Gemiddelde kosten wanden stucen

Gemiddelde kosten wanden stucen: wil je de wanden van je woning laten stucen en ben je benieuwd wat dit ongeveer kost? Op Werkspot vind je de gemiddelde kosten en plaats je gratis je klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

Gemiddelde kosten wanden stucen

Ben je net in een nieuw huis komen wonen en wil je mooie, strakke wanden? Of woon je nu al enkele jaren in je woning en wil je graag een mooi patroon op de muur? In beide gevallen is het stucen van je wanden een goede optie om je doel te bereiken. Op Werkspot vind je de gemiddelde kosten en plaats je gratis je klus.

Het stucen van je muur is geen eenvoudige klus. Voor het mooiste resultaat moet je de stuc gelijkmatig over de muur verdelen. Ook heeft elk soort stucwerk specifieke eigenschappen. Wanneer je de stuc verkeerd verwerkt, krijg je niet het gewenste resultaat. Daarnaast moet je weten hoe je voorkomt dat je stuc snel scheurt. Zeker bij nieuwbouwwoningen is dit een uitdaging. Wanneer je het stucen van de wanden niet zorgvuldig hebt gedaan, heeft dit vervelende gevolgen voor je interieur. Het herstellen van deze fouten brengt vaak veel werk met zich mee en de (extra) kosten kunnen hoog oplopen.

Kostenoverzicht wanden stucen

Soort stucwerkGemiddelde prijs per m²
Sausklaar stucen muur€ 10,- tot € 20,-
Behangklaar stucen muur€ 9,- tot € 13,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het stucen van de wanden. De werkelijke prijs die jij betaalt, kan hiervan afwijken door specifieke opties en het uurtarief van de vakman.

Stucwerk, ook wel bekend onder de naam stuc of sierpleisterwerk, is een laag pleister of mortel aangebracht op een muur of plafond. Het is ook mogelijk om sierlijsten, rozetten of pilasters te stucen. Voor alle varianten van stucwerk is het belangrijk dat het stucen zorgvuldig gebeurt en dat de vakman de stuc netjes afwerkt.

Stucen wanden: hoe bepaal je de kosten? 

De gemiddelde kosten voor het laten stucen van een wand door een professionele vakman liggen tussen de € 9,- en € 20,- per vierkante meter, inclusief manuren en materiaal. De totale kosten verschillen echter per klus en het is daarom goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

De prijs die een stukadoor in rekening brengt voor het aanbrengen van stucwerk hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de vierkante meter-prijs, het type stucwerk, de oppervlakte, de staat van de wand en eventuele extra opties een rol bij het bepalen van de uiteindelijke prijs. Het spreekt misschien voor zich, maar iedere stukadoor op Werkspot werkt op basis van eigen tarieven, afhankelijk van de ervaring, leeftijd en de geboden kwaliteit.

Oppervlakte stucen wanden

Allereerst is het aantal vierkante meters dat jij wilt laten stucen van belang. De stukadoor bepaalt de prijs per vierkante meter op basis van een aantal criteria.

 • Ervaring en kwaliteit
  Over het algemeen geldt dat een stukadoor meer vraagt naarmate hij meer ervaring heeft. Dit is logisch, aangezien zijn ervaring ervoor zorgt dat hij sneller en netter werkt. Hierdoor zit jij minder lang in de rommel en weet je zeker dat het stucen van de wanden secuur gebeurt.
 • Lastige ruimte vs. eenvoudige wanden stucen
  Het stucen van een rechte wand is eenvoudiger dan het stucen van een kamer met veel hoekjes en nisjes. De stukadoor rekent daarom vaak een meerprijs voor het stucen van lastige ruimtes. Dit merk je in de prijs die je per vierkante meter betaalt voor het stucen van je wanden.
 • Kleine vs. grote ruimte
  De stukadoor bepaalt zijn vierkante meter prijs ook op basis van de omvang van het stucwerk. Laat jij slechts één muur stucen, dan betaal je per vierkante meter meer dan wanneer je je hele woning laat stucen. Onderstaande tabel geeft je een idee hoe de prijzen kunnen verschillen.
Omvang stucwerkGemiddelde prijs per m²
Klein€ 15,- tot € 25,-
Gemiddeld€ 13,- tot € 22,-
Groot€ 10,- tot € 18,-

Type stucwerk

Wanneer je je wanden laat stucen, heb je de keuze uit verschillende soorten stucwerk. Elke soort heeft zijn eigen uitstraling en prijskaartje. Welke optie jij kiest, is afhankelijk van jouw smaak en jouw budget.

