De kosten van een gevelrenovatie

Bijgewerkt op

Een frisse, vernieuwde gevel kan jouw huis niet alleen een prachtige uitstraling geven, maar ook de waarde ervan verhogen. Of je nu kleine herstelwerkzaamheden nodig hebt of een complete gevelrenovatie overweegt, het is belangrijk om te weten wat je financieel kunt verwachten. Maar wat kost zo’n gevelrenovatie dan eigenlijk? De prijzen voor een dergelijke renovatie variëren sterk, van zo’n €600 voor eenvoudige voegwerkzaamheden tot wel meer dan €3.000 voor een volledige renovatie. In dit overzicht bespreken we niet alleen de gemiddelde kosten van verschillende typen gevelrenovaties, maar geven we ook inzicht in hoe je op kosten kan besparen zonder in te leveren op kwaliteit.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen gevelspecialisten

Onze gevelspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 162 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. Factoren die de kosten van gevelrenovatie beïnvloeden
 2. Hoeveel kost een gevelrenovatie?
 3. Kostenoverzicht gevelrenovatie
 4. Bespaar slim op gevelrenovatie kosten
 5. Voordelen van impregneren en voegen vervangen
 6. Rol van gevelisolatie in energie-efficiëntie
 7. Subsidies en vergunningen voor een gevelrenovatie
 8. Vind gekwalificeerde vakmensen via Werkspot
 9. Veelgestelde vragen over kosten van gevelrenovatie
 10. Checklist voor Gevelrenovatie

Factoren die de kosten van gevelrenovatie beïnvloeden

Voordat je besluit in een gevelrenovatie te investeren, is het belangrijk om te weten welke factoren de totale kosten kunnen beïnvloeden. Afhankelijk van de staat van je gevel en jouw specifieke wensen kunnen de prijzen variëren van relatief betaalbaar tot een aanzienlijke investering.

Deze factoren beïnvloeden de kosten van jouw gevelrenovatie:

 • Omvang van het project: Kleine reparaties zijn vanzelfsprekend voordeliger dan een complete renovatie.
 • Keuze van materialen: De prijzen voor nieuwe gevelbekleding variëren sterk, van crepi en steenstrips tot hout of kunststof.
 • Specifieke eisen: Speciale wensen, zoals het vervangen van gevelstenen of specifiek voegwerk, kunnen de kosten opdrijven.
 • Toegankelijkheid van de gevel: Moeilijk bereikbare gevels kunnen extra kosten met zich meebrengen door de benodigde steigers of andere apparatuur.
 • Extra diensten: Sommige projecten vereisen extra werkzaamheden zoals schoorsteenrenovatie of impregnering van de gevel, wat de prijs verder kan beïnvloeden.

Het is verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke kosten voor jouw specifieke gevelrenovatieproject. Zo zorg je ervoor dat je de beste keuze maakt voor zowel je portemonnee als je woning.

Gevelrenovatie kosten

Hoeveel kost een gevelrenovatie?

ProjectonderdeelGemiddelde kosten per eenheid
Nieuwe gevelbekleding Crepi€40 - €140 per m²
Nieuwe gevelbekleding Steenstrips€150 - €200 per m²
Nieuwe gevelbekleding Hout€30 - €120 per m²
Nieuwe gevelbekleding Kunststof€50 - €125 per m²
Gevel impregneren€6,50 - €10 per m²
Voegen vervangen€10 - €100 per m²
Vervanging dorpel/latei€35 - €40 per uur
Gevelreiniging€5 - €25 per m²
Schoorsteenrenovatievanaf €500 per schoorsteen

Let op: dit zijn de gemiddelde kosten van een gevelrenovatie. De exacte prijs van jouw project kunnen hier dus van afwijken.

Kostenoverzicht gevelrenovatie

Een gevelrenovatie kan een aanzienlijke impact hebben op de uitstraling en waarde van een woning. De kosten voor een dergelijke renovatie verschillen enorm, afhankelijk van de omvang van het project, de gekozen materialen, de arbeidskosten en eventuele extra services. Materialen zoals nieuwe gevelbekleding of het vervangen van voegen spelen een grote rol in de totale kosten, evenals de arbeid die nodig is om de renovatie uit te voeren. Daarnaast kunnen additionele diensten zoals schoorsteenrenovatie of impregneren de kosten verder opdrijven.

Materiaalkosten bij gevelrenovatie

Bij het renoveren van een gevel komen verschillende materialen kijken, elk met hun eigen doel en prijskaartje. De keuze van materiaal hangt veelal af van de gewenste uitstraling en het beschikbare budget. Bij nieuwe gevelbekleding variëren de prijzen van €40 tot €200 per m² afhankelijk van het gekozen materiaal, zoals Crepi, steenstrips, hout, of kunststof. Deze materiaalkeuze wordt gedreven door zowel esthetische voorkeuren als duurzaamheid. Voegen vervangen kan kosten tussen €10 tot €100 per m², afhankelijk van het soort voegwerk en de toegankelijkheid van de gevel. Het impregneren van de gevel is een cruciale stap om toekomstige beschadigingen te voorkomen en kost ongeveer €6,50 tot €10 per m².

