Kosten lekdetectie

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het verhelpen van een lekkage variëren sterk afhankelijk van de omvang en locatie van de lekkage, maar liggen gemiddeld tussen de €50 en €2500. Op Werkspot vind je actuele prijzen en ontdek je welke factoren de kosten beïnvloeden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 1036 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:
 1. Gemiddelde kosten voor het verhelpen van lekkage
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het verhelpen van een lekkage?
 3. Stappenplan voor het aanpakken van lekkage
 4. Hoe kun je kosten besparen bij het verhelpen van lekkage?
 5. Veelgestelde vragen over lekkage
 6. Checklist voor het voorkomen van lekkage
 7. Vind een vakman op Werkspot

Het ongemak van een lekkage in je huis is iets waar je liever niet aan denkt. Maar als het water eenmaal zijn weg vindt waar het niet hoort, sta je voor een uitdaging die zowel je geduld als je portemonnee kan testen. Met kosten die uiteenlopen van een vriendelijke €50 voor een eenvoudige fix tot een stevige €2500 voor een serieus probleem, is het duidelijk dat lekkages geen kleinigheid zijn. Gelukkig staat onze prijsgids vol met adviezen en inzichten om je door de storm te loodsen, zonder dat je daarbij kopje-onder gaat in de kosten.

Zo kan je lekkage signaleren:
 • Vochtplekken op muren of plafonds

 • Loslatend behang of verf

 • Een constant druppel geluid

 • Hoger dan normaal waterverbruik

 • Schimmelvorming op verschillende plaatsen

Het snel herkennen van deze tekenen helpt je om grotere schade en hogere kosten te voorkomen.

Gemiddelde kosten voor het verhelpen van lekkage

De kosten om lekkage te verhelpen variëren sterk, afhankelijk van de ernst en locatie van het probleem. Gemiddeld variëren de kosten tussen de € 150 en € 1000. Kleine reparaties, zoals het dichten van een lek in een pijp, zijn aan de lagere kant, terwijl grotere problemen, zoals het herstellen van waterschade aan muren of plafonds meer kosten.

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde kosten om verschillende soorten lekkages te verhelpen. Deze kosten zijn inclusief arbeid en materialen. Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke kosten variëren op basis van de ernst van de lekkage, de toegankelijkheid van het probleemgebied en de tarieven van de loodgieter.

DienstKosten
Opsporen van de lekkage€300 - €400
Reparatie hellend dak€100 - €450
Reparatie dakgoot€100 - €200
Reparatie plat dak€255 - €285
Douchebak verwijderen€300 - €400
Afvoer plat dak vervangen€150 - €200
Vervangen loodslab€65 - €75 per meter exclusief BTW

Let op: Deze prijzen zijn indicatief. Voor een nauwkeurige offerte is het raadzaam om een specialist te raadplegen die de situatie ter plaatse kan beoordelen.

lekkage

Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het verhelpen van een lekkage?

Zoals je ziet kunnen de kosten dus erg uiteenlopend zijn. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Als je deze goed kent, kun je beter inschatten hoeveel je kwijt bent en waarom de prijzen soms zo uiteenlopen. Hier hebben we de belangrijkste factoren voor je verzameld.

Locatie van de lekkage

Als je lekkage hebt, maakt de plek een groot verschil. Ligt het probleem lekker makkelijk onder je gootsteen? Dan valt de schade mee, zowel voor je portemonnee als voor het reparatiewerk. Maar als we het over een lek in de muur of onder de betonvloer hebben, dan is het een heel ander verhaal én kostenplaatje.

Omvang van de lekkage

Een klein druppeltje hier en daar is zo gerepareerd. Maar heeft je lekkage meer weg van een waterval en heeft het ook nog eens je huis aangetast, dan moet er flink wat meer gebeuren. Dit zie je natuurlijk ook terug in de prijs.

Schade door de lekkage

Het ligt voor de hand, maar de schade die het lek heeft aangericht, telt flink mee in de rekening. Heeft het water zich een weg gebaand door je muren, vloeren of plafond? Dan staat je meer te wachten dan alleen een lekkage reparatie.

