Nieuw sanitair plaatsen? Ontdek op Werkspot de kosten

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor sanitair plaatsen zijn afhankelijk van jouw wensen. Benieuwd wat je ongeveer voor deze klus betaalt? Je leest het hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen badkamer specialisten

Onze badkamer specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 440 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Ontdek de gemiddelde kosten voor sanitair plaatsen

Het sanitair in de badkamer heeft veel invloed op de uitstraling van de gehele badkamer. Ga je voor strak vormgegeven kranen die direct uit de muur komen of ga je juist voor een meer romantische, landelijke look? En ga je voor en vrijstaand ligbad op pootjes of juist een moderne whirlpool voor het echte wellness-gevoel? Welk sanitair je ook kiest , voor het beste resultaat laat je het sanitair plaatsen door een professionele vakman. Dan ben je verzekerd van een mooi afgewerkte badkamer, waar jij heerlijk in tot rust kunt komen.

Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren vakmannen. Plaats je klus 'sanitair plaatsen' en ontvang prijsvoorstellen op maat van deskundige professionals bij jou uit de buurt. Ben je benieuwd met welke kosten je ongeveer rekening moet houden en hoe je op kosten kunt besparen? Dat zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Sanitair plaatsen: gemiddelde prijzen

De kosten van sanitair plaatsen zijn grotendeels afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden binnen jouw badkamer. Wil je een badkamer met een luxe uitstraling of kies je juist voor een basic afwerking? Die afweging heeft direct invloed op de kosten die je betaalt. In onderstaande tabel vind je de prijzen van het meest voorkomende sanitair in de badkamer.

Soort klusGemiddelde prijs
Ligbad € 850,- tot € 2.800,-
Whirlpool of spabad € 2.700,- tot € 6.700,-
Douche€ 600,- tot € 1.900,- 
Stoom- of spa douchecabine€ 1.600,- tot € 4.300,- 
Toilet€ 450,- tot € 900,- 
Wastafel€ 400,- tot € 800,- 
Kraan€ 150,- tot € 450,- 
Deze tabel geeft een indicatie van wat de klus 'sanitair plaatsen' kost. De genoemde prijzen zijn voor de aanschaf en montage door een vakman. De prijzen van kranen, douchecabines en ligbaden verschilt enorm. Wat je uiteindelijk betaalt voor deze klus, ligt vooral aan wat jij voor ogen hebt. Laat je de vakman de gehele badkamer verbouwen, dan is het verstandig om voor de gehele klus een prijsvoorstel op maat te maken. Je krijgt dan een beter beeld van de kosten in jouw specifieke situatie.
Sanitair plaatsen

Sanitair plaatsen: dit bepaalt de prijs

Bij sanitair plaatsen kun je het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Voor ieder budget kun je wel sanitair kopen. Er is dus altijd een oplossing die bij jou past. Ga je het huidige sanitair vervangen, dan is de prijs die je betaalt afhankelijk van een aantal keuzes:

  • Welk luxeniveau wil je bereiken?
  • Kun je de bestaande leidingen gebruiken?
  • Besteed je alles uit of doe je een deel zelf?

Sanitair plaatsen: welk luxeniveau wil je bereiken?
Het sanitair in de badkamer omvat alle watergerelateerde onderdelen in je badkamer. Dat is in deze ruimte dus best veel. Geen wonder dat het sanitair in je badkamer grotendeels bepaalt wat de uitstraling van je badkamer is. Ga je de badkamer verbouwen dan wil je natuurlijk dat deze aan al je wensen voldoet. Misschien heb je altijd al gedroomd van een luxe whirlpool. Of wellicht wil je juist een strakke, moderne inloopdouche. Of misschien wil je wel gewoon een net afgewerkte, maar basic badkamer. Ga je sanitair plaatsen dan bepaalt de uitstraling die je wilt bereiken voor een groot deel het prijskaartje. Dat geldt zowel voor het kopen van het sanitair als het laten plaatsen van het sanitair. Een luxe inloopdouche met inbouwkranen installeren is nu eenmaal tijdrovender dan een douchebak plaatsen met een gordijnstang. Dat merk je dan ook direct in de prijs voor het plaatsen van het sanitair.

Dat wil overigens niet zeggen dat je alleen een luxe uitstraling kunt bereiken als je een groot budget te besteden hebt. Door slim inkopen te doen en bijvoorbeeld een deel van de klus 'sanitair plaatsen' zelf uit te voeren, kun je veel geld besparen. Zo is die gedroomde badkamer toch ineens binnen handbereik.

Sanitair plaatsen: kun je de bestaande leidingen gebruiken?
De kans is groot dat je nu ook een badkamer hebt. Als je de indeling hetzelfde houdt en ook niet switcht van bijvoorbeeld een douche naar een bad, dan is de kans groot dat de vakman de bestaande leidingen kan gebruiken. Verplaats je de badkamer of wil je bijvoorbeeld graag een toilet in je badkamer, dan moet de vakman ook leidingen verleggen om het sanitair te plaatsen. Voor het verleggen van leidingen schakel je een loodgieter in. Het uurtarief van deze vakman ligt tussen de € 45,- en € 80,-.

