Wat is de gemiddelde prijs voor het maken van een fundering?

Bijgewerkt op

De fundering is de basis van je huis, schuur of aanbouw. Voor een langdurig resultaat huur je een vakman in. Werkspot vertelt je de gemiddelde prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 33 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De kosten van het leggen van een fundering? 

Droom je van een nieuwe woning en ga je die zelf laten bouwen? Of wil je graag meer ruimte door een schuur, tuinhuis of aanbouw te realiseren? In bijna alle gevallen begint de bouw van jouw object met het leggen van een stevig fundament. Zonder een stevige fundering loop je het risico dat je huis of aanbouw gaat verzakken en is de kans groot dat je huis flinke schade oploopt.

Het aanleggen van een fundering is een specialistische en complexe klus. Dit kun je zonder ervaring niet zelf uitvoeren. Neem dus voor de bouw van jouw nieuwe huis, schuur of aanbouw contact op met een vakman. Deze vakman is al voordat de bouw van start gaat bezig met de fundering. Zo berekent hij welke fundering er nodig is en welke kracht de fundering moet aankunnen. Je kunt je voorstellen dat je voor een nieuwbouwhuis een totaal andere fundering nodig hebt dan voor een schuur waar je alleen je fietsen in gaat plaatsen.

Het is erg lastig om een gemiddelde prijs van een fundering te geven. Het maken van een stevig fundament is namelijk een zeer complexe klus die per situatie kan verschillen. Grofweg liggen de prijzen tussen de € 1.000,- en € 30.000,-. Uiteraard kan de vakman wel voor hij met de klus begint een prijsvoorstel maken. Nodig de professional daarom altijd eerst uit om te komen kijken naar de plek waar het fundament moet komen. Zo weet jij voorafgaand aan de klus aan welk bedrag je moet denken. De vakman bepaalt zijn prijs op basis van de volgende factoren.

  • Reden voor de aanleg
  • Soort fundering
  • Afvoer van de grond

Prijzen voor fundering

Zoals gezegd is het aanbrengen van een fundering een specialistische klus en werken vakmannen niet met vaste prijzen. We snappen dat het wel fijn is om een beetje een idee te krijgen aan welke prijzen je moet denken. We hebben daarom hieronder enkele recente projecten voor je op een rijtje gezet.

Soort funderingPrijs
Strookfundering incl. graafwerkzaamheden€ 8.900,-
Strookfundering incl. heien acht palen en graafwerkzaamheden€ 30.000
Fundatieplaat voor schuur€ 4.900,-

Waarom heb je een fundering nodig? 

Je kunt een nieuw gebouw, zoals jouw nieuwbouwwoning, niet direct op de grond bouwen. De ondergrond moet namelijk stevig genoeg zijn om jouw woning, aanbouw of uitbouw, tuinhuis of schuur te kunnen dragen. Maar het is niet zo dat je voor elk gebouw eenzelfde fundering nodig hebt. Daarom is de prijs afhankelijk van het soort object dat jij wilt laten bouwen.

Fundering tuinhuis / fundering schuur
Bij een nieuwbouwhuis en een aanbouw heb je altijd een stevige, gewapende fundering nodig. Bij het bouwen van een tuinhuis of schuur is het soort fundering afhankelijk van de grootte van de schuur, het materiaal en het gebruik. Ga jij een kleine houten schuur bouwen om je tuinmeubels in op te bergen? Dan zijn enkele palen met beton eromheen sterk genoeg. Maar ga jij een stenen schuur bouwen waar je dagelijks in gaat werken? Dan is een steviger fundament nodig. Bespreek bij het bouwen van je tuinhuis of schuur daarom goed met de vakman waar de schuur voor is. Zo kan hij ervoor zorgen dat het fundament sterk genoeg is.

Bodemonderzoek en constructieberekening
Elke funderingsklus begint met een bodemonderzoek, de zogeheten sondering. Na het bodemonderzoek weet de bouwer hoeveel draagvermogen de grond heeft. Op basis hiervan kan de vakman een constructieberekening maken. Zo bepaalt hij hoeveel belasting er op de dragende delen, zoals de muren, van het te bouwen object komt te staan. Na deze werkzaamheden weet de vakman welk fundament nodig is voor jouw nieuwe huis, aanbouw of tuinhuis.

Je betaalt voor een sondering en constructieberekening gemiddeld € 1.000,-. Dit bedrag geef je dus altijd uit op het moment dat je laat onderzoeken welk fundament nodig is. De kosten zijn in de regel hetzelfde, ongeacht om welk object het precies gaat.

Gemiddelde prijzen sondering en constructieberekening

Soort opdrachtGemiddelde prijs
Uitvoeren sondering€ 500,-
Uitvoeren constructieberekening€ 600,-

Welk soort fundering past bij jouw klus? 

Naast de reden voor jouw fundering, is de prijs afhankelijk van het soort fundament. Het is heel belangrijk dat de vakman het juiste fundament kiest. Het aanleggen van een verkeerde fundering kan er namelijk toe leiden dat de ondergrond het gewicht van de constructie niet kan dragen. Op basis van jouw wensen voor het te bouwen object en de sterkte van de ondergrond kan de vakman voor verschillende soorten funderingen kiezen.

