Hoeveel bedragen de kosten van een kelder bouwen?

Bijgewerkt op

Een kelder bouwen zorgt niet alleen voor extra ruimte, maar kan ook de waarde van je huis verhogen. Of je nu droomt van een extra slaapkamer, een wijnkelder of gewoon meer opbergruimte; een kelder biedt de oplossing. De vraag is: hoeveel kost een kelder bouwen? De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren en variëren van €30.000 voor een basisuitvoering tot wel €100.000 voor een volledig ingerichte ondergrondse ruimte. In deze prijslijst geven we een helder beeld van wat je kunt verwachten qua uitgaven. Ook delen we waardevolle tips om waar mogelijk te besparen zonder in te leveren op kwaliteit.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 6 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. Kostenfactoren voor het bouwen van een kelder
 2. Gemiddelde kosten voor het bouwen van een kelder
 3. Kelder laten bouwen: inzicht in de kosten
 4. Wat zijn de verschillende typen kelderconstructie?
 5. Wat kost een kelder? Bespaar slim op de kosten met deze tips
 6. Risico’s en veelvoorkomende valkuilen bij het bouwen van een kelder
 7. Laat je kelder professioneel bouwen met Werkspot
 8. Overheidsregelgeving en bouwvergunningen voor een kelder bouwen
 9. Veelgestelde vragen over de kosten van een kelder bouwen
 10. Checklist voor het bouwen van een kelder

Kostenfactoren voor het bouwen van een kelder

Het bouwen van een kelder brengt diverse kosten met zich mee. De totale uitgaven worden onder andere beïnvloed door de grootte van de kelder, de locatie en de afwerking:

 • Grootte van de kelder: hoe groter de kelder, hoe hoger de kosten. Dit heeft niet alleen te maken met meer materiaal, maar ook met de tijd die nodig is voor de bouw.
 • Locatie: de toegankelijkheid van de bouwlocatie kan de prijs beïnvloeden. Moeilijk bereikbare locaties kunnen leiden tot hogere transport- en arbeidskosten.
 • Type kelder: een prefab kelder is qua kosten vaak voordeliger dan een ter plaatse gestorte kelder. Daarnaast hangt de keuze ook af van persoonlijke voorkeuren en de specifieke eisen van het project.
 • Afwerking: de keuze voor luxe afwerkingsmaterialen en extra voorzieningen zoals een ventilatiesysteem of daglichttoetreding kan de prijs aanzienlijk opdrijven.
 • Arbeidskosten: deze kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de ervaring van de vakmensen.
 • Extra kosten: denk hierbij aan vergunningen, inspecties, bodemonderzoek, en onvoorziene kosten zoals aanpassingen tijdens de bouw.

Voor het bouwen van een kelder zijn de werkelijke kosten sterk afhankelijk van de individuele wensen en de complexiteit van het project. Het is verstandig om offertes op te vragen bij verschillende specialisten om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden binnen je budget. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je weloverwogen beslissingen maken.

Gemiddelde kosten voor het bouwen van een kelder

Hieronder vind je een gedetailleerd kostenoverzicht voor de verschillende taken en materialen betrokken bij het bouwen van een kelder:

OnderdeelKosten (€)
Prefab kelder€12.500 - €25.000
Beton€3.500 - €7.000
Isolatie€1.000 - €2.000
Ventilatiesysteem€1.000 - €2.500
Daglichttoetreding (koekoek raam)€500 - €1.500
Waterdichting€1.500 - €3.000
Graafwerk€5.000 - €10.000
Fundering en constructie€10.000 - €15.000
Installatiewerk (elektra, sanitair)€2.000 - €5.000
Afwerking (stucwerk, schilderwerk)€3.000 - €7.000
Loonkosten vakman€30 - €50 per uur
Vergunningen en inspecties€1.000 - €2.000
Transport van materialen€1.000 - €2.000
Bodemonderzoek en bronbemaling€2.000 - €4.000
Onderhoudskosten (jaarlijks)€500 - €1.000

Dit overzicht geeft een gedetailleerde inkijk in de kosten die komen kijken bij het bouwen van een kelder. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van specifieke omstandigheden en individuele keuzes.

kelder bouwen

Kelder laten bouwen: inzicht in de kosten

Bij het plannen van de bouw van een kelder komen verschillende kosten kijken die invloed hebben op het totale budget. Hierbij valt te denken aan kosten voor materialen, de arbeid van vakmensen en extra uitgaven zoals vergunningen en onderhoud. Elk van deze factoren speelt een rol in de uiteindelijke prijs voor het bouwen van een kelder en kan variëren afhankelijk van de grootte, locatie en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van wat deze individuele kosten inhouden en hoe ze bijdragen aan het totale kostenplaatje.

