Kosten schilder: ontdek de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Of het nu gaat om het schilderen van de gevel, trappen, kozijnen of radiatoren: een frisse verflaag doet wonderen voor de uitstraling van je huis. Wil je zeker weten dat de schilderklus netjes gebeurt? Schakel dan een professional in! Wil je weten wat de kosten van een schilder anno 2023 zijn? Wij zetten de kosten voor je op een rijtje.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1338 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Inhoudsopgave: Wat kost een schilder in 2023
 1. Kosten schilder per m2
 2. Kosten schilder: wat heeft invloed op de prijs?
 3. Veelvoorkomend schilderwerk en kosten
 4. Btw schilderwerk
 5. Besparen op kosten schilder
 6. Schilder inschakelen via Werkspot

Kosten schilder per m2

Wat kost een schilder per uur en wat zijn de kosten van schilderwerk per m2? Dit zijn logische vragen als je een schilderklus op de planning hebt staan. Bijvoorbeeld omdat je wilt weten of je nog even moet sparen of omdat je nog niet besloten hebt of je de schilderklus uitbesteedt of zelf gaat doen.

Doorgaans zijn er drie manieren waarop je de kosten van een schilder kunt berekenen. Zo kan je met de schilder een projectprijs afspreken. Dan weet je vooraf precies hoeveel je betaalt. Je kunt de kosten van de schilder ook vertalen naar een bedrag per vierkante meter. Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij het verven van grote oppervlaktes, zoals muren, gevels en plafonds. Bij ingewikkeldere en specifieke klussen werkt de schilder met een uurtarief. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het schilderen van deuren, kozijnen of ander houtwerk.

Gemiddelde kosten schilder:

Kostenindicatie
Per vierkante meter wanden - binnen€ 6 - € 15
Per vierkante meter wanden - buiten€ 20 - € 35
Kosten schilder per uur€ 30 - € 40

Houd rekening met het volgende:

 • Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze schilders rekenen voor een schilderklus. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.
 • Alle tarieven zijn exclusief btw.
 • Alle uurtarieven zijn exclusief materiaalkosten. Bespreek bij vierkante meter-tarieven altijd met de schilder of materiaalkosten inclusief of exclusief zijn.

Kosten schilder: wat heeft invloed op de prijs? 

Er zijn drie factoren die bepalen wat een schilder kost:

 1. Hoe groot is de klus?
 2. Hoe lang doet de schilder over de klus?
 3. Wat is de gewenste afwerking? 

Het aantal ruimtes en objecten dat je wilt laten schilderen bepaalt de grootte van de schilderklus. Een schilderklus waarbij de schilder het hele huis moet verven is duurder dan het verven van een kamer.

Dit heeft natuurlijk ook veel impact op hoe lang een schilder over de klus doet. Maar grootte is niet het enige element dat de duur van de schilderklus bepaalt. Zo zijn oude huizen met veel nisjes en hoekjes lastiger te schilderen dan een nieuwbouwhuis met strak gestucte wanden.

Ook de afwerking is uiteraard belangrijk. Dit heeft te maken met kwaliteit van de schilders en het materiaal. Een pas begonnen schilder is meestal goedkoper dan een hele ervaren, erkende schilder. Maar afwerkingskosten kunnen ook omhoog schieten als je veel verschillende kleuren wilt.

Tot slot gaat het economisch gezien in Nederland natuurlijk erg goed. Dit betekent dat veel vakmensen, waaronder schilders, erg druk zijn. Omdat onze schilders drukker zijn, kunnen ze vaak een iets hoger uurtarief vragen. We adviseren altijd om vroegtijdig een schilderklus te plannen. Hoe verder in de toekomst, hoe groter de kans dat je een goede schilder vindt tegen aantrekkelijke kosten.

Binnenschilderwerk

Veelvoorkomend schilderwerk en kosten

De kosten voor het schilderen van een huis zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Naast de al genoemde zaken, speelt ook de locatie van het schilderwerk mee. Zo zijn de kosten voor een schilder voor buitenschilderwerk vaak hoger, dan schilderklussen binnen. Dit heeft te maken met de benodigde verf, maar ook met aanvullend materiaal dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een hoogwerker of steiger.

 • Binnenschilderwerk kan variëren van volledige projecten (één of meerdere huizen) tot kleine klusjes van 1 muur of 1 kamer. De binnenschilderwerk prijzen variëren dus heel erg. Lees meer over binnenschilderwerk kosten.

 • Buitenschilderwerk betreft over het algemeen houtwerk van kozijnen en deuren, maar soms ook wel gevels en muren. Ook de buitenschilderwerk prijzen variëren nogal. Lees hier meer over buitenschilderwerk kosten.

Specifieke onderdelen die vaak geschilderd worden:

 • Trappen
 • Deuren
 • Kozijnen
 • Muren
 • Plafonds

Trap schilderen

De prijs voor het schilderen van de trap ligt gemiddeld tussen de € 400,- en €1.000,-. De kosten hangen sterk af van de huidige staat van de trap. Lees hier meer over de kosten voor een schilder om de trap te schilderen.

Deuren schilderen

Voor het schilderen van een deur moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 75,- en € 125,-. Dit is uiteraard afhankelijk van wat voor deur het is. Ook de staat van het huidige schilderwerk van de deur is van belang. Lees hier meer over de prijs om je deuren te laten schilderen.

