Dak vervangen: dit zijn hiervoor de gemiddelde prijzen

Bijgewerkt op

Heb je problemen met je dak, zoals lekkages? Dan is het wellicht nodig om je dak te vervangen. Ontdek hier wat de gemiddelde kosten daarvoor zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 880 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen dak vervangen

We spreken van 'dak vervangen' als de dakdekker de dakbedekking in zijn geheel moet vervangen. Ook wanneer het dakbeschot, het hout dat de dakconstructie afsluit en waar de dakbedekking op rust, vernieuwd moet worden, valt dat onder een dakrenovatie. En als je toch de gehele dakbedekking eraf hebt, is het slim om ook direct te kijken naar isolatiemogelijkheden aan de buitenkant. Is je dak aan de binnenzijde al afgewerkt en heb je geen zin om dat opnieuw open te breken, dan is isolatie aan de buitenzijde een goede optie om toch de warmte beter binnen te houden. Moet je je dak vervangen, dan kun je rekening houden met deze kosten:

soort klusGemiddelde prijs per m²
Plat dak vervangen€ 75,- tot € 100,-
Hellend dak vervangen€ 75,- tot € 130,-
Dakbeschot vernieuwen€ 85,- tot € 150,-
Kosten dakisolatie€ 40,- tot € 115,-

Deze kosten zijn een indicatie. Is je dak aan vervanging toe, dan is het aan te raden een vakman te laten kijken naar de staat van je dak. Een ervaren dakdekker heeft de kennis in huis om jou goed te adviseren over welke klussen nodig zijn. Is het advies om een complete dakrenovatie uit te voeren, neem dat advies dan ter harte. Het is even een flinke klus, maar het voorkomt wel dat jij binnen korte tijd weer met lekkages of andere problemen te maken krijgt.

Wanneer je dak vervangen?

Alle dakbedekking en andere onderdelen van jouw dak hebben een bepaalde levensduur. Je dak heeft veel te verduren met de Nederlandse weersomstandigheden en vroeg of laat gaat dat problemen geven met je dak. Dat kunnen kleine gebreken zijn, zoals verschoven dakpannen bij een schuin dak. Of scheurtjes in de bitumen dakbedekking van je platte dak. Ben je er snel bij, dan kan de dakdekker dit vaak wel met een kleine dakreparatie oplossen.

Is je dakbedekking aan het eind van de levensduur, dan is het verstandig om je dak te vervangen. De dakdekker vervangt dan volledig of grotendeels je dakbedekking. Zo kun je er daarna weer jaren tegen. Adviseert een dakdekker een dergelijke dakrenovatie, dan doe je er goed aan dat advies op te volgen. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat ook de dakconstructie aangetast wordt. Dan kan het nodig zijn om een compleet nieuw dak op je huis te laten plaatsen. Dan kijk je tegen heel andere kosten aan.

Welke klussen vallen onder dak vervangen?

We spreken van een dak vervangen, wanneer de dakbedekking volledig of grotendeels vervangen moet worden bij platte of hellende daken. Ook als je dakbeschot zijn beste tijd heeft gehad, valt dit onder een dakrenovatie. Tot slot is dakisolatie van de buitenzijde ook een klus waarbij je dakbedekking eraf moet. Voor veel mensen is dit daarom hét moment om ook gelijk naar deze vorm van isolatie te kijken.

Dakbedekking plat dak vervangen

Platte daken hebben het vaak zwaarder te verduren dan schuine daken. Vuil glijdt er niet zo makkelijk af en blijft liggen op het dak. De levensduur van platte daken is daarom vaak korter dan van een hellend dak. Afhankelijk van welke dakbedekking je hebt liggen op jouw platte dak, gaat de dakbedekking meestal tussen de 25 en 40 jaar mee. Het is slim om je dak regelmatig te controleren op scheurtjes of andere beschadigingen, om grote problemen voor te zijn.

Moet je je platte dak vervangen, dan is dat een relatief eenvoudige klus voor een ervaren dakdekker. Laat je de dakbedekking vervangen door hetzelfde materiaal, dan kan de oude dakbedekking in veel gevallen blijven liggen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Liggen er teveel lagen oude dakbedekking of wil je overstappen op een ander soort dakbedekking, dan moet de dakdekker de oude dakbedekking eerst verwijderen.

Dakbedekking hellend dak vervangen

Een schuin dak heeft vaak een lange levensduur. Regenwater, vuil en bladeren glijden van het dak af en zorgen zo minder snel voor problemen. Maar ook een hellend dak verliest het uiteindelijk van de Nederlands weersomstandigheden. Heb je veel last van lekkages of merk je andere beschadigingen, dan is het verstandig een dakdekker in te schakelen. Hij kan inschatten of het noodzakelijk is om de dakbedekking te vervangen. Soms kun je volstaan met het vervangen van een deel van je dakbedekking. De kosten hiervoor per vierkante meter liggen vaak wel hoger. Het is dus aan jou om de afweging te maken of je alleen het deel doet dat nu gebreken vertoont, of dat je direct het hele dak laat vervangen. Dan ben je er in elk geval weer voor heel wat jaren van af.

