Kosten kozijnen schilderen

Bijgewerkt op

Wanneer je overweegt je kozijnen een frisse look te geven met een nieuwe laag verf, is het goed om te weten wat je qua kosten kunt verwachten. Voor het schilderen van kozijnen aan de binnenkant van je huis liggen de gemiddelde kosten ergens tussen de €35 en €75. Wil je echter de kozijnen aan de buitenkant laten schilderen, dan moet je rekening houden met iets hogere kosten, namelijk tussen de €50 en €150. Deze prijsverschillen reflecteren onder andere de extra uitdagingen en duurzaamheidseisen van buiten schilderwerk.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1422 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenIn dit artikel bespreken we:
 1. Gemiddelde kosten voor het schilderen van kozijnen
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het schilderen van kozijnen?
 3. Stappenplan voor het schilderen van kozijnen
 4. Hoe bespaar je kosten bij het schilderen van kozijnen?
 5. Veelgestelde vragen over het schilderen van kozijnen
 6. Checklist voor het schilderen van kozijnen
 7. Vind een schilder op Werkspot

Gemiddelde kosten voor het schilderen van kozijnen

Schilderen kozijnenGemiddelde kosten
Kozijnen schilderen binnen€ 35,- tot € 75,-
Kozijnen schilderen buiten€ 50,- tot € 150,-

De kosten in dit overzicht zijn gemiddelden. De exacte kosten hangen af van een aantal verschillende factoren, die we nu gaan bespreken.

Binnenschilderwerk kozijnen

Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het schilderen van kozijnen?

De kosten voor het schilderen van kozijnen variëren behoorlijk. Dit komt door een aantal factoren die de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Wij hebben de belangrijkste factoren even voor je op een rijtje gezet:

Type en materiaal van de kozijnen:

 • Hout: Houten kozijnen vereisen vaak een uitgebreidere voorbehandeling, zoals schuren en primen, om een glad oppervlak te bereiken en te beschermen tegen weersinvloeden. Ze kunnen ook meer lagen verf nodig hebben.
 • Kunststof: Kunststof kozijnen hebben speciale verf nodig die goed hecht op het materiaal. De voorbereiding is minder intensief, maar de keuze van de verf beïnvloedt de kosten.
 • Metaal: Metalen kozijnen, zoals aluminium, vereisen vaak een specifieke soort primer om corrosie te voorkomen en de hechting te verbeteren.

Staat van de kozijnen:

 • Kozijnen die in slechte staat verkeren met tekenen van rot, scheuren of uitgebreide schade door weersinvloeden, vereisen meer voorbereidingswerk. Reparaties of het vervangen van beschadigde delen kunnen noodzakelijk zijn voordat het schilderen kan beginnen.

Complexiteit van het project:

 • De grootte van de kozijnen, het aantal lagen verf dat nodig is en de toegankelijkheid (bijvoorbeeld kozijnen op hoge verdiepingen) verhogen de arbeidskosten. Kozijnen met veel kleine paneeltjes of decoratieve elementen vereisen meer tijd en aandacht, wat de prijs opdrijft.

Kwaliteit van de verf en materialen:

 • De keuze van de verf, primer en andere materialen heeft een aanzienlijke invloed op de kosten. Hoogwaardige producten bieden betere bescherming en duurzaamheid, maar zijn vaak duurder in aanschaf.

Arbeidskosten:

 • De kosten voor een professionele schilder variëren afhankelijk van de ervaring, reputatie en locatie. Gespecialiseerde schilders die ervaring hebben met bepaalde materialen of technieken kunnen meer vragen voor hun diensten.

Geografische locatie:

 • Afhankelijk van waar je woont variëren de kosten voor het schilderen van kozijnen. In stedelijke gebieden of regio's met hogere kosten van levensonderhoud liggen de prijzen doorgaans hoger dan in landelijke gebieden.

