Gemiddelde kosten voor ombouw verwarming

Bijgewerkt op

Met ombouw voor de radiator van de verwarming maak je de kamer mooier. Werkspot geeft inzicht in de kosten en helpt jou om de juiste vakman te vinden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 135 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor een verwarmingombouw

Hoe belangrijk de radiatoren ook zijn om je huis te verwarmen, de meeste mensen willen de verwarming vaak niet direct in het zicht hebben. Met een radiatorombouw zorg je dat de verwarming uit het zicht is. Je kan de ombouw gebruiken om plantjes op te zetten, maar je kan er natuurlijk ook een zitplaats in de vensterbank van maken. Werkspot geeft inzicht in de kosten van het maken van een verwarmingombouw en helpt jou de juiste vakman te vinden.

Wat is de prijs van een verwarmingombouw? 

Soort verwarmingombouwGemiddelde prijs
Kant-en-klaar pakket€ 200,- tot € 600,-
Verwarmingombouw op maat€ 300,- tot € 1.500,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het laten plaatsen van een verwarmingombouw. De kosten zijn inclusief het materiaal, btw en eventuele voorrijkosten.

Radiatorombouw: zelf doen vs uitbesteden

Ben je handig? Dan kan je overwegen zelf de klus uit te voeren. Bij het maken van een verwarmingombouw moet je er goed op letten dat je geen onnodige warmte verliest. Dat is zonde, want je hebt een kouder huis en betaalt ook nog eens voor stookkosten waar je geen profijt van hebt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de radiator nog steeds goed te bereiken is. Je moet toch de verwarming kunnen ontluchten en ook bij onderhoud of reparaties moet je geen last hebben van de radiatorombouw. Zie je niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Via Werkspot kom je eenvoudig in contact met professionele vakmannen die deze klus voor je willen uitvoeren.

Welke onderdelen bepalen de prijs?

In de basis kiezen mensen voor een radiatorombouw omdat ze de radiator niet mooi vinden. Dit is zeker het geval op het moment dat je geen design, maar traditionele radiatoren in je huis hebt. Maar naast dat het mooier is, brengt een verwarmingombouw ook extra gebruiksgemak. Vaak heb je met een radiatorombouw een grotere vensterbank of een extra zitje om in de winter een goed boek op te lezen. Overweeg je een verwarmingombouw te laten maken? Onderstaande onderdelen bepalen de totaalprijs die jij moet betalen.

Materiaalkosten

Een verwarmingombouw kan je maken van hout, aluminium of MDF. Over het algemeen betaal je voor aluminium net iets meer dan hout. Hout geeft je verwarming daarentegen een natuurlijke look. Bij hout moet je er wel rekening mee houden dat het materiaal nog werkt en dat je het hout goed onderhoudt. Een alternatief voor hout is MDF. MDF heeft een fijne structuur, waardoor het niet splintert. Ook werkt dit materiaal niet, waardoor je verwarmingombouw niet krimpt, uitzet of buigt.

Plek in de kamer

Naast het materiaal speelt ook de plaats van de radiator in de kamer mee in de prijs. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel tijd de vakman bezig is met het plaatsen van de radiatorombouw. Overweeg je een vakman in te huren voor deze klus? Zorg dan dat je in ieder geval de volgende elementen benoemt in de prijsaanvraag:

 • Is de radiator verborgen in een uitsparing?
 • Is er sprake van een rechte muur?
 • Zijn er zijmuren?
 • Moet de vakman rekening houden met uitsparingen voor plinten, leidingen of andere obstakels?

Door het beantwoorden van deze vragen geef je de vakman een goed idee welke situatie hij ter plaatse kan verwachten. Dit helpt hem bij het maken van een prijsvoorstel op maat. Ook kan de vakman je advies geven over de convectie (warmtestroming). Moet die warmte uit de voorkant, zijkant of bovenkant van de verwarmingombouw komen? Heb je hier zelf duidelijke gedachten over? Deel die bevindingen dan zeker vooraf met de vakman.

*Tip!*Realiseer je dat je altijd een enkele uitsparing in de verwarming moet hebben. Je moet namelijk ook altijd bij de knoppen kunnen komen.

Kant-en-klaar pakket of verwarmingombouw op maat? 

Het is mogelijk om een radiatorombouw te kopen die je eenvoudig in je woning kan plaatsen. Bij de meeste bouwmarkten heb je een kant-en-klaar pakket in verschillende formaten. Is het juiste formaat niet beschikbaar, dan kan je de onderdelen zelf op maat zagen. Na het op maat zagen van de onderdelen, kan je de verschillende onderdelen aan elkaar lijmen om de stukken tot slot vast te schroeven. De verwarmingombouw die je in de bouwmarkt koopt, heeft vaak alleen een grondverflaag. Voor het mooiste resultaat schilder je de ombouw nog in de juiste kleur.

Vind je in de bouwmarkt geen radiatorombouw naar je smaak, dan kan je de vakman ook vragen een ombouw op maat te maken. Het voordeel hiervan is dat je een unieke ombouw hebt die helemaal past bij jouw wensen. Een mogelijk nadeel kan zijn dat de ombouw een stuk duurder is dan een kant-en-klaar model.

