Wat is de gemiddelde prijs voor het oplossen van een daklekkage?

Bijgewerkt op

Heb jij een daklekkage? Een dakdekkersbedrijf helpt je hier snel en vakkundig van af. Je vindt hier de gemiddelde prijs.

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 613 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs verhelpen daklekkage

Afhankelijk van de ernst van de daklekkage en de staat van jouw dak kun je de daklekkage plaatselijk laten dichten. Je kunt er ook voor kiezen om de volledige dakbedekking te vervangen. Heeft de daklekkage de volledige dakconstructie aangetast? Dan moet je je volledige dak laten vervangen. Voor een prijsvoorstel op maat neem je het beste contact op met verschillende vakmannen. Onderstaande prijzen geven je wel alvast een indicatie aan welke kosten je kunt denken bij het verhelpen van een daklekkage.

Soort klusGemiddelde prijs per m², incl. btw
Renovatie plat dak€ 25,- tot € 80,-
Renovatie schuin dak€ 10,- tot € 150,-
Reparatie plat dak€ 225,- tot € 285,-
Reparatie schuin dak€ 130,- tot € 210,-

De prijzen per klus liggen nogal ver uit elkaar. Dit heeft vooral te maken met het soort dakbedekking dat je hebt liggen op het dak en hoe efficiënt de vakman de klus kan uitvoeren. Zo betaal je voor een reparatie een hogere prijs per vierkante meter. Wil je de exacte prijs weten van jouw klus? Plaats dan een opdracht en kom in contact met geïnteresseerde dakdekkers. Na het opnemen van de situatie en jouw wensen kunnen zij een offerte uitbrengen.

Oorzaak daklekkage

Voor de vakman een prijsvoorstel kan maken, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de daklekkage is en welke schade de lekkage tot nu toe heeft aangericht. De daklekkage kan op verschillende manieren zijn ontstaan. Zo kan het voorkomen dat de dakbedekking op bepaalde plekken niet goed genoeg meer is waardoor het water de kans heeft gekregen om door de dakdekking heen te dringen. Een andere mogelijkheid is dat het water niet meer weg kan. Dit kan gebeuren wanneer de dakgoten verstopt zitten of wanneer er onvoldoende afschot op het dak zit. Het water blijft dan op één punt liggen met uiteindelijk een daklekkage tot gevolg.

Maar dit zijn niet de enige oorzaken voor een daklekkage. Je kunt ook een daklekkage krijgen doordat de aansluiting van de schoorsteen of dakdoorvoer niet waterdicht is, dakpannen kunnen verschoven zijn en het is zelfs denkbaar dat jij lekkage hebt omdat het dak van de buren niet meer in orde is. In dit laatste geval zijn de kosten van het herstellen van het dak natuurlijk voor de buren. In alle andere gevallen ben jij degene die de dakdekker moet betalen voor zijn werkzaamheden.

Verzekeren tegen daklekkage

Moet jij de kosten betalen voor het herstellen van het dak? In sommige gevallen kun je de waterschade verhalen op je verzekeraar. Bij de meeste inboedelverzekeringen hoort waterschade tot de standaarddekking. Schade die ontstaat door een daklekkage of hevige neerslag krijg je in veel gevallen vergoed. Hou er wel rekening mee dat je de schade alleen vergoed krijgt, wanneer de daklekkage niet is ontstaan door achterstallig onderhoud. Je moet dus kunnen aantonen dat de schade is ontstaan buiten jouw schuld om en dat jij netjes minimaal één keer per jaar de dakgoten hebt schoongemaakt.

Herstellen daklekkage

Bij een daklekkage is het belangrijk dat je snel handelt. Naast het plaatsen van emmers is het verstandig om te kijken of je zelf het dak op kunt. Wanneer de daklekkage op het dak van de uitbouw is, kun je overwegen om een bouwzeil over het dak te plaatsen bij ernstige regenval. Zo voorkom je dat het water nog meer schade aanbrengt voor de dakdekker er is. Heb jij een daklekkage op een hellend dak of kun je niet eenvoudig op het dak komen? Wacht dan op een ervaren dakdekker om te voorkomen dat je zelf onnodig veel risico's loopt.

Tip! Heb je contact gehad met de dakdekker die jouw daklekkage komt verhelpen? Bespreek met hem de mogelijkheden die je hebt om verdere aantasting van het dak te voorkomen.

Voor het herstellen van een daklekkage kun je kiezen uit drie opties. Welke optie het meest passend is voor jouw dak, kun je het beste bespreken met de vakman.

  • Dakreparatie
  • Dakrenovatie
  • Dak vernieuwen

Lekkage dak herstellen: repareren dak

Wanneer na de eerste inventarisatie van de vakman blijkt dat de daklekkage komt door dakpannen die zijn verschoven of een kleine beschadiging aan het platte dak, kan hij het dak plaatselijk repareren. Bij een dakpannendak betekent dit dat hij de kapotte of verschoven dakpannen vervangt. Bij een plat dak met bitumen kan de dakdekker ervoor kiezen om het dak te dichten met dakleer. Ook kan een dakgoot reparatie de oplossing zijn. Zo kan het water weer goed weg van het dak.

