Gemiddelde kosten van lekkage opsporen en oplossen

Bijgewerkt op

Los lekkage op voordat het grote schade aanricht. Via Werkspot vind je de vakman die dit professioneel voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 599 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten lekkage opsporen en oplossen

Lekkage is niet alleen irritant. Na een tijdje kan het grote schade aanrichten. Met de nodige bijbehorende kosten. Soms is het opsporen van het lek het meeste werk. Schakel een vakman in om dit zo snel mogelijk te doen. En erger te voorkomen.

De kosten van een lekkage beginnen vaak met het opsporen van het lek. Is de plek van de lekkage bekend? Dan is het repareren relatief goedkoop. Vaak zijn er echter bijkomende kosten. Die kunnen fors oplopen. Bijvoorbeeld kosten voor het verwijderen van een douchebak. Om bij het lek te kunnen. Of kosten voor reparatie van stucwerk of tegelwerk. Of bijvoorbeeld kosten voor het vervangen van dakpannen.

Prijsinformatie opsporen en oplossen lekkage

Hieronder een overzicht van de kosten voor lekkage opsporen en oplossen. Met een paar voorbeelden van kosten voor extra werkzaamheden.

LekkageKostenindicatie
Opsporen€ 300 - € 400,-
Oplossen€ 110,- € 200,-
Douchebak verwijderen€ 300 - € 400,-
Loodslab vervangen€ 65 - € 75,- p/m excl. btw.
2-3 dakpannen vervangen€ 75 - € 100,-
Afvoer plat dak vervangen€ 150,- tot € 200,-
Dakgoot repareren€ 100,- tot € 200,-
Dakbedekking plat dak repareren€ 100 - € 200,- per m²
Hellend dak repareren€ 75 - € 130,- per m²
lekkage

Kosten lekkage opsporen

Lekkage kan op allerlei plekken voorkomen. Het dak, de dakgoot, een loodslab bij een schoorsteen. Een dakvenster, een waterleiding. Een sifon (onderdeel van de afvoer onder een gootsteen of wastafel). Maar ook een radiatorleiding, een plafond, een muur, een kelder. Vaak is het erg lastig de bron van de lekkage te vinden. Daardoor kan een lekkage voor blijvende waterschade zorgen. Zoals lelijke en onhygiënische schimmelplekken. Of houtrot of roest. Maar ook bijvoorbeeld een vernielde parketvloer. Of een tapijt dat bij het grof vuil kan.

Opsporen met technische hulpmiddelen

Waar het precies lekt, is niet altijd meteen duidelijk. De eerste kosten zijn daardoor vaak voor het opsporen van de lekkage. Soms moet je hiervoor een specialist inhuren. Daarmee voorkom je onnodig sloopwerk en de bijbehorende kosten.

De specialist gebruikt daarvoor verscheidene technische hulpmiddelen. Zoals ultrasoon opsporing, oftewel lekken opsporen met behulp van geluid. Andere hulpmiddelen zijn onder meer een thermografische camera, een warmtebeeldcamera, een infraroodcamera. Maar ook vochtmeting, traceergas, of bijvoorbeeld een rioolcamera. De specialist is zodoende in staat om de exacte plek van een lekkage te vinden. Dat voorkomt onnodig hak- en breekwerk. De loodgieter kan direct op de juiste plek aan de slag.

Lekkagedetectie, het opsporen van een lek, kost gemiddeld rond € 300,- á € 400,-.

Tip om lekkage te voorkomen:

Heeft het hard gestormd? Laat de ruimte onder uw dakbedekking controleren.

Kosten lekkage oplossen

Is de plek van lekkage bekend? Dan is het oplossen meestal een paar uur werk. De gemiddelde kosten zijn € 110,- tot € 200,-. Dat is inclusief materiaal, btw en voorrijkosten. Zo is het bijvoorbeeld voor de loodgieter niet moeilijk een lekkende waterleiding te repareren. Dat gebeurt vaak door het lekkende deel weg te zagen en te vervangen. Dat hoeft voor de vakman niet veel tijd te kosten. Helaas komen er vaak andere, hoge kosten. Want de vakman moet voor reparatie natuurlijk wel bij het lek kunnen.

Bijkomende kosten van lekkage

De lekkage zit soms op een lastige plek. Een plek die moeilijk te bereiken is. Dan is het soms nodig voor de reparatie sloopwerk te doen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een lekkende waterleiding die in een muur is weggewerkt. Daardoor kunnen kosten flink oplopen. De lekkage zit bijvoorbeeld onder de douchebak. Die moet je dan tijdelijk verwijderen. Dat kost al snel tussen € 300,- en € 400,-.

Stucwerk herstellen

Soms moet vakman opnieuw het stucwerk doen. Of hij moet tegelwerk repareren. De kosten hangen af van de hoeveelheid werk. Gaat het om een klein oppervlak? Dan is de prijs tussen € 15,- en € 25,- per m². Een groot oppervlak stuken? Dat kost gemiddeld tussen € 10,- en € 18,- per m². Kijk hier voor meer informatie over de kosten van stucwerk.

Tegels vervangen

Moet de vakman tegelwerk vervangen? Wandtegels zetten kost gemiddeld € 40,- tot € 90,- per m². Gaat het om vloertegels? Dat kost gemiddeld € 45,- tot € 90,- per m². Kijk hier voor meer informatie over de kosten van tegelzetten.

Stukadoor nodig voor het stucwerk? Of een tegelzetter. Je vindt ze snel en makkelijk via Werkspot.