Houd ook rekening met leidingwerk als je een inbouwkraan wilt laten plaatsen. Bij een inbouwkraan komen de kraan en de knoppen uit de muur. De rest van de kraan is weggewerkt in de muur. Heb je nu geen inbouwkraan, dan zal de vakman de leidingen op de nieuwe situatie aan moeten passen. Het verleggen van leidingen heeft dan ook direct invloed op de totaalprijs van het sanitair plaatsen.

Sanitair plaatsen: besteed je alles uit of doe je een deel zelf?
De kosten van sanitair plaatsen kunnen al snel oplopen. Zeker als je alle sanitair gaat vervangen. Het loont daarom om te kijken of je een deel van de klus zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van het oude sanitair. Als je een beetje handig bent, is dat iets wat je prima zelf zou kunnen oppakken. Het is wel slim om beheerst te werk te gaan. Je wilt tenslotte geen schade aanrichten aan de tegels, die de vakman vervolgens eerst moet herstellen voordat hij het nieuwe sanitair kan plaatsen. Dan ben je er onder aan de streep niets mee opgeschoten.

Heb je echt geen zin in gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om de vakman zowel het sanitair te laten kopen als het sanitair te plaatsen. Door alles uit te besteden, heb je zelf totaal geen omkijken naar de klus. Je begrijpt dat wanneer je alles uitbesteed aan de vakman, je dit ook direct terug ziet in het kostenplaatje voor het kopen en plaatsen van het sanitair. Een voordeel is wel dat de vakman vaak automatisch garantie geeft op het geplaatste sanitair. Ga je zelf sanitair kopen dat je door een vakman laat plaatsen, dan is dat niet altijd zo.

*Tip!*Laat jij het sanitair plaatsen door een vakman? Maak dan altijd goede afspraken over de garantie. Zo voorkom je dat je bij schade voor verrassingen komt te staan.

Bespaartips voor sanitair plaatsen

Sanitair plaatsen kan al snel een behoorlijk kostenplaatje met zich meebrengen. Daarom geven we je een paar tips, die je mogelijk een besparing op kunnen leveren.

  • Slim inkopen Ook als je voor die super-de-luxe badkamer wilt gaan, wil je waarschijnlijk liever niet de hoofdprijs betalen. Struin het internet af naar goede deals of breng een bezoekje aan een van de vele sanitair outlet winkels om je sanitair te kopen. Grote kans dat je daar tegen een mooie douchecabine aanloopt tegen een net wat gunstiger prijsje. Heb je geen haast met verbouwen, dan kun je het sanitair plaatsen ook verspreiden over een langere periode. Door niet alle sanitair in één keer te vervangen, geef je jezelf de mogelijkheid om te wachten op een goede deal. Houd er wel rekening mee dat wanneer je de vakman voor ieder los onderdeel laat komen, je qua montagekosten uiteindelijk waarschijnlijk duurder uit bent. Handiger dus om eerst wat verschillende onderdelen, zoals de kranen, douche of toilet te verzamelen en het plaatsen van het sanitair wel in één keer te laten uitvoeren.

  • Sanitair vervangen (deels) zelf doen Om kosten te besparen kun je een deel van de klus zelf doen. Het eenvoudigst is om het oude sanitair zelf te verwijderen. Ben je heel handig en kun je tijd vrijmaken voor het sanitair plaatsen, dan kun je altijd met de vakman overleggen of je delen van de klus 'sanitair plaatsen' zelf of samen met de vakman kunt doen. Overleg dit wel vooraf goed met de vakman, zodat jullie beiden tijdens de klus niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

  • Energie besparen met sanitair vervangen De laatste tip bespaart je niet zozeer direct geld als je sanitair gaat plaatsen, maar wel op de lange termijn. Ga je sanitair vervangen, dan is het aan te raden direct de mogelijkheden om energie te besparen te bekijken. Dit is tenslotte hét moment om over te gaan op een waterbesparende douchekop of misschien zelfs een douche-warmteterugwinning systeem (douche-wtw) te laten installeren. Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel 20 procent op je water- en energieverbruik. En met een douche-wtw bespaar je jaarlijks al snel € 100,- op je energierekening. Voldoende reden om naar deze mogelijkheden te kijken als je sanitair gaat kopen.

Advies van de vakman

Ga je het sanitair vervangen in jouw badkamer, dan wil je vast geen onnodige kosten maken. Daarom vroeg Werkspot aan één van de vakmannen hoe je de kosten van deze klus kunt drukken. Toon van Schaijk van Klusservice Helmond: "Mensen kunnen geld besparen door onderdelen van de klus zelf te doen. Bijvoorbeeld door zelf het oude sanitair af te voeren. Maar mensen kunnen ook alvast de tegels van de muur afhalen. Natuurlijk moet je dan wel goed opletten dat je geen grote gaten in de muur maakt."

Vind een badkamer specialist dichtbij