toilet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ondervloer ongeschikt is om te tegelen. Als deze bijvoorbeeld van hout is, dan zit er beweging in en laten de tegels los. Daar kan de vakman pas achter komen als de tegels eruit zijn. Bij het verbouwen van een klein toilet kun je ook beter voor een kleinere tegel gaan. De vakman moet een grote tegel toch op maat snijden en dan gooit hij 20 centimeter van beide kanten weg."


Toilet renovatie via Werkspot

Zoals je hebt kunnen lezen komt bij een verbouwing van het toilet nog behoorlijk wat kijken. Allereerst wil je de wc vervangen, zonder dat je hele woning blank komt te staan. Daarnaast kan het ook zijn dat je nieuwe tegels wilt plaatsen én misschien zelfs leidingen moet verleggen. Je hebt dus behoorlijk wat kennis nodig om alle klussen goed uit te voeren. Gelukkig hebben de badkamer- en sanitairspecialisten van Werkspot alle kennis in huis om jouw toilet renovatie vakkundig te realiseren. Plaats je klus via Werkspot en kom in contact met betrouwbare vakmensen voor jouw klus. Hun profielpagina en de reviews van andere klanten helpen je vervolgens om een goed beeld te vormen van de werkwijze van de specialist en de ervaringen van andere mensen met deze vakman. Zo heb je binnen de kortste keren de meest geschikte vakman voor jouw toilet renovatie gevonden.