Gemiddelde kosten dakterras aanleggen

Bijgewerkt op

Wil je graag een dakterras aanleggen?, dan is het verstandig om de plaatsing ervan aan een professional over te laten. Maar wat zijn de kosten voor het inhuren van een vakman?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 13 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Dit zijn de kosten wanneer je een dakterras wil aanleggen

Het aanleggen van een dakterras is een ingrijpende verbouwing voor het huis en brengt de nodige kosten met zich mee, maar daarnaast kan het ook een meerwaarde opleveren voor jouw woning. Hieronder vind je de prijzen die gemiddeld genomen worden berekent door de vakmannen van Werkspot.

Kostenoverzicht dakterras aanleggen

Hieronder zie je de kosten die een aannemer doorgaans rekent voor het aanleggen van een dakterras:

DakterrasPrijs indicatie
Klein dakterras€ 10.000
Groot dakterras€ 25.000
*In de tabel vind je de gemiddelde prijzen die onze aannemers rekenen voor het aanleggen van een dakterras. Deze prijzen kunnen verschillen van de uiteindelijke prijzen in het voorstel.

Ga je een dakterras aanleggen, dan is het verstandig om de plaatsing ervan aan een professional over te laten. Schakel een professionele aannemer in die beschikt over de nodige ervaring inclusief een sterk netwerk. Werkspot helpt je graag bij het vinden van een betrouwbaar aannemersbedrijf uit de buurt. Hieronder maken we inzichtelijk met welke kosten je rekening kunt houden. Het plaatsen van een dakterras kan namelijk op verschillende manieren en bevat diverse elementen, bijvoorbeeld de toegang tot het huis. Je vindt op deze pagina een helder overzicht van de variabelen die de kosten van een dakterras aanleggen bepalen.

Wanneer je op de bovenste verdieping van een appartementencomplex woont, is het prettig om een buitenplaats te creëren. Een dakterras aanleggen is in zo’n geval een praktische oplossing. Een aannemer helpt je te bepalen welke materialen en constructies het beste bij je woning passen. Daarnaast voert een aannemer een constructieberekening uit. Op basis daarvan vraag je een passende vergunning aan. Doe dit op tijd, want de aanvraag van een vergunning duurt gemiddeld 3 tot 4 weken. Soms zit hij bij vakmannen bij de kosten inbegrepen om dit voor jou te doen, vraag de vakman hiervoor naar de mogelijkheden. Wanneer de keuzes gemaakt zijn en de vergunningen zijn goedgekeurd, helpt de aannemer van je keuze je graag bij het maken van een passend ontwerp. Tot slot zorgt deze vakman ervoor dat hij of zij een mooi en duurzaam resultaat oplevert.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een dakterras?

Ieder dakterras is anders, de kosten hiervoor verschillen dus per project. Een dakterras aanleggen kost minimaal € 10.000, terwijl je voor grotere projecten rekening moet houden met zo’n € 25.000. De kosten hangen geheel af van jouw wensen. Een dakterras aanleggen brengt verschillende keuzes met zich mee. Deze keuzes bepalen de uiteindelijke prijs voor het dakterras op je woning. Wil je een goede inschatting van het kostenplaatje van je dakterras maken, dan raden we aan om rekening te houden met verschillende onderdelen; van formaat tot materiaal. Zorg dat je je goed inleest en maak nauwkeurige berekeningen, zodat je goed voorbereid van start kunt gaan en niet verrast wordt door de prijzen op de offerte van de vakman.

Het oppervlak van je dakterras is van invloed op de prijs

Als het aankomt op een nieuw dakterras aanleggen is een groter oppervlak uiteraard duurder. Het vraagt om meer materiaal en brengt meer manuren met zich mee om het aan te leggen. Bij het bepalen van de afmeting van je dakterras dien je met een aantal punten rekening te houden. Houd aan de voorzijde van je woning ten minste 1,5 meter afstand van de dakrand. Aan de achterkant van de woning liggen die regels anders. Daar mag het dakterras doorlopen tot aan de achtergevel. Ga je dus een dakterras aanleggen, kijk dan goed naar het oppervlak dat toegestaan.

 

Materiaalkeuze voor het aanleggen van het dakterras

De constructie voor je dakterras kan van hout dan wel staal gemaakt worden. Ga je voor een houten constructie, dan is er nog de keuze tussen geïmpregneerd hout of hardhout. Een stalen constructie moet met menie (roestwerende grondverf) bewerkt worden tegen weersinvloeden. Naar hardhout of geïmpregneerd hout heb je geen omkijken, deze zijn reeds bestand tegen diverse weersomstandigheden.

