Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Wat kost een schilder?

Het is één van de meest gestelde vragen aan schilders in Nederland: wat kost een schilder nou eigenlijk nu de economie zo goed gaat? Samen met onze schilders in Nederland zetten we alle schilderwerk kosten voor 2020 op een rij.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

Wat kost een schilder?

Het wordt dagelijks aan onze schilders gevraagd: wat kost een schilder nou eigenlijk? Het is een logische vraag als je een schilderklus gepland hebt staan. Bijvoorbeeld omdat je wilt bepalen of je het schilderwerk uit moet besteden, of het verven toch zelf gaat doen.

Schilders berekenen hun prijzen doorgaans op drie manieren:

 • Als projectprijs - hierbij rekent de schilder een totaalprijs
 • Per vierkante meter - gebeurt meestal bij grotere oppervlakten zoals muren, gevels en plafonds
 • Per uur - komt het vaakst voor bij ingewikkelder en specifieker werk. Denk aan deuren, kozijnen of ander houtwerk
Inhoudsopgave: Wat kost een schilder in 2020
 1. Wat heeft invloed op de kosten van een schilder
 2. Meest voorkomende schilderklussen
 3. Schilderen over bestaande murbekleding
 4. Hoeveel btw zit er op schildwerk
 5. Besparen op het schilderwerk
 6. Schilderwerk via Werkspot uitbesteden

Gemiddeld rekenen onze schilders de volgende prijzen:

Kostenindicatie
Binnenschilder per uur€ 30 - € 40
Buitenschilder per uur€ 30 - € 40
Per vierkante meter wanden€ 6 - € 15
Per vierkante meter plafonds€ 7 - € 15
Per vierkante meter buitenmuren€ 20 - € 35

Houd rekening met het volgende:

 • Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze schilders rekenen voor een schilderklus. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder
 • Alle tarieven zijn exclusief btw
 • Alle uurtarieven zijn exclusief materiaalkosten. Bespreek bij vierkante meter-tarieven altijd met de schilder of materiaalkosten inclusief of exclusief zijn

Wat heeft invloed op de kosten van een schilder?

Er zijn drie factoren die bepalen wat een schilder kost:

 1. Hoe groot is de klus?
 2. Hoe lang doet de schilder over de klus?
 3. Wat is de afwerking die je wil?

Het aantal ruimtes en objecten dat je wilt laten schilderen bepaalt de grootte van de schilderklus. Een schilderklus die het hele huis betreft is duurder dan het verven van slechts 1 muur.

Dit heeft natuurlijk ook veel impact op hoe lang een schilder over de klus doet. Maar grootte is niet het enige element dat de duur van de schilderklus bepaalt. Zo zijn oude huizen met veel nisjes en hoekjes lastiger te schilderen dan een nieuwbouwhuis met strak gestucte wanden.

De afwerking is uiteraard belangrijk. Dit heeft te maken met kwaliteit van de schilders en het materiaal. Een pas begonnen schilder is meestal goedkoper dan een hele ervaren, erkende schilder. Maar afwerkingskosten kunnen ook omhoog schieten als je veel verschillende kleuren wilt.

Tot slot gaat het economisch gezien in Nederland natuurlijk erg goed. Dit betekent dat veel vakmensen, waaronder schilders, erg druk zijn. Omdat onze schilders drukker zijn, kunnen ze vaak een iets hoger uurtarief vragen. We adviseren altijd om vroegtijdig een schilderklus te plannen. Hoe verder in de toekomst, hoe groter de kans dat je een goede schilder vindt.

Binnenschilderwerk

Welke schilderklus komt het meeste voor en wat zijn de kosten?

Onze schilders delen hun werk vrij simpel in: gaat het om binnenschilderwerk of buitenschilderwerk? Dit is al een eerste stap om antwoord op de vraag 'wat kost een schilder' te geven.

Binnenschilderwerk kan variëren van volledige projecten (één of meerdere huizen) tot kleine klusjes van 1 muur of 1 kamer. De binnenschilderwerk prijzen variëren dus heel erg. Lees meer over binnenschilderwerk kosten.

Buitenschilderwerk betreft over het algemeen houtwerk van kozijnen en deuren, maar soms ook wel gevels en muren. Ook de buitenschilderwerk prijzen variëren nogal. Lees hier meer over buitenschilderwerk kosten.

Specifieke onderdelen die vaak geschilderd worden:

 • Trappen
 • Deuren
 • Kozijnen
 • Muren
 • Plafonds

Trap schilderen

De kosten voor trap schilderen variëren van circa € 400,- tot €1.000,-. De kosten hangen sterk af van de huidige staat van de trap. Lees hier meer over de kosten van trap schilderen.