Een dak reparatie lijkt misschien een goedkope oplossing, maar op de langere termijn kan dit juist een dure oplossing blijken. Wanneer jouw dak aan vervanging toe is, krijg je steeds opnieuw te maken met lekkages. En moet je dus ook steeds een dakdekker uitnodigen om de daklekkage op te lossen. In zo'n geval kun je beter in één keer investeren in het volledig vervangen van het dak.

Om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is, is het goed om de vakman te vragen niet alleen de daklekkage te repareren. Hij kan namelijk ook het dak inspecteren. Bij een dakinspectie kijkt hij naar de kwaliteit van het dak en de dakconstructie. Zo weet jij precies wat de conditie van jouw dak is en of het slim is om de volledige dakbedekking te laten vervangen. Zo voorkom je onnodige kosten op de langere termijn.

Daklekkage oplossen: renoveren dakbedekking

Is de daklekkage ontstaan omdat jouw dakbedekking aan vervanging toe is? Dan kun je je dak laten renoveren. In dit geval verwijdert de dakdekker de oude dakbedekking en plaatst nieuwe dakbedekking. Afhankelijk van jouw budget en smaak kun je besluiten om hetzelfde materiaal of juist een ander soort dakbedekking te kiezen. Het is wel goed om je te realiseren dat niet elk materiaal geschikt is voor jouw dak. Zo kan een pannendak alleen op een hellend dak en is bitumen vooral geschikt voor een plat dak.

Naast de mogelijkheden van het materiaal, jouw budget en smaak, is het ook goed om met de buren te overleggen. Zeker wanneer jouw dak direct aan hun dak grenst. Bij aangrenzende platte daken moet je er altijd voor zorgen dat de dakbedekkingen naadloos op elkaar aansluiten. En in de meeste gevallen betekent dit dat jij en je buren voor dezelfde dakbedekking moeten kiezen. Wanneer hier onvoldoende aandacht voor is, loop je opnieuw een groot risico op een daklekkage.

  • Lees meer om te ontdekken waar je aan moet denken bij het vervangen van de dakbedekking

Ernstige schade daklekkage: plaatsen nieuw dak

Heeft de daklekkage niet alleen jouw plafond en dakbedekking aangetast, maar is ook de dakconstructie flink beschadigd? Dan ontkom je er niet aan om een volledig nieuw dak te plaatsen. Het plaatsen van een nieuw dak is een grote investering. Je vervangt niet alleen de dakbedekking, maar ook het dakbeschot en de onderconstructie. Na het plaatsen van een nieuw dak heb je wel weer een dak dat jaren meegaat en verklein je de kans op een daklekkage.

Bij het plaatsen van een nieuw dak is het goed om stil te staan bij een aantal zaken en sommige wensen direct mee te nemen. Droom je van een extra kamer op zolder en heb je daarvoor een extra dakraam nodig? Of moet er misschien een uitbouw komen? Het is verstandig om deze wensen direct met de dakdekker te bespreken zodat hij dit mee kan nemen bij het plaatsen van het nieuwe dak. Ook kan dit het moment zijn om je huis beter te isoleren.

Vergunning en subsidies
Wanneer de dakdekker de dakconstructie aanpast, is er in veel gevallen een bouwvergunning nodig. Je kunt bij het Omgevingsloket controleren of dit ook voor jouw woning geldt.

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om te besparen op de kosten voor je nieuwe dak? Eerder in dit artikel hebben we je al uitgelegd dat je wellicht aanspraak kunt maken op een vergoeding door de verzekeraar voor de daklekkage. Een andere mogelijkheid om te besparen, is door gebruik te maken van subsidies. Zo hoef je niet de volledige kosten voor het nieuwe dak uit eigen budget te bepalen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Advies van een vakman

Afhankelijk van de optie die het beste bij jouw situatie past, kan het oplossen van een daklekkage dus om een grote investering vragen. Toch is het niet verstandig om een daklekkage niet op te lossen. Een daklekkage is niet alleen schadelijk voor jouw woning, teveel vocht in je woning is ook slecht voor je gezondheid. In een vochtig klimaat hebben schimmels en bacteriën namelijk vrij spel. En als jij het vochtprobleem niet aanpakt, zorgt dit ervoor dat de luchtkwaliteit in jouw woning steeds verder achteruitgaat. Met nadelige gevolgen voor jouw gezondheid.

Daarnaast kan een daklekkage ook zorgen voor onveilige situaties. Wanneer een daklekkage geruime tijd blijft lekken, tast dit de balken van de dakconstructie aan. En dit gaat zeker niet over één nacht ijs, maar op den duur kan dit ervoor zorgen dat de dakconstructie doorbuigt. Dit betekent dus eigenlijk dat een deel van jouw dak naar beneden komt. Naast de kosten voor een volledig nieuw dak, ben je in dit geval ook veel geld kwijt aan het herstellen van je interieur. Kortom, je kunt veel geld besparen wanneer je alert bent op een daklekkage en op tijd een vakman inschakelt.

Dakspecialist Justin Liumahua van JPL Bouwbedrijf & Daktechniek zegt hierover: "Veel consumenten vergeten dat het dak het belangrijkste deel van het huis is. Zij gaan eerst binnen aan de slag en hebben geen aandacht voor het dak. Terwijl hier de meeste warmte verloren gaat en de grootste lekkages ontstaan. Ik geef daarom ook altijd het advies om eerst buiten aan de slag te gaan. Als het dak goed is, kun je daarna binnen aan de slag."

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

Vind een dakdekker dichtbij