Gemiddelde kosten kelder bouwen

Bijgewerkt op

Een kelder bouwen is een mooie manier om meer ruimte toe te voegen aan je huis zonder dat dit aan de buitenzijde zichtbaar is. Zo kun je met een kelder eenvoudig meer woonruimte realiseren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

5

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 5 op 5 op basis van 5 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten kelder verbouwen

Een kelder bouwen is een mooie manier om meer ruimte toe te voegen aan je huis zonder dat dit aan de buitenzijde zichtbaar is. Zo kan je met een kelder eenvoudig meer woonruimte realiseren. Naast het bouwen van een kelder kan je ook kiezen voor een souterrain. Het belangrijkste verschil tussen een kelder en souterrain bouwen is de positie van de extra ruimte. Een souterrain ligt gedeeltelijk onder de grond, terwijl een kelder volledig onder de grond ligt.

Wil je graag een kelder onder je huis laten bouwen en ben je benieuwd wat het gaat kosten om dit door een specialist uit te laten voeren? We lichten graag toe op welke kosten je kan rekenen en waarom je het beste een professional kan inschakelen. Zo kun je gemakkelijk en snel bepalen of je jouw klus aan een vakman van Werkspot wilt uitbesteden.

Gemiddelde prijs kelder bouwen

Afmeting kelder bouwenGemiddelde kosten kelder bouwen
20 m²€ 30.000,-
25 m² € 35.000,-
30 m²€ 40.000,-
35 m²€ 45.000,-
40 m²€ 50.000,-
45 m²€ 55.000,-
50 m²€ 60.000,-
In bovenstaande tabel vind je de kosten voor het bouwen van een kelder. De prijs die jij betaalt, is afhankelijk van het aantal vierkante meters, de materiaalkosten en de manuren.

Zoals je in de tabel kan zien, liggen de kosten voor het bouwen van een kelder tussen de € 30.000,- en € 60.000,-. De prijs per vierkante meter stijgt gemiddeld met € 1.000,- per vierkante meter als je een grotere kelder wilt. Daarnaast wordt er vooraf €10.000 gerekend aan opstartkosten. De totale kosten verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en kosten voordat je een klus plaatst. Zo voorkom je verrassingen en vind je snel de juiste vakman.

kelder bouwen

Kelder laten bouwen: zelf doen of uitbesteden? 

Het bouwen van een nieuwe kelder is een ingewikkelde klus. Je moet kennis hebben van de constructie van je woning en precies weten welke aanpassingen je kan doen. Wanneer je hier niet zorgvuldig mee omgaat breng je het hele fundament van je woning en die van de huizen in de omgeving in gevaar. Ook bij het bouwen van een kelder schakel je het beste een aannemer in. Zo voorkom je dat je tijdens de verbouwing de muren en vloeren van je woning beschadigt. Als de vakman dit achteraf moet herstellen, ben je onderaan de streep duurder uit. Ook kan de vakman advies geven welke aanpassingen minimaal nodig zijn voor de functie die jij voor ogen hebt.

Hoe bepaal je de kosten voor het bouwen van een kelder

De kosten die een aannemer in rekening brengt voor het bouwen van een kelder, hangt af van een aantal factoren. De omvang van het project, de oppervlakte van je kelder, de materiaalkeuze en eventuele speciale wensen spelen een rol bij het bepalen van de prijs voor het bouwen van een kelder. Zo kunnen de kosten bij een grote kelder met een luxe afwerking oplopen tot wel € 200.000,-. We zetten graag een aantal zaken op een rij die invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

 • Bouwen kelder: afmeting
  Het mag voor zich spreken dat een kelder met een groot oppervlak en hoge muren meer werk is om uit te graven, dan een kelder met een klein oppervlak en normale muren. Hou er rekening mee dat de afmeting van je kelder sterk van invloed kan zijn op de uiteindelijke prijs die je betaalt voor het bouwen van de kelder.
 • Fundering huis en kelder
  Ook de bestaande fundering van je huis en kelder hebben invloed op de offerteprijs van een vakman. Wanneer de bestaande fundering niet voldoet aan de eisen voor het bouwen van een kelder, moet de vakman de fundering eerst vervangen of repareren. De totaalprijs voor het bouwen van een kelder loopt dan flink op.
 • Extra opties
  Wil je daglicht in je kelder? En misschien ook wel een stevige trap om je kelder te betreden? Dit zijn allemaal extra’s die invloed hebben op de prijs. Hoe luxer de afwerking en je materiaalkeuze, hoe hoger het uiteindelijke prijskaartje voor het bouwen van de kelder.

Kelder bouwen: welke functie krijgt de kelder? 

De kosten die je betaalt voor het bouwen van de kelder hebben vooral te maken met hoe ingrijpend de werkzaamheden zijn. Bestaat de bouwing uit het repareren van de vloer of muur, dan ben je een stuk minder geld kwijt dan wanneer de volledige ruimte op de schop moet. Dit laatste is het geval wanneer je een andere functie voor de kelder in gedachten hebt. Bijvoorbeeld omdat de kelder nu een opslag is en je er in de toekomst een slaapkamer van wilt maken.

