Gemiddelde kosten voor granol aanbrengen

Bijgewerkt op

Wil jij je wanden of plafond laten stucen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten stucwerk. Een van de mogelijkheden is het aanbrengen van granol op de muren of plafonds. Wil je graag granol op de muren? In dit kostenoverzicht lees je informatie over de prijs en de factoren die de kosten bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1995 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Zelf doen of uitbesteden?

Wil jij granol aanbrengen met een roller? Dan is het goed om je te realiseren dat het stucen van je wanden met granol niet zo eenvoudig is als het misschien lijkt. Je moet het stucwerk gelijkmatig op de ondergrond aanbrengen en weten hoe je voorkomt dat het stucwerk binnen de kortste keren gaat scheuren. Overweeg je om deze sierpleister aan te brengen op het plafond, dan loop je ook nog eens het risico dat je nek- of rugklachten krijgt. Het aanbrengen is een zware klus en je staat als doe-het-zelver vaak in een ongemakkelijke houding. Veel tijd om je nek rust te gunnen heb je niet: granol droogt snel waardoor je het stucwerk niet meer kan gladstrijken. Zie je het niet zitten om zelf met granol aan de slag te gaan? Via Werkspot kom je in contact met ervaren stukadoors die deze klus graag uit handen nemen.

Kosten granol aanbrengen

OppervlakteGemiddelde prijs
10 m² € 300,- tot € 500,-
30 m²€ 450,- tot € 600,-
60 m²€ 1.000,- tot € 1.700,-

In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het aanbrengen van granol door een professionele stukadoor. *Gemiddeld betaal je een bedrag tussen de € 10,- en € 30,- per vierkante meter voor stucwerk binnen. Je mag er hierbij vanuit gaan dat het arbeidsloon en het materiaal inbegrepen zijn. Overleg voorafgaand aan het project overigens altijd goed met de stukadoor en maak duidelijke afspraken. Elk project is namelijk weer anders, dus de totale kosten kunnen per klus verschillen..*

Wat is granol?

Granol is een sierpleister en creëert een mooi effect op de muur en kan je vergelijken met het effect dat je krijgt met tadelakt of beton ciré. De laatste twee vormen geven een authentieker resultaat, maar kosten ook een stuk meer. De stukadoor zorgt voor de groeven en putten in de granol die nodig zijn voor het gewenste patroon. De professional kan deze sierpleister aanbrengen in een waaiervorm of in een staande vorm. Het effect dat je in het laatste geval krijgt, is het best te vergelijken met een boomschors.

Een voordeel van granol is dat je deze sierpleister zowel binnen als buiten kan gebruiken.

Hoe bepaal je de kosten voor het aanbrengen van granol? 

Als je benieuwd bent naar de kosten voor een stukadoor, is het goed om rekening te houden met een aantal factoren. Zo is de grofheid van het stucwerk, naast het soort oppervlak, de voorbereiding, afwerking en uiteraard het aantal vierkante meters van belang voor de prijs van granol.

Soort oppervlak

Het is voor een stukadoor eenvoudiger om een volledig glad oppervlak te stucen dan bijvoorbeeld een muur met diverse hoeken en nisjes. In dat laatste geval stijgt de prijs per vierkante meter. Vraag jij een stukadoor je volledige woning te stucen? Dan daalt de prijs per vierkante meter. De prijs die je per vierkante meter betaalt, is verder afhankelijk van de ervaring en kwaliteit van de stukadoor.

Korrel en kleur

De korrel en de kleur van het granol hebben invloed op de prijs van jouw project.

 • Korreldikte Over het algemeen geldt dat je meer betaalt naarmate de korreldikte toeneemt. Wil je meer keuze hebben in het aanbrengen van de korreldikte? Dan kan je ook kiezen voor spachtelputz. Dit is een andere sierpleister en geeft je de mogelijkheid om een keuze te maken in het aantal millimeters dat de korrel dik moet zijn. Spachtelputz is vaak wat goedkoper dan granol. De keuze voor de korreldikte is niet alleen van belang voor de stukadoor, maar ook voor de afwerking van de muren. Bij een dikke korrel heb je over het algemeen meer verf nodig. Dit merk je in de kosten.

 • Kleur granol Het is mogelijk om granol direct in de juiste kleur op de muur aan te brengen. Je betaalt voor een kleur vaak een meerprijs ten opzichte van witte granol. Het voordeel van granol is dat het materiaal kleurecht is. Ook bij een beschadiging zie je vaak amper kleurverschil, waardoor de beschadiging veel minder zichtbaar is. Een ander voordeel is dat je granol eenvoudig kan verven met latexverf. Hierdoor kan je je woning een andere uitstraling geven, zonder dat je hiervoor elke keer een stukadoor moet inschakelen. Dit scheelt in de kosten en je muur of plafond kan met granol weer jaren mee.