Type reparatie

De aard van de reparatie speelt ook een rol. Een eenvoudige dichting of vervanging van een leiding is minder kostbaar dan uitgebreide werkzaamheden zoals het vervangen van grote delen van een leidingnetwerk of dak.

Materiaalkosten

Natuurlijk kosten de benodigde materialen ook geld. Afhankelijk van wat je precies nodig hebt – denk aan specifieke onderdelen, isolatie, nieuwe tegels – kan de prijs best oplopen.

Arbeidskosten

Last but not least, de kosten voor de vakman of het loodgietersbedrijf zelf. Afhankelijk van hun ervaring, specialisatie en waar ze vandaan moeten komen, kan dit behoorlijk variëren. Een specialist kost misschien meer, maar die brengt ook meer kennis en garanties mee.

Stappenplan voor het aanpakken van lekkage

Wanneer je met lekkage te maken krijgt, is het belangrijk om gestructureerd te werk te gaan. Hieronder volgt ons stappenplan dat je helpt om efficiënt en effectief lekkage aan te pakken.

Stap 1: Bepaal de bron van de lekkage

 • Inspecteer zorgvuldig: Kijk rond in je huis om de oorsprong van de lekkage te vinden. Controleer daken, pijpleidingen, onder gootstenen en ook rond ramen en deuren.

 • Gebruik kleurstof voor waterleidingen: Als je het lek visueel niet kunt vinden, overweeg dan om kleurstof in het water van toiletten of afvoeren te doen. Zo kun je zien waar het lek zich bevindt.

Stap 2: Beperk de schade

 • Sluit de hoofdwaterkraan af: Als het een ernstige lekkage betreft, sluit dan onmiddellijk de hoofdwaterkraan af om verdere schade te voorkomen.

 • Dek elektronica en meubels af: Verplaats of dek waardevolle spullen af om ze te beschermen tegen waterschade.

Stap 3: Tijdelijke oplossingen toepassen

 • Gebruik een lekbak of emmer: Plaats iets onder het lek om het water op te vangen en voorkom waterophoping op de vloer.

 • Dicht kleine lekken tijdelijk af: Voor kleine lekken kun je tijdelijke oplossingen, zoals bijvoorbeeld tape, gebruiken tot een professional tijd heeft om het te repareren.

Stap 4: Schakel een professional in

 • Zoek een betrouwbare vakman: Voor complexe of grote lekkages is het raadzaam een ervaren vakman in te schakelen. Vraag offertes op en kies iemand met goede referenties.

 • Documenteer de schade: Maak foto's van de schade voor je verzekering. Dit kan nuttig zijn bij het indienen van een claim.

Stap 5: Voer de reparatie uit

 • Plan de reparatie: Werk samen met de vakman om een plan te maken voor de reparatie. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er gedaan moet worden en hoe lang het zal duren.

 • Controleer het werk: Na de reparatie controleer je samen met de vakman of alles naar behoren is gerepareerd en of er geen nieuwe lekkages zijn.

Stap 6: Neem preventieve maatregelen

 • Inspecteer regelmatig: Voer regelmatig inspecties uit in je huis om potentiële lekkages vroegtijdig te ontdekken.

 • Onderhoud je huis: Zorg voor regelmatig onderhoud aan daken, leidingen en afvoersystemen om toekomstige lekkages te voorkomen.

Dit stappenplan helpt je om lekkage in je huis op een georganiseerde manier aan te pakken en te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grotere, kostbaardere kwesties.

Hoe kun je kosten besparen bij het verhelpen van lekkage?

Het verhelpen van lekkage kan soms een dure aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt besparen op de kosten, zonder in te leveren op kwaliteit. Hier zijn onze tips:

Wees proactief

 • Voorkom lekkage: regelmatig onderhoud en inspecties helpen je om lekkages te voorkomen voordat ze ontstaan. Dit is vaak goedkoper dan reparatiekosten achteraf.

 • Leer de basis: kleine lekkages kun je soms zelf verhelpen. Leer hoe je eenvoudige reparaties uitvoert, zoals het vervangen van een ringetje in een lekkende kraan.