Deuren schilderen

De kosten voor deuren schilderen liggen tussen de € 75,- en € 125,-. Dit is uiteraard afhankelijk van wat voor deur het is. Ook de staat van het huidige schilderwerk van de deur is van belang. Lees hier meer over de kosten van deuren schilderen.

Muren schilderen

De kosten voor muren schilderen worden meestal per vierkante meter afgerekend. Deze kosten variëren tussen de € 7,- en € 15,- voor binnen en € 20,- en € 35,- voor buiten. Lees hier meer over de kosten van muren schilderen.

Plafonds schilderen

De kosten voor plafonds schilderen liggen iets hoger dan het schilderen van muren, omdat plafonds uiteraard lastiger te bereiken zijn. Meestal rekenen onze schilders tussen de € 7,- en € 17,-. Lees hier meer over de kosten van plafonds schilderen.

Schilderen over bestaande muurbekleding, wat kost een schilder in dat geval?

Wanden, muren en plafonds die je wilt laten schilderen hebben natuurlijk allemaal al bestaande bekleding. De huidige muurbekleding is erg belangrijk om te bepalen wat een schilder kost.

Deze ondergronden worden vaak geschilderd:

Buitenschilderwerk

Schilderen van andere onderdelen of ruimtes in huis

Regelmatig krijgen onze schilders verzoeken voor het schilderen van andere onderdelen of ruimtes in huis. Twee voorbeelden zijn:

 1. Radiatoren schilderen. Radiatoren spelen een belangrijke rol in het uiterlijk van je huis. Je kunt radiatoren laten schilderen. Lees hier meer over de kosten van radiatoren schilderen;
 2. Keuken schilderen. Het is mogelijk delen van je keuken te laten schilderen. Zo krijgt je keuken wel een nieuwe look, zonder dat je gelijk een hele nieuwe keuken hoeft aan te schaffen. Lees hier meer over de kosten van keuken schilderen.

Hoeveel btw zit er op schilderwerk?

Het schilderen van woningen ouder dan 2 jaar valt onder het lagere btw tarief. Sinds 1 januari 2020 is dit tarief 9%. Let op dit geldt alleen voor de arbeid en niet voor het materiaal. Voor woningen die jonger zijn dan 2 jaar is het btw tarief voor zowel arbeid en materiaal wel 21%.

Let op: soms voeren schilders ook ander werk voor je uit, zoals het vervangen van kozijnen of ramen. Dit soort kosten mag je niet onder de 9%-regeling laten vallen.

Meer over de BTW op schilderwerk vind je op de website van de Belastingdienst.

Zijn er mogelijkheden om te besparen op schilderwerk?

Het is altijd fijn om te besparen op de kosten van een schilder. Hiervoor zijn grofweg drie mogelijkheden.

Allereerst adviseren we je altijd meerdere offertes te vergelijken. Niet alleen omdat het geld kan besparen, maar ook omdat het belangrijk is om een persoonlijke klik met een schilder te hebben. Een schilder is namelijk voor een langere tijd in of rondom je huis. Bedenk je bij het vergelijken van offertes wel dat schilders kostbare tijd steken om langs te komen en een offerte te maken. Vergelijk er dus nooit teveel. En laat de schilder die je niet kiest ook netjes weten waarom je hem of haar niet kiest.

Een tweede besparingsmogelijkheid is om te zorgen dat de schilders meteen aan de slag kunnen. Zorg ervoor dat meubels uit de ruimte verwijderd zijn. Ook zou je moeten zorgen dat alle schilderijen en dergelijke niet meer aan de muur hangen. Kortom: alles wat je zelf al kunt voorbereiden scheelt de schilder tijd en daardoor jou geld.

Tot slot adviseren onze schilders ook om te zorgen dat je schilderwerk regelmatig laat doen. Hoe beter het schilderwerk is onderhouden, hoe minder werk en dus kosten het is om het weer te renoveren.

Een schilderopdracht via Werkspot laten uitvoeren?

Veel mensen schilderen zelf. Dit kan natuurlijk best. Wel is het zo dat met name houtwerk speciale behandeling vereist om echt goed geschilderd te worden. Daarnaast is schilderwerk intensief. Een huis schilderen duurt al snel enkele weken. Uitbesteden kan om die redenen verstandig zijn.

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en referenties van specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je schilder. Daarnaast krijg je uiteraard antwoord op je vraag: wat kost een schilder? Heb je nog meer vragen over hoe je de juiste schilder kiest? Lees dan onze pagina: Hoe kies je de juiste schilder.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten buiten schilderen
 2. Kosten binnen schilderen
 3. Kosten stucwerk binnen
 4. Kosten behangen kamer
 5. Kosten Wand- of vloertegels zetten

Vind een schilder dichtbij