Gemiddelde kosten voor buitenschilderwerk

De gemiddelde kosten voor buitenschilderwerk? Dat is afhankelijk van enkele factoren, zoals het aantal buitenkozijnen. Werkspot legt uit.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

De prijs voor het schilderen van je huis

De prijs voor buitenschilderwerk is afhankelijk van wat voor soort huis je hebt en wat het uurloon van de buitenschilder is. Het uurloon voor buiten schilderen ligt ongeveer tussen de €30 en €40 per uur. De verf, overige materiaalkosten en btw zitten niet bij deze prijzen inbegrepen.

Kostenindicatie schilderwerk buiten:

In het onderstaande schema vind je de gemiddelde kosten voor het schilderen van je huis aan de buitenzijde:

Soort woningKosten indicatie
Appartement€1.000 - €2.500
Tussenwoning€1.500 - €3.000
Hoekhuis/Twee onder één kap woning€2.500 - €5.000
Vrijstaand huis€5.500 - €7.500
Dit zijn gemiddelde prijzen die onze schildersbedrijven rekenen voor buitenschilderwerk. Deze prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.

Waarom is buiten schilderen belangrijk?

De buitenkant van het huis krijgt veel te verduren van het weer: regen, wind en zon hebben allemaal negatieve invloed. Goed schilderwerk beschermt de buitenkant van je huis. Met name houtwerk moet goed onderhouden worden om de kwaliteit te behouden. Slecht onderhouden houtwerk kan gaan rotten en moet dan hersteld of zelfs volledig vervangen worden.

Daarnaast is goed schilderwerk natuurlijk ook belangrijk voor de uitstraling van je huis. Professionele schilders hebben veel ideeën over hoe kleurgebruik kan leiden tot een fris nieuw aangezicht van een huis.

Hoe vaak moet buitenschilderwerk gedaan worden?

Vanwege de weersinvloeden moet buitenschilderwerk vaker gedaan worden dan binnenschilderwerk. Als stelregel houden onze schilders aan om eens in de 5 tot 10 jaar de buitenkant van het huis te laten schilderen. De locatie van het huis maakt natuurlijk veel uit; huizen die meer beschut staan van wind en zon hebben minder te verduren.
 
Om er zeker van te zijn dat je buitenschilderwerk in goede staat verkeerd, adviseren we je altijd minimaal eenmaal per jaar je huis te inspecteren. Besteed vooral aandacht aan de buitenkozijnen (als ze van hout zijn). Zie je scheuren in het schilderwerk, of afgebladderde verf? Twijfel dan niet en neem contact op met de buitenschilder.

Een bespaar-tip is ook om de kozijnen periodiek schoon te maken. Het is vooral erg belangrijk dat vuil zich niet in de voegen kan gaan nestelen. Door kozijnen goed schoon te houden, blijft de staat van het schilderwerk beter op niveau. Op lange termijn kun je hiermee flink besparen op periodieke onderhoudskosten.

Wat is het beste moment om buitenschilderwerk te laten doen?

De ideale temperatuur om buitenschilderwerk te laten doen is tussen de 10 en 20 graden. Onder de 5 graden duurt het langer voordat de verf droogt. Bij lage temperaturen kan het wel dagen duren voor de verf droogt. Verf kan hierdoor dus ook bevriezen. Boven de 20 graden droogt verf juist te snel en dan krijg je strepen. Door deze limitering is het in Nederland gebruikelijk om buitenschilderwerk te doen tussen april en oktober.

Buiten schilderen wanneer het regent - of veel heeft geregend - is ook af te raden. Als het hout nat of vochtig is en dan geschilderd wordt, krijg je later problemen. Het vocht wil namelijk het hout uit en zal van binnenuit de verflaag beschadigen. Goede schilders zorgen er altijd voor dat houtwerk droog is. Ze zetten dit houtwerk dan in goede grondverf en daarna lakken ze het. Als het veel regent, komt het zelfs wel eens voor dat ze het houtwerk tijdelijk in de grondverf laten staan en pas lakken als het niet meer regent.

Voor buitenschilders is het best lastig om schilderopdrachten goed te plannen. Ze zijn namelijk zo afhankelijk van het weer. Hier gelden wat ons betreft twee adviezen:

 • Zorg ervoor dat je bijtijds een schilder inschakelt. Bij voorkeur plan je al enkele maanden vooruit. Tip: plaats je buitenschilderwerk-opdracht in de winter. Zo zorg je ervoor dat je bovenaan de lijst staat van de schilders;
 • Zoek een schilder die je kunt vertrouwen en die aan de slag kan zonder dat je thuis hoeft te zijn. Hierdoor kan de schilder afhankelijk van het weer in de ochtend zelf bepalen of hij aan de slag gaat.   

