Gemiddelde kosten kozijnen schilderen

Bijgewerkt op

Om de levensduur van je houten kozijnen te verlengen, is goed onderhoud in de vorm van schilderen essentieel. Het is verstandig om deze klus eens in de vijf tot tien jaar in te plannen. Zijn je kozijnen toe aan een nieuwe schilderbeurt? In deze prijsgids vind je niet alleen informatie over de kosten voor het schilderen van je kozijnen, maar ook informatie hoe je ervoor zorgt dat jouw kozijnen in de beste conditie blijven en hoe je de beste schilder vindt op Werkspot.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1256 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenInhoudsopgave
 1. Kozijnen schilderen: zelf doen of uitbesteden?
 2. Wat kost het schilderen van de kozijnen?
 3. Hoe bepaal je de kosten voor kozijnen verven
 4. Meestgestelde vragen over schilderen van kozijnen
 5. Vind een schilder op Werkspot

Kozijnen schilderen: zelf doen of uitbesteden?

Als je handig bent, kun je overwegen om zelf je kozijnen te schilderen. Vaak ben je hier wel enige tijd mee bezig, aangezien je de ramen netjes moet afplakken voor je aan de slag kunt. Daarnaast moet je secuur werken om eventuele druipers te voorkomen. Heb je onvoldoende tijd om zelf aan de slag te gaan? Of zie je het gewoon niet zitten om zelf de kozijnen te schilderen? Op Werkspot vind je eenvoudig een geschikte schilder die deze klus graag van je overneemt.

Wat kost het schilderen van de kozijnen?

Schilderen kozijnenGemiddelde kosten
Kozijnen schilderen binnen€ 40,- tot € 75,-
Kozijnen schilderen buiten€ 50,- tot € 150,-

In bovenstaande tabel vind je de kosten voor het schilderen van de kozijnen. Het laten schilderen van kozijnen door een professional *kost doorgaans tussen de € 40,- en € 75,- als het om binnenkozijnen gaat. Voor het schilderen van je kozijnen buiten betaal je een bedrag tussen de € 50,- en € 150,- .

Deze prijs is inclusief arbeidsuren en materiaal. Maar om een goede inschatting te kunnen maken van de totale projectkosten, is het goed om van alle kostenposten een goede indicatie te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Binnenschilderwerk kozijnen

Hoe bepaal je de kosten voor kozijnen schilderen?

Het bedrag dat een schilder voor de schilderwerkzaamheden factureert, komt tot stand door verschillende factoren. Het aantal kozijnen, de verfsoort en eventuele speciale wensen qua afwerking, zijn van invloed op de totale kosten. Daarnaast is het heel bepalend wat de staat van de kozijnen is, met name bij buitenkozijnen kunnen de kosten hierdoor erg uiteen lopen.

Soort kozijnen schilderen

Voor het schilderen van een kozijn zijn een aantal zaken bepalend voor de prijs.

 • Reliëf of vlak kozijn Als het te schilderen kozijn veel reliëf bevat of je hebt te maken met een kozijn in een authentieke stijl, is een schilder langer bezig met het verven van het kozijn. Wanneer het een vlak kozijn betreft, is het schilderproject aanzienlijk eenvoudiger. Dit houdt doorgaans in dat de prijs ook omlaag gaat.
 • Metalen deurkozijn schilderen of stalen kozijn schilderen Over het algemeen schakel je een professional in voor het schilderen van je houten kozijnen. Bij hout is het verven van het kozijn een belangrijk onderdeel van de levensduur van je kozijn. Daarnaast hebben houten kozijnen niet een standaardkleur. Bij aluminium en kunststof kozijnen is dit een ander verhaal. Dat wil overigens niet zeggen dat het onmogelijk is om deze kozijnen te schilderen. Het verven gaat vaak wel iets anders om te zorgen dat de verf goed hecht op het aluminium of kunststof. Een professionele schilder kan deze klus voor je uit handen nemen.

Staat van het kozijn

De staat waarin je kozijn verkeert, bepaalt eveneens de prijs van je schilderproject. Heb jij zelf of de vorige eigenaar van de woning de kozijnen niet regelmatig onderhouden? Dan kan er sprake zijn van houtrot of vochtig hout. Het kost de schilder dan meer tijd om het kozijn in originele staat te krijgen. Voor het schilderen van de kozijnen, moet je eerst het hout repareren. Je kunt je voorstellen dat dit ervoor zorgt dat je een hoger bedrag moet betalen voor deze klus.

Wil je voorkomen dat de schilder veel extra tijd kwijt is aan het herstellen van het kozijn? Dan is regelmatig onderhoud en het schoonhouden van je kozijnen de gouden tip.

