Een plat dak vervangen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Moet je jouw platte dak vervangen? Ontdek wat hiervoor de mogelijkheden en de gemiddelde kosten zijn als je deze klus uitbesteedt aan een vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 880 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten plat dak vervangen

Moet jij jouw platte dak vervangen, dan is het slim om deze dakrenovatie door een vakman te laten uitvoeren. Voor hem is dit dagelijkse kost. Hij kan het daarom sneller en netter doen dan wanneer je deze klus zelf wilt oppakken. Gemiddeld kun je voor dakbedekking vervangen rekening houden met de volgende kosten.

Soort klusGemiddelde prijs per m²
Plat dak vervangen€ 75,- tot € 100,-
Isoleren warm plat dak€ 70,- tot € 115,-
Isoleren omgekeerd plat dak€ 50,- tot € 70,-
Dit zijn gemiddelde prijzen, de kosten voor jouw klus kunnen hiervan afwijken. Wil je de exacte prijs weten voor het schoonmaken van jouw dakgoot? Plaats dan een opdracht

De isolatiemogelijkheden van een plat dak

Als je de dakbedekking gaat vervangen van een plat dak met een woonruimte eronder, dan is het aan te raden om direct ook naar isolatiemogelijkheden te kijken. Een plat dak kun je voor het hoogste rendement het best via de buitenzijde isoleren. Aangezien je de dakbedekking daarvoor moet verwijderen, is het handig om die klus direct ook mee te nemen bij de dakrenovatie.

De prijs die de vakman vraagt om jouw platte dak te vervangen, bestaat naast arbeidskosten uit materiaalkosten. Bij de gemiddelde prijs die we hierboven schetsen zijn de materiaalkosten inbegrepen. Voor een plat dak zijn de meest voorkomende keuzes:

  • Bitumen
  • EPDM
  • PVC

Deze drie materiaalsoorten verschillen niet enorm in prijs. Door de band genomen is bitumen het goedkoopst en EPDM het duurst om te gebruiken. Die bandbreedte is meegenomen in de kosten van een dakrenovatie.

Is jouw platte dak aan vervanging toe?

Een plat dak heeft een kortere levensduur dan een schuin dak. Vuil, water of zand blijven namelijk langer op een plat dak liggen. Maar als je een plat dak regelmatig onderhoudt en schoonmaakt, gaat de dakbedekking toch al snel minimaal 25 jaar mee. Zitten er veel scheuren in de dakbedekking of heb je last van lekkages, dan is het verstandig om een vakman te laten kijken of jouw dak aan een dakrenovatie toe is. Kortom, moet de vakman jouw platte dakbedekking of het volledige plat dak vervangen? Dit is meteen een goed moment om te kijken of je het dak ook wilt laten isoleren. Voor isolatie aan de buitenzijde, is het namelijk nodig om de dakbedekking te verwijderen. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe dakbedekking waterdicht en professioneel is aangebracht, besteed je deze klus het best uit aan een ervaren dakdekker.

Wanneer is het tijd om je platte dak te vervangen?

De levensduur van een plat dak ligt tussen de 25 en 40 jaar. Heb je een groendak op je dakbedekking laten plaatsen, dan kan de levensduur oplopen tot wel 60 jaar. Komt het einde van de levensduur van jouw dakbedekking in zicht, dan is het goed om jouw dak extra te controleren op scheurtjes om vervelende lekkages te voorkomen. Heb je al last van lekkages, dan is de kans groot dat jouw dak toe is aan een dakrenovatie. Loopt jouw dakbedekking tegen het eind van de levensduur en wil je er een professional naar laten kijken, dan kun je altijd een vakman vragen jouw dak te inspecteren. Hij kan je het best adviseren of je dak vervangen moet worden.

Plat dak vervangen: hoe gaat de vakman te werk?

Als je jouw platte dak wilt of moet vervangen, is het allereerst de vraag of je hetzelfde type dakbedekking wil gebruiken, of dat je voor een ander materiaal gaat. Afhankelijk van de materiaalkeuze voor jouw dakbedekking en de staat van jouw dak, kan de dakdekker kijken of de oude dakbedekking kan blijven liggen of dat hij deze moet verwijderen. Zijn alle voorbereidingen getroffen, dan zorgt de dakdekker voor een stevige, waterdichte bevestiging van jouw nieuwe dak en nette afwerking. Daarna is je dak vervangen en kan het er weer jaren tegen.

Materiaalkeuze dakrenovatie

De eenvoudigste optie is natuurlijk om het platte dak te vervangen met hetzelfde materiaal, maar het kan zijn dat je liever iets anders wil. Stel je hebt nu bitumen liggen, maar je wilt in de toekomst wellicht een groendak aanleggen, dan is het slimmer om nu alvast voor een kunststof dakbedekking te kiezen, zoals EPDM of PVC. Ook als je minder goede ervaringen hebt, bijvoorbeeld vanwege onderhoud of levensduur, met jouw huidige dakbedekking, kun je een switch overwegen.

Sommige dakbedekkingen, zoals PVC zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Nu jouw dakbedekking vervangen moet worden, kun je direct ook de kleur aanpassen. Wit bijvoorbeeld, heeft als voordeel dat het zonlicht nog beter weerkaatst. En zorgt er in de zomer voor dat jouw woning lekker koel blijft.

Wil je je verder verdiepen in de verschillende typen dakbedekking die mogelijk zijn op een plat dak? Bekijk dan eens onze pagina over dakbedekking. Wil je zeker weten wat voor jouw dakrenovatie en wensen de beste materiaalkeuze is? Laat je dan adviseren door een vakman.

Dakrenovatie: oude dakbedekking verwijderen of niet?

