Uitbouw en renovatie overzicht

Wat te doen met je zolder? 5 tips!

16-09-2019
Zolder verbouwen
De meest genoemde reden voor een verhuizing is ruimtegebrek. Maar wist je dat je van een zolder, klein of groot, eenvoudig een praktische ruimte kan maken?

De zolder wordt meestal gebruikt als berging. De kerstpullen, dozen met fotoalbums en het logeerbed zijn er graag geziene gasten. Maar met een stevige opschoning en een lik verf kan je je zolder omtoveren tot een extra kamer. Wat te doen met je zolder? Wij geven je 5 tips.

1. Opruimen en opbergen

De meest simpele manier om van je zolder een bruikbare ruimte te maken begint met opruimen. Verzamel wat verhuisdozen en label ze met de woorden ‘weg’, ‘twijfel’ en ‘houden’. Opruimen staat bekend als een van de meest uitgestelde klusjes in huis. Plan daarom eerst een uur in. Je zal zien dat het je een opgeruimd gevoel geeft, letterlijk en figuurlijk. Denk bij het ordenen goed na: ‘Ga ik dit nog gebruiken of niet?’ Na afloop doen een stofdoek en stofzuiger wonderen. Met slimme opbergruimtes kan je vervolgens de spullen uit de ‘houden’ doos kwijt. Gebruik de ruimte als opslag, maar ook als functionele kamer. Wil je een logeerbed kwijt? Denk dan aan een vouwbed en plaats lage kasten aan de schuine kanten, of maak gebruik van opbergladen en plaats deze onder het bed.

2. Lik verf

Is alles aan kant? Een lik verf kan een wereld van verschil maken. Door de zolder in een lichte kleur te schilderen, lijkt hij meteen groter. Een wit plafond oogt schoon en creëert breedte. Heb je weinig tijd en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Kom in gesprek met een professionele schilder. Zo ben je verzekerd van een mooi resultaat.

3. Vloer

Een geïsoleerde zoldervloer zorgt voor een warme ruimte in de winterperiode en een koele plek in de zomermaanden. Een houten vloer is stevig en duurzaam. Met het oog op eventueel doorverkopen van je woning, is een tijdloze houten vloer een goede investering. Ook PVC vloeren zijn steeds meer gewild. Het materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk en de uitstraling van echt hout en steen past in vrijwel elk interieur. Daarnaast is een PVC vloer budgetvriendelijk en minder gehorig.

Zolder verbouwen inspiratie

4. Trapverbinding

De zolder betrekken bij de rest van je huis, start met een goede verbinding tussen de verschillende ruimtes. Dit kan een prachtig resultaat opleveren (laten we eerlijk zijn, een uitklaptrap is niet meer van deze tijd) en direct voor meer lichtinval zorgen. Een vaste trap naar je zolder is daarom eigenlijk onmisbaar. Let op: vaak zijn hier vergunningen voor nodig.

5. Dakkapel

Een dakkapel is een rechthoekig bouwwerk met een kozijn. Deze wordt geplaatst op het schuine dak van de woning, met als doel het winnen van zoveel mogelijk licht en ruimte. Is het dak te laag is voor een standaard dakkapel? Er zijn oplossingen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen een verlegde nokdakkapel of nokverhoging te plaatsen. Je kan ook besluiten de (standaard) dakkapel helemaal in de nok te plaatsen. Een Velux dakkapel is in de meeste situaties zonder vergunning binnen één dag te plaatsen. Een dakkapel plaatsen klinkt als een hoop werk maar laat je niet afschrikken en zie het als een investering; het levert meerwaarde op voor je woning en creëert direct extra ruimte. Rechtop staan is makkelijker en je lichtinval wordt tot drie keer zo groot. Ook ben je met behulp van een dakkapel beter in staat om meubels naar je zolder te verhuizen.

Ik wil meer…

Nu kan het zijn dat je je geïnspireerd voelt en een stap verder wilt. Misschien denk je eraan om je badkamer naar de zolder te verhuizen. In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de constructie; de draagkracht. Er zal een loodgieter aan te pas moeten komen. De isolatie is belangrijk en wellicht wil je de aanwezige, authentieke balken intact houden tijdens de renovatie. Waar begin je? Natuurlijk sta je er niet alleen voor; kom vrijblijvend in contact met de juiste vakman- of vrouw in je regio en laat je goed adviseren. Dat is het halve werk.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een dakspecialist dichtbij