Gemiddelde kosten schoorsteen renovatie

Bijgewerkt op

Heeft je schoorsteen onderhoud nodig of is deze beschadigd? Voorkom lekkage en kom in gesprek met een expert. Ben je benieuwd naar de kosten van een schoorsteen renovatie door een schoorsteenveger of dakspecialist? Werkspot adviseert.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen metselaars

Onze metselaars, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 301 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost een schoorsteen renovatie?

De schoorsteen heeft voor de afvoer van schadelijke stoffen uit jouw woning een belangrijke functie. Tegelijkertijd heeft de schoorsteen als hoogste punt van jouw huis veel te verduren van de weersomstandigheden. Om schoorsteen lekkage, brand of gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te controleren. Door regelmatig onderhoud kan je een schoorsteen lekkage voorkomen en bespaar je jezelf de kosten van een schoorsteen renovatie.

Soms is je schoorsteen repareren of een schoorsteen renovatie helaas niet te voorkomen. Als je geen lekkages of andere problemen ontdekt, is schoorsteen onderhoud vaak niet het eerste waar je aan denkt. Ook kan het zijn dat je net in je woning bent komen wonen en dat de vorige bewoners niet zo zuinig waren op hun schoorsteen. Door slecht onderhoud kan dan een schoorsteen lekkage ontstaan. Om de schoorsteen lekkage te verhelpen is een reparatie of schoorsteen renovatie noodzakelijk. Een vakman weet door zijn kennis en ervaring precies te achterhalen wat precies het probleem is en heeft alle kennis en gereedschappen in huis om een schoorsteen renovatie snel en vakkundig uit te voeren. Het is daarom verstandig deze klus aan een vakman over te laten. Je hoeft dan niet zelf het dak op en je weet zeker dat de lekkage niet verergert met blijvende (water)schade aan je plafond tot gevolg.

Gemiddelde kosten schoorsteen renovatie

In onderstaande tabel vind je gemiddelde kosten voor een renovatie van de schoorsteen.

Soort klusGemiddelde prijs
Schoorsteen inspectie€ 200,-
Schoorsteen reparerenPrijs volgt na inspectie, maar doorgaans tot € 400,-
Schoorsteen renovatie € 600,- 
Schoorsteen onderhoud € 100,- 
Deze tabel geeft de gemiddelde kosten weer voor de verschillende klussen die je kan laten uitvoeren aan de schoorsteen. De vakman start vaak met een schoorsteen inspectie, om te zien wat precies het probleem is. De prijs van de klus volgt vaak op basis van de inspectie. Kan de vakman de schoorsteen repareren, dan ben je doorgaans goedkoper uit dan wanneer een schoorsteen renovatie noodzakelijk blijkt.
Schoorsteen renoveren

Schoorsteen renovatie: wat bepaalt de prijs?

Heb je last van een lekkage en is de schoorsteen hiervan waarschijnlijk de oorzaak? Of wil je een schoorsteen lekkage juist voorkomen en laat je preventief een inspectie doen of onderhoud uitvoeren? De reden die je hebt om een vakman in te schakelen voor een klus aan jouw schoorsteen, bepaalt grotendeels de prijs. Om je een beeld te geven aan welke werkzaamheden je kan denken bij een schoorsteen renovatie of het repareren van de schoorsteen, hebben we de meest voorkomende hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Inspecteren van de schoorsteen
  Om te bepalen wat voor onderhoud of reparatie er nodig is aan jouw schoorsteen, voert de vakman vaak eerst een inspectie uit. Hij controleert de staat van de voegen, de cementplaat bovenop de schoorsteen en het metselwerk zelf. Is er ergens slijtage zichtbaar, dan kan hij de schoorsteen repareren. Hebben de bakstenen hun langste tijd gehad of zijn er scheuren in jouw schoorsteen zichtbaar, dan is een schoorsteen renovatie vaak noodzakelijk.

  Voor het inspecteren van de schoorsteen, brengt de vakman kosten in rekening. Ook als na inspectie geen schoorsteen renovatie of reparatie nodig blijkt te zijn. Niet alleen is de vakman tijd kwijt aan de klus, maar hij moet ook de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om zonder gevaar het dak op te gaan. Je betaalt vaak een vaste prijs, waar zowel arbeidskosten als materiaalkosten in verwerkt zijn.

 • Schoorsteen repareren: loodslabben vervangen
  Op het gedeelte waar de schoorsteen en de rest van het dak met elkaar verbonden zijn, zijn vaak loodslabben geplaatst. Dit lood dient als waterdichte afsluiting en zorgt er zo voor dat er geen water in je woning kan komen. Als er scheuren of gaten in het lood zitten, moet de vakman het lood vervangen. Het is verstandig om dit door een specialist uit te laten voeren, zodat je zeker weet dat de loodslabben goed waterdicht zijn aangebracht en je geen lekkages krijgt. Ook beschikt de vakman over het juiste gereedschap om deze klus uit te voeren, zoals een blikschaar en het lood dat nodig is om de loodslabben te vervangen.

 • Schoorsteen repareren: cementplaat vervangen
  Aan de bovenkant van de schoorsteen houdt een mortellaag, of cementplaat, de vier muren van de schoorsteen bij elkaar. Door de weersinvloeden kan deze cementplaat poreus worden, waardoor lekkages kunnen ontstaan. Moet de vakman delen van de cementplaat vervangen, dan hakt hij de beschadigde delen er voorzichtig uit en repareert hij deze met specie. Is de cementplaat in een te slechte conditie, dan kiest hij ervoor om de plaat geheel te vervangen.