Een hellend dak vervangen is een gevaarlijke klus. De dakdekker plaatst daarom altijd steigers rondom het dak. Daarna gaat hij aan de slag met de volgende punten:

  1. Oude dakbedekking verwijderen.
  2. Indien nodig: verwijderen van de isolatielaag en dakplaten.
  3. Dekkleden spannen over het open dak. Zo is jouw woning tijdens de werkzaamheden beschermd tegen regen en wind.
  4. Nieuwe dakplaten en eventueel dakisolatie plaatsen.
  5. Nieuwe dakbedekking aanbrengen.
  6. Schoorsteen waterdicht afwerken.
  7. Indien nodig: nieuwe dakgoten plaatsen.

Dakbeschot vernieuwen

Het dakbeschot, of de dakbebording is een van die onderdelen van het dak, waar je van het bestaan waarschijnlijk niets afwist. Het is de laag planken of plaatmateriaal dat de dakconstructie afsluit en waar de dakbedekking op rust. Dakbeschot ligt tussen de dakisolatie en de dakbedekking. Het is een belangrijke onderdeel van je dak, omdat het de bovenverdieping of zolder beschermt tegen weersinvloeden. het zorgt dat je dak volledig afgesloten is, waardoor wind en regen geen kans maken. Ook heeft dakbeschot op zichzelf een isolerende functie, zowel voor de warmte als voor geluid. Tot slot zorgt het voor extra draagkracht van het dak. Mocht er regen of wind je zolder binnenkomen, maar is de dakbedekking nog goed? Dan kan dat duiden op een probleem met je dakbeschot. Laat hier altijd een vakman naar kijken.

Is het dakbeschot aan vervanging toe, dan is dat geen eenvoudige klus. Het ligt tenslotte onder de dakbedekking. Die moet een dakdekker dus eerst verwijderen voordat hij aan de slag kan met het dakbeschot. Als de dakbedekking eraf is, voert de dakdekker de werkzaamheden uit aan het dakbeschot. Dit kan variëren van kleine reparaties op specifieke punten die problemen geven, tot het volledig vervangen van het dakbeschot. Is alles weer in orde? Dan plaatst de dakdekker de dakbedekking weer terug.

Dakisolatie aanbrengen 

Wanneer je je dak moet vervangen, dan is dat hét moment om ook naar isolatiemogelijkheden te kijken. Maar liefst 30 procent van de warmte in huis gaat verloren via het dak, als dit niet goed geïsoleerd is. Een dak isoleren kun je aan de binnenzijde en de buitenzijde doen. Vooral isolatie aan de buitenzijde is een kleine stap extra wanneer je een dakrenovatie laat uitvoeren. Voor dakisolatie aan de buitenzijde is het noodzakelijk om de dakbedekking te verwijderen. Vervolgens plaatst de dakdekker het isolatiemateriaal, inclusief alle beschermende lagen. Daarna bevestigt hij de (nieuwe) dakbedekking weer op je dak.

Isoleer je aan de binnenzijde, dan plaats je isolatiemateriaal tussen het dak en de afwerking aan de binnenkant van de woning. Dat is een klus die niet specifiek gebonden is aan een dakrenovatie, omdat je daarvoor niet onder de dakbedekking hoeft te komen. Houd er wel rekening mee dat als de isolerende laag is geplaatst, je de afwerking aan de binnenzijde (stuccen of verven) opnieuw moet doen. Het loont alleen daarom al om te kijken of je de dakisolatie niet gelijk mee kunt nemen als je toch het dak gaat vervangen.

Vergunning nodig voor dak vervangen?

Voor een dakrenovatie heb je meestal geen vergunning nodig. Ook niet als je een ander type of kleur dakbedekking kiest. Mocht je voor een dergelijke keuze gaan, dan is het wel verstandig om voor de zekerheid te informeren bij jouw gemeente of via het Omgevingsloket. Het kan namelijk zijn dat ze de verandering met terugwerkende kracht tegenhouden. Bijvoorbeeld omdat het in strijd is met de redelijke eisen van welstand. Zonde van het werk en de kosten als je alles achteraf weer terug moet draaien. In sommige gevallen heb je sowieso een vergunning nodig:

  • Als je in een monumentaal pand of beschermd dorpsgezicht woont
  • Als het dak dikker wordt, door bijvoorbeeld dakisolatie

Advies van de vakman

Om te bepalen of jij je dak moet laten vervangen, is het verstandig om een vakman een inspectie uit te laten voeren. Vakman André van Kasteren van Van Kasteren Dakwerken zegt hierover: "Nodig een vakman uit de buurt uit om een inspectie te doen, vaak betaal je hiervoor gemiddeld zo'n 50 euro per uur. Nadat je weet wat er precies moet gebeuren aan je dak kun je meerdere offertes opvragen."