Ga je de dakbedekking vervangen, dan is het in veel gevallen mogelijk om de nieuwe dakbedekking over de oude te plaatsen. Dat bespaart tijd en kosten, omdat de vakman dan niet de oude dakbedekking hoeft te verwijderen. Of dit in jouw geval ook kan, daar kan de dakdekker jou het beste over adviseren. In deze gevallen kan het in elk geval niet:

  • Je hebt nu EPDM op je dak liggen en wilt de dakbedekking vervangen voor bitumen.
  • Je hebt nu PVC op je dak liggen en wilt de dakbedekking vervangen voor bitumen of EPDM.
  • Je hebt al veel verschillende lagen dakbedekking op je platte dak liggen. Het kan zijn dat de dakconstructie het gewicht dan niet meer kan dragen. 

Aan de slag: dakbedekking vervangen

Weet je wat er op jouw dak komt te liggen en of de oude dakbedekking kan blijven liggen of niet? Dan kan de vakman beginnen met jouw dak vervangen. Hij maakt de ondergrond schoon en maakt de dakbedekking op maat. Daarna bevestigt hij de nieuwe dakbedekking op het dak. Afhankelijk van het gebruikte materiaal, gebruikt hij hiervoor lijm, een mechanische föhn of een gasbrander. Als de nieuwe dakbedekking op zijn plaats ligt, is het tijd voor de afwerking. De dakdekker drukt de nieuwe dakbedekking aan en werkt de dakranden af. Daarmee is de dakrenovatie afgerond en ben je verzekerd van een waterdicht dak dat er weer jaren tegen kan.

Wil je de levensduur van je dak verder verlengen? Dan kun je ervoor kiezen om na de dakrenovatie ook een groendak aan te leggen. Kies dan wel voor een wortelbestendige ondergrond, zoals EPDM of PVC. Een groendak heeft een natuurlijke isolerende werking en het staat natuurlijk ook gewoon heel mooi.

Plat dak vervangen: ook direct isoleren?

Is jouw platte dak het dak op jouw schuur of garage, dan hoeft het waarschijnlijk niet. Maar is jouw woning voorzien van een plat dak, dan loont het de moeite om te isoleren. Door jouw dak te isoleren verlies je al snel 30 procent minder warmte in de winter en houd je jouw woning koeler in de zomer. Voor platte daken is het aan te bevelen om via de buitenzijde te isoleren, iets dat je makkelijk kunt combineren met jouw dakrenovatie. Isoleren via de binnenzijde brengt namelijk als groot nadeel met zich mee dat het vocht minder goed weg kan. Daardoor kan op den duur jouw dakconstructie aangetast worden, met alle gevolgen van dien.

Ga je jouw platte dak vervangen, dan is dat bij uitstek het moment om ook je dak te isoleren. Je hebt namelijk het meeste profijt van de isolatie, wanneer de vakman deze onder de dakbedekking aanbrengt. Als je de dakbedekking toch moet verwijderen, kan de dakdekker deze zogeheten warm plat dak methode toepassen. Ook als de oude dakbedekking blijft liggen, kun je isoleren. Dan maakt de vakman gebruik van de omgekeerd plat dak methode. Dit levert een iets lagere isolatiewaarde op, maar ook dat verhoogt je wooncomfort aanzienlijk.

Isoleren: warm plat dak methode

Bij de warm plat dak methode is het noodzakelijk om de oude dakbedekking te verwijderen. De dakdekker plaatst het isolatiemateriaal namelijk tussen dakconstructie en de dakbedekking in. Vervolgens plaatst hij onder de isolatie nog een dampscherm. Zo voorkom je eventuele problemen met condensvocht.

Isoleren: omgekeerd plat dak methode

Als je jouw platte dak van een extra isolerende laag wilt voorzien, maar je nieuwe dakbedekking kan over de oude heen gelegd worden, zijn daar oplossingen voor. Met de omgekeerd plat dak methode voert de vakman eerst de dakrenovatie uit. Hij vervangt de dakbedekking en plaatst vervolgens het isolatiemateriaal. Om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden, is het wel noodzakelijk om de isolatie te voorzien van een ballastlaag, van kiezels of grind.

Vergunning nodig voor plat dak vervangen?

Voor een dakrenovatie van een plat dak heb je in principe geen vergunning nodig. Uitzonderingen op deze stelling zijn er ook. Wanneer je het platte dak gaat vervangen van een gemeentemonument of beschermd dorpsgezicht, moet je wel een vergunning aanvragen. Datzelfde geldt als er iets veranderd aan de dikte van het dak, bijvoorbeeld wanneer je isolatie aanbrengt. Op de website van het Omgevingsloket kun je achterhalen of er voor jouw klus een vergunning nodig is.

Daarnaast is het verstandig om de gemeente te informeren wanneer je een ander type dakbedekking gaat plaatsen dan er eerst op lag. Ook als je voor een andere kleur kiest, is het wijs om de gemeente hiervan op de hoogte te brengen. Je voorkomt daarmee dat de gemeente achteraf eist dat je de veranderingen weer ongedaan moet maken.

Tip van een vakman

Wil jij het plat dak vervangen of ga je voor een dakrenovatie? Dan is het verstandig om verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken. Om een prijsvoorstel op maat te ontvangen, is het belangrijk dat je de vakmannen op Werkspot de juiste informatie geeft.

Dakspecialist Justin Limuaha van JPL Bouwbedrijf & Daktechniek geeft hiervoor de volgende tip: "Voor een goed prijsvoorstel is het belangrijk om zorgvuldige informatie te leveren aan de vakman. Denk aan de maatvoering en het soort dakbedekking. Lever ook altijd voldoende foto's aan van het dak en het vooraanzicht van de woning."