Ga je een terras aanleggen op het dak, dan bestaat de eerste stap uit een keuze maken voor het materiaal van de constructie. Bekijk daarna welke soort bedekking je graag wil, hiervoor kun je kiezen tussen vlonderplanken kiezen of terrastegels. Wil je een wat groenere sfeer op je dak creëren, denk in dat geval ook aan de optie om kunstgras te leggen of planten te plaatsen.

Maak al je keuzes in goed overleg met de aannemer, zodat deze goed kan inschatten of al je ideeën wel mogelijk zijn. Sommige daken kunnen het gewicht van zware stalen constructies bijvoorbeeld niet tillen, dus moet er naar een andere oplossing gezocht worden. In sommige gevallen is het zo dat je op bepaalde plekken op het dak wel meer gewicht mag plaatsen, omdat daar de draagmuren onderdoor lopen. Een aannemer heeft hier verstand van, hij of zij kan je begeleiden en adviseren. Zo kom je samen tot een mooi resultaat.

 ## De toegang tot je dakterras Laat je een dakterras aanleggen, dan is het prettig wanneer je gemakkelijk toegang hebt tot het dakterras. In veel gevallen wordt hiervoor een trap inclusief een luik gebruikt. Ook kun je kiezen voor een droge opgang met een kleine ruimte. Dit leidt uiteraard tot een verschil qua kosten. Voor een droge opbouw moet je namelijk een kleine uitbouw maken en dit is van invloed op de prijs.

 

Wanneer we kijken naar de verschillende opties met betrekking tot een trap, kun je kiezen uit een uitklapbare of uitschuifbare vlizotrap, een vaste trap of gewoon een ladder. Vervolgens kun je kiezen of je gebruik wil maken van een kunststof koepel of een dakluik met dakbedekking, zodat deze niet opvalt wanneer je op je dakterras zit. Daarnaast kun je denken aan een handmatig dakluik met of zonder gasveer. Maak het jezelf helemaal gemakkelijk door te kiezen voor een elektrisch dakluik. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen:

SoortPrijs indicatie
Vlizotrap€ 300
Vaste trap€ 1500
Simpel dakluik€ 1400
Luxe dakluik€ 2700

Wanneer je reeds over een uitbouw op je dak beschikt, kun je vanuit die uitbouw het dakterras eenvoudig betreden. In zo’n geval is een extra trap of luik overbodig. Toch kan het comfortabeler zijn om bijvoorbeeld een raamkozijn in een deurkozijn te veranderen, zodat het dakterras nog eenvoudiger te betreden is.

Kosten voor vergunningen en leges

We gaven het eerder al aan: ga je een dakterras aanleggen, dan is daarvoor een vergunning nodig. Vergeet deze kosten niet mee te nemen in de uiteindelijke prijs van je dakterras. Naast de kosten die de gemeente rekent voor een vergunning, zijn daar ook nog de zogenaamde leges. Over het algemeen reken je voor de leges 2% van de totale aanlegkosten van je dakterras. Voordat er een vergunning aangevraagd kan worden moet er eerst een constructieberekening worden gemaakt. Het hele traject van berekening t/m aanvraag vergunning kost al gauw €1500 tot €3500. De kosten verschillen per moeilijkheidsgraad van de berekening en de gemeente.

Praktisch advies van een specialist.

Als je dakterras wil laten plaatsen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het aanleggen van een dakterras.

Maarten Smit, eigenaar van Smaart:

De kosten voor het aanleggen van een dakterras worden nog weleens onderschat. Het is erg belangrijk dat de constructie goed is anders wordt er een gevaarlijke situatie gecreëerd. Daarnaast wordt er veel materiaal gebruikt dat lang mee gaat en dus goed bestand is tegen de weersinvloeden. Een stalen constructie bestaat bijvoorbeeld uit 6 stalen binten van 130 kilo per stuk.

Wil je het dakterras laten aanleggen door een aannemer via Werkspot?

Je hebt nu een beter beeld van de kosten die een dakterras aanleggen met zich meebrengt. Je kunt nu bepalen of de indicatieprijs met je persoonlijke budget en bijbehorende wensen overeenkomt. Wil je de opdracht aan een bouwbedrijf via Werkspot uitbesteden, plaats je opdracht dan op onze website. Op Werkspot.nl vergelijk je eenvoudig het vakwerk van diverse professionals. Dit doe je door de reviews van andere consument te bekijken en te vergelijken. Zo vind je de juiste vakman die goed bij je project past.

Andere prijsindicaties van Werkspot

Benieuwd naar de kosten van soortgelijke klussen? Bekijk hieronder andere prijsopgaves

  1. Kosten dakrenovatie
  1. Kosten dakgoot onderhouden
  1. Kosten dakkapel plaatsen
  1. Kosten dakopbouw
  1. Kosten dakraam plaatsen

Vind een dakdekker dichtbij