Toilet renovatie: dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je je toiletruimte verbouwen omdat jouw toilet toe is aan een mooie renovatie? Op Werkspot vind je snel een goede vakman. Maar wat kost dat nou eigenlijk? En hoe is het uurtarief van een loodgieter in het geval van een nieuw toilet opgebouwd?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 271 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten toilet verbouwen

Heb je nog een staand toilet en wil je graag een hangend toilet? Of zijn de tegels in de toiletruimte niet meer naar je smaak? Wat je reden ook is, eens in de zoveel jaren is het tijd om je toilet te verbouwen. Je kan kiezen voor een paar aanpassingen, maar je kan natuurlijk ook gaan voor een totale toilet renovatie. Overweeg je het toilet te renoveren? Op Werkspot vind je de gemiddelde prijs voor het verbouwen van je toilet en kom je snel en eenvoudig in contact met een goede vakman.

Wil je je toilet eens flink verbouwen? Dan doe je er goed aan om een vakman in te huren. Er moet namelijk veel gebeuren, van het slopen van je huidige toilet tot het (om)leggen van leidingen. Ook moet je de juiste kennis in huis hebben om het tegelwerk netjes aan de muur te bevestigen en je moet precies weten hoe je het sanitair installeert. Wanneer je met onvoldoende kennis aan het verbouwen van het toilet begint, loop je het risico dat tegels van de muur komen of dat de leidingen springen. Zie jij het niet zitten om zelf het toilet te verbouwen? Een ervaren loodgieter of klusjesman neemt de werkzaamheden die komen kijken bij het verbouwen van de wc graag uit handen.

Gemiddelde kosten voor toilet verbouwen

Werkzaamheden toiletruimte 2 m² Gemiddelde arbeidskosten
Sloopkosten toilet verbouwen--
Verwijderen wand- en vloertegels€ 150,- tot € 310,-
Wc verbouwen - verwijderen toilet€ 40,- tot € 85,-
Verwijderen fontein€ 10,- tot € 35,-
Leidingwerk toilet verbouwen--
Sleuven slijpen€ 20,- tot € 42,-
Aanbrengen waterleiding€ 20,- tot € 33,-
Aanbrengen riool voor fontein€ 20,- tot € 32,-
Wanden en vloeren toilet verbouwen--
Uitvlakken plafond en wanden€ 150,- tot € 210,-
Wandtegels zetten voor toilet renovatie€ 125,- tot € 210,-
Vloer egaliseren€ 40,- tot € 75,-
Vloertegels leggen voor toilet renovatie€ 50,- tot € 110,-
Stucwerk boven tegels€ 40,- tot € 130,-
Kosten sanitair toilet verbouwen--
Volledig toilet monteren€ 100,- tot € 210,-
Toiletrolhouder monteren€ 10,- tot € 15,-
Fontein en kraan monteren€ 50,- tot € 110,-
Toilet verbouwen - overige kosten--
Kitwerk€ 40,- tot € 110,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het verbouwen of renoveren van het toilet inclusief btw en exclusief materiaal. Bij het samenstellen van de prijstabel zijn we uitgegaan van een gemiddeld Nederlands toilet van 2 m². De prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de door jou gekozen vakman.

Hoe komt de prijs voor een toilet renovatie tot stand? 

De prijs van een toilet renovatie kan erg variëren. Wil je een verse laag verf op de muren en hoeft de vakman alleen de kit te verversen? Dan kan je al voor € 100,- klaar zijn. Ga je voor een grootscheepse verbouwing van het toilet, waarbij je al het sanitair, leiding- en tegelwerk vervangt? Dan kan je bij het verbouwen van een wc al snel denken aan een kostenplaatje van zo’n € 5.000,-.

Om te bepalen wat de totale kosten zijn voor het verbouwen van het toilet, moet je rekening houden met een aantal onderdelen. De verschillende onderdelen samen bepalen de totaalprijs.

Toilet verbouwen - aantal vierkante meters

Het aantal vierkante meters van het toilet bepaalt voor een deel de totaalprijs van deze klus. Gemiddeld is een Nederlands toilet 2 m². Heb jij een veel groter toilet, dan is de vakman langer bezig en heb je ook meer materiaal nodig. Hierdoor valt de klus waarschijnlijk een stuk duurder uit dan de prijs die je hierboven in de tabel vindt.

Sloopkosten bij toilet verbouwen

Voor je kan beginnen met het opbouwen van de ruimte, moet de vakman eerst sloopwerkzaamheden uitvoeren. Afhankelijk van de grootte van de klus moet hij het sanitair en de tegels verwijderen. Switch jij alleen van een staand toilet naar een hangend toilet? Dan is het niet nodig om de tegels te slopen. Bij een grote toilet renovatie betaal je ongeveer een derde van de totaalprijs voor het slopen van het toilet.

Tip! Heb jij een beperkt budget en wil je wel graag een vakman inschakelen voor het verbouwen van je toilet? Dan kan je op de totaalprijs besparen door zelf de sloopwerkzaamheden uit te voeren. Overleg dit altijd eerst met de vakman om te voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld omdat je de muur beschadigt bij het slopen van het tegelwerk.

