Gemiddelde kosten van kelder isoleren

Bijgewerkt op

De kelder isoleren houdt deze ruimte droog en warm. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden en wat de kosten zijn. Via Werkspot vind je de vakman die de kelder goed isoleert .

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 100 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Je kelder isoleren

Je kelder isoleren is een goed idee. Maar voor je begint is het goed om je erin te verdiepen. Kelderisolatie omvat namelijk drie dingen :

  • Je kelder isoleren als gebruiksruimte

  • Je kelder isoleren om de woning warm te houden

  • je kruipruimte isoleren

    Waarvoor ga je de kelder gebruiken? Voor een wijnkelder is het fijn als het er koel is. Een niet-geïsoleerde kelder heeft ongeveer een temperatuur van 15 graden. Dus geen reden om te isoleren. Wil je een logeerkamer maken? Dan doe je er verstandig de kelder wel in zijn geheel te isoleren. Heb je een kruipkelder? Dan wil je isoleren om de warmte in huis te houden. Zonder overlast van tocht en vocht. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden. De kosten van het isoleren van je kelder hangen erg af van de klus. Vraag bij een van de vakmensen van Werkspot een vrijblijvende offerte aan.

De kosten van een kelder isoleren

Wat wil je isoleren?
Kruipruimte€ 25 -35 per m²
Het plafond van de kelder€ 25 - 35 per m²
De kelder in zijn geheelOp aanvraag

*Het isoleren van een kelder in zijn geheel is een ingewikkelde klus. Je kunt voor een eerlijke prijsopgave terecht bij een van de vakmensen van Werkspot.

Het isoleren van de kruipruimte

In grote lijnen zijn er twee isolatiemethodes om de kruipruimte te isoleren:

Het isoleren van je kelder door het isoleren van de vloer op de begane grond.
Het isoleren van je kelder door de grond onder je huis te isoleren.

Een combinatie van beide methoden kan ook een goede oplossing bieden. De vakman van Werkspot kan je hierin goed adviseren.

Vloerisolatie

Is de kruipkelder voldoende toegankelijk? Dan gebruikt de vakman isolatieplaten of isolatiedekens. Deze zijn meestal standaard voorzien van een dampscherm. Hierdoor condenseert vocht. Je kunt ook PUR of een ander soort isolatieschuim gebruiken. Vaak wordt ook meteen de grond afgedekt met een bodemzeil. Deze combinatie van technieken (grond- en vloerisolatie) voorkomt vochtproblemen.

Een houten vloer kun je goed isoleren vanuit de kruipruimte. De vakman kiest dan voor een 'open' isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld steenwol, glaswol of een andere minerale wol met daaronder een damp-open folie.  Zo krijgt de constructie de mogelijkheid te ademen en worden vochtproblemen voorkomen

Ook een betonnen vloer kun je vanuit de kruipruimte isoleren. De vakman kiest meestal voor isolatieplaten van EPS of PIR. Deze zijn eenvoudig te bevestigen en bieden een hoge isolatiewaarde. EPS en PIR zijn bovendien bestand tegen het vochtige klimaat van de kruipruimte. Wil je zo min mogelijk hoogte inleveren, kies dan voor PIR-isolatieplaten. Deze zijn wat duurder, maar zijn dunner en hebben een hogere isolatiewaarde.

Bas Verboom - Duboplus: De makkelijkste manier voor vloerisolatie, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte.

Kruipkelder isoleren met bodemisolatie?

Soms is de kruipruimte te laag. De vakman vult de kruipruimte dan met een licht isolatiemateriaal. Het gaat dan vaak om isolatiechips of isolatieschelpen van polystyreen (piepschuim). Deze methode is goedkoop en efficiënt. Ook bij een hoog grondwaterpeil blijft het isolatiemateriaal zijn werk doen. Het blijft zijn afsluitende werking behouden en vervelende geurtjes tegenhouden.

Bodemisolatie met EPS en HR++ parels

is eenvoudig. De vakman verspreidt de parels over de bodem van de kruipruimte. De dikte van de laag is 15 tot 20 centimeter. Als de kruipruimte niet goed is afgedicht, gaan de parels rondzwerven. Dat is een nadeel.

