Trespa schilderen? Ontdek de tips

Bijgewerkt op

Voor de gevel van woningen zijn de afgelopen tientallen jaren verschillende materialen gebruikt. Een van deze materialen is Trespa, een onderhoudsvriendelijk materiaal. Toch kan het materiaal na enkele jaren verkleurd zijn door weersinvloeden of door achterstallig onderhoud. Trespa schilderen is geen eenvoudige klus, zeker omdat de klus op grote hoogte gebeurt. Bekijk in dit artikel de tips en alternatieven voor het verven van Trespa.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

  1. Wat is Trespa?
  2. Wanneer moet je Trespa schilderen?
  3. Stappenplan
  4. Zelf doen of uitbesteden?
  5. Vind een schilder via Werkspot

Wat is Trespa?

Trespa is eigenlijk de merknaam van een bedrijf die deze vezelplaten maakt. De correcte benaming is High Pressure Laminate (HPL), maar de meeste mensen kennen dit product als Trespa. Zoals de naam HPL al aangeeft, is het product gemaakt door verschillende lagen onder hoge druk samen te persen. De lagen onderling bestaan uit natuurlijke vezels. Door de gebruikte techniek zijn Trespa platen erg sterk en goed bestand tegen weersinvloeden zoals regen, zon en wind. Ook is vuil eenvoudig te verwijderen. Al deze eigenschappen samen maken dat Trespa veelvuldig gebruikt wordt op gevels van woningen.

Zo kun je Trespa vinden als materiaal voor de windveren en boeidelen. Windveren zorgen ervoor dat de dakpannen op hun plaats blijven liggen en boeidelen zorgen voor de dakrandafwerking.

Wanneer moet je Trespa schilderen?

Trespa platen kun je in verschillende kleuren aanschaffen en het materiaal is erg sterk. Trespa schilderen is dus niet nodig om het materiaal te beschermen tegen weersinvloeden, iets dat bij hout wel een overweging kan zijn. Wil jij het Trespa verven? Dan is dat waarschijnlijk omdat de windveren en boeidelen qua kleur niet mooi matchen bij de rest van de woning. Of omdat je na een aantal jaren wel bent uitgekeken op de kleur. En is het Trespa jaar in, jaar uit blootgesteld aan de volle zon? Dan kan er een lichte verkleuring optreden die je weg kunt werken door de Trespa plaat te verven.

Aangezien Trespa schilderen een buitenklus is, is het goed om de weersverwachting in de gaten te houden. Buitenschilderwerk kun je het beste uitvoeren tussen de 18 en 23 graden. Als het kouder is, duurt het te lang voor de verf droog is. Als het te warm is, kan de verf gaan koken en dit zorgt voor een lelijk effect. Ook droogt de verf te snel bij warme temperaturen, hierdoor kan onbedoeld kleurverschil ontstaan. Niet alleen de temperatuur is belangrijk: ook het type weer. Zo is regen niet bevordelijk. Al is het maar omdat de meeste mensen niet graag in de regen staan. Maar ook voor Trespa schilderen, is regen funest als de laag nog niet goed droog is.

Stappenplan Trespa verven

Ga jij Trespa schilderen? Schrik jij niet terug van grote hoogtes en heb je voldoende tijd om deze klus zelf op te pakken? Hieronder vertellen we je aan welke stappen je moet denken.

Stap 1: selecteer de juiste verf

Bij elke schilderklus is het van groot belang om de juiste verf te selecteren. Zeker wanneer de verf voor buitengebruik is en te maken krijgt met temperatuurwisselingen. Er zijn speciale verven op de markt geschikt om Trespa plaat mee te verven, maar je kunt ook voor lak gaan geschikt voor de gevel. Welke verf het beste past bij jouw klus, is daarnaast afhankelijk van jouw smaak. Zo heb je ongetwijfeld een bepaalde kleur in gedachten.

Om na het schilderen niet voor onaangename verrassingen te komen staan, kun je je het beste laten voorlichten in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak. Deze medewerkers kunnen met je meedenken welke verf je nodig hebt voor het schilderen van Trespa.

Stap 2: Maak de platen schoon en vetvrij

Trespa verven toont eigenlijk veel gelijkenissen met andere schilderklussen. Na het selecteren van de juiste verf, is het belangrijk dat je de platen schoon en vetvrij maakt. Deze stap lijkt misschien veel werk, zonder direct resultaat. Niets is echt minder waar. Door deze stap zorgvuldig uit te voeren, zorg je dat de verf uiteindelijk beter hecht. En dat is natuurlijk wat je voor ogen hebt als je een Trespa plaat gaat verven.

Stap 3: Schuren van Trespa

Net als stap 2, is stap 3 vaak een vervelend klusje dat op het oog niet direct resultaat oplevert. Heb je een grove structuur Trespa op de gevel? Dan moet je zorgvuldig te werk gaan, je wilt immers dat ook de groeven grondig worden geschuurd. Als je hier onvoldoende tijd aan besteedt, hecht de verf uiteindelijk minder goed. Na het schuren van de platen zorg je dat de platen volledig stofvrij zijn voor je overgaat naar stap 4.