 • Kozijnen vervangen In sommige gevallen kost herstellen meer geld dan het vervangen van de kozijnen. In dat geval kun je de professional vragen om nieuwe kozijnen te plaatsen. De prijs die je betaalt voor het vervangen van kozijnen, is onder andere afhankelijk van het soort materiaal, de afmetingen, het soort glas en speciale wensen. De prijs varieert tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Moet jij je kozijnen laten vervangen, dan is het goed om te besluiten of je weer voor houten kozijnen kiest. Houten kozijnen geven je woning een authentieke uitstraling, maar hebben ook meer onderhoud nodig. Wanneer je dit vergeet, kan je beter kiezen voor aluminium of kunststoffen kozijnen. Elk kozijn heeft zijn eigen prijskaartje. Ben je benieuwd naar de prijzen en handige tips? Op de speciale pagina vind je meer informatie.

Soort verf

Voor houten kozijnen volstaat vaak alleen het gebruik van een dekkende verf. Wil je juist aluminium of kunststof kozijnen schilderen, dan moet je altijd eerst grondverf of primer aanbrengen. Doe je dit niet, dan hecht de dekkende laklaag niet. Het gebruik van zowel een grondverf als een dekkende verf heeft gevolgen voor de kosten. Wanneer je vervolgens ook een beits en/of lak wilt gebruiken, gaat de prijs wederom omhoog. Laat je door de schilder informeren over wat er precies nodig is.

Aantal kozijnen

Om de kosten per kozijn laag te houden, is het verstandig om meerdere kozijnen tegelijk te laten schilderen. De prijs die je betaalt per kozijn valt dan lager uit. Daarom kan het interessant zijn om je buren te vragen of de verf op hun kozijn ook aan vervanging toe is.

Meestgestelde vragen voor het schilderen van kozijnen

Je laat niet elk jaar je kozijnen schilderen, we kunnen ons daarom voorstellen dat je meerdere vragen hebt voor je een schilder inschakelt. Wij hebben de meestgestelde vragen van consumenten over het schilderen van de kozijnen op een rijtje gezet.

Hoe vaak moet je je kozijnen schilderen?

Hoe vaak je je kozijnen moet schilderen, is afhankelijk van de locatie van je kozijnen. Binnenkozijnen krijgen minder te verduren van de verschillende weersomstandigheden en hoeft de schilder daarom minder vaak te schilderen. Naast het schilderen van de kozijnen, is het schoonmaken van de kozijnen erg belangrijk. Schone kozijnen gaan langer mee en hebben daarom minder vaak een nieuwe schilderbeurt nodig.

Kozijnen schilderen binnen

 • Ongeveer eens in de 7 jaar.
 • Sneller wanneer je scheurtjes of andere beschadigingen ziet.

Kozijnen schilderen buiten

 • Ongeveer eens in de 5 jaar.
 • Sneller wanneer het kozijn veel zon of wind te verduren krijgt.

Wanneer je te lang wacht met het schilderen van je kozijnen, kan het kozijn gaan rotten. Je bent dan onderaan de streep meer geld kwijt dan wanneer je regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Staar je daarom ook niet blind op de adviestermijn van zeven jaar. Beter is het om elk jaar de buitenkozijnen te controleren. Zie je dat de verf afbladdert of signaleer je scheurtjes of barstjes? Schakel dan een schilder in.

Wanneer moet je je kozijnen schilderen? 

Op welk moment je het beste een schilder kan inschakelen voor het schilderen van je kozijn, is allereerst afhankelijk van de staat van het kozijn. Daarnaast moet je voor buitenkozijnen ook rekening houden met het beste moment in het jaar. Voor het schilderen van de kozijnen buiten, schakel je een schilder in tussen april en oktober. Wanneer de schilder daadwerkelijk de kozijnen komt schilderen is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Als het te koud is, duurt het te lang voor de verf droogt. In sommige gevallen kan de verf zelfs bevriezen. Te warme temperaturen kunnen er juist weer voor zorgen dat de verf te snel droogt, met als grote nadeel dat je strepen krijgt. Is het buiten te vochtig of is het hout nat? Dan moet het hout eerst goed drogen. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat het vocht de nieuwe verflaag van binnenuit beschadigt.

Hoeveel btw betaal je voor schilderwerk?

Voor diverse werkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar, gelden aantrekkelijke belastingtarieven. Het schilderen van kozijnen, inclusief voorbereidende werkzaamheden valt onder dit lage belastingtarief. Dat betekent dat je 9% btw betaalt in plaats van 21%. Moet de schilder het kozijn herstellen met vervangende delen, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken? Dan betaal je wel 21% btw. Controleer bij het ontvangen van de factuur altijd goed of de schilder de juiste btw-tarieven hanteert. Benieuwd naar de volledige regelgeving? Op de website van Belastingdienst vind je de regels en uitzonderingen.

