Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Spackspuitwerk of sierpliester aanbrengen? Ontdek de tips

30-03-2021
Spackspuitwerk of sierpleister

Wil jij je woning laten stucen? Dan heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spackspuitwerk of sierpleister. Welke optie je kiest, is afhankelijk van je budget en smaak. Zo is spackspuitwerk een goedkopere oplossing, maar heb je bij sierpleister verschillende technieken die je woning net een andere uitstraling kunnen geven. We zetten de verschillen, kosten en voor- en nadelen graag voor je op een rijtje.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Verschil spackspuitwerk en sierpleister
 2. Wat kost deze vorm van stucen?
 3. Tips voor spackspuitwerk en sierpleister
 4. Voor- en nadelen

 5. Zelf doen of uitbesteden?
 6. Vind een vakman op Werkspot

Verschil spackspuitwerk en sierpleister

Spackspuitwerk en sierpleister worden vaak genoemd als mogelijke opties voor stucwerk in de woning. Toch is er een groot verschil tussen deze vormen van stucwerk. Het belangrijkste verschil is dat spackspuitwerk machinaal wordt aangebracht en dat dit bij sierpleister handmatig gebeurt. Een ander groot verschil zijn de kosten, de tijd die het kost om aan te brengen en de keuzes die je hebt.

Spackspuitwerk

Heb je gekozen voor spackspuitwerk? Dan wordt het materiaal onder hoge druk op wanden en plafonds aangebracht. Doordat de stukadoor machinaal werkt, kunnen er in korte tijd grote oppervlaktes onder handen worden genomen. Je kunt je voorstellen dat de stukadoor met spackspuitwerk dus sneller klaar is dan met sierpleister. Bij spackspuitwerk is er altijd een zekere mate van structuur op de muur of het plafond. Je kunt kiezen voor een grove korrel of voor spackspuitwerk met een fijne korrel. Volledig glad spackspuitwerk is niet mogelijk, omdat er door het machinaal aanbrengen altijd een zekere structuur ontstaat. Je kunt spackspuitwerk overigens in elke kleur aanbrengen.

Sierpleister

Bij sierpleister kun je ook kiezen voor elke gewenste kleur, dit scheelt dus schilderen na het aanbrengen. Sierpleister wordt handmatig aangebracht en is daardoor arbeidsintensiever dan spackspuitwerk. Bij sierpleister heb je de keuze uit drie verschillende soorten pleister. 

 • Spachtelputz Wil je de meest gekozen pleistersoort op je muren? Kies dan voor spachtelputz. Kenmerkend aan deze sierpleister is de structuur die je af kunt stemmen op je eigen wensen qua korrelgrootte.

 • Rustiekputz Een andere optie is rustiekputz. Je kunt deze sierpleister herkennen aan de groefjes die op de muur zichtbaar zijn na het aanbrengen. 

 • Granol De structuur van granol is erg grof en kan op twee manieren op de muur worden aangebracht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een waaierpatroon of boomschors-structuur (recht op de muur). In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was granol erg in trek. 

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Wat kost deze vorm van stucen?

Ben je benieuwd naar de kosten van spackspuitwerk en/of sierpleister? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst is het aantal vierkante meters van belang, maar ook de korrelgrootte en de afwerking bepaalt de totaalprijs. Om goed inzicht te krijgen in wat het aanbrengen van spackspuitwerk of sierpleister in jouw woning kost, kun je het beste contact opnemen met vakmannen die werkzaam zijn in jouw regio. Op basis van jouw wensen, geven ze een prijs op maat. 

Wil je alvast weten met welke prijs je ongeveer rekening kunt houden? Hieronder vind je de gemiddelde tarieven voor deze klus.

Gemiddelde kosten spackspuitwerk en sierpleister

Soort KlusGemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk€ 5,- tot € 15,-
Sierpleister€ 15,- tot € 25,-
Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor spackspuitwerk en sierpleister. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Tips voor spackspuitwerk en sierpleister

Om het beste resultaat te krijgen, is het belangrijk dat je bij het aanbrengen van spackspuitwerk en sierpleister een aantal stappen doorloopt. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je keuze of dat je veel geld kwijt bent aan het herstellen van de werkzaamheden. 

 • Welke uitstraling wil je in je woning? Voor je een vakman aan het werk zet, is het goed om eerst na te denken welke uitstraling je in je kamer wilt. Heb je een grote kamer en mogen de muren best een beetje opvallen? Dan kun je kiezen voor een grovere korrel in een opvallende kleur. Wil je liever dat de woning optisch groter lijkt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een fijne korrel en een lichte kleur. 

 • Wat is de staat van de huidige muren? Weet je voor welke uitstraling je gaat? Kijk dan ook eens kritisch naar je huidige muren. Zijn je muren erg beschadigd? Dan moet je eerst de muren repareren voor het beste resultaat. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je ook na het stucen nog veel oneffenheden op de muur ziet. Kies je voor spackspuitwerk? Dan kun je bij kleine beschadigingen ook kiezen voor een grovere korrel, vaak zijn de kleine oneffenheden na de klus niet meer zichtbaar.

