Tadelakt: ontdek de prijs en de voor- en nadelen? Vind een stukadoor die je kan helpen

Omschrijf je klus en kom in gesprek met vakmensen in de buurt.

Stucwerk binnen

Informatie en prijsinschattingen

Alles over stucwerk binnen

Werkspot maakt het eenvoudig om een stukadoor voor jouw stucwerk te vinden. Omschrijf eenvoudig je klus en vakmannen reageren met een voorstel via email. Probeer het gratis en vrijblijvend

Tadelakt, traditioneel Marokkaanse stuc, is één van de opties die je hebt als je je woning wilt laten stucen. Tadelakt is vooral heel geschikt in natte ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Of deze vorm van stucen iets voor jou is, is afhankelijk van je budget en smaak. Wij zetten de gemiddelde kosten en de voor- en nadelen van dit product voor je op een rijtje.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Wat is tadelakt?
 2. Wat kost tadelakt?
 3. Wat bepaalt de prijs?
 4. Voor- en nadelen
 5. Zelf doen of uitbesteden?
 6. Vind een vakman op Werkspot

Wat is tadelakt?

Tadelakt is afkomstig uit Marokko en wordt, naar men zegt, al eeuwen gebruikt. Deze vorm van stuc bestaat uit hydraulische kalk en ontstaat als kalksteek wordt verbrand. Hydraulische kalk is waterbestendig en heeft ademende eigenschappen. Hierdoor is tadelakt uitstekend te gebruiken in hamams en badhuizen. Maar deze Marokkaanse stuc is ook steeds populairder in Nederlandse huizen, vooral als stucwerk in de badkamer of de keuken.

Dit komt niet enkel door de waterbestendige eigenschappen, maar ook door de uitstraling van tadelakt. Het afwerken van tadelakt is namelijk anders dan ander stucwerk. De letterlijke vertaling van het Berberse woord tadelakt is 'inwrijven' of 'masseren'. Het aanbrengen van tadelakt gebeurt dan ook door het materiaal op de muur te 'wrijven' met stenen. Hierdoor krijgt elke muur een authentieke uitstraling.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Wat kost tadelakt?

Ben je gecharmeerd van de uitstraling van tadelakt en wil je deze vorm van stuc in je woning? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Tadelakt is een stuk duurder dan de meeste andere stuc. Dit komt vooral omdat het aanbrengen van tadelakt erg arbeidsintensief is. Hieronder vind je de prijs van verschillend stucwerk zodat je de prijs van tadelakt goed kunt vergelijken.

Soort klus Gemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk€ 5,- tot € 15,-
Sierpleister€ 15,- tot € 25,-
Beton cire€ 100,- tot € 200,-
 ¹Tadelakt€ 135,- tot € 200,- ¹

*Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor diverse soorten stucwerk. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Wat bepaalt de prijs?

Wat de kosten zijn van het aanbrengen van tadelakt is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Aantal vierkante meters
 • Soort ruimte (rechthoekig of met nisjes)
 • Afwerking
 • Ondergrond

Aantal vierkante meters

Hoe groter de ruimte, hoe langer de vakman bezig is. Het is daarom ook logisch dat het aantal vierkante meters bepalend is voor de uiteindelijke prijs. Laat je een heel kleine ruimte stucen? Dan kan het zijn dat de vakman werkt met een minimale projectprijs. Deze prijs betaal je altijd, ook al is de ruimte qua aantal vierkante meters kleiner.

Soort ruimte

Een stukadoor is veel tijd kwijt met het aanbrengen van tadelakt, dit verklaart ook de prijs per vierkante meter. Je kunt je voorstellen dat een vakman sneller klaar is in een rechthoekige kamer waar hij enkel de muren hoeft te doen. Heb jij een badkamer met diverse nisjes en wil je ook het plafond laten doen? Hou dan rekening met een hogere prijs per vierkante meter. Sommige stukadoors rekenen het dubbele tarief per vierkante meter als zij tadelakt op het plafond moeten aanbrengen. Vraag dit altijd goed na als je een prijsvoorstel aanvraagt.

Afwerking

Om echt de kenmerkende, traditionele uitstraling van tadelakt te krijgen, moet de stukadoor tadelakt polijsten met een edelsteen. Sommige vakmannen kiezen er echter voor om gebruik te maken van polyurethaan. De stukadoor is sneller klaar, maar hou er rekening mee dat het effect van polyurethaan anders is dan het effect na het polijsten met een edelsteen. Vraag is dus wat doorslaggevend is: een lagere prijs of de echte traditionele uitstraling.

Ondergrond

Wil jij tadelakt laten aanbrengen op een muur of vloer met beschadigingen? Dan kan het zijn dat de stukadoor eerst herstelwerkzaamheden moet uitvoeren voor hij de tadelakt kan aanbrengen. Hiervoor rekent de stukadoor een aanvullend tarief per vierkante meter. Het is wel belangrijk werk, omdat je natuurlijk wilt voorkomen dat de beschadigingen van de muur nog zichtbaar zijn als het Marokkaans stucwerk is aangebracht.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voor- en nadelen

Voor je besluit of je tadelakt wilt in je woning, ben je vast benieuwd naar de voor- en nadelen van dit natuurproduct. Naast de kosten, speelt ook vaak mee of je de uitstraling van tadelakt mooi vindt. Hieronder vind je de meest genoemde voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen tadelakt

 • Duurzaam Tadelakt is een natuurlijk materiaal en gaat daardoor veel langer mee dan ander stucwerk. Je kunt dus heel wat jaren genieten van de investering in tadelakt. Uiteraard is het dan wel van belang om te zorgen voor juist onderhoud.