Muren schilderen

Voor het schilderen van muren betaal je vaak per vierkante meter. Deze kosten variëren tussen de € 6,- en € 15,- voor binnen en € 20,- en € 35,- voor buiten. Lees hier meer over de kosten van muren schilderen.

Plafonds schilderen

De kosten van een schilder voor het schilderen van plafonds zijn hoger dan de prijs voor het schilderen van muren. Bij plafonds moet de schilder boven zijn macht werken en dat is arbeidsintensiever. Gemiddeld vragen onze schilders een bedrag tussen de € 7,- en € 17,- per vierkante meter. Je leest hier meer over de kosten om plafonds te schilderen.

Kosten schilder bestaande muurbekleding

Het is niet ondenkbaar dat je wanden, muren en plafonds wilt laten schilderen waar al bestaande bekleding op de muren zit. Denk bijvoorbeeld aan behang, tegels, gipsplaten of andere verf. De huidige ondergrond is bepalend voor de kosten van de schilder. Hieronder vind je een overzicht van de muurbekleding die de schilder vaak moet verven.

 • Behang schilderen varieert tussen de € 6,- en € 12,- per vierkante meter. Lees meer over de kosten van behang schilderen;
 • Spachtelputz schilderen varieert tussen de € 7,- en € 15,- per vierkante meter. Lees meer over de kosten van spachtelputz schilderen;
 • Gipsplaten schilderen varieert tussen de € 7,- en € 17,- per vierkante meter. Lees meer over de kosten van gipsplaten schilderen;
 • Plavuizen schilderen en tegels verven varieert tussen de € 15,- en € 37,50 per vierkante meter. Lees meer over kosten van plavuizen schilderen of over kosten van tegels verven.
Buitenschilderwerk

Schilderen van andere onderdelen of ruimtes in huis

Regelmatig krijgen onze schilders verzoeken om andere onderdelen of ruimtes in huis te schilderen. Twee voorbeelden zijn:

 1. Radiatoren schilderen. Radiatoren spelen een belangrijke rol in het uiterlijk van je huis. Je kunt radiatoren laten schilderen. Lees hier meer over de kosten van een schilder om radiatoren te schilderen;
 2. Keuken schilderen. Het is mogelijk om (delen van) je keuken te laten schilderen. Zo krijgt je keuken wel een nieuwe look, zonder dat je gelijk een hele nieuwe keuken hoeft aan te schaffen. Lees hier meer over de kosten van keuken schilderen.

Btw schilderwerk

Schakel jij een schilder in, en is je woning ouder dan twee jaar? Dan profiteer van je van het lage btw-tarief van negen procent. Dit geldt alleen voor het daadwerkelijke schilderwerk. Aanverwante werkzaamheden, zoals het (deels) vervangen van kozijnen of ramen valt niet onder het lage btw-tarief. Hiervoor betaal je het gebruikelijke tarief van 21%. Dit tarief geldt overigens ook voor woningen die nog geen twee jaar oud zijn.

Besparen kosten schilder

Wil jij je woning laten schilderen en ben je nieuwsgierig hoe je op de kosten voor een schilder kunt besparen? Allereerst adviseren we je altijd om meerdere offertes te vergelijken. Niet alleen omdat het geld kan besparen, maar ook omdat het belangrijk is om een persoonlijke klik met een schilder te hebben. Een schilder is namelijk voor een langere tijd in of rondom je huis. Bedenk je bij het vergelijken van offertes wel dat schilders kostbare tijd gebruiken om langs te komen en een offerte te maken. Vergelijk er dus nooit teveel. En laat de schilder die je niet kiest ook netjes weten waarom je hem of haar niet kiest.

Een tweede besparingsmogelijkheid is om te zorgen dat de schilders meteen aan de slag kunnen. Zorg ervoor dat meubels uit de ruimte verwijderd zijn en schilderijen van de muur zijn. Daarnaast kun je, indien nodig, al muurbekleding zoals behang verwijderen. Overleg wel altijd goed met de schilder of jouw voorbereidende werkzaamheden een korting op de factuur opleveren. Zo voorkom je dat je voorbereidende werk voor niets is geweest.

Je kunt op de langere termijn ook geld besparen op de kosten van een schilder door het schilderwerk regelmatig te onderhouden. Als je tijdig je kozijnen voorziet van een nieuwe verflaag voorkom je dat je eerst de kozijnen moet laten renoveren voor de schilder aan de slag kan.

Tot slot kun je in de winter besparen op schilderwerk binnen door een winterschilder in te schakelen. Schilders hadden van oudsher in de winter minder werk, en werkten daarom met een gereduceerd tarief. Vaak hebben schilders nu voldoende werk, maar sommige schilders hanteren nog steeds een gereduceerd tarief in de winter.

Schilder inschakelen via Werkspot

Ben jij een handige doe-het-zelver? Dan vind je het misschien leuk om zelf aan de slag te gaan, maar niet iedereen ziet dit zitten. Zo kost verven aardig wat tijd, en loop je altijd het risico op strepen en druipers. Kies jij voor gemak en een mooi eindresultaat? Kies dan voor een schilder via Werkspot.

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en referenties van specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmensen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor de schilder.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten buiten schilderen
 2. Kosten binnen schilderen
 3. Kosten stucwerk binnen
 4. Kosten behangen kamer
 5. Kosten Wand- of vloertegels zetten