Bodemisolatie met chips

Bodemisolatie met de DI-chips is ook eenvoudig. De chips kunt je in een laag over de vloer van de kruipruimte verspreiden. Met chips kunt je over het algemeen goedkoop, snel en makkelijk een kruipruimte isoleren.

Het isoleren van de kelder om de woning warm te houden

In dit geval gebruik je de kelder niet als verblijfsruimte. Hooguit als opslag of fietsenstalling of iets dergelijks. Kelderisolatie wordt dan toegepast om de kou vanuit de grond tegen te houden. De vloer op de begane grond voelt lekker warm aan. Je bespaart flink op de stookkosten. Kelderisolatie houdt je huis droog. Dit verhoogt het wooncomfort en voorkomt vervelende schimmels.

Dan is het verstandig om het plafond van de kelder te isoleren. Dat kan met platen van PUR-schuim. Dit zijn lichte platen die goed op elkaar aansluiten. Ze zijn vochtbestendig en makkelijk te verwerken. Eventuele kieren kun je met schuim afdichten. Er zijn echter zijn verschillende alternatieven voor PUR. De vakman van Werkspot kan je hier goed adviseren.

Steenwol

Steenwol wordt veel gebruikt voor warmte-isolatie van gebouwen. Het is een goedkoop isolatiemateriaal dat bijna overal te koop is. Het isoleert iets minder goed dan glaswol, maar geeft wel een betere geluidsisolatie. Draag handschoenen en een mondkapje bij het verwerken. De vezels irriteren de huid en luchtwegen.

Glaswol

Glaswol wordt veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Het materiaal is populair. Het is goedkoper dan steenwol en het heeft een hogere isolatiewaarde heeft. Glaswol is op de rol te verkrijgen en als plaatmateriaal. Het is makkelijk op maat te maken met een mes. Goede handschoenen en een mondkapje voorkomen irritaties bij het verwerken van glaswol.
Kunststof isolatiemateriaal

PUR

Polyurethaan (PUR) is een gespoten hardschuim. PUR is goed isolerend en drukvast. Het heeft ook nadelen. Het ruikt vies en is niet erg duurzaam.

PIR

PIR is een betere versie van PUR. PIR heeft hierdoor een betere brandveiligheid en een betere isolatiewaarde. Daarnaast is PIR sterker dan PUR en is de drukvastheid groter. Je kunt PIR dunner toepassen dan PUR.

Thermoskussens

Thermoskussens is plastic met luchtkamers en/of isolatiefolie. Meestal wordt het onder vloer of het dak toegepast, omdat het licht in gewicht is. Het aanbrengen van de thermoskussens moet secuur gebeuren. Een luchtlek kan namelijk een groot deel van beoogde isolatie tenietdoen.

Alternatief isolatiemateriaal

De laatste tijd is duurzaamheid een belangrijk begrip geworden in de bouw. Bij renovatie zijn er steeds meer mogelijkheden om bewust om te gaan met het milieu. Gebruik bijvoorbeeld een isolatiemateriaal van schelpen, papiervlokken, houtwol, kurk, hennep of schapenwol. Je isolatie is duurzaam en goed. De vakman van Werkspot adviseert je graag over de eigenschappen van deze materialen.

De kelder als gebruiksruimte

Het isoleren van een kelder in zijn geheel dient zeer zorgvuldig te gebeuren. En is zeker geen klus voor de doe-het-zelver. Het niet goed aanbrengen van isolatiematerialen kan bijvoorbeeld leiden tot temperatuurverschillen. De vloer wordt bijvoorbeeld warmer dan de muren. Dit kan leiden tot scheurvorming en lekkages. Het is in dit geval verstandig een professional van Werkspot uit te nodigen. Hij kan je adviseren over materialen. Hij heeft de oplossing voor jouw probleem. Voor de isolatie, tenminste.


Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Kelderisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Laat het isoleren door een vakman doen. Dan kun je fors besparen op energie en kosten. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij profiteren van alle voordelen van een goed geïsoleerde kelder.