Leidingen en afvoer aanbrengen bij toilet renovatie

Natuurlijk is het belangrijk dat je toilet er na het verbouwen netjes uitziet, maar het is nog veel belangrijker dat je leidingwerk en afvoer naar behoren werkt. Moet de vakman een volledig nieuwe waterleiding aanleggen, bijvoorbeeld omdat je het toilet verplaatst naar een ander deel in de woning? Dan spelen aantal zaken mee voor het bepalen van de totaalprijs.

 • Afstand tot de hoofdleiding - verbouwen toilet
  De afstand tot de hoofdleiding bepaalt hoeveel tijd de vakman bezig is met de klus. Hoe verder het toilet van de hoofdleiding is, hoe meer materiaal de vakman nodig heeft. Dit merk je in de totale kosten voor het verbouwen van het toilet.
 • Warm en koud water na toilet renovatie
  Voor het aanleggen van warm en koud water is de vakman twee keer zo lang bezig, dan alleen het aanleggen van koud water. Bedenk dus vooraf goed of je warm en koud water nodig hebt in je toilet. Hierdoor kan je besparen op de kosten.

Ben je benieuwd hoe het aanleggen van een waterleiding precies in zijn werk gaat? Bezoek onze speciale informatiepagina.

Toilet verbouwen - kosten wanden en vloeren

Wanneer je je toilet gaat verbouwen, reserveer je een bepaald budget. Bijna veertig procent van dit totale budget besteed je aan de aanschaf en het plaatsen van het tegelwerk. Welke keuze je hierin maakt, is afhankelijk van het geld dat je hebt te besteden en jouw smaak.

 • Natuursteen 
  Wil je een luxe en natuurlijke afwerking in je toiletruimte, dan kan je tegels kopen van natuursteen. Deze tegels zijn wel een stuk duurder dan de alternatieven voor aan de wand en op de vloer.
 • Keramische tegels
  Het plaatsen van een keramische tegel is goedkoper door de lagere aanschafprijs. Keramische tegels heb je in verschillende soorten en maten, maar geven je toilet geen natuurlijke uitstraling zoals natuursteen dit doet. Groot voordeel van keramische tegels is wel dat ze zeer onderhoudsarm zijn.
 • Stucwerk
  Wil je tegels tot aan het plafond of wil je een deel van de muur laten stucen? In dit laatste geval moet je bij het verbouwen van het toilet ook budget reserveren voor het stucwerk. De exacte prijs is afhankelijk van het soort stucwerk dat je kiest en het aantal vierkante meters.

Ontdek hier meer informatie over betegelen van een natte ruimte.

Monteren sanitair bij een toilet renovatie 

Bij het verbouwen van het toilet, wil je waarschijnlijk ook nieuw sanitair plaatsen. De keuzes die je hierin maakt, bepalen voor een deel de totaalprijs die je betaalt. Zo kost een staand toilet vaak een stuk minder dan een hangend toilet waar je de stortbak niet ziet. Ook kost een klein fonteintje minder dan een luxe wasbak. Laat je bij het kiezen van het sanitair bij een toilet renovatie niet alleen leiden door je smaak en budget, maar kijk ook goed naar de mogelijkheden van de toiletruimte. Het is zonde als je kiest voor een grote wasbak, terwijl dit betekent dat je amper kan bewegen in het toilet.

Hangend toilet verlagen

Hangt het huidige toilet niet op de gewenste hoogte? Dan kan je via Werkspot een vakman inhuren die het hangende toilet op de juiste hoogte versteld. Plaats je klus op Werkspot en kom in contact met vakmensen die dit voor jou in orde kunnen maken.

Wc verbouwen - overige werkzaamheden

Bij het verbouwen van het toilet is het ook goed om stil te staan bij de temperatuur in de ruimte. Heb je nu geen verwarming en merk je dat het daarom in de winter niet zo aangenaam is op het toilet? Of is de vorm van de radiator een doorn in het oog? Dan kan je ervoor kiezen om een nieuwe (design) radiator te plaatsen. Daarnaast komen er bij het verbouwen van het toilet ook andere kosten kijken, denk bijvoorbeeld aan het kitwerk. Al deze keuzes samen spelen ook een rol bij het bepalen welk budget je moet reserveren voor het verbouwen van het toilet.

Toilet renovatie via Werkspot laten uitvoeren?

Ga jij je toilet verbouwen, laat je dan goed voorlichten over eventuele extra kosten. Werkspot vakman Soner Turan van Norwa b.v. zegt over het verbouwen van het toilet:

"Er kunnen altijd onverwachte kosten zijn bij de renovatie van een toilet. Het kan bijvoorbeeld zijn de ondervloer ongeschikt is om te tegelen. Als deze bijvoorbeeld van hout is, dan zit er beweging in en laten de tegels los. Daar kan de vakman pas achter komen als de tegels eruit zijn. Bij het verbouwen van een klein toilet kan je ook beter voor een kleinere tegel gaan. De vakman moet een grote tegel toch op maat snijden en dan gooit hij 20 centimeter van beide kanten weg."

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig vakmannen. Plaats gratis en geheel vrijblijvend een opdracht en ontvang reacties van geïnteresseerde vakmannen. Bekijk alle profielen en referenties van deze specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je toilet renovatie.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten wand- of vloertegels leggen
 2. Kosten stucwerk binnen
 3. Kosten vloerverwarming aanleggen
 4. Kosten badkamer renovatie

Vind een badkamer specialist dichtbij