Stap 4: Primer aanbrengen

Voor je de uiteindelijke laklaag aanbrengt, breng je eerst een primer (grondverf) aan op de platen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een multiprimer die speciaal geschikt is voor moeilijke ondergronden. Kun je dit type primer niet vinden? Dan is een primer geschikt voor kunststof een prima alternatief.

Stap 5: Trespa schilderen

Na alle voorbereidende werkzaamheden kun je nu het Trespa schilderen in de kleur die jij het best vindt passen bij je woning. Voor een mooi, streeploos resultaat gebruik je het beste een roller. Vaak is één laag niet voldoende. Zorg in dat geval dat je de volgende laag pas aanbrengt als de eerste laag goed droog is. Voor het beste resultaat herhaal je eerst nog stap 3 van het stappenplan.

Zelf doen of uitbesteden? 

Omdat Trespa vaak in de gevel verwerkt is, is het niet ondenkbaar dat je op grote hoogte deze klus moet uitvoeren. Daarnaast kost Trespa schilderen ook aardig wat tijd. Wil je liever je vrije tijd aan andere zaken besteden? Of vind je het erg spannend om gevelwerkzaamheden uit te voeren? Kies er dan voor om de klus 'Trespa schilderen' door een schilder uit te laten voeren. De schilder weet precies welke verf nodig is, heeft al het benodigde materiaal en levert een strak resultaat. Is er voor deze werkzaamheden een steiger nodig? Stem vooraf met de schilder af of het huren van de steiger in zijn prijs is inbegrepen of dat je daar een aparte factuur voor krijgt. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf. Hoeveel je precies betaalt voor een schilder, is afhankelijk van de omvang van de klus 'Trespa schilderen'. In onderstaande tabel vind je wel alvast het gemiddelde uurtarief.

Soort klusGemiddelde prijs
Uurtarief schilder€ 30,- tot € 40,-

Renoveren gevel

Zie jij het niet zitten om Trespa te schilderen? Dan kun je er ook voor kiezen om de platen te vervangen. En wellicht dat het vervangen van de gevelplaten onderdeel is van een grootscheepse gevelrenovatie. Bij een gevelrenovatie kun je vakmensen vragen om verschillende klussen voor je uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van de gevel, het vervangen van de voegen, het reinigen of impregneren van de gevel.

Benieuwd naar een uitleg van de verschillende werkzaamheden en de gemiddelde prijs? Lees onze priceguide over gevelrenovatie.

Alternatief: folie op Trespa

Trespa schilderen levert niet altijd het gewenste resultaat op. Je bent namelijk erg afhankelijk van de juiste weersomstandigheden om de Trespa plaat te verven. Ook moet je rekening houden met voldoende materialen om de verf op hoogte netjes aan te brengen. De afgelopen jaar is er een alternatief op de markt, namelijk het aanbrengen van folie op Trespa. Een voordeel hiervan is dat de folie in 1 laag dekkend is, dat montage mogelijk is vanaf een buitentemperatuur van 5 graden en dat de levensduur over het algemeen twee keer zo lang is als verf.

Voor het aanbrengen van folie op Trespa moet je de Trespa plaat schoonmaken en ontvetten. Dit is dus dezelfde werkwijze als bij Trespa schilderen. Ben je een handige doe-het-zelf-klusser met voldoende tijd en geduld? Dan kun je overwegen om de folie zelf aan te brengen op de Trespa plaat. Ben je niet zo handig, of werk je liever niet op hoogte? Dan kun je hiervoor het beste een gecertificeerde monteur inhuren. Het voordeel is dat je dan ook garantie krijgt op de hechting. Als consument krijg je dit niet, ook al heb je de folie nog zo netjes aangebracht.

Vind een schilder via Werkspot

Ga jij je Trespa schilderen? En wil je deze klus uitbesteden aan een schilder? Dan ben je vast benieuwd naar de ervaringen van andere klanten. Op Werkspot lees je reviews van klanten die de professional eerder hebben ingehuurd. Je krijgt hierdoor direct een goed beeld van de manier waarop de schilder te werk gaat. Vanuit Werkspot monitoren we de reviews die vakmensen ontvangen. Zien we dat een bepaalde schilder meerdere negatieve reviews ontvangt? Dan gaan we over tot actie.

Een ander voordeel van schilders die bij Werkspot zijn aangesloten, is dat ze allemaal zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de meeste professionals hebben certificaten die gebruikelijk zijn binnen de schildersbranche. Zo kun je met een gerust hart de schilder van jouw keuze uitnodigen om een prijsvoorstel uit te brengen.

Prijzen per dienst
  1. Wat kost een schilder?
  2. Buitenschilderwerk
  3. Wat kost het schilderen van je huis?
  4. Kozijnen schilderen
  5. Tegels verven

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.