Materiaalkosten voor een nieuwe kelder

Wat kost een kelder bouwen bij nieuwbouw of onder een bestaande woning? Een van de dingen die een grote impact heeft op de kosten bij het bouwen van een kelder is de keuze van materialen. Een prefab kelder kan een efficiënte en kostenbesparende optie zijn. De prijzen die variëren van €12.500 tot €25.000 afhankelijk van de grootte en het ontwerp. Beton, cruciaal voor de structuur, kost tussen de €3.500 en €7.000. De prijzen voor isolatie, essentieel voor een klimaatbestendige kelder, varieert tussen €1.000 en €2.000.

Een adequaat ventilatiesysteem en mogelijkheden voor daglichttoetreding, zoals een koekoek raam, zijn ook belangrijk te overwegen, met prijzen tussen €500 en €2.500. Waterdichting is cruciaal om lekkages te voorkomen en de kosten hiervoor liggen tussen €1.500 en €3.000. De afwerking van muren, vloeren en plafonds kan variëren, maar gemiddeld liggen de kosten hiervoor tussen €5.000 en €10.000.

Arbeidskosten voor het bouwen van een kelder

De kosten voor het inschakelen van vakmensen voor het bouwen van een kelder vormen ook een onderdeel van de totale uitgaven. Graafwerk is vaak de eerste stap en kost tussen de €5.000 en €10.000, afhankelijk van de complexiteit. De fundering en opbouw van de kelder vergen gespecialiseerde kennis, waarvoor de kosten voor een kelder bouwen tussen €10.000 en €15.000 liggen. Eventuele installatiewerken zoals elektriciteit en sanitair voegen nog eens €2.000 tot €5.000 toe aan het totaalbedrag.

De afwerking, inclusief stuc- en schilderwerk, is belangrijk voor de uitstraling en varieert van €3.000 tot €7.000. Een vakman rekent gemiddeld €30 tot €50 per uur, afhankelijk van ervaring en specialisme.

Eventuele extra kosten

Buiten de directe bouwkosten, zijn er extra posten om rekening mee te houden. Zo kosten vergunningen en inspecties gemiddeld tussen €1.000 en €2.000. Transport van materialen en een eventueel bodemonderzoek kosten elk tussen €1.000 tot €4.000. Ook is het slim om een reserve aan te houden van €5.000 tot €10.000voor onvoorziene kosten. Vergeet ook de jaarlijkse onderhoudskosten niet. Deze liggen rond de €500 tot €1.000.

Dit kostenoverzicht biedt duidelijkheid over de investering die nodig is bij het bouwen van een kelder. Door de verschillende elementen zorgvuldig te plannen, kunnen onverwachte kosten geminimaliseerd worden en leidt het project tot een waardevolle toevoeging aan de woning.

Wat zijn de verschillende typen kelderconstructie?

Bij het bouwen van een kelder heb je de keuze tussen verschillende constructietypes, waaronder prefab kelders en traditioneel gestorte kelders.

Prefab kelders bouwen

Deze kelders worden in een fabriek vervaardigd en vervolgens naar de bouwlocatie vervoerd, waar ze snel geïnstalleerd kunnen worden.

Voordelen

 • Kortere bouwtijd en consistente kwaliteit vanwege de gecontroleerde fabrieksomgeving.
 • Kostenefficiënt, met prijzen die variëren van €15.000 tot €40.000.

Nadelen

 • Minder flexibiliteit in ontwerp en grootte in vergelijking met traditioneel gestorte kelders.

Traditioneel gestorte kelders

Deze kelders worden ter plaatse gebouwd door beton in mallen te storten. Dit biedt meer flexibiliteit in ontwerp en grootte, waardoor het mogelijk is om de kelder volledig aan te passen aan de specifieke wensen en behoeften van de klant.