  • Funderen op staal met betonstroken
  • Grondverbetering
  • Heiwerk
  • Boorpalen

Funderen op staal met betonstroken

Bij funderen op staal, ook wel strokenfundering, wordt het fundament direct op de ondergrond aangebracht. Anders dan de naam doet vermoeden heeft funderen op staal niets met het materiaal staal te maken. De naam komt vermoedelijk voort uit het feit dat men vroeger een deskundige raadpleegde met de vraag om de staal (monster van de grond) te beoordelen om te adviseren of de ondergrond geschikt was. Bij strokenfundering stort de vakman stroken of platen gewapend beton op de ondergrond. Hierop komen de muren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om strokenfundering direct kant-en-klaar te bestellen bij een prefab bouwer. Dit verkort de bouwtijd flink.

Funderen op staal met betonstroken is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar is niet voor elke ondergrond geschikt. Op bijvoorbeeld klei en veenachtige grond is het vaak niet mogelijk om het fundament direct op de grond te plaatsen. Jouw vakman kan op basis van de sondering en constructieberekening precies vertellen welk fundament in jouw geval geschikt is.

Grondverbetering

Niet elke ondergrond is geschikt om op te bouwen. Zo heeft klei of veen in de regel niet de stabiliteit en de draagkracht om een volledig gebouw op te bouwen. Wanneer jij in een veen- of kleigebied woont, kiest de vakman daarom in sommige gevallen eerst voor grondverbetering. In dit geval vervangt hij de niet-draagkrachtige grond voor een stevigere ondergrond, zoals zand. Het kan voorkomen dat de klei helemaal verwijderd moet worden tot de daaronder gelegen zandlaag. Wanneer dit voldoende draagkracht geeft, kan de vakman ervoor kiezen om vervolgens te funderen op staal met betonstroken.

Heiwerk

Is uit het onderzoek van de vakman gebleken dat de ondergrond niet stevig genoeg is voor funderen op staal? Dan moeten er vaak heipalen de grond in. Houten of betonnen heipalen helpen het gewicht van jouw toekomstige woning naar de dieper gelegen zandlagen te leiden. Deze zandlagen zijn wel stevig genoeg om de constructie te dragen. Om de heipalen diep genoeg in de grond te krijgen, is het nodig om te heien. In veel gevallen besteedt de vakman het heien uit aan een gespecialiseerd heibedrijf. Dit soort bedrijven kunnen relatief snel en eenvoudig palen heien door hun dagelijkse ervaring.

Afhankelijk van de diepte van het heiwerk kiest de vakman voor houten of betonnen palen. Houten palen zijn gevoelig voor houtrot. Deze palen zijn alleen geschikt voor heiwerk dat niet dieper dan de laagste waterstand komt. Indien dit wel het geval is, kan de vakman nog kiezen voor betonnen opzetters op de houten palen. Hierover stort hij dan een betonbalk.

Boorpalen

Een alternatieve vorm van heien is het plaatsen van boorpalen. Deze methode is duurder dan heien, maar heeft in bepaalde gevallen de voorkeur. Zo kunnen boorpalen een zeer hoge belasting aan. In sommige gevallen is dit daarom de enige optie. Maar boorpalen kunnen ook met een andere reden gekozen worden. Het gebruiken van boorpalen is namelijk ook erg geschikt in gebieden waar je niet kunt heien. Bijvoorbeeld omdat je andere gebouwen kunt beschadigen door de trillingen die het heien met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen in een oude binnenstad.

Bij de paalfundering boort de vakman eerst een gat in de grond. Dit gat vult hij vervolgens met beton en wapeningsijzer. Dit wapeningsijzer zorgt ervoor dat het beton sterker is en beter geschikt als fundering voor jouw woning of aanbouw.

Afvoer grond 

Gaat de vakman bij jou aan de slag om een fundering te maken? Dan moet er vaak veel grond afgevoerd worden. Helemaal wanneer de vakman besluit om te kiezen voor grondverbetering. Voor het afvoeren van grond is een speciale container nodig. Je mag de grond namelijk niet bij het bouwafval dumpen.

Het huren van dit soort containers kost tussen de € 250,- en € 800,-.

Advies van een vakman

Wat je klus ook is, het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden. Zeker als het gaat om het maken van een fundering. Zo weet je met welke kosten je rekening kunt houden en voorkom je een financiële tegenvaller. Wij hebben in ieder geval alvast één van onze professionals gevraagd waar je op kunt letten.

Aannemer Sprundels Vlechtbedrijf heeft veel ervaring in het maken van verschillende funderingen: "De situatie is altijd anders dan je als consument denkt. Dit bleek laatst ook weer toen ons gevraagd werd een fundering aan te leggen voor een aanbouw. Na het bodemonderzoek bleek dat de grond pas op elf meter diepte sterk genoeg was om de aanbouw te dragen. Dit kun je van tevoren niet voorzien. Het is dus van groot belang om een vakman de situatie goed te laten bekijken zodat je precies weet waar je aan toe bent."