 • Wanden stucen met spuitwerk
  Het spuiten van je wanden is een goede optie, wanneer je hier niet al teveel geld aan uit wil geven. Bij dit stucwerk kan je aangeven welke kleur je op de muur wilt en dat scheelt in het verven van de muren. Hou er wel rekening mee dat je altijd een kleine structuur op je wanden houdt.
 • Wanden sausklaar of behangklaar stucen
  De staat van oplevering heeft invloed op de totaalprijs. Wil je de wand superstrak en sausklaar na oplevering, of ben je van plan eroverheen te behangen? Hoe minder strak de oplevering, hoe minder tijd dit de stukadoor kost. En dat kan gunstig zijn voor het budget. Wil je je wanden ook laten schilderen door een professional? Vaak is het mogelijk om via het stukadoorsbedrijf ook direct een schilder in te huren.
 • Sierpleister
  Voor het stucen van je wanden kan je ook kiezen voor sierpleister. De meest bekende variant is spachtelputz, maar je kan ook kiezen voor rustiekputz of granol. Granol ziet men vaak als de goedkopere variant voor beton ciré of tadelakt. Lees op de informatiepagina meer over het aanbrengen van sierpleister.
 • Beton ciré of tadelakt
  Wanneer je kiest voor beton ciré of tadelakt moet je rekening houden met een veel hogere prijs per vierkante meter. Deze hoge prijs komt tot stand door de materiaalkosten en de tijd die de vakman nodig heeft voor het aanbrengen van de stuc op de wanden. Beton ciré is slijtvast, watervast en heeft weinig onderhoud nodig. Daarom is dit materiaal erg geschikt voor het stucen van de wanden in de badkamer of keuken. Tadelakt is een natuurlijk product en heeft vergelijkbare eigenschappen, maar heeft wel iets meer onderhoud nodig. Zo moet je eens in de vier tot vijf jaar de stuc behandelen met de daarvoor bestemde zeep.
Soort stucwerkGemiddelde prijs per m²
Spuitwerk€ 7,- tot € 13,-
Beton ciré€ 100,- tot € 200,-
Tadelakt€ 135,- tot € 200,-

Extra werkzaamheden stukadoor

Is je wand stucklaar en is de ruimte leeg? Dan rekent een vakman minder kosten dan wanneer hij de wand nog moet voorbehandelen, gaten in de muren moet vullen of de kamer nog leegmaken. Het is dan ook aan te raden om de ruimte voorafgaand aan de prijsopgave te laten bekijken door de vakman tijdens een bezichtiging. Op de dag van de klus is het handig alvast je (kostbare) spullen weg te halen of af te plakken met plastic. Hoe leger de ruimte, hoe beter de stukadoor zijn werk kan doen.

Meestgestelde vragen over het stucen van wanden

Overweeg jij om je muren te laten stucen door een stukadoor, dan heb vast verschillende vragen. Je kan de vragen natuurlijk aan de vakman stellen, maar je kan ook alvast de antwoorden lezen op de veelgestelde vragen.

Wat zijn veelvoorkomende fouten?

Voor je begint met het stucen van je muren en/of het plafond is het onder andere belangrijk om te kijken naar de ondergrond. Hoe gladder de ondergrond, hoe beter het stucwerk hecht aan de muur en goed isoleert. Is de wand niet geschikt om te stucen, bijvoorbeeld omdat hij geen absorberende werking heeft? Dan kan het stucwerk zelfs losraken. De stukadoor moet in dit geval je muur eerst voorbehandelen.

Mag je in een nieuwbouwwoning de wanden stucen?

Een nieuwbouwwoning bevat veel vocht en kan de komende jaren nog gaan werken. Daarom is de kans aanwezig dat het stucwerk na verloop van tijd scheurt of barst. Dit risico is trouwens ook aanwezig bij oudere woningen. Vaak komen de scheuren en barstjes door het te snel verwarmen van de woning. Wanneer de temperatuur in de woning plotseling flink stijgt, bijvoorbeeld door een kachel, kan het stucwerk op de wanden barsten. Het advies van vakmannen is daarom ook om de temperatuur langzaam te laten stijgen. Heb jij een barst in je stucwerk? Vaak kan de stukadoor dit nog netjes wegwerken.

Welk btw-tarief geldt voor het stucen van een muur? 

Voor een nieuwbouwwoning betaal je over het stucwerk 21% btw, bij woningen die ouder zijn dan twee jaar valt het stucen van de muren onder het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt ook voor de kosten voor het voorbereiden van het stukadoorswerk, de voorbehandelingen en de materialen. Via deze link kan je alles lezen over het btw-tarief voor woningen ouder dan twee jaar.

Stucen via Werkspot

Johan Kremer, eigenaar van Kremer Stukadoorsbedrijf heeft al ruim 20 jaar ervaring als stukadoor. Hij geeft je enkele tips voor het stucen van je wanden.

"Wij werken voor het sausklaar stucen met Knauf Finish pasta. Wanneer je voor deze optie kiest, heb je verder geen omkijken meer naar de wanden, het plafond en de muren. Wanneer je de wanden wit wilt houden, is sauzen niet meer nodig."

Stucwerk wand

07-09-2018 - Roderick Van Der Hulst: Zeer goed, erg duidelijk en goed werk geleverd.

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Plaats gratis je klus, bekijk de profielen en lees de reviews van eerdere klanten om zo een weloverwogen keuze te maken en in gesprek te komen met de juiste professional voor je klus.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten stukadoor
 2. Kosten stucwerk binnen
 3. Kosten spachtelputz
 4. Kosten sierpleister
 5. Kosten beton ciré

Vind een stukadoor dichtbij