Extra opties

Tot slot bepalen eventuele opties de totaalprijs voor het aanbrengen van granol. De stukadoor ziet opties als meerwerk en brengt hiervoor extra kosten in rekening

 • Schuurwerk Met schuurwerk creëert de stukadoor een extra schaduw in de structuur. De stukadoor brengt bij schuurwerk het stucwerk met draaiende bewegingen aan. Het patroon wisselt naarmate de lichtinval anders is, hierdoor krijgt je kamer 's ochtends een ander effect dan 's avonds. Het is niet meer nodig om het schuurwerk te schilderen, maar het is wel goed om te beseffen dat dit soort stucwerk niet stootvast is. Schuurwerk is daarom ook minder geschikt voor de wanden in je woning.

 • Raapwerk Heeft de muur die je aan wil pakken van zichzelf een ruwe ondergrond? Dan is het een goed idee om voor raapwerk als ondergrond te kiezen. Met raapwerk brengt de stukadoor een extra laag dik pleisterwerk aan. Na het aanbrengen van het raapwerk moet je de muren nog wel afwerken. Je kan de granol bijvoorbeeld verven, maar ook behangen behoort tot de opties. Bespreek vooraf met de professional welk soort afwerking je wenst, dan kan de professional hier rekening mee houden tijdens het stucen.

Btw op stucwerk granol

Wanneer je granol laat aanbrengen in je woning ouder dan twee jaar, is het goed om op de factuur te controleren of de stukadoor het juiste btw-tarief hanteert. In dat geval hoef je namelijk maar 9% btw te betalen, aangezien de stukadoorswerkzaamheden in het lage btw-tarief vallen. Het lage tarief geldt voor alle stukadoorswerkzaamheden, van de voorbereiding tot het daadwerkelijk stucen van de wanden. Voor het plaatsen van gipswanden of het zetten van tegels betaal je het reguliere btw-tarief van 21%. Via deze link kan je alles lezen over het tarief voor woningen van ouder dan 2 jaar.

Voor- en nadelen granol

Overweeg jij om granol aan te brengen op je muren of plafonds, maar twijfel je nog over de eigenschappen? Onderstaande voor- en nadelen geven je een idee wat je kan verwachten als je voor dit soort pleisterwerk kiest.

Voordelen

 • Veel mogelijkheden Met granol kan je veel kanten uit, je hebt dit pleisterwerk in verschillende kleuren en de stukadoor kan het materiaal op verschillende manieren aanbrengen op de muur. Hierdoor kan je je muur helemaal aan laten sluiten bij jouw interieur.

 • Kleurvast Je ziet niet snel kleurverschillen, wat een positief effect heeft op de zichtbaarheid van beschadigingen. Dit is ook de reden dat granol erg duurzaam is, je hoeft niet snel opnieuw een nieuwe laag aan te brengen. Breng je granol aan in de keuken of rook je in huis? De effecten van roken of koken zijn op den duur wel zichtbaar op de muur.

 • Eenvoudig te schilderen Is er na verloop van tijd een verkleuring als gevolg van roken of koken? Of ben jij gewoon toe aan een nieuwe frisse kleur? Granol kan je heel eenvoudig overschilderen.

Nadelen

 • Reparatie Je probeert het natuurlijk te voorkomen, maar het kan altijd gebeuren dat je een zwaar voorwerp tegen de muur aan laat vallen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van een zware kast. Grote beschadigingen in de muur kan je laten repareren door een stukadoor. Houd er wel rekening mee dat het in dit geval erg moeilijk is om exact dezelfde kleur te krijgen.

 • Lastig te verwijderen Granol is niet eenvoudig te verwijderen, daarom is het vaak eenvoudiger en goedkoper om een nieuwe laag pleisterwerk aan te brengen.

Schakel een professional in via Werkspot

Als je granol wil laten aanbrengen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij vroegen alvast een van onze professionals om advies. Thomas Gaasbeek, eigenaar van Stucadoorsbedrijf Gaasbeek heeft jarenlange ervaring met het stucen van wanden en plafonds. "Wij adviseren granol bij woningen waarbij veel werking is zoals nieuwbouwwoningen en bij mensen met kleine kinderen. Granol is namelijk veel sterker dan gewoon gips. Als er veel werking is, ontstaan er minder snel scheuren in het pleisterwerk en kinderen die tegen de muren aanbotsen, richten minder snel schade aan. Granol is trouwens ook in meerdere kleuren te verkrijgen. Je kan er dus voor kiezen om het al in de kleur naar keuze aan te laten brengen, zodat je het na het stucen niet meer hoeft te schilderen."

Naar aanleiding van bovenstaande informatie heb je vast een goed beeld van de te verwachten kosten op het gebied van granol. De volgende stap is om te bepalen of deze kosten aansluiten op jouw ideeën en budget. Als dit het geval is, kan je de klus uitbesteden aan een van de Werkspot vakmensen. Plaats je klus, vergelijk de beoordelingen van professionals bij jou in de buurt en kies vervolgens een stukadoor die bij jou en je project past.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten stukadoor
 2. Kosten plafond stucen
 3. Kosten spachtelputz
 4. Kosten wanden stucen
 5. Kosten sierpleister