Voordelen

 • Meer ontwerpvrijheid en aanpassingsmogelijkheden.
 • Beter inspelen op specifieke eisen en lokale omstandigheden.

Nadelen

 • Vereist meer tijd en arbeid, wat kan leiden tot hogere kosten, gemiddeld tussen de €20.000 en €60.000.
 • Het weer kan een rol spelen bij de bouwtijd en -kwaliteit, aangezien regen of vorst een storend element kan zijn bij het storten van beton.

Bij het kiezen van het type kelderconstructie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals budget, tijdsbestek, en persoonlijke voorkeuren. Beide methoden hebben hun eigen set van voordelen en nadelen, en de juiste keuze hangt af van de specifieke eisen van het project en de omstandigheden op de bouwlocatie.

Invloed van locatie en toegankelijkheid bij het bouwen van een kelder

Het bouwen van een kelder onder een bestaand huis of een kelder bouwen onder een tuin brengen verschillende kosten met zich mee. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen die zorgvuldig overwogen moeten worden.

Kelder onder een tuin

Met een kelder onder je tuin creëer je extra ruimte zonder je bestaande woning aan te passen.

Voordelen

 • Meer ruimte en minder beperkingen in vergelijking met een bouw onder een huis.
 • Minder verstoring van het dagelijks leven, omdat het werk grotendeels buiten het woongebied plaatsvindt.

Uitdagingen

 • Het verwijderen van grote hoeveelheden grond kan een uitdaging zijn.
 • Goede waterafvoer is essentieel om wateroverlast te voorkomen.
 • Bodemonderzoek en grondwaterpeil metingen zijn cruciaal voor de voorbereiding.

Kelder bouwen onder bestaand huis: kosten besparen en voordelen

Het bouwen van een kelder onder een bestaand huis biedt vele voordelen en door slimme keuzes te maken, kun je effectief kosten besparen.

Voordelen

 • Directe toegang vanuit de woning en vaak een discretere oplossing die de buitenruimte onaangetast laat.

Uitdagingen

 • De funderingen van het huis moeten mogelijk versterkt worden om de extra belasting te ondersteunen.
 • Toegankelijkheid voor bouwapparatuur kan moeilijker zijn, vooral in stedelijke gebieden of bij beperkte ruimte rondom het huis.
 • Het bouwproces kan aanzienlijke verstoring van het dagelijks leven met zich meebrengen, waarbij bewoners mogelijk tijdelijk moeten verhuizen.

Wat kost een kelder? Bespaar slim op de kosten met deze tips

Het bouwen van een kelder biedt extra ruimte en waarde voor je huis. Echter, de kosten voor een kelder bouwen kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er manieren om slim te besparen zonder op kwaliteit in te leveren. We laten je zien hoe je dit aanpakt.

Vergelijk offertes Begin met het vergelijken van verschillende offertes. Dit geeft inzicht in de mogelijke prijzen en helpt je de beste deal te vinden.

Kies voor een prefab kelder Een prefab kelder kan een kostenefficiënte keuze zijn. Deze zijn vaak sneller en goedkoper te plaatsen dan traditioneel gebouwde kelders.

Bepaal nauwkeurig de grootte en diepte Elke vierkante meter telt. Denk goed na over de benodigde ruimte. Soms kan het reduceren van de oppervlakte of het kiezen voor een minder diepe kelder aanzienlijk schelen in de kosten.

Doe een aantal werkzaamheden zelf Bekijk wat je zelf kunt doen. Zaken als het uitgraven of de afwerking kun je mogelijk zelf uitvoeren om te besparen op arbeidskosten.

Duurzame keuzes Investeer in goede isolatie en een efficiënt ventilatiesysteem. Het lijkt misschien duurder, maar op lange termijn bespaar je hiermee op onderhouds- en energiekosten.

Door deze tips te volgen, kun je slim besparen op de kosten voor het bouwen van een kelder.

Verzekering en waardevermeerdering van de woning bij het bouwen van een kelder

Het toevoegen van een kelder aan je woning kan aanzienlijke voordelen bieden wat betreft de waarde en verzekeringsaspecten.

