Tegels vervangen: de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je jouw tegels laten repareren of vervangen? Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden en de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen tegelzetters

Onze tegelzetters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 83 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten tegels vervangen of repareren

Heb jij per ongeluk een zwaar voorwerp op je vloertegels laten vallen? Of is er een barstje ontstaan in de wandtegels? Hoe secuur je ook bent, na verloop van tijd is de kans groot dat de tegels in je woning beschadigen. Natuurlijk kan dit het moment zijn om alle tegels te vervangen, maar je kan er ook voor kiezen enkel de beschadigde tegel te repareren. In dat geval haal je de beschadigde tegel van de muur of vloer en plaats je een nette tegel ervoor terug.

Het vervangen van tegels is een klus voor de ervaren klusser. Zo moet je de tegel netjes van de muur verwijderen zonder daarbij andere tegels te beschadigen. Ook moet je precies weten hoe je één of enkele tegels zo terugplaatst dat je niet eeuwig verschil blijft zien. Zie je het niet zitten om zelf de tegels te vervangen, dan biedt een tegelzetter uitkomst. Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met een van de ruim 3.000 tegelzetters.

Wat kost het vervangen van tegels? 

Soort klusGemiddelde prijs
Vervangen twee tegels€ 90,- tot € 100,-
Tegels vervangen vloer€ 65,- tot € 100,- per m²
Tegels vervangen wand€ 40,- tot € 90,- per m²
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het vervangen van tegels. De prijs die jij betaalt, is afhankelijk van het aantal kapotte tegels en de eventuele aanschaf van nieuwe tegels.

Tip! Je krijgt het mooiste resultaat wanneer je de bestaande tegel laat vervangen met exact dezelfde tegel. Laat je vloertegels zetten of krijg je een nieuwe badkamer? Zorg dan dat je nog wat extra tegels achter de hand houdt. Zo heb je voldoende tegels op voorraad om een tegel te laten repareren.

Tegels vervangen: zo gaat een tegelzetter te werk

 • Verwijderen oude tegel en lijmresten
  Voor de vakman de tegel kan repareren, moet hij eerst de kapotte tegel verwijderen. Hiervoor schraapt of slijpt hij de voeg rond de tegel uit of tikt hij de tegel voorzichtig uit de vloer met een beitel. Het is van belang dat de vakman secuur te werk gaat om het beschadigen van de andere tegels te voorkomen. Vervolgens verwijdert de tegelzetter de lijmresten en controleert of de grond onder de tegel vlak is.
 • Tegels vervangen
  In het ideale geval plaatst de tegelzetter de tegel uit dezelfde serie op de muur of wand. Wanneer je geen reserve tegels achter de hand hebt, moet je nieuwe tegels kopen. Zit de kapotte in het zicht? Dan blijf je het kleurverschil goed zien. In dat geval kiest de vakman ervoor om de tegels te vervangen voor tegels van dezelfde vloer of wand die minder in het zicht zitten. Denk bijvoorbeeld aan een tegel onder de wasbak of in een hoek. De nieuwe tegel plaatst hij vervolgens op de plek waar hij de goede tegel vandaan heeft. Wanneer de vakman tegels moet verwisselen, is hij langer bezig dan wanneer hij alleen op één plek de tegels moet vervangen. Dit merk je in de prijs.

Kan je een tegel repareren? 

Wanneer je het niet ziet zitten om de tegels te laten vervangen, kan je de tegel ook door een vakman laten repareren. Repareren betekent dat de vakman de barsten of gaten met een keramisch vulmiddel opvult. Bij loszittende tegels kan de tegelzetter ook injectiemortel gebruiken om de tegel te repareren. Toch geven deze opties vaak niet het gewenste effect. Het keramisch vulmiddel blijf je vaak zien en de injectiemortel voorkomt zelden volledig dat je tegels bewegen. Daarom adviseert de vakman in de meeste gevallen om je tegels te vervangen.

Wat is het risico van een kapotte tegel? 

Een kapotte of loszittende tegel ziet er vaak onverzorgd uit. Dit is voor veel mensen al genoeg reden om een vakman te vragen het probleem te verhelpen. Toch laat je een tegel niet alleen repareren voor de aanblik. Zo is het verstandig om serieus om te gaan met loszittende tegels. De tegels kunnen namelijk losraken door een vochtprobleem in je badkamer. Wanneer je hier te lang mee wacht, kan het vochtprobleem doorslaan naar je wanden en betonvloer. Vaak ben je dan verder van huis en kost het ook meer geld om het vochtprobleem te verhelpen.

Ook bij een gat in een tegel is het van belang om in actie te komen. Zeker in een vochtige ruimte, zoals de badkamer, zijn gaten een bron van bacteriën en schimmels. En waarschijnlijk wil je niet dat je badkamer een broeinest vol bacteriën is.

Zelf aan de slag? 