Hoe moet je kunststof kozijnen schilderen?

Heb jij kunststof kozijnen en wil je die (laten) schilderen? Dan is het goed om je vooraf te realiseren dat het schilderen van kunststof kozijnen net iets anders gaat dan het verven van houten kozijnen. Hierboven hebben we al uitgelegd dat er hierdoor ook een ander prijskaartje aan hangt.

In principe gaan kunststof kozijnen een geruime tijd mee, maar ook bij dit type kozijn hebben licht en weersomstandigheden effect op de uitstraling. En ook als je gewoon toe bent aan een ander kleurtje kun je ervoor kiezen om de kunststof kozijnen te laten verven. Voor je aan de slag gaat, is het belangrijk om de kozijnen goed schoon te maken en te ontvetten. Vervolgens schuur je de onderlaag op, en voeg je een geschikte grondlaag (primer) toe. Nadat je de laag primer licht hebt opgeschuurd kun je de kozijnen gaan verven. Houd er rekening mee dat je nauwkeurig te werk moet gaan om te zorgen dat de verf goed hecht. Twijfel je of je hier voldoende handig voor bent, of heb je gewoon geen tijd om zelf de kunststof kozijnen te schilderen? Schakel dan een professionele schilder in, zo ben je verzekerd van een mooi eindresultaat.

Is er een alternatief voor het schilderen van de kunststof kozijnen?

Zie je het niet zitten om de kunststof kozijnen te schilderen? En zijn de kozijnen nog in een te goede staat om ze te vervangen? Dan kun je er ook voor kiezen om een nieuwe folie aan te laten brengen. Deze toplaag beschermt je kozijnen tegen weersinvloeden en vuil. De meeste folies zijn UV-bestendig en vuilafstotend waardoor je langer kunt genieten van de door jou gekozen kleur. De folies heb je in veel verschillende kleuren, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een houtstructuur. Om te zorgen dat de folie strak en netjes wordt aangebracht, is het aan te raden om hiervoor een professional in de arm te nemen.

Hoe bespaar je op deze klus?

Heb je meerdere schilderklussen, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de muren, plafonds, deuren en kozijnen? Dan is het aan te raden om de klussen allemaal tegelijkertijd uit te besteden. Op deze manier bespaar je over het algemeen op de totaalprijs. De schilder rekent namelijk vaak een korting als de professional meerdere dagen op één locatie kan werken. Daarnaast bespaar je ook op de voorrijkosten, die je anders per keer apart moet afrekenen.

Een andere manier om te besparen op de kosten voor het verven van kozijnen, is door te overleggen welke werkzaamheden je zelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het schuren van de kozijnen. Stem vooraf goed af met de schilder of het gewenst is dat je zelf aan de slag gaat. Zo weet je zeker dat de prijs inderdaad naar beneden gaat als je zelf de voorbereidende werkzaamheden uitvoert.

Kunststof kozijnen verven: zelf doen of uitbesteden?

Het schilderen van je kozijnen is een klus die eens in de zoveel jaar opnieuw moet gebeuren als belangrijk onderhoud van je woning. Je kunt er voor kiezen om deze klus zelf uit te voeren. Het voordeel hiervan is dat je geld bespaart en als je het leuk vindt om te klussen, kun je ook plezier halen uit het verven van de kozijnen. Er zijn echter ook nadelen als je het zelf doet. Zo ben je in de regel veel langer bezig dan een professional en is de kwaliteit vaak niet hetzelfde. Zeker bij een mooie, oude woning met houten kozijnen is het natuurlijk zonde als de uitstraling van de woning verloren gaat door druipers op de kozijnen. Tot slot is het krijgen van garantie voor veel mensen een belangrijke drijfveer om de klus uit te besteden.

Vind een schilder op Werkspot

Je hebt nu een redelijk beeld van de gemiddelde kosten voor het schilderen van kozijnen. Nu kan je bepalen of de gemiddelde prijzen aansluiten op je verwachtingen en het budget dat je opzij hebt gezet. Wanneer je besluit je opdracht uit te besteden aan een Werkspot schilder, raden we je aan het project te plaatsen op onze website en vervolgens het werk van diverse professionals te vergelijken. Lees de reviews van andere huiseigenaren om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de individuele schilder. Zo kan je weloverwogen een keuze maken.

Prijzen andere diensten

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van andere schilderprojecten, bijvoorbeeld omdat je de schilder wilt vragen verschillende projecten te combineren? Bekijk dan de informatie in één van de onderstaande prijsgidsen.

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten buitenschilderwerk
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten plafond schilderen