Gemiddelde kosten voor een ombouw

Bijgewerkt op

Ombouw om iets te verbergen of voor meer gebruiksgemak. Werkspot geeft inzicht in kosten en mogelijkheden en helpt jou om de juiste vakman te vinden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 139 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Ombouw: fraai en praktisch

Ombouw gebeurt om verschillende redenen. Vaak is het doel om iets uit het zicht te halen. Zoals een lelijke radiator, een wasmachine of een vuilcontainer. Vaak zijn er ook praktische redenen. Je wilt misschien een grotere vensterbank hebben, of een zitje boven de radiator. Bij huishoudelijke apparaten dient het meestal ook om gebruiksgemak toe te voegen. Dat gaat het om extra ruimte om spullen op te bergen, of een werkblad boven de apparaten.

Algemene eisen

Het apparaat of voorwerp moet goed toegankelijk blijven. Dit in verband met onderhoud of reparatie. Dat is belangrijk voor vrijwel elk soort constructie. Dit in verband met onderhoud, reparatie of vervanging. In veel gevallen komt dit neer op een deur of klep. Een andere oplossing is om het apparaat of voorwerp slechts gedeeltelijk in te bouwen. Dan kan je er altijd eenvoudig bij. Er zijn dus verschillende oplossingen mogelijk.

Ombouw moet in het algemeen altijd extra ruimte bieden. Het apparaat of voorwerp moet er goed in passen, maar wel met de nodige speling. Het moet in ieder geval niet als een soort tweede huid om een voorwerp zitten. Dat levert alleen maar problemen op wanneer je erbij moet, voor onderhoud of reparatie. Een krappe constructie is bovendien gevoelig voor trillingen of warmte die de machine afgeeft.

Waar hangen de kosten van af?

In het algemeen hangen de kosten af van vijf verschillende zaken. Die gaan om arbeidskosten, materiaal en mogelijkheden. Ook is van belang of het gaat om kant-en-klaar, of een oplossing op maat.

Soorten ombouw

In principe kan je een constructie laten maken voor alle mogelijke apparaten en voorwerpen. Een bed, een televisie, een droogmachine, een koelkast, een vuilcontainer. Maar ook onder meer een kattenbak of een barbecue.

De meest voorkomende soorten zijn voor radiatoren, grote huishoudelijke apparaten, kliko's en cv-ketels. Voor verwarming, wasmachine en droger, en kliko’s zijn er aparte pagina’s op Werkspot.

Kosten ombouw radiator

Soort ombouwGemiddelde prijs
Kant-en-klaar pakket€ 200 - € 600
Op maat gemaakt€ 300 - € 1500

Waar moet je op letten?

Bij een radiator is de richting van de luchtstroming belangrijk. Aan welke kanten komt de warme lucht naar buiten? Stroomt het uit de voorkant, zijkant of bovenkant?

De plek van de radiator heeft ook invloed op kosten en mogelijkheden. Zit de radiator in een uitsparing? Of is het aangebracht tegen een rechte muur? Zijn er zijmuren? Hoe dan ook moet je rekening houden met uitsparingen. Er moet ruimte zijn voor plinten, leidingen en andere obstakels.

Meer weten over prijzen, kosten en mogelijkheden? Kijk op de pagina over ombouw verwarming.

Ombouw wasmachine en/of droger

Wasmachines en drogers zijn niet op de eerste plaats gemaakt om er mooi uit te zien. De oplossing is om ze mooi te laten wegwerken. Dat geeft tegelijk de mogelijkheid om extra gebruiksgemak toe te voegen. Denk daarbij aan extra ruimte. Ruimte voor het bewaren van wasmiddel, wasverzachter of wasknijpers. Een grotere constructie kan ook plaats bieden voor een wasmand voor de vuile was.

Laat je het op maat maken? En heb je voldoende ruimte? Met een echt grote constructie kan je allerlei apparaten wegwerken. Een koelkast, stofzuiger, strijkplank, enzovoort. Reken er dan wel op dat de kosten flink toenemen. Die kunnen dan veel hoger worden dan de prijzen die hier zijn genoemd. Die gaan alleen om ombouw van wasmachine en/of droogmachine.

Kosten ombouw wasmachine en/of droger

Soort ombouwGemiddelde prijs
Kant-en-klaar€ 75 - € 300
Op maat gemaakt€ 200 - € 2000

Hou bij deze apparaten altijd rekening met het volgende:

Zorg voor genoeg ruimte

De apparaten moeten ruimte hebben om een beetje te kunnen bewegen. Ook moeten ze de warmte kwijt kunnen. Je moet de machines uit de constructie kunnen halen. Bijvoorbeeld voor onderhoud of reparatie.

Openslaande deuren

De machines produceren warmte. Die moet afgevoerd kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld via openslaande deuren. Anders ontstaat er brandgevaar.

Ruimte voor wasmiddel en andere spullen

Als je toch bezig bent, zorg dan ook voor extra bergruimte. Voor het opbergen van wasmiddel, wasknijpers, wasverzachter.

Droogrek

Niet alle was is geschikt voor een droger. Is er ruimte beschikbaar? Maak dan een wasrek boven de apparaten. Of zorg voor haken waar je een rek aan kunt ophangen. Dan hoef je niet met de schone was te sjouwen. Die hang je meteen aan het droogrek.

Meer weten over prijzen, kosten en mogelijkheden? Kijk op de pagina over ombouw wasmachine.