Aanvullende werkzaamheden

De totaalprijs die je betaalt voor de verwarmingombouw heeft ook te maken eventuele extra klussen die komen kijken bij het plaatsen van de radiatorombouw.

 • Thermostaat niet inbouwen
  Een thermostaat in de ombouw kan op zich geen kwaad, maar het is praktischer om de thermostaat in dat geval te verplaatsen. Zo kan je eenvoudig de warmte in je woning blijven regelen. Dit is typisch een klusje voor een onderhoudsmonteur. Wil je de thermostaat wel in de radiatorombouw laten zitten, dan kan de vakman de ombouw voor je aanpassen. Denk hierbij aan extra roosters of ventilatiesleuven. In beide gevallen moet je rekening houden met een meerprijs.
 • Verwarmingombouw anders plaatsen
  In de meeste gevallen bevestig je een radiatorombouw aan de muur, maar dat is niet in alle gevallen de beste oplossing. Bijvoorbeeld in een monumentaal pand of bij specifieke bouwkundige uitdagingen. Vaak is een ombouw dan toch mogelijk. Een goede vakman heeft precies de kennis in huis om je ombouw perfect te plaatsen. Zo voorkomt een vakman dat de ombouw teveel warmte krijgt, omdat hij te strak om de radiator zit. Elke klus begint daarom met het goed meten van de radiator en de beschikbare ruimte voor een ombouw.
 • Radiatorombouw van muur tot muur
  Je kan kiezen voor een ombouw die alleen om de radiator zit, maar je kan de ombouw ook plaatsen van muur tot muur. Vaak geeft dit de ruimte net een chiquere uitstraling. Een voordeel van een radiatorombouw van muur tot muur is dat je ook opbergvakken kan aanbrengen. Zo is niet alleen de radiator, maar ook je rommel uit het zicht. Met een verwarmingombouw van muur tot muur is de vakman langer bezig. Dit merk je dan in ook in de kosten.
 • Voorkomen warmteverlies
  Het wegwerken van de verwarming zorgt over het algemeen niet voor warmteverlies, tenminste als je de ombouw juist plaatst. Sterker nog, een vakman weet precies hoe hij de verspreiding van de warmte positief kan beïnvloeden. De speciale vorm kan juist zorgen voor een betere luchtstroom en verdeling van de ruimte in de kamer.
 • Plaatsen radiatorfolie
  Het is zonde wanneer je radiator de buitenmuur verwarmt. Om dit te voorkomen kan je radiatorfolie op de muur plaatsen. Je betaalt uiteraard een meerprijs voor het folie, maar dit is een klein bedrag in vergelijking met de energiekosten die je vervolgens jarenlang bespaart.
 • Plaatsen meerdere ombouwen
  Vraag je een vakman een radiatorombouw te plaatsen, dan kan je hem ook vragen om een andere ombouw te maken. Je kan natuurlijk een ombouw laten plaatsen, maar hij kan ook een ombouw maken voor je kliko's, wasmachine of cv-ketel. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek het op onze speciale prijspagina.

Verwarming wegwerken? Dit zijn alternatieven

Ben je uitgekeken op je radiator en ben je benieuwd welke alternatieven je hebt voor het wegwerken van je verwarming, naast het plaatsen van een radiatorombouw? We zetten hieronder enkele opties op een rijtje.

 • Kies een design radiator
  Radiatoren heb je in verschillende soorten en maten. Een traditionele ledenradiator of paneelradiator is een stuk goedkoper dan een design radiator. Toch kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een design radiator. De radiator ziet er mooier uit en is ook beschikbaar in verschillende vormen, kleuren en maten.
 • Radiator verven
  Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om van je radiator een blikvanger te maken door hem in een aansprekende kleur te verven. Het verven van een radiator kost gemiddeld tussen de € 100,- en € 250,-. Ontdek de mogelijkheden op onze speciale pagina over het verven van een radiator.

Praktisch advies van een professional

Als je een ombouw op maat wilt laten maken, is het goed om vooraf zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze vakmannen gevraagd een advies te geven over het maken van een ombouw. Jan Muller, eigenaar van Muller projectplan is al jaren een gespecialiseerde timmerman. "Het laten maken van een ombouw op maat is altijd duurder dan een ombouw uit een winkel. Het is handwerk waar veel tijd en passie in gaat zitten. Het mooie is dat je de radiatorombouw kan laten maken exact zoals je wilt."

Maken van 2kasten in 2nissen

27-12-2016 - Flip Kuiper: Vriendelijk en vakkundig. Prima werk afgeleverd

Verwarmingombouw via Werkspot laten uitvoeren

Via Werkspot vind je de vakman die de radiatorombouw professioneel kan plaatsen. Je plaatst gratis en vrijblijvend een klus online. Vervolgens vergelijk je snel de verschillende voorstellen en de reviews die andere klanten hebben geplaatst op het profiel van de vakman. Zo vind je de juiste vakman voor een goede prijs, en krijg jij precies de ombouw die je wilt.

Prijs van andere klussen

 1. Prijs koof plaatsen
 2. Prijs ombouw wasmachine
 3. Prijs ombouw plaatsen