Bovenal geldt natuurlijk; maak je niet te druk en houd er rekening mee dat buitenschilderwerk-opdrachten soms vertraagd raken. Het weer in Nederland is nou eenmaal onvoorspelbaar en de schilders doen hun best om toch alle klanten op tijd te helpen.

Welke factoren bepalen de kosten voor buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerk kosten worden bepaald door vier factoren:

 1. Wat voor soort huis je hebt en hoeveel houten kozijnen en deuren het huis bevat;
 2. De staat van het houtwerk;
 3. Het uurtarief van de schilder;
 4. Kwaliteit van de te gebruiken materialen.

Het ene huis is het andere niet. Dat geldt zowel voor de binnenkant als de buitenkant. Maar bijna elk huis bevat de volgende onderdelen: raamkozijnen, deurkozijnen, voor- en achterdeuren. Hoe meer kozijnen en deuren je hebt, hoe duurder de opdracht.  Buitenkozijnen schilderen vereist vakmanschap en is arbeidsintensief:

 • Verflagen op houtwerk zijn altijd vet, omdat roet uit regen op het hout landt en daar blijft zitten. Dit moet dus goed worden schoongemaakt;
 • Soms krijgen buitenschilders te maken met houtrot. Het zachte hout moet dan verwijderd worden en opgevuld worden met houtrot-stop;
 • Het houtwerk moet uiteraard altijd geschuurd worden. Maar een schilder moet goed beoordelen of schuren voldoende is, of dat hij echt alle verf moet verwijderen.

De staat van het houtwerk bepaalt voor een groot deel de prijs. Hoe meer de schilder moet corrigeren en herstellen, hoe duurder de opdracht wordt.

Zoals je ziet is buitenschilderwerk niet gemakkelijk. Je kunt het zelf proberen, maar wij adviseren een professionele schilder in te huren. Hierbij geldt natuurlijk dat hoe beter de schilder is, hoe hoger zijn uurtarief. Gemiddeld genomen rekenen schilders tussen de €30 en €40 euro per uur. Echter gaat het momenteel goed in de Nederlandse economie, en dus zien we ook wel wat hogere uurtarieven langskomen.

Uiteraard is de kwaliteit van de te gebruiken verf belangrijk voor het eindresultaat én voor de kosten. Door de eerder beschreven weersinvloeden is kwaliteit van de verf echter nóg belangrijker bij buitenschilderwerk dan bij binnenschilderwerk. Probeer ook niet te besparen op een deel van de materialen. Een goedkope grondverf combineren met hoge kwaliteit lak is alsnog zonde van het geld.

Tot slot: mocht jouw huis lastig te bereiken onderdelen bevatten die geschilderd moeten worden, dan heeft dit ook invloed op de kosten. De schilder moet dan namelijk extra steigers of andere klim-materialen huren.

Tips om te besparen op de buitenschilder

Onze buitenschilders noemen twee tips om te besparen op buitenschilderwerk:

 1. Het is een open deur, maar erg belangrijk: buitenschilderwerk goed blijven onderhouden is veruit de beste manier om te besparen. Zorg ervoor dat je het buitenschilderwerk vaak genoeg doet én dat je het houtwerk tussendoor goed schoon houdt;
 2. Kijk eens of je het schilderen van de buitenkant van je huis als een gezamenlijk project met de buren op kan pakken. Hierdoor kan de buitenschilder het project makkelijker plannen en bovendien besparen op het huren van steigers en andere materialen. 

Het buitenschilderwerk van je huis via Werkspot laten uitvoeren?

Een buitenschilder wil graag een opdracht zelf eerst zien. Als hij de ondergrond heeft beoordeeld kan hij een exacte prijs geven. Als het hout is aangetast door houtrot zal de schilder dit eerst moeten repareren. Ook kan een woning zeer moeilijk schilderwerk bevatten. Denk hierbij aan monumentale kozijnen of houten figuren in de gevel. Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de voorstellen en prijzen van vakmannen. Bekijk daarnaast ook de profielen en referenties van deze specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je buitenschilder.

Advies van een vakman

Wil Cromsigt van WMC Totaalonderhoud geeft aan: "Het is van groot belang om buitenschilderwerk te laten onderhouden. Als er houtrot ontstaat dan moet dit op de juiste manier worden aangepakt. Wordt dit niet goed gedaan dan is de kans groot dat de houtrot zich uitbreid en dat uw hele kozijn vervangen moet worden".

Andere prijzen per dienst

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten stucwerk binnen
 4. Kosten behangen kamer
 5. Kosten Wand- of vloertegels zetten

Vind een schilder dichtbij