 • Zorg voor de juiste behandeling van de ondergrond Om te zorgen dat het resultaat van spackspuitwerk of sierpleister helemaal aan jouw wensen voldoet, behandelt de vakman eerst de ondergrond. Hierboven kon je al lezen dat de stukadoor eerst kijkt naar de staat van jouw muren. Als die voldoende is, zorgt de vakman ook dat eventuele vochtplekken en lijmresten worden behandeld. Zo kun jij erop vertrouwen dat je het beste resultaat krijgt.

 • Afplakken Het is altijd verstandig om te zorgen dat de ruimte goed is afgeplakt als je gaat stucen of schilderen. Bij spackspuitwerk is dit extra belangrijk omdat de pleister machinaal op de muur wordt aangebracht. Heb je de ruimte niet leeg gemaakt, of de wanden niet afgeplakt die geen nieuwe laag krijgen? Dan zit alles na het spackspuiten onder een laagje nevel. Uiteraard is het ook aan de vakman om je hiervoor te waarschuwen. Wil je kosten besparen? Dan kun je in sommige gevallen dit soort voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoeren. Let er dan wel extra goed op dat je alles secuur afplakt om vervelende verrassingen te voorkomen. 

 • Scheuren voorkomen? Als je sierpleister of spackspuitwerk laat aanbrengen wil je natuurlijk voorkomen dat je nieuwe scheuren krijgt in het stucwerk. Helaas zijn scheuren niet altijd te voorkomen. Zeker bij stucwerk in een nieuwbouwwoning is de kans op scheuren groot, vanwege de enorme hoeveelheid vocht en de fundering die nog gaat werken. Wel kun je onnodige scheurvorming voorkomen door de ruimte goed te ventileren en te voorkomen dat er grote temperatuurverschillen ontstaan tijdens het droogproces. 

 • Zijn er in jouw woning scheuren ontstaan in het stucwerk? Dan is het niet altijd nodig om de volledige muur opnieuw te stucen. De stukadoor kan je ook helpen bij het repareren van het stucwerk. Lees hier de mogelijkheden.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Voor- en nadelen spackspuitwerk en sierpleister

Ben je benieuwd naar de voor- en de nadelen van spackspuitwerk en/of sierpleister? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Voor- en nadelenSpackspuitwerkSierpleister
Goedkope oplossingJa
In elke gewenste kleur aan te brengenJaJa
Robuuste en decoratieve oplossingJa
Keuze uit verschillende korrelgroottesJaJa
Snel en in korte tijd aangebrachtJa
Aanbrengen van het stucwerk in gewenste patronenJa
Moeilijk te reparerenJaJa
Alles moet worden afgedektJa
Kleur- en stootvastJa
Beperkte structuurkeuze voor de muurJa

Zelf doen of uitbesteden?

Ben jij een handige klusser? Dan overweeg je wellicht om het aanbrengen van de sierpleister of spackspuitwerk zelf te doen. In veel gevallen is het echter verstandig om een vakman in te schakelen voor deze klus. Allereerst heeft de vakman alle benodigdheden, jij hoeft dus niet naar de bouwmarkt om essentiële zaken die nodig zijn bij het stucen of spuiten te kopen. Daarnaast kost sierpleister, maar ook spackspuitwerk een hoop tijd en energie wanneer dit niet tot je dagelijkse werkzaamheden behoort. Bij spackspuitwerk komt daar nog eens bij dat je een spackspuitmachine nodig hebt. Als je deze moet huren, ben je al snel net zo duur uit als het inhuren van een ervaren stukadoor. En bijkomend voordeel: de stukadoor geeft je vaak garantie op je stucwerk. 

Ga je toch zelf aan de slag? Zorg dat je goed op de hoogte bent van de nieuwste technieken en dat je weet hoe je scheurvorming moet voorkomen. Als je een vakman moet inhuren om ondeugdelijk werk te laten herstellen, ben je vaak een stuk duurder uit.

Vind een vakman op Werkspot

Ben je eruit en weet je of je je muren laat bedekken met sierpleister of spackspuitwerk? Dan is de volgende stap om een professionele en ervaren stukadoor te zoeken die deze klus voor jou gaat uitvoeren. Op Werkspot vind je een uitgebreid aanbod van ervaren vakmannen. Voor een prijsvoorstel op maat, is het van belang dat je je klus duidelijk omschrijft. Denk aan het aantal vierkante meters en de termijn waarop de klus afgerond moet zijn. Ook helpt het als je foto's toevoegt aan de klus; zo krijgt de vakman een goed beeld van de staat van jouw muren.

Heb je een mogelijk geschikte vakman gevonden? Lees dan vooral ook even de reviews van eerdere klanten. Zo krijg je meteen een beeld van eerdere projecten en de manier waarop de vakman werkt.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een stukadoor dichtbij