Vergelijk offertes

 • Vraag meerdere offertes aan: neem niet de eerste de beste vakman. Door offertes te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen.

 • Let op kwaliteit: kies niet automatisch de goedkoopste offerte. Beoordeel vakmensen ook op ervaring, referenties en garanties.

Gebruik je verzekering

 • Controleer je polis: sommige verzekeringen dekken waterschade. Bekijk je polis om te zien of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

 • Documenteer de schade: maak foto's en houd een gedetailleerd overzicht bij van de schade voor eventuele verzekeringsclaims.

Doe-het-zelf waar mogelijk

 • Tijdelijke oplossingen: voor kleine lekkages kun je tijdelijke oplossingen toepassen om verdere schade te beperken, terwijl je wacht op een professional.

 • Koop je eigen materialen: soms kun je besparen door zelf de benodigde materialen aan te schaffen. Overleg wel eerst met de vakman om zeker te weten dat je de juiste materialen koopt.

Preventief onderhoud

 • Periodieke controles: voer regelmatig controles uit op plekken waar lekkages vaak voorkomen. Denk hierbij aan het dak, rond ramen en deuren en de badkamer.

 • Reinig afvoeren en goten: verstopte afvoeren en goten veroorzaken lekkages. Houd ze schoon om problemen te voorkomen.

Door deze tips toe te passen, bespaar je niet alleen op de kosten om een lekkage te verhelpen, maar verklein je ook de kans op toekomstige lekkages.

Veelgestelde vragen over lekkage

Lekkages roepen vaak vragen op. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen met betrekking tot dit onderwerp. Dit helpt jou beter te begrijpen hoe je met lekkages omgaat en wat je kunt doen om ze te voorkomen of verhelpen.

Hoe weet ik of ik lekkage heb?

Signalen van lekkage zijn onder meer vochtplekken op muren of plafonds, schimmelvorming, hoger dan normaal waterverbruik, of druppel geluiden. Regelmatige inspectie van je huis helpt om lekkages vroegtijdig te ontdekken.

Wat moet ik doen als ik een lekkage ontdek?

Sluit indien mogelijk de hoofdwaterkraan af om verdere schade te beperken. Vang het lekkende water op en plaats indien nodig emmers of bakken. Neem contact op met een professionele vakman voor reparatie.

Kan ik lekkages zelf repareren?

Kleine lekkages, zoals een lekkende kraan, kun je vaak zelf repareren met basisgereedschap en -kennis. Voor grotere of complexe lekkages raden we aan een professional in te schakelen om verdere schade te voorkomen.

Hoe lang duurt het verhelpen van lekkage?

Hoe lang het oplossen van je lekkage ongeveer duurt, hangt compleet af van de specifieke situatie. Om je een beetje een beeld te geven duurt de lekdetectie ongeveer een paar uurtjes. De droogtijd van een lekkage ligt gemiddeld tussen de 2 en 4 maanden.

Hoe kan ik lekkage voorkomen?

Preventief onderhoud is essentieel om lekkages te voorkomen. Denk aan het regelmatig controleren van leidingen, daken, en afvoersystemen, het schoonhouden van goten en afvoeren, en het tijdig vervangen van versleten onderdelen.

Wordt lekkage gedekt door mijn verzekering?

Dit hangt af van je verzekeringspolis. Sommige verzekeringen dekken schade veroorzaakt door lekkage. Controleer je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar voor specifieke dekkingsinformatie.

Hoe kies ik een betrouwbare vakman voor het repareren van lekkage?

Zoek naar vakmensen met goede referenties en beoordelingen. Vraag meerdere offertes aan om diensten en prijzen te vergelijken. Controleer ook of de vakman garanties biedt op het uitgevoerde werk.

Wat is het verschil tussen zichtbare en verborgen lekkages?

Zichtbare lekkages zijn direct waarneembaar, zoals een druppelende kraan of vochtplekken op het plafond. Verborgen lekkages bevinden zich op plekken die niet direct zichtbaar zijn, zoals in muren, onder vloeren of achter tegels. Verborgen lekkages vereisen vaak speciale detectiemethoden om ze te vinden.

