Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.
Schilderen overzicht

Gemiddelde kosten kozijnen schilderen

Is de verf op jouw bestaande kozijnen verouderd en wil je graag je kozijnen schilderen? Laat dit doen door een vakschilder via Werkspot. Hieronder vind je de kosten van het schilderproject.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

Gemiddelde kosten kozijnen schilderen

Om de levensduur van je houten kozijnen te verlengen, is goed onderhoud in de vorm van schilderen essentieel. Het is verstandig om deze klus eens in de vijf tot tien jaar in te plannen. Zijn je kozijnen toe aan een nieuwe schilderbeurt? In deze prijsgids vind je niet alleen informatie over de kosten voor het schilderen van je kozijnen, maar ook informatie hoe je ervoor zorgt dat jouw kozijnen in de beste conditie blijven.

Wanneer je handig bent, kan je overwegen om zelf je kozijnen te schilderen. Vaak ben je hier wel enige tijd mee bezig, aangezien je de ramen netjes moet afplakken voor je aan de slag kan. Daarnaast moet je secuur werken om eventuele druipers te voorkomen. Heb je onvoldoende tijd om zelf aan de slag te gaan? Of zie je het gewoon niet zitten om zelf de kozijnen te schilderen? Op Werkspot vind je eenvoudig een geschikte schilder die deze klus graag van je overneemt.

Wat kost het schilderen van de kozijnen

Schilderen kozijnenLaagHoog
Kozijnen schilderen binnen€ 40,-€ 75,-
Kozijnen schilderen buiten€ 50,-€ 150,-

In bovenstaande tabel vind je de kosten voor het schilderen van de kozijnen. Het laten schilderen van kozijnen door een vakman kost doorgaans tussen de *€ 40,- en € 75,- als het om binnenkozijnen gaat. Voor het schilderen van je kozijnen buiten betaal je een bedrag tussen de € 50,- en € 150,- . Deze prijs is inclusief manuren en materiaal. Maar om een goede inschatting te kunnen maken van de totale projectkosten, is het goed om van alle kostenposten een goede indicatie te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.*

Binnenschilderwerk kozijnen

Hoe bepaal je de kosten voor kozijnen verven?

Het bedrag dat een schilder voor de schilderwerkzaamheden factureert, komt tot stand door verschillende factoren. Het aantal kozijnen, de verfsoort en eventuele speciale wensen qua afwerking, zijn van invloed op de totale kosten. Daarnaast is het heel bepalend wat de staat van de kozijnen is, met name bij buitenkozijnen kunnen de kosten hierdoor erg uiteen lopen.

Soort kozijnen schilderen

Voor het schilderen van een kozijn zijn een aantal zaken bepalend voor de prijs.

 • Reliëf of vlak kozijn
  Als het te schilderen kozijn veel reliëf bevat of je hebt te maken met een kozijn in een authentieke stijl, is een schilder langer bezig met het verven van het kozijn. Wanneer het een vlak kozijn betreft, is het schilderproject aanzienlijk eenvoudiger. Dit houdt doorgaans in dat de prijs ook omlaag gaat.
 • Aluminium, kunststof of houten kozijnen schilderen
  Over het algemeen schakel je een vakman in voor het schilderen van je houten kozijnen. Bij hout is het verven van het kozijn een belangrijk onderdeel van de levensduur van je kozijn. Daarnaast hebben houten kozijnen niet een standaardkleur. Bij aluminium en kunststof kozijnen is dit een ander verhaal. Dat wil overigens niet zeggen dat het onmogelijk is om deze kozijnen te schilderen. Het verven gaat vaak wel iets anders om te zorgen dat de verf goed hecht op het aluminium of kunststof. Een professionele schilder kan deze klus voor je uit handen nemen.

Staat van het kozijn

De staat waarin je kozijn verkeert, bepaalt eveneens de prijs van je schilderproject. Heb jij zelf of de vorige eigenaar van de woning de kozijnen niet regelmatig onderhouden? Dan kan er sprake zijn van houtrot of vochtig hout. Het kost de schilder dan meer tijd om het kozijn in originele staat te krijgen. Voor hij de kozijnen kan schilderen, moet hij eerst het hout repareren. Je kan je voorstellen dat dit ervoor zorgt dat je een hoger bedrag moet betalen voor deze klus.

Wil je voorkomen dat de vakman veel extra tijd kwijt is aan het herstellen van het kozijn? Dan is regelmatig onderhoud en het schoonhouden van je kozijnen de gouden tip.

 • Kozijnen vervangen
  In sommige gevallen kost herstellen meer geld dan het vervangen van de kozijnen. In dat geval kan je de vakman vragen om nieuwe kozijnen te plaatsen. De prijs die je betaalt voor vervangen van kozijnen, is onder andere afhankelijk van het soort materiaal, de afmetingen, het soort glas en speciale wensen. De prijs varieert tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Moet jij je kozijnen laten vervangen, dan is het goed om na te gaan of je weer voor houten kozijnen kiest. Houten kozijnen geven je woning een authentieke uitstraling, maar hebben ook meer onderhoud nodig. Wanneer je dit vergeet, kan je beter kiezen voor aluminium of kunststoffen kozijnen. Elk kozijn heeft zijn eigen prijskaartje. Ben je benieuwd naar de prijzen en handige tips? Op de speciale pagina vind je meer informatie.

