Schilderen overzicht

Badkamertegels verven: waar let je op?

Bijgewerkt op

Badkamertegels verven

Ben je de kleur van je badkamertegels zat, maar heb je geen zin om ze te vervangen voor andere tegels? Dan is badkamertegels verven wellicht een goede optie voor jou. Zo geef je relatief eenvoudig een geheel nieuwe uitstraling aan jouw badkamertegels. Wil je deze klus gaan uitvoeren, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten in dit artikel voor je uiteen. Ook vind je hier een stappenplan hoe je deze klus het best kunt aanpakken. Laat je het schilderen van de badkamertegels toch liever over aan een vakkundige professional? Plaats je klus op Werkspot en kom in contact met diverse vakmensen uit jouw regio.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer badkamertegels verven
 2. Voor- en nadelen badkamertegels verven
 3. Stappenplan badkamertegels verven
 4. Kosten tegels badkamer verven
 5. Zelf doen of uitbesteden via Werkspot?

Wanneer badkamertegels verven

Hebben jouw badkamertegels hun langste tijd gehad of ben je uitgekeken op de kleur? Het verwijderen van tegels en nieuwe tegels plaatsen, is een omvangrijke klus. Daarnaast zijn nieuwe tegels vaak ook niet goedkoop. Zijn je tegels nog in goede staat, dan is verven een interessante optie. Als je dit goed aanpakt, creëer je snel en relatief goedkoop een geheel nieuwe sfeer in je badkamer, zonder dat je de tegels hoeft te vervangen.

Voor- en nadelen badkamertegels verven

Overweeg je de tegels in de badkamer te verven? Dan ben je vast benieuwd naar de voor- en nadelen hiervan. We zetten daarom de belangrijkste voors en tegens voor je op een rij.

Voordelen tegels badkamer verven

 • Relatief snel en goedkoop Een groot voordeel van tegels verven in de badkamer is dat je met relatief weinig moeite en zonder grote investering toch een geheel nieuwe sfeer creëert in de badkamer. Ben je net verhuisd en zijn de badkamertegels niet helemaal jouw smaak? Een likje verf kan wonderen doen. Als de tegels nog in goede staat zijn, is badkamertegels verven een goede optie om de tegels van een nieuw uiterlijk te voorzien.

 • Veel verschillende mogelijkheden Tegels verven doe je het beste met speciale tegelverf. Deze verf komt in vrijwel iedere kleur die je wilt. Er is dus altijd een kleur die past bij jouw wensen en stijl.

 • Geschikt voor zowel vloer- als wandtegels Tegels van de badkamer verven kan zowel voor wand- als vloertegels. Houd bij de keuze van de verf er rekening mee dat de badkamer een vochtige ruimte is en je dus een waterafstotende verf gebruikt. Ga je de vloertegels verven? Let dan ook op de slijtvastheid van de verf. Een vloer heeft nu eenmaal meer te verduren dan wandtegels en het zou zonde zijn als je maar kort kunt genieten van jouw strakke verflaag.

Nadelen tegels verven badkamer

 • Tegels moeten in goede staat zijn Heb je veel beschadigde tegels? Verf gaat dat niet voor je oplossen. Grote barsten en scheuren blijf je zien. Zorg er daarom voor dat je de tegels eerst repareert met vulmiddel. Zijn de tegels zo erg beschadigd dat dit niet meer helpt, dan zul je ze moeten vervangen. Uiteraard kun je dit ook overlaten aan een professional. Houd dan wel rekening met extra kosten. Meer over tegels repareren en vervangen lees je op deze pagina.

 • Schimmel alleen bedekt, niet verwijderd Als je last hebt van zwarte schimmelplekjes of andere vochtvlekken, zorg dan dat je die eerst goed verwijdert voordat je aan de slag gaat met verf. Verf maskeert de schimmelplekken weliswaar, maar ze zijn daarmee niet echt weg. Ook kunnen ze eerder terugkomen wanneer je ze niet eerst verwijdert. Je gebruikt hiervoor een speciale schimmelverwijderaar. Die is te koop in bouwmarkten en supermarkten. Behandel tegels en voegen eerst hiermee voordat je gaat verven.

 • Niet geurloos, dus goede ventilatie noodzakelijk De verf die je gebruikt voor badkamertegels verven is -uiteraard- geen verf op waterbasis. Een verf op waterbasis is immers niet goed bestand tegen de vocht die aanwezig is in badkamers. Dat betekent gelijk dat de verf niet geurloos is, en zelfs een vrij sterke geur kent. Zorg dus voor goede ventilatie in de badkamer. Dit kan door ramen en deuren open te zetten of de mechanische ventilatie aan te zetten.

Stappenplan badkamertegels verven 

Ga jij zelf of een professionele schilder aan de slag met tegels verven in de badkamer, dan doorloop je altijd de volgende stappen. Besteed voldoende aandacht aan de voorbereiding, dat zorgt echt voor een mooier eindresultaat.