Stappenplan voor het schilderen van kozijnen

Een goed uitgevoerd schilderproject begint met een solide voorbereiding en het volgen van de juiste stappen. Daarom vind je hier een eenvoudig te volgen stappenplan voor het schilderen van kozijnen:

Stap 1: Inspectie en reparatie

 • Begin met een grondige inspectie van de kozijnen. Zoek naar tekenen van houtrot, scheuren en loszittende of afbladderende verf.
 • Verwijder losse verf met een verfkrabber en schuur het oppervlak daarna glad.
 • Gebruik houtvulmiddel om scheuren en gaten op te vullen. Voor grotere beschadigingen kun je overwegen om een deel van het kozijn te vervangen of een professionele reparatie uit te laten voeren.
 • Laat het vulmiddel volledig drogen en schuur het daarna glad zodat het naadloos aansluit op het omringende hout.

Stap 2: Grondige reiniging

 • Maak de kozijnen schoon met een ontvetter of een mengsel van water en milde zeep om vuil, vet en stof te verwijderen.
 • Spoel ze af met schoon water en laat ze volledig drogen.
Schuren
 • Schuur de kozijnen lichtjes met fijn schuurpapier om een glad oppervlak te creëren. Dit verbetert de hechting van de primer en verf.
 • Verwijder al het schuurstof met een zachte borstel of doek.

Stap 3: Aanbrengen van primer

 • Kies een primer die geschikt is voor het materiaal van je kozijnen en voor de verf die je gaat gebruiken. Voor buitenkozijnen is een weerbestendige primer essentieel.
 • Breng de primer aan met een kwast of roller, afhankelijk van de grootte van de kozijnen. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen goed dekt.
 • Laat de primer volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 4: Het schilderen

 • Roer de verf grondig door voordat je begint. Dit zorgt voor een consistente kleur en samenstelling.
 • Begin met het schilderen van de hoeken en details met een kleinere kwast. Gebruik vervolgens een grotere kwast of roller voor de bredere vlakken.
 • Breng de verf aan in dunne, gelijkmatige lagen. Dit voorkomt druipers en zorgt voor een mooier eindresultaat.
 • Laat de eerste laag volledig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Controleer de aanbevolen droogtijd op de verfverpakking.
Afwerking en opruimen
 • Verwijder de schilderstape terwijl de laatste verflaag nog licht vochtig is om schone lijnen te behouden.
 • Laat de verf volledig uitharden voordat je de kozijnen weer in gebruik neemt. Dit kan enkele dagen duren.
 • Reinig je gereedschap meteen na gebruik met water of terpentine, afhankelijk van het type verf dat je hebt gebruikt.

Stap 5: Onderhoud

 • Controleer je kozijnen jaarlijks op tekenen van slijtage of beschadigingen en voer indien nodig onderhoud uit. Dit kan bijvoorbeeld schoonmaken zijn, maar ook licht schuren en bijwerken met verf.

Hoe bespaar je kosten bij het schilderen van kozijnen?

Wil je je kozijnen een nieuwe lik verf geven zonder een fortuin uit te geven? Met een beetje slim plannen en de juiste technieken kun je flink besparen zonder dat het ten koste gaat van het eindresultaat. Bekijk daarom vooral deze persoonlijke tips om je portemonnee én je kozijnen blij te maken.