Hoe snel moet ik handelen bij een lekkage?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen bij het ontdekken van een lekkage. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op uitgebreide schade en hogere reparatiekosten. Snelle actie voorkomt ook de ontwikkeling van schimmel en andere vochtgerelateerde problemen.

Kan ik lekkage voorkomen in koude periodes?

Ja, tijdens koude periodes kunnen leidingen bevriezen en barsten, wat lekkages veroorzaakt. Je kunt dit voorkomen door leidingen die aan koude lucht worden blootgesteld, te isoleren, de thermostaat ook 's nachts op een minimale temperatuur te houden en kranen lichtjes te laten druppelen om de waterdruk te verminderen.

Is het nodig om mijn huis te inspecteren op lekkage als ik geen problemen zie?

Ja, het is een goed idee om je huis periodiek te inspecteren op tekenen van lekkage, zelfs als je geen duidelijke problemen ziet. Dit kan helpen om verborgen lekkages vroegtijdig te ontdekken en te repareren voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van langdurige lekkage?

Langdurige lekkage kan leiden tot structurele schade aan je huis, zoals verrotting van hout, corrosie van metaal, en het afbrokkelen van pleisterwerk of metselwerk. Het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken door de groei van schimmel en meeldauw, die allergieën en ademhalingsproblemen verergeren.

Hoe beïnvloedt lekkage de waarde van mijn huis?

Lekkage beïnvloedt de waarde van je huis negatief, vooral als het leidt tot onherstelbare schade zoals schimmelgroei, structurele problemen, of esthetische schade. Het tijdig aanpakken van lekkages helpt daarom om de waarde van je huis te behouden of zelfs te verhogen.

Deze extra vragen vergroten je kennis over het omgaan met lekkages en het belang van snelle en effectieve actie. Het benadrukt ook het belang van preventie en regelmatige inspectie om mogelijke problemen voor te zijn.

Checklist voor het voorkomen van lekkage

Het voorkomen van lekkage is niet alleen een manier om schade en reparatiekosten te verminderen, maar ook om de levensduur van je huis te verlengen. Hier volgt een handige checklist om je huis te beschermen tegen lekkage.

Regelmatig onderhoud

 • Inspecteer daken en goten: zorg dat ze vrij zijn van puin en beschadigingen. Controleer na elke storm of er geen schade is.

 • Controleer leidingen en kranen: kijk regelmatig of er geen sprake is van corrosie, scheurtjes of druppellekkages.

 • Let op de waterdruk: een te hoge waterdruk kan leidingen en verbindingen belasten. Gebruik eventueel een drukregelaar.

Bescherm tegen vorst

 • Isoleer leidingen: vooral in onverwarmde ruimtes zoals de kelder, zolder en buitenmuren.

 • Houd je huis warm: voorkom dat de temperatuur in je huis te veel daalt, zelfs als je niet thuis bent.

Wees alert op vocht en schimmel

 • Controleer op vochtplekken: regelmatig controleren op vochtplekken helpt om vroegtijdig lekkages te ontdekken.

 • Bestrijd schimmel direct: schimmel kan een indicatie zijn van vochtproblemen. Los deze zo snel mogelijk op.

Ken je waterhoofdkraan

 • Weet waar je hoofdkraan zich bevindt: in geval van een grote lekkage is het belangrijk om snel de watertoevoer af te sluiten.

Gebruik waterdetectoren

 • Installeer waterdetectoren: deze apparaten geven vroegtijdige waarschuwingen bij het detecteren van vocht of lekkages, vooral in risicogebieden zoals wasruimtes en kelders.

Kosten verhelpen lekkage

De kosten om je lekkage te verhelpen lopen dus erg uiteen. Het ligt maar net aan de situatie wat voor prijskaartje hier precies aan komt te hangen. Wel kun je er rekening mee houden dat je ergens tussen de €50 en €2500 moet reserveren.

Vind een vakman op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken om lekkages te laten verhelpen.