Waardevermeerdering van een nieuwe kelder

Een goed gebouwde kelder kan de totale woonoppervlakte van je huis vergroten, wat leidt tot een hogere marktwaarde. Dit is vooral waardevol in stedelijke gebieden waar extra ruimte schaars is. Gemiddeld kan een kelder de waarde van een woning met 10% tot 20% verhogen, afhankelijk van de kwaliteit van de afwerking en het gebruik van de ruimte.

Verzekeringsaspecten bij het bouwen van een kelder

Het is belangrijk om je verzekering te herzien na de bouw van een kelder. Veel verzekeraars zullen de premie verhogen om de extra waarde en het verhoogde risico te dekken. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, het gebruik van de kelder (bijvoorbeeld als woonruimte, opslag, etc.), en de bouwmaterialen. Het is raadzaam om contact op te nemen met je verzekeraar om erachter te komen hoe de toevoeging van een kelder je polis zal beïnvloeden en om ervoor te zorgen dat je voldoende dekking hebt.

Functionele voordelen van een kelder

Een kelder kan ook functionele voordelen bieden, zoals extra opslagruimte, een thuisbioscoop, of een speelkamer voor kinderen. Dit verhoogt niet alleen het woongenot, maar maakt het huis ook aantrekkelijker voor potentiële kopers in de toekomst.

Kortom, hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, biedt het bouwen van een kelder zowel financiële als praktische voordelen op de lange termijn.

Risico’s en veelvoorkomende valkuilen bij het bouwen van een kelder

Het bouwen van een kelder is een complex project dat gepaard gaat met verschillende risico’s en valkuilen.

Wateroverlast in de kelder

Kelders zijn van nature gevoelig voor vochtproblemen, vooral in gebieden met een hoge grondwaterstand. Om dit te voorkomen, is een goede waterdichting essentieel, evenals een goed ontworpen afvoersysteem. Het niet correct adresseren van deze problemen kan leiden tot ernstige structurele schade en gezondheidsproblemen door schimmelvorming.

Kosten en tijd van de bouwwerkzaamheden

Kelders bouwen kan duurder en tijdrovender zijn dan aanvankelijk gedacht, vooral als er onvoorziene problemen optreden zoals slechte bodemomstandigheden of de noodzaak om bestaande funderingen te versterken. Het is belangrijk om een gedetailleerde begroting te hebben en een buffer in te bouwen voor onvoorziene uitgaven.

Vergunningen voor het project

Zoals eerder vermeld, is het cruciaal om aan alle lokale regelgeving te voldoen en de nodige vergunningen te verkrijgen voordat de bouw begint. Het niet naleven hiervan kan leiden tot boetes of het stilleggen van het project.

Aannemers vinden

Zorg ervoor dat je een ervaren en gekwalificeerde professional inhuurt die bekend is met kelderbouw. Controleer referenties en bekijk eerdere projecten om ervoor te zorgen dat de aannemer betrouwbaar is en kwaliteitswerk levert. Vermijd aannemers die aanzienlijk lagere prijzen aanbieden dan de marktstandaard, omdat dit vaak een teken kan zijn van mindere kwaliteit of toekomstige verborgen kosten.

Laat je kelder professioneel bouwen met Werkspot

Het bouwen van een kelder is een investering die je woning niet alleen meer ruimte geeft, maar ook de waarde ervan kan verhogen. Daarom is het essentieel om een professionele aannemer in te schakelen die ervaring heeft met dit soort projecten. Op Werkspot vind je betrouwbare en gekwalificeerde aannemers die je kunnen helpen bij het realiseren van jouw kelderproject, of deze nu onder je tuin of je bestaande huis komt. Maak vandaag nog kosteloos je opdracht aan op ons platform. Binnen 24 uur ontvang je dan offertes van vakmensen uit jouw regio. Vergelijk de aanbiedingen, kies jouw favoriete professional en laat je kelder met een gerust hart bouwen. Werkspot maakt het eenvoudig om de kosten van een kelder bouwen duidelijk in kaart te brengen en een vakman te vinden die past bij jouw project en budget.

Overheidsregelgeving en bouwvergunningen voor een kelder bouwen

Het verkrijgen van de juiste bouwvergunningen is een cruciale stap in het bouwen van een kelder. Afhankelijk van de lokale regelgeving kan dit proces variëren, maar over het algemeen vereist het een gedetailleerd bouwplan dat goedgekeurd moet worden door de gemeentelijke autoriteiten.