 • Pak het zelf aan: Door zelf de kwast op te pakken kun je behoorlijk wat geld in je zak houden. Duik daarom in de wereld van DIY met instructievideo's en handleidingen. Een goede voorbereiding maakt je niet alleen handiger, maar voorkomt ook kostbare foutjes.
 • Vergelijk slim: Ga je toch voor een professional? Neem dan de tijd om offertes naast elkaar te leggen. Kijk verder dan de prijs; wat krijg je allemaal voor dat bedrag? Soms is een iets hogere offerte de betere deal door kwaliteitsverf of extra garantie.
 • Kies topverf: Een slimme investering is goede verf. Zoek verf die past bij jouw kozijnen en wees niet bang om iets meer uit te geven. Goede verf dekt beter en gaat langer mee, waardoor je uiteindelijk minder vaak hoeft te schilderen.
 • Hou de aanbiedingen in de gaten: Zowel online shops als de lokale bouwmarkt strooien regelmatig met kortingen. Plan je schilderbeurt rond deze sales en sla je slag met korting.
 • Leen of huur je tools: Die dure ladder of die speciale kwast die je maar één keer nodig hebt? Misschien heeft een vriend er een die je kunt lenen, of huur het spul bij de bouwmarkt. Zo bespaar je op de kosten voor spullen die anders maar in de schuur liggen te verstoffen.
 • Meet en reken: Koop precies genoeg verf door je project goed uit te meten. Er zijn genoeg tools online die je kunnen helpen met berekenen. Een beetje extra voor de zekerheid is prima, maar voorkom dat je met liters overblijft.
 • Onderhoud is alles: Vergeet niet: onderhoud is de sleutel tot duurzaamheid. Houd je kozijnen schoon en inspecteer ze regelmatig. Een klein beetje bijwerken hier en daar voorkomt later grote, dure ingrepen.

Met deze tips kun je met een gerust hart aan de slag. Een frisse look voor je kozijnen hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten!

Veelgestelde vragen over het schilderen van kozijnen

Het kan natuurlijk zijn dat je nog vragen hebt. Daarom hebben wij hier de meest gestelde vragen en antwoorden voor je verzameld. Deze informatie helpt je om beter voorbereid aan je schilderproject te beginnen.

1. Hoe vaak moet ik mijn kozijnen schilderen?

Dat hangt af van het type materiaal en de blootstelling aan weersinvloeden. Over het algemeen geldt voor houten kozijnen dat ze elke 5 tot 7 jaar geschilderd moeten worden. Kunststof en aluminium kozijnen hebben minder onderhoud nodig, maar het kan nodig zijn om ze om de 10 jaar of langer opnieuw te schilderen als dat mooier is.

2. Kan ik over oude verflagen heen schilderen?

Ja, dat kan, maar alleen als de oude verflaag nog in goede staat is. Zorg ervoor dat je de kozijnen grondig schoonmaakt en schuurt voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Als de oude verf afbladdert of scheurt, is het beter om deze eerst volledig te verwijderen.

3. Welk type verf kan ik het beste gebruiken voor mijn kozijnen?

Voor houten kozijnen is een hoogwaardige, weerbestendige buitenverf op basis van alkyd of acryl aan te bevelen. Voor kunststof en aluminium kozijnen kun je het beste specifieke verf gebruiken die hecht op deze ondergronden. Laat je adviseren door een specialist in de bouwmarkt.

4. Hoe bereid ik mijn kozijnen voor op schilderen?

De voorbereiding omvat schoonmaken, schuren en het repareren van eventuele beschadigingen. Gebruik een milde reiniger voor het schoonmaken, vul gaten of scheuren op met een geschikt vulmiddel en schuur lichtjes om een glad oppervlak te creëren.

5. Hoe voorkom ik druipers tijdens het schilderen?

Druipers ontstaan door het aanbrengen van te dikke verflagen. Gebruik een kleinere kwast voor de randen en details, en een roller voor de grotere vlakken. Breng dunne, gelijkmatige lagen aan en werk van boven naar beneden om druipers te minimaliseren.

6. Wat doe ik als er toch druipers ontstaan?

Als je druipers opmerkt terwijl de verf nog nat is, gebruik dan je kwast of roller om deze gelijkmatig uit te spreiden. Als de verf al droog is, zul je het gebied licht moeten schuren en opnieuw moeten schilderen.

7. Kan ik beter een kwast of een roller gebruiken?

Dit hangt af van de grootte en de vorm van je kozijnen. Een kwast is beter voor kleine of oppervlakken met richeltjes, terwijl een roller sneller werkt op grotere, vlakke delen. Vaak is een combinatie van beide het meest effectief.

