Schuifpui plaatsen: ontdek hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je meer licht en ruimte in je woonkamer? Overweeg dan het plaatsen van een schuifpui. Vind hier de gemiddelde prijs en interessante tips.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 48 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten schuifpui plaatsen

Woonkamers met een schuifpui lijken vaak ruimer en zijn lichter dan woningen met een enkele deur naar buiten. Ook kan je op mooie dagen de deur open schuiven voor extra frisse lucht. En heb je al eens gedacht aan de extra ruimte die je op het terras krijgt wanneer openslaande deuren geen ruimte meer innemen? Wil jij ook profiteren van deze voordelen? Overweeg dan om een schuifpui te plaatsen.

Wat betaal je gemiddeld voor het plaatsen van een schuifpui?

Soort klusGemiddelde prijs per m²
Aanschafkosten schuifpui€ 3.000,- tot € 6.000,-
Meerprijs schuifpui plaatsen drie delen € 1.000,-
Meerprijs schuifpui plaatsen vier delen € 1.000,-
Meerprijs houtnerf - buiten € 90,- tot € 180,-
Meerprijs houtnerf - binnen € 90,- tot € 180,-
Meerprijs aluminium schuifpui plaatsen € 400,- tot € 500,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel je betaalt voor de aanschaf van een schuifpui. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en eisen betaal je een meerprijs. De totaalprijs van het plaatsen van een schuifpui komt tot stand door de volgende onderdelen:

 • Soort mechanisme
 • Uitvoering
 • Materiaal
 • Soort glas
 • Situatie bij plaatsen schuifpui
 • Is er een vergunning nodig?

Plaatsen schuifpui - soort mechanisme

De eerste keuze die je moet maken voor het plaatsen van de schuifpui is het soort mechanisme: kiep of hef.

 • Kiep schuifpui plaatsen
  Het grootste verschil met het hefmechanisme zie je al direct aan de naam: na het plaatsen van dit type schuifpui kan je de deur ook in de kiepstand zetten. Groot voordeel hiervan is dat je frisse lucht naar binnen kan laten, zonder dat de volledige deur open hoeft. Handig als je huisdieren hebt die niet naar buiten mogen.
 • Hef schuifpui plaatsen
  Wanneer je een schuifpui met hefmechanisme laat plaatsen, krijg je een deur die loopt in de rails. Bij het openzetten hef je de schuifdeur als het ware omhoog. Anders dan de naam doet vermoeden, is het openen van dit type schuifdeur helemaal niet zwaar. Ook is de levensduur bij intensief gebruik langer dan bij het kiepmechanisme.

Schuifpui plaatsen: welke uitvoering kies je? 

Wanneer je aan een schuifpui denkt, zie je waarschijnlijk een schuifpui voor je met twee delen: een vast en een bewegend deel. Hoewel je natuurlijk prima zo'n schuifpui kan plaatsen, heb je ook nog meerdere mogelijkheden. Zo heb je schuifpuien met drie of vier delen. Hierbij kan je meerdere delen openschuiven.

Wanneer je een schuifpui gaat plaatsen die bestaat uit drie of vier delen, moet je rekening houden met een meerprijs. Zo betaal je voor een schuifpui van drie delen gemiddeld € 1.000,- extra. Bij het plaatsen van een schuifpui met vier delen komt er nog eens € 1.000,- bij.

Materiaal schuifpui

Net als bij het plaatsen van een regulier deurkozijn, heb je ook bij het plaatsen van een schuifpui meerdere opties. Je hebt schuifdeuren van hout, kunststof en aluminium. Aan elk materiaal hangt een ander prijskaartje.

 • Houten schuifpui plaatsen
  Het prijsverschil tussen hout en kunststof is tegenwoordig te verwaarlozen. De kosten zijn dan ook niet de doorslaggevende reden om dit type schuifpui wel of niet te plaatsen. Vind je hout mooier of gewoonweg beter passen bij de uitstraling van je woning? Dan is het goed om je te realiseren dat je regelmatig moet schilderen. Voordeel hiervan is wel dat je elke paar jaar tegen een fris nieuw kleurtje aankijkt. Zie jij op tegen het schilderen van de schuifpui? Je kan dit natuurlijk ook vragen aan een vakman. Ontdek de kosten voor het schilderen van de schuifpui.
 • Kunststof schuifpui plaatsen
  Kunststof is een stuk onderhoudsvriendelijker dan hout. Bij een kunststof schuifpui heb je de keuze uit veel verschillende kleuren. Je vindt dus altijd een schuifpui die aansluit bij jouw wensen. Wil je toch graag een houtlook, maar heb je geen zin om elke paar jaar te schilderen? Dan heb je de mogelijkheid om tegen een meerprijs te kiezen voor een kunststof kozijn met houtnerf. Voor enkel een houtnerf buiten, moet je rekening houden met een meerprijs van drie procent. Wil je ook binnen een houtnerf? Dan komt er nog eens drie procent bij.
 • Aluminium schuifpui plaatsen
  De kosten voor het plaatsen van een aluminium schuifpui liggen gemiddeld zo'n € 400,- tot € 500,- hoger. Net als bij kunststof kan je bij aluminium kiezen voor diverse kleuren en is het materiaal onderhoudsvriendelijk. Groot voordeel van dit type deur is het lichte materiaal dat het schuiven van de deuren een stuk eenvoudiger maakt.