Arbeidskosten gevelrenovatie

De arbeidskosten bij gevelrenovatie zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Vervanging van een dorpel of latei kost gemiddeld €35 tot €40 per uur, terwijl gevelreiniging wordt berekend per vierkante meter, met prijzen variërend van €5 tot €25. De arbeidskosten kunnen oplopen afhankelijk van de complexiteit van de renovatie en de bereikbaarheid van de gevel. Een ervaren vakman kan over het algemeen een renovatie efficiënter uitvoeren, al kan dit soms ook hogere uur- of projectkosten met zich meebrengen.

Potentiële aanvullende kosten

Naast de directe kosten voor materialen en arbeid kunnen bij een gevelrenovatie ook extra kosten komen kijken. Een voorbeeld hiervan is een schoorsteenrenovatie, waarvan de kosten beginnen vanaf €500 per schoorsteen. Ook kan het combineren van gevelreiniging en -impregnering leiden tot een gemiddelde prijs van €19,50 per m². Factoren zoals de bereikbaarheid van de gevel, eventuele speciale voorbereidende werkzaamheden of de noodzaak van steigers kunnen tot extra kosten leiden.

Het is cruciaal om van tevoren goed te analyseren welke werkzaamheden noodzakelijk zijn en hier meerdere offertes voor aan te vragen. Zo krijg je een helder beeld van de verwachte kosten en kun je een weloverwogen keuze maken voor de renovatie van de gevel.

Bespaar slim op gevelrenovatie kosten

Gevelrenovatie is een belangrijke investering in de waarde en uitstraling van je woning. Het lijkt misschien een grote uitgave, maar met de juiste tips en trucs kun je slim besparen en de kwaliteit behouden. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden, hebben wij de belangrijkste tips voor je onder elkaar gezet. Hiermee maak je de kosten voor jouw renovatie toegankelijk en inzichtelijk.

Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je precies nodig hebt. Is een volledige renovatie nodig of volstaat het vervangen van voegen? Door gericht te werk te gaan, voorkom je onnodige uitgaven.

Vergelijk offertes van verschillende aanbieders. De prijzen en het aanbod kunnen sterk verschillen, dus door meerdere offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed beeld van wat er mogelijk is binnen jouw budget.

Kies voor duurzame materialen. Dit lijkt in eerste instantie misschien duurder, maar op de lange termijn bespaar je juist kosten. Dankzij de renovatie heb je namelijk minder onderhoud en een langere levensduur.

Doe-het-zelf waar mogelijk. Kleine werkzaamheden zoals het schoonmaken of impregneren van de gevel kun je vaak zelf doen. Dit bespaart arbeidskosten. Wees hierbij wel realistisch over je eigen vaardigheden om onverwachte kosten te voorkomen.

Voordelen van impregneren en voegen vervangen

Impregneren van je gevel biedt bescherming tegen vocht en vuil, waardoor de levensduur van de muur wordt verlengd. Het maakt de gevel waterafstotend zonder dat de muur zijn ademende eigenschappen verliest. Dit proces kan de energiekosten verlagen, omdat het helpt de isolatiewaarde van de muur te behouden. Voegen vervangen is ook essentieel voor het behoud van de structurele integriteit en het uiterlijk van je huis. Het voorkomt vochtproblemen, die kunnen leiden tot schimmel en aantasting van de binnenmuren. Samen verbeteren deze methoden niet alleen de esthetiek van je huis maar ook de functionaliteit en duurzaamheid.

Rol van gevelisolatie in energie-efficiëntie

Gevelisolatie speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie van je woning. Door het isoleren van de buitenmuren wordt warmteverlies aanzienlijk verminderd, wat leidt tot lagere stookkosten en een comfortabeler binnenklimaat. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheid van je woning doordat er minder energie nodig is voor verwarming en koeling. Gevelisolatie kan ook in combinatie met andere renovatiewerkzaamheden worden aangebracht, wat een uitstekende gelegenheid biedt om de energieprestatie van je huis te verbeteren.

Subsidies en vergunningen voor een gevelrenovatie

Het renoveren van je gevel kan een flinke investering zijn, maar er zijn mogelijkheden om de kosten te verlagen door middel van subsidies en het correct navigeren door de regelgeving omtrent bouwvergunningen. Daarom lees je hieronder meer over de financiële ondersteuning die je kunt krijgen en de noodzakelijke vergunningen voor jouw renovatieproject.

Beschikbare subsidies

Voor gevelrenovatie zijn er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar die kunnen helpen de kosten te verlagen. Veel lokale overheden bieden subsidies aan om de energie-efficiëntie te verhogen en het stedelijk uiterlijk te verbeteren. Daarnaast zijn er landelijke regelingen zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) die ook van toepassing kan zijn op bepaalde isolatiewerkzaamheden aan gevels. Het is aan te raden om contact op te nemen met je gemeente of een specialist om te zien welke subsidies je kunt gebruiken voor je renovatieproject.