Wegwerken kliko

Bij kliko’s is het doel in de meeste gevallen hetzelfde. De nuttige maar lelijke kliko uit het zicht halen. De kliko staat vaakin de tuin. Daarom kiezen de meeste mensen voor een constructie van hout. Die dient weerbestendig te zijn. Meestal gebruikt men daarvoor geïmpregneerd vurenhout. Dat is niet duur en goed bestand tegen alle mogelijke weertypen.

Prijzen ombouw kliko

Soort ombouwGemiddelde prijs
Kant-en-klaar€ 75 - € 500
Op maat gemaakt€ 450 - € 1.300

Meer weten over prijzen, kosten en mogelijkheden? Kijk op de aparte pagina over ombouw kliko.

Wegwerken cv-ketel

Voor het wegwerken van een cv-ketel zijn er drie punten waar je extra op moet letten. Die gaan met name om veiligheid.

  • Alleen wegwerken bij een gesloten cv-ketel
  • Zorg voor genoeg ventilatie
  • De cv-ketel niet inbouwen

Open of gesloten cv-ketel

Een gesloten cv-ketel haalt lucht van buiten via een afvoer. Die lucht is noodzakelijk voor de verbranding van gas. Een open cv-ketel haalt de lucht uit de directe omgeving van de ketel. In dat geval moet je de ketel niet volledig inbouwen. Er moet genoeg lucht bij kunnen komen. Kijk eerst goed wat voor soort ketel je hebt, voordat je die gaat wegwerken met een ombouw.

Ventilatie

Ook bij een gesloten cv-ketel is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is. Ondanks het gesloten systeem kan er toch nog onverbrand gas vrijkomen. Ook geeft de cv-ketel warmte af. Zorg dus voor voldoende ventilatie. Dan kan gas zich niet ophopen. Met ventilatie voorkom je oververhitting van de ruimte. Dat leidt tot brandgevaar. Zorg daarom voor ventilatieroosters of deuren met kieren.

Toegang

Cv-ketels hebben onderhoud nodig. De monteur moet dus altijd bij de verwarmingsketel kunnen. Houd de buizen en de ruimte onder en boven de ketel vrij. Zorg in ieder geval voor een toegankelijke constructie. Dan hoef je niks af te breken om bij de ketel te kunnen.

Kant-en-klare oplossingen voor een cv-ketel zijn niet verkrijgbaar. Daarom zal je een vakman moeten inhuren die dat voor jou kan aanbrengen. Kijk eerst of wegwerken wel kan. Twijfel je? Raadpleeg dan een erkende cv-ketel installateur. Dat voorkomt teleurstellingen en verspilde moeite.

Kosten

De kosten hangen af van je wensen en de mogelijkheden van de ketel en de betreffende ruimte. Een eenvoudige houten constructie kan je laten maken vanaf € 200,-. Elke situatie is anders. Daarom kan je het beste voorstellen van vakmensen op Werkspot met elkaar vergelijken. Zo krijg je de ombouw die je wilt voor een redelijke prijs.

Kijk hier voor een paar voorbeelden van weggewerkte cv-ketels

Ombouw van kattenbak

Ook een kattenbak kan je op een fraaie manier wegwerken. Je kan hiervoor iets op maat laten maken. Dat geeft de mogelijkheid er iets van te maken waar ook de kat plezier van heeft. Veel mensen kiezen echter voor een kant-en-klare oplossing. Die zijn verkrijgbaar in allerlei varianten. De meeste modellen kosten tussen € 50,- en € 100,-. Wil je iets speciaal voor jouw kat laten maken? Plaats dan een klus op Werkspot. Hoe meer budget je hebt, hoe meer er mogelijk is.

Van barbecue naar buitenkeuken

Een ombouw voor de barbecue beschermt tegen weersinvloeden. Daarnaast is het goed geschikt om van de barbecue een ware buitenkeuken te maken. Brandveiligheid dient daarbij vanzelfsprekend voorop te staan. Kosten hangen af van materiaal en je specifieke wensen voor je buitenkeuken.

Overkapping

De simpelste constructie waarmee je van een barbecue een buitenkeuken maakt? Dat is in feite niet meer dan een eenvoudige kast. Vaak kiest men voor steigerhout. Dat is geschikt voor alle soorten weer. Toch is het beter ook te zorgen voor een overkapping. Dan blijft de buitenkeuken in ieder geval droog. Daardoor kunnen de kosten flink toenemen. Maar de buitenkeuken is dan wel optimaal beschermd.

Een goed alternatief is iets laten maken van steen of beton. Dan is een aparte overkapping vaak niet meer nodig. Beton of steen is verder het veiligste qua brandgevaar.

De kosten kunnen nogal verschillen. Die hangen af je wensen. Kosten verschillen van € 200,- voor een eenvoudige houten constructie tot € 2.000,- of meer voor een uitgebreide buitenkeuken.

Praktisch advies van een professional.

Als je een ombouw op maat wilt laten maken is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze vakmannen gevraagd een advies te geven over het maken van een ombouw.

Jan Muller, eigenaar van Muller projectplan is al jaren een gespecialiseerde timmerman.

Het laten maken van een ombouw op maat is altijd duurder dan een kast uit een winkel. Het is handwerk waar veel tijd en passie in gaat zitten. Het mooie is dat u de ombouw kunt laten maken exact zoals u wilt.

Maken van 2 kasten in 2 nissen

27-12-2016 - Flip Kuiper: Vriendelijk en vakkundig. Prima werk afgeleverd

Ombouw via Werkspot laten uitvoeren

Kies je voor een kant-en-klare oplossing of een constructie op maat? Via Werkspot vind je de vakman die deze klus professioneel kan uitvoeren. Vergelijk snel en eenvoudig voorstellen. Lees ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor een goede prijs. En krijg jij precies de ombouw die je wilt.