Dubbel of triple glas

Wanneer je een nieuwe schuifpui laat plaatsen in je woonkamer, kiest bijna niemand meer voor enkel glas. Zeker niet wanneer je niet onnodige warmte wilt verliezen en iets meer comfort wilt in de winter. Bij meerdere lagen glas, kan je onder andere kiezen uit dubbel glas of triple glas. Het plaatsen van een schuifpui met triple glas is een stuk duurder dan dubbel glas, maar biedt wel energievoordelen. Je verliest in de winter minder warmte en hoeft dus ook minder te stoken. In de zomer blijft het daarentegen juist lekker koel en hoef je dus minder snel in de weer met een airco.

Situatie plaatsen schuifpui

De kosten die je maakt voor het plaatsen van een schuifpui hebben ook te maken met de huidige situatie. Zo ben je goedkoper uit wanneer je een schuifpui vervangt voor een met dezelfde maat. Het is het duurst wanneer er op dit moment nog geen schuifpui in de achtergevel zit. De vakman is dan veel langer bezig met het plaatsen van de schuifpui en dat merk je in de kosten.

 • Vervangen schuifpui
  Als de nieuwe schuifpui qua formaat overeen komt met de nieuwe pui, is de vakman het snelst klaar. Hij hoeft dan enkel de oude pui te verwijderen en de nieuwe pui te monteren. Is het originele kozijn kleiner? Dan moet de vakman het gat in de gevel vergroten. Hij moet de bestaande draagconstructie die de belasting van de wanddoorbreking opvangt verwijderen en een zogeheten nieuwe latei plaatsen. Deze werkzaamheden moet hij uitvoeren voor hij een nieuw deurkozijn kan plaatsen. De prijs die je hiervoor betaalt, is per situatie verschillend. De vakman kan meer duidelijkheid geven over de kosten.
 • Plaatsen nieuwe schuifpui
  Bij het plaatsen van een volledig nieuwe schuifpui komen er aardig wat werkzaamheden kijken. Zo moet de vakman de oude deur(en) verwijderen, eventuele radiatoren verplaatsen en een gat in de gevel maken. Vervolgens moet hij een latei plaatsen zodat de volledige constructie voldoende dragend blijft. Na het openbreken van de muur moet je het puin afvoeren. Wanneer je dit uitbesteedt aan de vakman betaal je hier een bedrag voor. Daarnaast kan het sloopwerk ervoor zorgen dat de muren beschadigen. De vakman kan dit oplossen met een afdeklat of -profiel, maar je krijgt het mooiste resultaat wanneer je de muren opnieuw laat stucen en schilderen.

Vergunning nodig voor het plaatsen van een schuifpui?

Omdat je vaak de schuifpui in de achtergevel laat plaatsen, is er in veel gevallen geen vergunning nodig. Toch is het verstandig om dit na te gaan, bijvoorbeeld omdat je een wijziging aan de gevel aanbrengt. Op de website van het Omgevingsloket kan je checken of jij een vergunning moet aanvragen.

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet je verschillende onderdelen aanleveren. Zo kan het zijn dat je een bouwtekening moet toevoegen van het plaatsen van de schuifpui en de werkzaamheden moet specificeren. De vakman kan je hierbij ondersteunen. Hou er wel rekening mee dat hij eventueel gemaakte kosten in rekening brengt, ook als blijkt dat je geen vergunning krijgt voor het plaatsen van de schuifpui.

Advies van een vakman

Bij het plaatsen van een schuifpui komt aardig wat werk kijken. Allereerst is het belangrijk dat je de maten secuur opneemt. Wanneer je hier een foutje in maakt, krijg je direct te maken met extra kosten. Daarnaast moet je precies weten hoe je de gevel openbreekt en hoe je de schuifpui waterdicht plaatst. Je wilt natuurlijk geen plassen in je kamer bij de eerste de beste regenbui. Tot slot moet je zorgen voor een extra paar handen. Alleen een schuifpui plaatsen is bijna niet te doen. Kan je niemand bereid vinden om je te helpen of ben je bang dat je foutjes maakt waardoor je extra kosten maakt? Je kan het plaatsen van een schuifpui uitbesteden aan een vakman. Je hebt dan zelf geen omkijken naar het meten, waterpas en waterdicht plaatsen van de schuifpui.

Wanneer je een schuifpui laat plaatsen, wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is het verstandig om een schuifpui te kiezen die aansluit bij jouw gezinssituatie en de mate van gebruik. Werkspot professional Gert Lindenboom van Lindenboom kozijnen en zonwering zegt hierover: "Wij adviseren een schuifpui met hefmechanisme bij een deur die je intensief gebruikt of in een huis met kinderen. Deze deur is beter bestemd tegen dagelijks gebruik. Zet je de schuifdeur sporadisch open? Dan kan je kiezen voor een deur met kiepmechanisme."

Kan je niet wachten om met lekker weer via de schuifpui de tuin in te lopen? Plaats een opdracht en kom in contact met geïnteresseerde professionals. Met de foto's en reviews op het profiel krijg je snel een indruk van de verschillende vakmannen. Dit helpt bij het bepalen welke vakmannen je daadwerkelijk gaat benaderen voor een prijsvoorstel op maat.