 • Schoorsteen repareren: metsel- en voegwerk repareren
  Als hoogste punt van jouw woning heeft de schoorsteen heel wat te verduren van de verschillende weersomstandigheden. Dat heeft ook effect op het metsel- en voegwerk van de schoorsteen. Zijn de bakstenen of voegen poreus, dan kan je last krijgen van een schoorsteen lekkage. Je kan de vakman de schoorsteen laten repareren. Als het kan, doet hij dit zonder hak- of breekwerk. Gaat het om versleten voegen, dan freest de vakman de voegen eruit en brengt hij nieuwe voegen aan. Eventuele lossen bakstenen metselt hij direct opnieuw in.  Is er veel schade aan je schoorsteen, dan kan het zijn dat de vakman (een deel van) de schoorsteen moet metselen. Daarbij kiest hij er vaak voor om de schoorsteen in zijn geheel opnieuw te metselen, omdat dit het meest duurzame resultaat geeft. Om de levensduur van je schoorsteen te verlengen en schoorsteen lekkage te voorkomen, kan je ervoor kiezen de schoorsteen te impregneren. Na een schoorsteen renovatie of reparatie is dat zeker aan te raden. De vakman brengt impregneermiddel aan dat diep in het metselwerk doordringt en zo de schoorsteen extra beschermt tegen weersinvloeden.
 • Schoorsteen repareren: rookkanaal vervangen
  Voor een goede werking van de schoorsteen, is een goed rookkanaal onmisbaar. Zeker als je de schoorsteen gebruikt voor de afvoer van hout- of oliegestookte warmte. Het komt nogal eens voor dat de diameter van het rookkanaal niet past bij het formaat van de schoorsteen. Is het rookkanaal te klein, dan gaat de vervuilde lucht niet alleen door het rookkanaal naar buiten, maar ook langs jouw muren. Als de lucht niet op een goede manier weg kan, blijft het wellicht hangen in jouw woning. Dat kan problemen voor je gezondheid veroorzaken.  Een rookkanaal vervangt de vakman eenvoudig met een flexibele, maar sterke voering. Het is niet nodig om de schoorsteen af te breken, want de vakman trekt het rookkanaal door de schoorsteen heen.

 • Schoorsteen renovatie
  Wanneer het niet genoeg is om je schoorsteen te repareren, kiest de vakman vaak voor een volledige schoorsteen renovatie. Moet hij een groot gedeelte van de schoorsteen metselen of zijn er meerdere reparatieklussen nodig om een veilige en waterdichte werking van je schoorsteen te garanderen, dan spreek je van een schoorsteen renovatie. Vaak bouwt de vakman de schoorsteen helemaal opnieuw op of hij voert een combinatie van bovenstaande klussen uit. Ook na een schoorsteen renovatie is het slim de nieuwe bakstenen constructie extra te beschermen met impregneermiddel. Zo kan je schoorsteen er weer jaren tegen.
 • Onderhoud van de schoorsteen
  Voor een goede werking van de schoorsteen is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Een slecht onderhouden schoorsteen, brengt behoorlijk wat risico's met zich mee, zoals schoorsteen lekkage, brand of koolmonoxide vergiftiging. Daarbij gaat het om onderhoud aan de buitenzijde en de binnenzijde van de schoorsteen. Vaak kan je beide soorten onderhoud door dezelfde vakman laten uitvoeren.

  Bij onderhoud aan de buitenzijde controleert de vakman de constructie en staat van het metsel- en voegwerk. Als het nodig is, kan hij direct de schoorsteen repareren. Laat je de schoorsteen regelmatig onderhouden, dan verklein je de kans op een schoorsteen lekkage. Ook voorkom je zo dat op den duur een gehele schoorsteen renovatie nodig is.

  Onderhoud aan de binnenzijde van de schoorsteen is belangrijk voor een goede werking van de afvoer van schadelijke lucht. Bij de verbranding van hout, blijven er altijd roetdeeltjes in het rookkanaal achter, die op den duur voor een verminderde werking van de afvoer kunnen zorgen. Daarnaast kan het gebeuren dat er takjes of bladeren van buitenaf de schoorsteen in waaien, waardoor deze verstopt raakt. En vogels vinden een schoorsteen vaak een prima plek om een nestje te bouwen. Kan de lucht niet goed weg, dan kan het zijn dat de schadelijke stoffen in je woning blijven hangen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, zoals koolmonoxide vergiftiging. Laat je schoorsteen daarom regelmatig vegen. Als je veel stookt, is het aan te raden dit tweemaal per jaar te doen.

Schoorsteen renovatie via Werkspot

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten van een schoorsteen renovatie en hoe deze zijn opgebouwd, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je je opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen van Werkspot? Plaats dan eenvoudig gratis je klus en kom in gesprek met experts. Wil je vóór het plaatsen van de klus reviews lezen over het werk van onze specialisten? Dat kan! Bekijk eerder werk en lees de beoordelingen van anderen voordat je een keuze maakt.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten dakgoten onderhouden
 2. Kosten asbest verwijderen
 3. Kosten plafond verlagen
 4. Kosten Boeidelen, windveren of rabatdelen vervangen of repareren
 5. Kosten dakrenovatie