Loodslab vervangen

Een loodslab is een strook lood. Die gebruikt de vakman voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw. Bijvoorbeeld tussen het dak en de schoorsteen. Of tussen het dak en een dakvenster. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur. Toch kan ook een loodslab stuk gaan. Bijvoorbeeld door de inwerking van het weer. Dan ontstaan scheurtjes in het lood. Met lekkage tot gevolg. Gemiddeld kost een loodslab vervangen € 65,- tot € 75,- per meter, excl. btw.

Dakpannen vervangen

Ligt er een dakpan scheef? Of zijn een of meer dakpannen weg gewaaid? Als er geen waterdichte folie op de dakplaten ligt, dan kan lekkage het gevolg zijn. 2 á 3 dakpannen vervangen? Of goedleggen? Dat kost gemiddeld € 75,- tot € 100,-.

Plat dak repareren

Is de lekkage bij de afvoer? Alleen de afvoer vervangen kost € 150,- tot € 200,-. Inclusief btw en materiaal.

Zit de lekkage in de dakgoot? Een kapotte dakgoot moet je snel repareren. Het kan namelijk veel waterschade opleveren. Met veel ellende en nog meer kosten tot gevolg. Het is aan te raden een vakkundige loodgieter in te huren. Een dakgoot repareren is namelijk typisch iets voor de vakman. Het is belangrijk dat het goed gebeurt. En het vereist veel vakkennis. Dakgoot repareren? Dat kost gemiddeld tussen de € 100,- tot € 200,-. Moet je de dakgoot laten vervangen? Dat kost gemiddeld tussen de € 50,- en € 200,- per meter. Kijk hier voor meer informatie over de kosten van dakgootreparatie.

Is een lekkage op het dak al langer aan de gang? Dan moet de vakman soms het hele dak renoveren. Alleen het stukje bij de lekkage repareren is dan hooguit een tijdelijke oplossing. Nieuwe dakbedekking kan flink in de papieren lopen. Denk aan |€ 75,- tot € 100,- per m² voor een plat dak. Een hellend dak renoveren kost al snel € 75,- tot € 130,- per m². Kijk hier voor meer informatie over de kosten van dakrenovatie.

Lekdetectiecentrale: “Voorkom waterschade door lekkage. Wacht niet te lang met lekdetectie. Vaak vergoedt uw verzekeraar de kosten!

Lekkage voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Niet elke lekkage kan je voorkomen. Maar er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die daarbij wel helpen.

  • Controleer de waterleiding regelmatig op kleine lekkages of beschadigingen.
  • Is er vriesweer op komst? Isoleer de waterleidingen op plekken waar de temperatuur onder nul kan zakken.
  • Bevroren water in de leiding zet uit. Zo kan een bevroren waterleiding ernstig beschadigen.

Warmtelek

Bij lekkage denken we meestal aan water of een andere vloeistof. Maar het kan ook gaan om een warmtelek. Dan betaal je extra stookkosten om de temperatuur in stand te houden. Want een deel van de warmte gaat via het warmtelek naar buiten. Wees daarom ook alert op warmtelekken in huis.

Warmtelekken betreffen in het algemeen de buitenkant van de woning. Denk aan daken, glaskoepels, vensters, deuren, muren en voegen. Opsporen van een warmtelek gebeurt onder meer met een warmtebeeldcamera. Een ander hulpmiddel is een infrarood thermometer. Daarmee kan je op een afstand de temperatuur meten. Zo spoor je eenvoudig koude plekken op die geïsoleerd moeten worden. Is bijvoorbeeld de temperatuur van de vloer aanmerkelijk kouder dan het plafond? Dan is vloerisolatie misschien een goede maatregel.

Een warmtelek repareren komt meestal neer op isolatie. Op Werkspot vind je prijsinformatie over veel verschillende soorten isolatieklussen. Daarmee kan je makkelijk de vakman vinden die de klus het beste voor jou uitvoert.

Een warmtelek repareren kan ook bijvoorbeeld gaan om het dichten van een kier. Het vervangen van een deur of kozijn. De kosten voor het dichten van een warmtelek kunnen zodoende fors verschillen. Die hangen helemaal af van de plek van het lek en het gewenste soort reparatie.

Zelf warmtelek opsporen

Wat geldt voor waterlekkage geldt ook voor warmtelekken. Hoe vroeger je ze opspoort, hoe goedkoper de reparatie. Een infrarood thermometer is al verkrijgbaar voor zo’n € 15,-. Dan kan je zelf overal in huis de temperatuur meten. Ook op plekken waar je moeilijk bij kan. Warmtelekken spoor je zo op in een vroeg stadium. Zodat de kosten voor reparatie beperkt blijven.

Lekkage watermeter

Voor sommige soorten lekkage kun je het waterbedrijf inschakelen. Zie je bijvoorbeeld een lekkage op straat. Dan kan je dat melden bij het waterbedrijf. Voor lekkages in huis moet je zelf een loodgieter inschakelen. De enige uitzondering is de watermeter in huis. Die lekt bijna nooit. Vaak is vocht op of onder de meter condens. Vermoed je toch een lekkende watermeter? Maak de watermeter droog met een doek. Is er na een paar minuten weer vocht te zien? Of twijfel je? Neem contact op met het waterbedrijf voor hulp of advies. Kijk op de website van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland. Daar zie je welk waterbedrijf in jouw regio actief is.

Lekkage via Werkspot laten oplossen

Schakel een specialist in om de lekkage op te sporen en op te lossen. Afhankelijk van de plek is een vakman nodig voor bijkomende werkzaamheden. Een deskundige die schade herstelt. Van het repareren van tegelwerk tot het leggen van dakpannen. Of het renoveren van het hele dak. Die vakman vind je snel en eenvoudig via Werkspot. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En heb jij de minste last van een onverwachte lekkage.

Vind een loodgieter dichtbij