Ben je erg handig en wil je kosten besparen, dan kan je overwegen om zelf de tegels te vervangen. Zorg er in dat geval dat je de omringende tegels niet beschadigt, bijvoorbeeld door de tegels te beschermen met tape en een doek. Bij deze klus is het juiste gereedschap, zoals een kleine beitel, essentieel. Ook moet je zorgen dat er niet teveel spanning op de tegels komt te staan en dat je de tegel na het vervangen goed lijmt. Als je één van deze stappen niet zorgvuldig uitvoert, is de kans groot dat er meer tegels sneuvelen dan de hoeveelheid tegels die je wilde vervangen. Om ergere situaties te voorkomen, schakel je op dit moment een vakman in. Gemiddeld betaal je voor een vloer tussen de € 65,- en € 100,- en voor een wand € 40,- tot € 90,-.

Hoe kan je kosten besparen? 

 • Vind een vakman in de buurt
  Wanneer je slechts enkele tegels moet laten vervangen, kan een vakman in de buurt uitkomst bieden. Zeker bij een kleine klus rekent de vakman namelijk een minimum tarief om onder andere zijn reistijd en -kosten terug te verdienen. Wanneer de vakman uit de buurt komt, kan het voorkomen dat je een scherpe prijsafspraak kan maken. Helemaal wanneer de tegelzetter flexibel bij je terecht kan en hij na een andere klus nog even een uurtje bij jou aan de slag kan.
 • Laat je goed voorlichten
  Met deze tip bespaar je misschien niet direct op de korte termijn, maar het helpt wel om kosten in de toekomst te voorkomen. Wil je enkele tegels vervangen omdat die als enige los liggen? Laat de vakman dan ook een blik werpen op de andere tegels. Afhankelijk van de oorzaak, kan het verstandiger zijn om direct de volledige wand of vloer te vervangen. Zo voorkom je dat je de komende jaren steeds kleine bedragen betaalt voor het vervangen van enkele tegels. In dat geval is het namelijk goedkoper om de volledige klus in één keer uit te besteden.
 • Combineer klussen in je woning
  Heb jij meerdere klussen in en om het huis die allemaal te lang blijven liggen? In dat geval kan je overwegen om een klusbedrijf in te schakelen. Dit bedrijf komt dan een dag bij jou over de vloer en neemt alle klussen uit handen. Denk hierbij aan het ophangen van een kastje, het schilderen van een kozijn en het vervangen van een tegel. Omdat je de klussen combineert, ben je onderaan de streep vaak goedkoper uit. De meeste klusbedrijven hebben allround vakmannen in dienst die hun hand niet omdraaien voor jouw klus.
 • Combineer klussen met je buren
  Heb jij je huis redelijk op orde en heb je alleen een vakman nodig voor het vervangen van een tegel? Vraag dan eens bij je buren of zij achterstallig onderhoud hebben. Je betaalt dan vaak een stuk minder voor de klus. Helemaal wanneer je bedenkt dat je de voorrijkosten ook kan delen met je buren. Maak hier natuurlijk wel goede afspraken over. Je wilt voorkomen dat de vakman zoveel klussen heeft bij jouw buren, dat hij aan het eind van de dag niet meer toekomt aan het vervangen van de tegels in jouw badkamer.
 • Vergelijk prijsvoorstellen
  Als je kosten wilt besparen, kan je ook goed kijken naar de prijsvoorstellen die je van de verschillende vakmannen ontvangt. Zorg hierbij wel dat je appels met appels vergelijkt. Zijn de voorstellen bijvoorbeeld allemaal inclusief btw en rekent de vakman een prijs per opdracht of een prijs per m²? Blijf bij het vergelijken van de voorstellen ook kritisch kijken naar de kwaliteit van het werk en staar je niet alleen blind op het bedrag.

Advies van een vakman

Overweeg je de klus uit te besteden aan een vakman, dan ben je vast benieuwd naar de mening van een expert. Tegelzetter Rob Cuyon“Als een tegel los zit of een beschadiging heeft, dan adviseer ik om het niet zelf te repareren. Als je het door een vakman laat doen is de kans veel kleiner dat er meerwerk ontstaat. Bij het laten tegelen van een vloer of wand, is het verstandig om extra aan te schaffen. Het kan goed zijn dat de tegels over een tijdje niet meer te koop zijn.”

Ga je je tegels laten vervangen? Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met een ervaren tegelzetter. Je plaatst gratis en vrijblijvend een klus waarop diverse tegelzetters reageren. Hoe weet je welke vakman de beste kandidaat is voor jouw klus? Je kan uiteraard de vakmannen thuis uitnodigen om de klus te bekijken, maar bij een kleinere klus is dit niet altijd nodig. Elke vakman op Werkspot heeft zijn eigen profiel en hierop zie je wat voor werkzaamheden de vakman normaliter uitvoert. Ook vind je er vaak foto's van eerdere klussen en reviews van eerdere klanten. Vooral dit laatste blijkt behulpzaam in het selecteren van de geschikte vakman. Je baseert je keuze dan namelijk op basis van eerlijke en betrouwbare reviews.

Andere prijzen per dienst