8. Wat is de beste tijd van het jaar om kozijnen te schilderen?

De ideale tijd voor het schilderen van kozijnen is tijdens droog, niet te warm en niet te koud weer. Dit betekent meestal de lente of de vroege herfst. Hoge luchtvochtigheid en extreme temperaturen beïnvloeden de droogtijd en het eindresultaat van de verf negatief.

9. Hoelang gaan geschilderde kozijnen mee voordat ze opnieuw geschilderd moeten worden?

De levensduur van geschilderde kozijnen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type materiaal, de kwaliteit van de verf en blootstelling aan weersinvloeden. Over het algemeen gaan goed onderhouden en correct geschilderde houten kozijnen 5 tot 10 jaar mee voordat ze opnieuw geschilderd moeten worden. Kunststof en metalen kozijnen gaan langer mee zonder onderhoud.

10. Hoe kan ik het beste afbladderende verf van kozijnen verwijderen?

Afbladderende verf kan het beste verwijderd worden met een verfkrabber en/of een elektrische schuurmachine. Zorg ervoor dat je een stofmasker draagt om inademing van stof en verfdeeltjes te voorkomen. Na het verwijderen van de losse verf schuur je het oppervlak glad voordat je een nieuwe laag primer en verf aanbrengt.

11. Is het nodig om tussen de verflagen door te schuren?

Ja, het is aan te raden om tussen de verflagen door licht te schuren met fijn schuurpapier. Dit zorgt voor een betere hechting van de volgende verflaag en een gladder eindresultaat. Zorg ervoor dat je het oppervlak na het schuren weer goed stofvrij maakt.

12. Hoe lang duurt het voor ik mijn kozijnen heb geschilderd?

Dit hangt af van de hoeveelheid kozijnen die je onder handen wil nemen. Over het algemeen duurt het gehele proces één of een aantal dagen. En hierbij tellen we natuurlijk niet alleen het schilderen mee. Ook worden onder andere de tijd voor het schuren en laten drogen meegerekend.

Checklist voor het schilderen van kozijnen

Voordat je begint met het schilderen van je kozijnen, is het handig om deze checklist door te nemen. Zo weet je zeker dat je alles bij de hand hebt en klaar bent voor een soepel verlopend project.

Voorbereidingsmaterialen:

 • Schuurpapier (verschillende korrelgroottes)
 • Ontvetter of milde reiniger
 • Plamuurmes
 • Houtvulmiddel (voor houten kozijnen)
 • Schilderstape
 • Afdekzeil of oude lakens om de vloer en meubels te beschermen
 • Ladder of trapje voor hoger gelegen kozijnen

Schildermaterialen:

 • Primer geschikt voor het materiaal van je kozijnen
 • Verf (buitenverf voor buitenkozijnen, specifieke verf voor kunststof of metaal indien van toepassing)
 • Kwasten (verschillende maten voor grote vlakken en detailwerk)
 • Verfroller (voor grotere, vlakke delen van het kozijn)
 • Verfbakje of emmer
 • Roerstokje om de verf goed te mengen

Tijdens het schilderen:

 • Begin met het aanbrengen van primer op schone, geschuurde kozijnen.
 • Gebruik schilderstape voor strakke lijnen en om gemorste verf op glas te voorkomen.
 • Breng de verf in dunne, gelijkmatige lagen aan.
 • Laat de verf tussen de lagen door volledig drogen.

Na het schilderen:

 • Verwijder de schilderstape terwijl de laatste verflaag nog enigszins nat is om scherpe lijnen te behouden.
 • Ruim al je materialen op en reinig je gereedschap meteen na gebruik.
 • Bewaar restjes verf voor eventuele toekomstige bijwerkingen.

Kosten kozijnen schilderen

Er spelen dus meerdere factoren mee die de exacte prijs voor het schilderen van je kozijnen bepalen. Gemiddeld kun je verwachten tussen de €35 en €75 neer te leggen voor het schilderen van kozijnen aan de binnenkant van je huis, en €50 en €150 voor het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant.

Vind een schilder op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de schilders verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken voor het laten schilderen van je kozijnen.