 1. Ontvet de badkamertegels De eerste stap is om de badkamertegels schoon te maken en te ontvetten. Dit kun je doen met water en zeep of met een speciale ontvetter.

 2. Verwijder schimmel Zie je veel schimmelplekjes op de tegels of in de voegen? Zorg dan dat je die eerst verwijdert voordat je verder gaat met het verven van de tegels. Behandel je voegen en tegels hiervoor met een schimmelverwijderaar.

 3. Repareer de tegels Zie je barsten of scheurtjes in je tegels? Dan is het aan te raden deze eerst te repareren. Alleen verf is onvoldoende om deze barsten en scheurtjes onzichtbaar te maken namelijk. Je gebruikt hiervoor een vuller. Een tweecomponenten-vuller geeft het mooiste resultaat, maar is ook wat lastiger in gebruik. Zijn de tegels zo erg beschadigd dat repareren geen optie meer is, dan zul je ze moeten vervangen. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

 4. Schuur de tegels op Zijn je tegels glad? Dan is het tijd ze op te schuren, zodat de verf beter hecht aan de tegels. Zorg dat je een fijn schuurpapier gebruikt, een grove korrel veroorzaakt krassen in de tegels.

 5. Maak de tegels stof- en vetvrij Is het schuurwerk gedaan, dan kun je weer met een spons, water en zeep aan de slag. Maak de tegels stof- en vetvrij, zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen verborgen stofdeeltjes onder je verflaag komen te zitten. Vergeet de tegels ook niet droog te maken als je klaar bent met het schoonmaken ervan.

 6. Plak af wat niet geverfd hoeft te worden Alles wat niet geverfd hoeft te worden, plak je af met afplaktape. Zorg voor een goede kwaliteit tape, zodat de verf er zeker niet onderdoor kruipt.

 7. Breng een grondverf aan Is de voorbereiding gedaan, dan kun je met verf aan de slag. Start altijd met een grondverf, zodat de tegelverf daarna nog beter hecht.

 8. Na drogen licht opschuren Is de grondverf goed droog? Schuur deze dan eerst licht op, voordat je de tegelverf aanbrengt. Zo zorg je voor een betere hechting van de volgende laag. Na het schuren is het uiteraard van belang ook dan de tegels weer stof- en vetvrij te maken.

 9. Breng de tegelverf aan Nu is het tijd voor het echte werk: badkamertegels verven in de door jou gewenste kleur. Soms kan het zijn dat de tegelverf niet goed genoeg hecht aan de voegen. Is dit bij jou het geval, dan kun je ook een speciale voegverf gebruiken in dezelfde kleur. Daarnaast is een enkele laag vaak niet genoeg om de tegels helemaal goed dekkend te verven. Na het drogen, schuren en ontvetten, kun je dan weer een nieuwe laag aanbrengen.

Kosten tegels badkamer verven

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij tegels van de badkamer verven, kun je voor jezelf bepalen of jij deze klus zelf gaat uitvoeren of dat je liever een professionele schilder hiervoor inschakelt. Besteed je de klus uit? Dan ben je vast benieuwd met welke kosten je rekening moet houden. Een indicatie hiervan vind je in deze tabel:

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Tegels verven€ 15,- tot € 38,-
Tegels vervangen vloer€ 65,- tot € 100,-
Tegels vervangen vloer€ 65,- tot € 100,-
Tegels vervangen wand€ 40,- tot € 90,-

Bij het bepalen van de prijs is het te schilderen oppervlakte een belangrijke component. Moeten er daarnaast tegels gerepareerd of vervangen worden, dan zie je ook dat terug in de prijs. Geef ook altijd aan of het om wand- of vloertegels gaat, omdat dat invloed heeft op de materiaalkosten.

Zelf doen of uitbesteden via Werkspot 

Wil jij de badkamertegels verven? Dat vraagt om een goede voorbereiding, waarbij je er zeker van moet zijn wat je doet om het beste resultaat te behalen. Zie je het niet zitten om de klus 'badkamertegels verven' zelf uit te voeren? Of wil je gewoon simpelweg liever geen omkijken hebben naar deze klus? Dan staan de vakmensen van Werkspot voor je klaar. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met vakkundige schilders uit jouw regio die deze klus graag voor je oppakken. Bijkomend voordeel is dat je bij hen ook altijd terecht kunt voor advies. Heb je bijvoorbeeld last van schimmel of zijn sommige tegels beschadigd? Een professional kan jou adviseren over wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Wil je de klus uitbesteden? Vind ervaren vakmensen uit jouw regio via Werkspot. Om je te helpen een keuze te maken, staan bij vrijwel alle vakmensen reviews vermeld. Zo krijg jij een goed beeld van het eerdere werk van de schilder en wat de ervaringen van andere klanten met hem of haar waren. Plaats je klus dus vandaag nog en geniet binnen de kortste keren van een opgefriste badkamer.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Tegels verven
 3. Tegels vervangen of repareren
 4. Badkamer stucen
 5. Binnenschilderwerk
 6. Muren schilderen
 7. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij