Wat kost gemiddeld het laten plaatsen van een rieten dak?

Bijgewerkt op

Denk jij erover om een rieten dak op je woning te plaatsen? Ontdek hier waar je op moet letten en wat gemiddeld de kosten hiervoor zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 881 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten rieten dak

De kosten voor het plaatsen van een rieten dak liggen hoger dan die voor ieder ander soort dakbedekking. Het in een arbeidsintensieve klus, die je door een gespecialiseerd rietdekkersbedrijf kunt laten uitvoeren. Nederland telt 325 rietdekkersbedrijven. De prijs de je gemiddeld per vierkante meter betaalt, is als volgt:

Soort dakPrijs per m²Levensduur
Rieten dak€ 90,-  tot € 110,-Circa 40 jaar
Dit zijn indicatieve prijzen. De exacte prijs is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Plaats een opdracht om in contact te komen met geïnteresseerde rietdekkers.

Wat bepaalt de prijs?

De prijs die je betaalt, is afhankelijk van een aantal zaken: de eigenschappen van jouw dak, het soort riet dat je kiest, de manier waarop het riet gelegd wordt en de afwerking.

1. Eigenschappen van het dak
Het eerste waar een rietdekker naar kijkt, is het dak dat hij met riet moet gaan bedekken. Is jouw dak goed bereikbaar? Hoe zit de dakconstructie in elkaar en kan deze een rietbedekking dragen? Zitten er veel hoekjes, ramen of een dakkapel op jouw dak? Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op de prijs. Hoe eenvoudiger het leggen is, hoe minder tijd het kost. En dat zie je terug in de prijs.

2. Soort riet
Ga je voor een rieten dak, dan is de meest voor de hand liggende keus om voor natuurriet te gaan. Dit is het riet dat je buiten, langs de waterkant ziet staan. Dit riet wordt in de wintermaanden, tussen december en april, gekapt. Het ideale riet voor op jouw dak is:

 • 1 jaar oud
 • blank, recht en dun
 • 2 meter in lengte

Er zijn ook kunststof-varianten van riet, die aan populariteit winnen: novariet en patentriet. Dat komt vooral doordat deze soorten riet ook op daken met een kleinere hellingshoek dan 45 graden geplaatst kunnen worden. Verder zijn deze kunststof rietsoorten onderhoudsarm en minder brandgevaarlijk.

Bij de keuze voor het type riet is het slim om je te laten adviseren door een vakman.

3. Constructie rieten dak
De rietdekker heeft twee opties om het riet op jouw dak te bevestigen:

 • Traditionele (open) constructie
  De dakdekker plaatst bij deze constructie het riet direct op houten latten. Vanaf de binnenkant van je woning kijk je dan ook tegen het riet aan. Deze manier van bevestigen wordt nauwelijks nog gebruikt. Het brengt namelijk twee problemen met zich mee: brandgevaar en slechte isolatie. Omdat het riet niet op een dichte ondergrond ligt, heeft de wind vrij spel. Vuur verspreidt zich door de extra zuurstof sneller en ook is je woning hierdoor minder goed geïsoleerd. Dit type constructie gebruikt de rietdekker nog weleens voor een tuinhuis én als jij hier specifiek om vraagt. Houd er dan wel rekening mee dat je aan wettelijke eisen moet voldoen, zoals het aanbrengen van een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie. 
 • (Gesloten) schroefdak
  Verreweg de meeste moderne rieten daken hebben een schroefdak-constructie. Daarbij plaatst de rietdekker het riet op een dichte ondergrond. Minder brandgevaarlijk en je woning is hiermee net zo goed geïsoleerd als met een dakpannen dak. 

4. De afwerking van jouw rieten dak
Ligt het riet op jouw dak, dan werkt de rietdekker de nok van het dak op een nette manier af. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. De drie meest voorkomende nokvorsten zijn:

 • Keramisch
  Keramische nokvorsten zijn er in verschillende kleuren, maar de meeste mensen kiezen voor rood of zwart. Deze manier van afwerken is het populairst en geeft je huis de meest authentieke, traditionele uitstraling.
 • Koper
  Wil je voor een iets modernere afwerking gaan? Dan is koper misschien wat voor je. De prijs hiervoor is wat hoger dan een keramische nokvorst, maar dan heb je ook wel wat bijzonders op je dak liggen.
 • Kunststof
  Nieuw in het nokvorsten-assortiment is kunststof. Groot voordeel is dat de kunststof-variant onderhoudsvrij is en er geen mos of algen op kunnen groeien. 

Is een rieten dak geschikt voor jouw woning?

Voor veel mensen is een rieten dak een langgekoesterde wens. Maar tegelijkertijd leeft het idee dat alleen vrijstaande woningen geschikt zijn voor een rieten dak. Dat is niet het geval. Eigenlijk is de enige eis, de hellingshoek van jouw dak. Daarnaast zijn er nog andere zaken om in overweging te nemen voordat je besluit een rieten dak te laten plaatsen. Hieronder zetten we dat voor je op een rijtje.

Hellingshoek meer dan 45 graden
Heeft jouw dak een hellingshoek van minimaal 45 graden? Dan kun je een rieten dak laten plaatsen. Hoe steiler het dak is, hoe beter. Dat komt omdat regenwater van een steil dak sneller naar beneden valt en niet blijft liggen op het riet. Water is funest voor de levensduur van jouw rieten dak, omdat het riet erdoor kan rotten. Voor kleine dakoppervlaktes, zoals bijvoorbeeld een dakkapel, is een hellingshoek van 30 graden voldoende. Twijfel je over de hellingshoek van jouw dak? Informeer dan bij een rietdekker. Hij kan jou zeker verder helpen.

Vergunning voor een rieten dak
Liggen er nu dakpannen of een andere dakbedekking op jouw dak? Dan moet je voor het laten leggen van een rieten dak een vergunning aanvragen. Meestal verleent de gemeente de vergunning zonder problemen. Je kunt op de website van het Omgevingsloket checken of je een vergunning nodig hebt. Natuurlijk kun je ook direct met jouw gemeente contact opnemen. Het helpt daarbij als je vooraf al goed hebt nagedacht over maatregelen om de brandveiligheid te vergroten. Daarbij kun je denken aan een brandvertragende coating op je rieten dak of het aanbrengen van een sprinklerinstallatie.

Onderhoudskosten
Om zo lang mogelijk te genieten van jouw rieten dak, is regelmatig onderhoud een must. Zoals ieder dak moet ook een rieten dak goed onderhouden worden. En net als bij het plaatsen van een rieten dak, zijn ook de kosten voor het onderhoud wat hoger dan gemiddeld. Laat je een nieuw rieten dak plaatsen, dan heb je er de eerste vier jaar weinig omkijken naar. Daarna is het verstandig om ieder jaar een jouw dak na te laten kijken. Is onderhoud nodig, reken dan op een prijs tussen de € 700,- en € 1.400,- per onderhoudsbeurt. Je kunt met een rietdekkersbedrijf ook een onderhoudscontract afspreken. Dan ben je verzekerd van regelmatige controles, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken om jouw rieten dak te laten inspecteren.

Verzekeren van jouw rieten dak
Een rieten dak op jouw woning heeft gevolgen voor de hoogte van jouw woonverzekering. Vaak gaat je premie omhoog, vanwege de risico's die een rieten dak met zich meebrengt. Laat je het riet op een traditionele manier leggen, dan is verzekeren vaak een probleem. Bij deze manier van riet leggen is het brandgevaar nog hoger. Verzekeren van een rieten dak met een schroefdak-constructie is meestal geen probleem.

Rieten dak onderhoud

Het onderhoud van jouw rieten dak is belangrijk voor de levensduur van het riet én jouw wooncomfort. Een jaarlijkse kleine controle is aan te raden. Daarnaast heeft jouw rieten dak om de twee jaar een nieuwe coating nodig. Iedere vier jaar controleert de rietdekker jouw dak op schade en slijtage. En een uitvoerige dakinspectie is iedere acht jaar aan te raden. De meest voorkomende onderhoudsklussen aan een rieten dak zijn:

 • Verwijderen van algen
  Riet is een natuurproduct en algen zijn de grootste vijand. Als er algen op je riet groeien, komt er eigenlijk een afsluitende laag op je riet. Regenwater kan dan minder goed weg, waardoor het riet sneller gaat rotten. Het is dus belangrijk om dit snel en vakkundig te laten verwijderen. Een dakdekker gebruikt daarvoor algenbestrijdingsmiddelen. Als je het dak iedere vijf jaar laat controleren op algen, gaat je dak al snel 10 tot 15 jaar langer mee dan wanneer je dat niet laat doen. Een andere optie is om iedere twee jaar preventief algenremmer op het dak te laten sprayen. Daarmee voorkom je dat algen een afsluitende laag vormen op jouw rieten dak.
 • Verwijderen van mossen
  Mossen zijn een iets minder grote vijand van riet. Ze vormen geen afsluitende laag op het rieten dak, maar maken de constructie wel zwaarder. Ook zijn vogels gek op mos en hun gepik kan schade aan je rieten dak veroorzaken. Bij het verwijderen van de algen, kan de rietdekker direct het mos meenemen, zodat je rieten dak er weer verzorgd uitziet.
 • Dak laten kammen: Als jouw rieten dak slecht onderhouden is, dan heb je nog de mogelijkheid om het riet te laten kammen. De rietdekker snijdt dan eigenlijk een klein laagje van het riet af en verwijdert zo de laag met het meeste mos en algen. Zo komt riet dat in betere staat is bovenop te liggen. Jouw rieten dak ziet er daarmee weer als nieuw uit. 

Prijsvoorstellen vergelijken rieten dak

Het plaatsen van een rieten dak is een specialistische klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een professioneel rietdekkersbedrijf. Om een goed inzicht te krijgen in de kosten van deze klus, kun je het beste verschillende rietdekkers vragen om een prijsvoorstel. Op Werkspot vind je verschillende dakspecialisten.