Kosten badkamer kitten

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het kitten van de badkamer liggen tussen de €4 en €10 per meter. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je je badkamer laat kitten en welke factoren de prijs beïnvloeden. Ben je benieuwd hoe je kunt besparen op deze klus? Wij geven je tips.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen klusbedrijven

Onze klusbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 593 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kitwerk kosten per meter plus starttarief

Kitwerk noemt men ook wel afkitten. Het is nauwkeurig werk waarbij fouten snel opvallen. De vakman rekent voor kitwerk meestal een prijs per meter, veel vakmannen rekenen daarnaast een starttarief.

De populairste toepassing in huis is de badkamer kitten. Deskundig aangebracht kitwerk ziet er professioneel uit en garandeert een duurzaam resultaat. Je merkt het niet direct, maar doordat een huis 'werkt' krimpen muren en vloeren en zetten ze uit. Is het kitwerk niet zorgvuldig gedaan? Dan kan het gaan scheuren, met lekkage als gevolg.

Gemiddelde kosten van kitwerk

KitwerkKostenindicatie
Kitwerk aanbrengen€ 4,- tot € 7,- per meter
Kitnaden verwijderen€ 2,- tot €4,- per meter
Kitwerk buiten€ 10,- per meter
Kitkoker standaardkleur€ 10,- tot € 11,- per stuk
Kitkoker speciale kleur€ 17,- tot € 18,- per stuk
Dit zijn indicatieve kosten inclusief btw, exclusief materiaalkosten.
Vaak komt er een starttarief bij.
Kitwerk

Wat bepaalt de kosten van kitwerk?

De prijs van kitwerk hangt in het algemeen af van onderstaande zaken.

  • Aantal strekkende meters
  • Alleen kitten of ook oude kitnaden verwijderen
  • Binnen of buiten kitwerk
  • Kleur van de kit
  • Materiaal

Aantal strekkende meters

Een professionele kitter rekent meestal een prijs van gemiddeld € 4,- tot € 7,- per strekkende meter. Veel specialisten beginnen met een starttarief voor kitwerk, waarvan de hoogte per vakman kan verschillen. Sommige kitters rekenen € 100,- starttarief voor kitwerk onder de 20 meter, anderen rekenen € 200,- starttarief voor kitwerk onder de 15 meter. De afstand heeft ook invloed op de prijs. Komt de vakman van ver, dan berekent hij waarschijnlijk voorrijkosten. Die berekent hij door in de prijs van het kitwerk, of hij brengt de voorrijkosten apart in rekening.

Kitten en oude kitnaden verwijderen

Is de badkamer, het toilet of de keuken opnieuw betegeld, dan hoeft de kitter alleen de naden te kitten. Zijn de bestaande kitnaden aan vervanging toe? Dan kan de vakman de oude kitnaden verwijderen en daarna de boel opnieuw kitten. Kitnaden verwijderen kost iets minder dan kitwerk aanbrengen. De kosten zijn gemiddeld € 2,- tot € 4,- per meter. De kosten voor kitnaden verwijderen én nieuw kitwerk aanbrengen komen dus op € 6,- tot € 11,- per meter. Dat is exclusief de kosten voor materiaal.

Binnen of buiten

Kitwerk binnen gaat meestal om de badkamer, het toilet of de keuken. Door te kitten maakt de vakman de plekken waar water kan komen waterdicht. Dan gaat het met name om de randen van het aanrecht, de wasbak en de doucheruimte. Kitwerk helpt ook om ramen te beschermen tegen vocht en tocht. Zo kan vocht geen schade veroorzaken en helpt het kitwerk om de ruimte beter te isoleren.

Kitwerk buiten gaat meestal om het kitten van voegen in de gevel. De kosten daarvan kunnen tot twee keer zo hoog zijn als kitwerk voor binnen.Voor buiten is een ander soort kit nodig, dat bestand is tegen invloeden van het weer. Ook moet de vakman vaak extra werkzaamheden uitvoeren, waaronder het goed schoonmaken van de ondergrond.

Gaat het om kitwerk voor een dilatatievoeg, dan zijn er meer voorbereidende werkzaamheden nodig. Een dilatatievoeg is een voeg die werking (het uitzetten en krimpen) van materialen opvangt. Door deze werking kunnen scheuren ontstaan. Werking heeft verschillende oorzaken, zoals afwisseling van temperatuur overdag en 's nachts, maar ook afwisseling tussen zomerhitte en winterkou. Kit van elastisch materiaal vangt de trekkrachten en drukkrachten op die door deze werking ontstaan.

Bij een dilatatievoeg maakt de vakman eerst de ondergrond goed schoon. Daarna gebruikt hij een primer: een middel waardoor de kit kan hechten op de ondergrond. Vervolgens brengt de vakman een zogenoemde rugvulling aan. Dat is vaak een stuk schuim dat dient om een bepaalde voegdiepte te maken. Daarna begint het eigenlijke kitwerk. De extra werkzaamheden kosten meer tijd en materiaal, waardoor de kosten van het kitwerk stijgen.
Sommige ondergronden binnen, zoals een roestvrijstalen afvoer, hebben ook eerst een primer nodig om de kit te laten hechten. De vakman kan hier een extra bedrag aan manuren en materiaal voor rekenen.

Bij kitwerk buiten telt de hoogte ook mee in de kosten. Tot de eerste verdieping volstaat meestal een ladder of een kamersteiger. Moet de vakman kitwerk doen op een hogere plek? Dan komen er kosten bij voor de huur van een hoogwerker, of de huur en bouw van een steiger. Een steiger huren kost gemiddeld € 50,- tot € 60,- per dag. Daar komen kosten bij voor het opbouwen van de steiger. Gaat het om een hoogwerker, dan zijn de extra kosten gemiddeld € 150,- per dag.

Kleur van de kit

Veel fabrikanten leveren standaard verschillende kleuren kit. Wil je kitwerk in een speciale kleur, dan betaal je extra. De fabrikant moet de kleur namelijk speciaal mengen, dat kost gemiddeld € 6,- extra per koker. De kosten voor kit in een speciale kleur zijn in totaal gemiddeld € 17,- tot € 18,- per koker, in plaats van € 11,- tot € 12,- per koker in een standaardkleur.

Materiaal

Kit is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Meestal gebruikt men siliconenkit, maar er bestaat bijvoorbeeld ook kit van acryl, polymeer of andere kunststoffen. Tegenwoordig zijn ook duurzame kitsoorten verkrijgbaar, gemaakt met minder schadelijke chemicaliën.

Elk soort kit heeft zijn eigen toepassingen. Er zijn bijvoorbeeld speciale kits voor buiten, kit die wel of juist niet overschilderbaar is, kit speciaal voor natte ruimtes, schimmelwerende kit en lijmkit. Voor elke toepassing is het belangrijk dat de kit goed hecht, elastisch is, niet craqueleert (barst of scheurt) en ook niet verkleurt.

De verschillende soorten kit kunnen fors in prijs verschillen. Dure kitsoorten kosten soms tot € 30,- per koker. Daarbij mag je wel topkwaliteit kit verwachten die vele jaren zorgt voor een perfecte afdichting. Vraag gerust aan de vakman waarom hij een bepaald soort kit gebruikt. Dan krijg je nog meer inzicht in de kosten van kitwerk.

Badkamer kitten

Goed kitwerk in de badkamer is extra belangrijk, niet alleen omdat het er netjes uitziet maar vooral ook omdat het een vochtige ruimte is. Er is zonder kitwerk meer kans op lekkages en schimmelvorming op allerlei plekken in de badkamer, zoals de douchebak, douchecabine of douchewand, maar ook het bad, de wasbak, de naden tussen wandtegels en vloertegels en het raam. Door vocht krijgen schimmels de kans om te groeien. In badkamers gaat het vaak ook om vocht in de lucht, daarom is goed ventileren in deze ruimte extra belangrijk.

Kit tegen schimmel

Voor badkamers bestaat speciale schimmelvrije of schimmelwerende sanitairkit. Helaas gaat de schimmelwerende functie na verloop van tijd verloren. Dat komt met name door contact met schoonmaakmiddelen, waarbij vooral chloor een boosdoener is. Maar de techniek staat niet stil: sommige soorten kit zijn volgens de leverancier bestand tegen chloor. Op andere kitten krijg je lange tijd anti-schimmelgarantie. Hoe lang de schimmelwerende functie in de praktijk werkt hangt af van verschillende dingen: de vochtigheid in de badkamer, de ventilatie, de schoonmaakmiddelen, hoe vaak je de badkamer schoonmaakt en natuurlijk het soort kit.

Zit schimmel ondanks alle maatregelen eenmaal in de kit, dan krijg je het nauwelijks meer weg. Zit de schimmel alleen nog op de oppervlakte, dan kan je het soms met een schoonmaakmiddel en/of schuurspons verwijderen. Nadeel is dat door het schuren de kit beschadigt, waardoor schimmel nog sneller kan terugkeren. Dan is de enige langdurige oplossing om het kitwerk opnieuw te doen.

Afkitten van een badkamer kost gemiddeld tussen de € 100,- en € 300,-. De prijs hangt mede af van de grootte van de badkamer. Je kan vaak op kosten besparen door meer ruimtes tegelijk te laten kitten. Hoe meer kitwerk op dezelfde locatie, hoe lager over het algemeen de kosten per meter.

Tip: kitwerk en schilderen
Wil je schilderen over het kitwerk, houd daar vooraf rekening mee. Heb je geen overschilderbare kit gebruikt, dan kan je niet meer over de kit schilderen. Het kitwerk zal in dat geval opnieuw moeten gebeuren.

Afwerking

Slordig kitwerk valt snel op, doordat het meestal gaat om tegels met veel rechte lijnen. Een goede vakman werkt de kitnaden dan ook netjes af. Hij zorgt voor kitwerk met mooie rechte lijnen en hoeken, zonder putjes en kieren en zonder schaduwlijnen. Sommige mensen strijken de kit glad met een natte vinger of bijvoorbeeld met een verlopen bankpas. De vakman gebruikt een speciale spatel voor een mooi strak resultaat. Een nette afwerking is bij de kosten van kitwerk inbegrepen.

Btw op kitwerk

Het btw-tarief voor kitwerk is altijd 21 procent, ongeacht hoe oud het huis of het gebouw is. Op de site van de Belastingdienst staat meer informatie over btw-tarieven voor klussen. Kijk hier voor een overzicht van btw-tarieven voor verschillende klussen.

Kitwerk laten verzorgen via Werkspot

Laat kitwerk binnen of buiten over aan de vakman voor een snel en strak resultaat dat lang meegaat. Je vindt de juiste vakman via Werkspot, zowel voor het verwijderen van oude kitnaden als het aanbrengen van nieuw kitwerk. Plaats een klus op Werkspot, ontvang voorstellen van specialisten en lees ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman, die betrouwbaar kitwerk levert zonder kans op lekkages of scheuren.