Soort verf

Voor houten kozijnen volstaat vaak alleen het gebruik van een dekkende verf. Wil je juist aluminium of kunststof kozijnen schilderen, dan moet je altijd eerst grondverf of primer aanbrengen. Doe je dit niet, dan hecht de dekkende laklaag niet. Het gebruik van zowel een grondverf als een dekkende verf heeft gevolgen voor de kosten. Wanneer je vervolgens ook een beits en/of lak wilt gebruiken, gaat de prijs wederom omhoog. Laat je door de schilder informeren over wat er precies nodig is.

Aantal kozijnen

Om de kosten per kozijn laag te houden, is het verstandig om meerdere kozijnen tegelijk te laten schilderen. De prijs die je betaalt per kozijn valt dan lager uit. Daarom kan het interessant zijn om je buren te vragen of de verf op hun kozijn ook aan vervanging toe is.

Meestgestelde vragen voor het schilderen van kozijnen

Je laat niet elk jaar je kozijnen schilderen, we kunnen ons daarom voorstellen dat je meerdere vragen hebt voor je een vakman inschakelt. Wij hebben de meestgestelde vragen van consumenten over het schilderen van de kozijnen op een rijtje gezet.

Hoe vaak moet je je kozijnen schilderen?

Hoe vaak je je kozijnen moet schilderen, is afhankelijk van de locatie van je kozijnen. Binnenkozijnen krijgen minder te verduren van de verschillende weersomstandigheden en hoeft de schilder daarom minder vaak te schilderen. Naast het schilderen van de kozijnen, is het schoonmaken van de kozijnen erg belangrijk. Schone kozijnen gaan langer mee en hebben daarom minder vaak een nieuwe schilderbeurt nodig.

Kozijnen schilderen binnen
 • Ongeveer eens in de 7 jaar.
 • Sneller wanneer je scheurtjes of andere beschadigingen ziet.
Kozijnen schilderen buiten
 • Ongeveer eens in de 5 jaar.
 • Sneller wanneer het kozijn veel zon of wind te verduren krijgt.

Tip!Wanneer je te lang wacht met het schilderen van je kozijnen, kan het kozijn gaan rotten. Je bent dan onderaan de streep meer geld kwijt dan wanneer je regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Staar je daarom ook niet blind op de adviestermijn van zeven jaar. Beter is het om elk jaar de buitenkozijnen te controleren. Zie je dat de verf afbladdert of signaleer je scheurtjes of barstjes? Schakel dan een schilder in.

Wanneer moet je je kozijnen schilderen? 

Op welk moment je het beste een schilder kan inschakelen voor het schilderen van je kozijn, is allereerst afhankelijk van de staat van het kozijn. Daarnaast moet je voor buitenkozijnen ook rekening houden met het beste moment in het jaar. Voor het schilderen van de kozijnen buiten, schakel je een schilder in tussen april en oktober. Wanneer de schilder daadwerkelijk de kozijnen komt schilderen is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Als het te koud is, duurt het te lang voor de verf droogt. In sommige gevallen kan de verf zelfs bevriezen. Te warme temperaturen kunnen er juist weer voor zorgen dat de verf te snel droogt, met als grote nadeel dat je strepen krijgt. Is het buiten te vochtig of is het hout nat? Dan moet het hout eerst goed drogen. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat het vocht de nieuwe verflaag van binnenuit beschadigt.

Hoeveel btw betaal je voor schilderwerk?

Voor diverse werkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar, gelden aantrekkelijke belastingtarieven. Het schilderen van kozijnen, inclusief voorbereidende werkzaamheden valt onder dit lage belastingtarief. Dat betekent dat je 9% btw betaalt in plaats van 21%. Moet de schilder het kozijn herstellen met vervangende delen, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken? Dan betaal je wel 21% btw. Controleer bij het ontvangen van de factuur altijd goed of de schilder de juiste btw-tarieven hanteert. Benieuwd naar de volledige regelgeving? Op de website van Belastingdienst vind je de regels en uitzonderingen.

Laat je kozijnen schilderen door een Werkspot vakman

Je hebt nu een redelijk beeld van de gemiddelde kosten die het schilderen van kozijnen met zich meebrengen. Nu kan je bepalen of de gemiddelde prijzen aansluiten op je verwachtingen en het budget dat je opzij hebt gezet. Wanneer je besluit je opdracht uit te besteden aan een Werkspot vakman, raden we je aan het project te plaatsen op onze website en vervolgens het werk van diverse professionals te vergelijken. Lees de reviews van andere huiseigenaren om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de individuele vakman. Zo kan je weloverwogen een keuze maken.

Prijzen andere diensten

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van andere schilderprojecten, bijvoorbeeld omdat je de schilder wilt vragen verschillende projecten te combineren? Bekijk dan de informatie in één van de onderstaande prijsgidsen.

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten buitenschilderwerk
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten plafond schilderen

Vind een schilder dichtbij