 • Unieke uitstraling Dit stucwerk heeft een unieke uitstraling en geeft een warm en authentieke sfeer aan je ruimte. Sommigen mensen vinden tadelakt passen bij een welness-uitstraling. Uiteraard kan dit ook als een nadeel worden gezien.

 • Vochtwerend Een belangrijke eigenschap van tadelakt is dat het materiaal vochtwerend is. Daarom kan het materiaal perfect worden gebruikt in natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Groot voordeel van de vochtwerende eigenschap is dat schimmels geen kans krijgen om zich te hechten op het materiaal. Hierdoor is tadelakt niet alleen geschikt in nieuwbouwwoningen, maar ook in oudere, vochtige gebouwen.

 • Stootvast Het materiaal kan tegen een stootje, maar het is wel aan te raden om je tadelakt muren en vloeren met zorg te behandelen. Als tadelakt namelijk beschadigd is, is het moeilijk om het stucwerk te repareren. In veel gevallen moet je de tadelakt helemaal opnieuw laten aanbrengen en dat is een kostbare aangelegenheid.

 • Schilderen is niet nodig Als je kiest voor tadelakt, bespaar je op de kosten voor schilderwerk. Je hoeft dit stucwerk namelijk niet meer te schilderen, tadelakt kan in verschillende kleuren worden aangebracht op de muur.

Nadelen tadelakt

 • Prijs De prijs van tadelakt is voor veel mensen een drempel om voor dit stucwerk te kiezen. Je kunt besparen op de prijs voor tadelakt door te kiezen voor een minder traditionele uitstraling (polyurethaan). Laat je hierover goed voorlichten door de vakman en bekijk verschillende foto's. Zo voorkom je teleurstelling als het effect toch niet zo authentiek is als je dacht.

 • Onderhoud Als dit stucwerk op je muren zit, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het is daarom belangrijk om dit natuurproduct goed te onderhouden. Zo is het aan te raden om de muur regelmatig af te nemen met water, een spons en eventueel wat groene zeep. Om tadelakt mooi te houden, moet je ook eens in de zoveel tijd de muur helemaal inwrijven met een natuurlijke zeep met olijfolie. Hoe vaak je dit moet doen, is afhankelijk van hoe intensief de ruimte wordt gebruikt. De vakman kan je hier meer informatie over geven, maar hou rekening met onderhoud eens in de twee maanden tot één keer per jaar.

 • Kan niet op elke ondergrond Om te zorgen voor een mooie hechting van het Marokkaans stucwerk, kan tadelakt alleen worden aangebracht op de muur. Je kunt het materiaal dus niet over de bestaande tegels stucen. Heb je nu tegels in je badkamer of keuken? Dan moet je die dus eerst verwijderen voor de tadelakt aangebracht kan worden. Daarnaast kan tadelakt niet worden aangebracht op een ondergrond die continu vochtig is. Denk bijvoorbeeld aan een muur in een vochtige kelder.

Zelf doen of uitbesteden

Vind jij het leuk om zelf aan de slag te gaan in je woning? Dan overweeg je misschien wel om de tadelakt zelf aan te brengen. Het is dan goed om te bedenken dat het aanbrengen van tadelakt een zeer specialistische klus is. Het is niet voor niets dat zeer ervaren stukadoors geruime tijd bezig zijn met deze vorm van stucwerk. Stel jezelf daarom de vraag of je tadelakt zelf wilt aanbrengen of dit wilt uitbesteden. Voordeel van uitbesteden is dat je garantie krijgt op je stucwerk en dat de vakman alle benodigde materialen heeft.

Ga je toch zelf aan de slag? Laat je dan goed informeren over de laatste technieken en zorg dat je voldoende budget beschikbaar hebt om het stucwerk opnieuw te laten doen. Het aanbrengen van tadelakt is zo specialistisch dat de kans groot is dat een ervaren stukadoor jouw werk moet herstellen.

Vind een vakman op Werkspot

Wil je zeker weten dat jij de komende jaren kunt genieten van een prachtige tadelakt-muur? Zoek dan een ervaren stukadoor via Werkspot. Op onze website vind je een groot aanbod aan stukadoors die ervaring hebben met het aanbrengen van tadelakt. Om een vakman te vinden die past bij jouw klus, omschrijf je in detail in welke ruimte(s) je tadelakt wilt, hoeveel vierkante meter dit is en of er hoekjes en nisjes zijn. Wil je zeker weten dat de vakman tadelakt op traditionele wijze aanbrengt? Benoem dit dan ook specifiek in je aanvraag.

Heb jij een vakman gevonden die de klus kan uitvoeren? Bekijk dan ook zeker de reviews van eerdere klanten. Zo kun je eenvoudig zien of de stukadoor ervaring heeft met het aanbrengen van tadelakt. Ook geven de reviews je een goed beeld hoe de stukadoor werkt en welk eindresultaat hij oplevert.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Vind een stukadoor dichtbij