Vereisten

Dit plan moet vaak technische tekeningen, een beschrijving van de bouwmaterialen en -methoden, en een beoordeling van de impact op de omgeving bevatten.

Kosten

De kosten voor het verkrijgen van bouwvergunningen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en de eisen van de lokale overheid. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €500 en €2.000.

Tijdspanne

De tijd die nodig is om vergunningen te verkrijgen kan variëren van enkele weken tot meerdere maanden, afhankelijk van de efficiëntie van de lokale autoriteiten en de volledigheid van de ingediende documenten.

Het is belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de lokale gemeente om een duidelijk beeld te krijgen van de vereisten en het proces. Dit kan helpen om onnodige vertragingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle bouwactiviteiten voldoen aan de wet- en regelgeving.

Veelgestelde vragen over de kosten van een kelder bouwen

Hoe lang duurt het om een kelder te bouwen?

Het bouwen van een kelder kan qua duur variëren van 2 tot 6 maanden, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, en de weersomstandigheden. Goede planning en het inschakelen van ervaren vakmensen kunnen de bouwtijd verkorten.

Heb ik een bouwvergunning nodig om een kelder te bouwen?

Ja, voor het bouwen van een kelder heb je meestal een bouwvergunning nodig. Je moet een bouwtekening en constructieplan indienen bij de gemeente. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle lokale bouwvoorschriften en -eisen. Het is verstandig om een architect of bouwkundige in te schakelen om je te helpen bij het vergunningsproces.

Zijn er subsidies of financiële hulp beschikbaar voor het bouwen van een kelder?

Er zijn over het algemeen geen specifieke subsidies voor het bouwen van een kelder. Soms zijn er echter subsidies of leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en waterdichting, die ook relevant kunnen zijn voor kelders. Informeer bij je gemeente of energieleverancier naar de mogelijkheden.

Wat moet ik doen als mijn kelder vochtproblemen heeft na de bouw?

Als je kelder vochtproblemen heeft na de bouw, kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Controleer de waterdichting en repareer eventuele lekken
 • Installeer een ventilatiesysteem om vocht te verminderen
 • Overweeg het gebruik van een ontvochtiger
 • Raadpleeg een specialist in kelderwaterdichting voor een grondige inspectie en oplossing

Checklist voor het bouwen van een kelder

Voordat je begint met het bouwen van een kelder, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je een beknopte checklist die je kan helpen om het overzicht te behouden en verrassingen te voorkomen.

 • Budgettering: stel een duidelijk budget vast. Houd rekening met alle mogelijke kosten, zoals materiaal, arbeid, vergunningen en een post voor onvoorziene uitgaven.

 • Vergunningen: controleer of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een kelder en vraag deze zo nodig aan.

 • Offertes vergelijken: vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze nauwkeurig. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de aangeboden kwaliteit en diensten.

 • Keuze van materialen: beslis welk type kelder het beste bij je past: prefab of traditioneel gebouwd. Vraag advies over de meest geschikte materialen voor jouw project.

 • Aannemer selecteren: kies een betrouwbare en ervaren aannemer. Check referenties en eerdere projecten om zeker te zijn van je keuze.

 • Planning: maak een duidelijke planning samen met je aannemer. Zorg dat je weet wanneer welke werkzaamheden worden uitgevoerd.

 • Communicatie: zorg voor een goede communicatie met de aannemer. Regelmatige updates en besprekingen helpen om het project soepel te laten verlopen.

 • Afwerking kiezen: denk na over de afwerking van je kelder. Wat wordt de functie van de ruimte? Afhankelijk daarvan kies je de afwerking van muren, vloeren en plafonds.

Bespaar op het bouwen van je kelder

Het bouwen van een kelder is een waardevolle investering die extra ruimte en functionaliteit aan je woning toevoegt. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte, locatie en afwerking van de kelder. Door goed voorbereid te zijn, offertes te vergelijken en de juiste keuzes te maken, kun je slim besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Het is essentieel om ervaren professionals in te schakelen en te zorgen voor de benodigde vergunningen. Wil je direct aan de slag? Bezoek dan Werkspot en Ontvang gratis offertes van vakmensen in jouw regio!

Andere prijzen per dienst