In dit laatste geval moet je ook kijken naar de isolatie van de ruimte en de mogelijkheid om daglicht te zien. Bij het bouwen van een kelder is het vaak niet mogelijk om een raam met uitzicht te maken. Dit wil overigens niet zeggen dat je geen daglicht in de kelder kan krijgen. Je maakt in zo'n geval een zogeheten koekoek. De vakman plaatst het raam bovenin de kelder en graaft het raam aan de buitenzijde uit. Zo komt er toch nog licht binnen. Ga je de kelder verbouwen voor het maken van een extra slaapkamer? Kijk dan niet alleen naar de isolatie om warmte langer vast houden, maar zorg ook dat je de geluiden van de begane grond isoleert. Zo voorkom je dat je last hebt van de geluiden uit de woonkamer als je wilt slapen.

Ben je nog op zoek naar inspiratie welke functies je je kelder kan geven na het bouwen?

 • Kelder verbouwen naar woonruimte
  Na het bouwen van de kelder kan je de ruimte gebruiken als woonkamer. Realiseer je wel dat je niet door ramen kan kijken en dat de ventilatie minder goed is dan je woonkamer op de begane grond. Een woonkamer in de kelder is vaak dan ook alleen een goed idee wanneer je niet veel tijd in je woonkamer doorbrengt.
 • Bioscoop
  Het is misschien wat luxe, maar je kan je kelder verbouwen om hier een bioscoop te maken. Voor de aanschaf van de stoelen en de multimedia moet je wel flink in de buidel tasten. Het bouwen van een bioscoop in je woning voegt daarentegen wel woongenot toe. Ook is het voordelig voor de waarde van je woning.
 • Privé bar
  Geef jij met grote regelmatig feestjes voor vrienden en familie? Dan kan je overwegen om je kelder te verbouwen en een bar met biljart in je woning te plaatsen. Realiseer je overigens wel dat je hier alleen gratis alcohol mag schenken. Wanneer je een bar aan huis wilt, moet je voldoen aan de wet- en regelgeving voor horecazaken.
 • Speelkamer
  Zijn de slaapkamers van de kinderen beperkt qua ruimte en wil je niet alle rommel in de woonkamer? Een speelkamer in de kelder biedt dan uitkomst. In dit geval moet je, net als bij de woon- en slaapruimte, de kelder ingrijpend verbouwen. Je moet zorgen voor goede ventilatie, voldoende daglicht en isolatie. Zo kunnen je kinderen en hun vriendjes veilig in hun nieuwe speelkamer spelen.
 • Eigen fitness ruimte
  Ben je een fervent sportschool bezoeker? Dan kan je ook overwegen om je eigen fitness ruimte in je kelder te plaatsen. Na het verbouwen van de kelder heb jij je eigen sportfaciliteiten en kan je sporten op de momenten die jou het beste uitkomen. Eventueel kan je de kelder zo verbouwen dat je ook ruimte hebt voor de sauna. Net als bij de bioscoop moet je ook bij het bouwen van de fitness ruimte rekening houden met een grote kostenpost voor de aanschaf van de apparaten.

Vergunning en bodemonderzoek kelder bouwen

Het bouwen van een kelder kan schade veroorzaken aan de fundering van je eigen woning, maar ook die van je buren. Je mag in Nederland alleen een kelder bouwen als je hiervoor een bouwvergunning hebt. Het aanvragen van de bouwvergunning regel je bij je gemeente. De kosten die je hiervoor betaalt verschillen per gemeente.

 • Aanvragen bouwvergunning voor laten bouwen kelder
  Het aanvragen van een bouwvergunning is een ingewikkelde klus. Je moet namelijk niet alleen beschrijven dat je een kelder wilt bouwen, maar ook met berekeningen kunnen aantonen dat je veilig en verantwoord gaat bouwen. Aannemers bouwen regelmatig een kelder en kunnen je adviseren over de stappen die je hiervoor moet zetten.
 • Kelder laten bouwen: uitvoeren bodemonderzoek
  Voor de aannemer met de klus begint, wil hij weten waar hij aan toe is. In veel gevallen begint hij daarom met een bodemonderzoek. De kosten berekent hij door aan jou. Bij het bodemonderzoek kijkt hij naar de opbouw van de grond en de mate waarin de grond belastbaar is. Ook controleert hij de grond op funderingsresten en de aanwezigheid van verontreinigingen.

Kelder bouwen via Werkspot?

Nu je een idee hebt van de kosten, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen op Werkspot? Plaats eenvoudig een klus en vergelijk het werk van diverse experts. Zo kan je de reviews lezen van andere huiseigenaren om tot een weloverwogen keuze te komen voor een aannemer die aansluit op jouw wensen.

Andere prijzen per dienst

Vind een aannemer dichtbij