Noodzaak van een bouwvergunning

Voor sommige gevelrenovaties is een bouwvergunning vereist. Dit is vooral het geval als de werkzaamheden de structuur of het uiterlijk van het gebouw substantieel veranderen. Het aanvragen van een vergunning kan variëren per gemeente, dus het is belangrijk om dit vooraf te controleren. Op Werkspot kun je gemakkelijk contact opnemen met lokale experts die je kunnen helpen met het navigeren van de vereisten voor jouw specifieke project.

Vind gekwalificeerde vakmensen via Werkspot

Een gevelrenovatie verbetert je woning in alle opzichten. Voor een duidelijk beeld van het kostenplaatje van jouw gevelrenovatie is het handig om met echte experts in zee te gaan. Werkspot maakt dit proces gemakkelijker door jou te koppelen aan betrouwbare vakmannen in jouw regio, gespecialiseerd in gevelrenovatie.

Door het plaatsen van je project op ons platform, ontvang je binnen 24 uur offertes van diverse gespecialiseerde bedrijven bij u in de buurt. Hierdoor krijg je snel een beeld van de kosten voor jouw gevelrenovatie, zonder verplichtingen. Vind de perfecte gevelspecialist voor jouw gevelrenovatie gemakkelijk en start jouw project vandaag nog met vertrouwen.

Veelgestelde vragen over kosten van gevelrenovatie

Zijn er subsidies beschikbaar voor gevelrenovatie?

Zoals eerder beschreven kom je in sommige gevallen in aanmerking voor subsidies of financiële ondersteuning voor gevelrenovatie, vooral als deze bijdraagt aan energiebesparing. Het is daarom verstandig om bij je gemeente na te gaan of er lokale regelingen of subsidies beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij de financiering van de renovatie.

Wat zijn de voordelen van het renoveren van je gevel?

Gevelrenovatie heeft meerdere pluspunten, een aantal hiervan zijn:

 • Verbetering van de uitstraling: Een gerenoveerde gevel kan de esthetische waarde en de uitstraling van je woning aanzienlijk verbeteren.
 • Verhoging van de woningwaarde: Een goed onderhouden gevel kan de marktwaarde van je woning verhogen.
 • Energiebesparing: Door isolatie tijdens de renovatie kan je gevel bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van je huis, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Bescherming: Een gerenoveerde gevel beschermt beter tegen weersinvloeden en vochtschade.

Hoe lang duurt een gevelrenovatie gemiddeld?

De duur van een gevelrenovatie hangt af van de omvang van het project en de specifieke werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Kleine projecten kunnen binnen een paar dagen klaar zijn, terwijl grotere renovaties enkele weken kunnen duren. Voor een nauwkeurige tijdschatting is het raadzaam om dit met je aannemer te bespreken.

Checklist voor gevelrenovatie

 1. Definieer het project - Bepaal nauwkeurig wat er nodig is. Is reinigen voldoende of moet er ook gevoegd of gestraald worden?

 2. Vergelijk offertes - Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven en vergelijk deze zorgvuldig. Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en de aangeboden service.

 3. Controleer referenties - Kijk naar eerdere projecten van de aannemer om een idee te krijgen van hun werk.

 4. Bespreek de materialen - Wees goed geïnformeerd over de materialen die gebruikt zullen worden en de duurzaamheid ervan.

 5. Wees duidelijk over de planning - Een goede planning voorkomt veel onduidelijkheid en mogelijke vertragingen.

 6. Onderhandel over de prijs - Schroom niet om te onderhandelen over de gevelrenovatie prijs, vooral als je meerdere offertes hebt om te vergelijken.

 7. Controleer de garantievoorwaarden - Zorg dat je weet hoe het zit met de garantie en hoe lang deze geldig is.

 8. Doe-het-zelf waar mogelijk - Kijk wat je zelf kunt doen om kosten te besparen, maar wees realistisch in je eigen kunnen.

 9. Houd rekening met extra kosten - Reserveer altijd een deel van je budget voor onvoorziene kosten.

 10. Leg afspraken vast - Zorg dat alle afspraken duidelijk op papier staan om misverstanden te voorkomen.

Door aandachtig deze checklist af te werken en slim te besparen waar mogelijk, kun je een hoogwaardige gevelrenovatie realiseren zonder onnodige kosten. Een goede voorbereiding en heldere afspraken zijn essentieel voor een succesvol project.

Gemiddelde kosten gevelrenovatie

Voor een gevelrenovatie kun je dus gemiddeld rekenen op kosten tussen de €600 en €3.000. Het daadwerkelijke prijskaartje voor jouw project hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie. Daarop zijn de eerder genoemde factoren in dit artikel van invloed. Hulp nodig met jouw gevelrenovatie? Vind nu je specialist via Werkspot. Bekijk alle beschikbare experts, maak een keuze en laat jouw renovatie tot leven komen!

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten Schuifpui of openslaande deuren plaatsen

 2. Kosten gietvloer plaatsen

 3. Kosten kelder bouwen

 4. Kosten gras leggen of zaaien

 5. Kosten Tuinontwerp