Gemiddelde kosten voor buitenschilderwerk

Bijgewerkt op

Lichtblauwe, groene, witte of rode kozijnen: de kleur die jij voor je kozijnen kiest, heeft direct effect op de uitstraling van je huis. Datzelfde geldt voor je gevel. Een huis met een witte gevel met donkere accenten voelt landelijk, terwijl een woning met een witte gevel en blauwe accenten direct mediterraans voelt. Naast uitstraling is buitenschilderwerk ook functioneel. Zo bescherm je je woning bijvoorbeeld tegen weersinvloeden. Ga jij met het buitenschilderwerk aan de slag? Wij geven je een inkijkje in de kosten.

Ontvang een voorstel van een schilder

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

4.6

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 838 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost buitenschilderwerk?

Als je buitenschilderwerk wilt uitbesteden ben je vast nieuwsgierig naar de gemiddelde kosten. De prijs voor het schilderen van de buitenkant van je huis is afhankelijk van het soort huis, en van het uurloon van de buitenschilder. Gemiddeld vragen schilders een uurtarief tussen de € 30,- en € 40,- per uur. Dit bedrag is exclusief btw en materiaalkosten. De verf, kwasten en de huurkosten van een hoogwerker zie je dus apart terug op de factuur.

Kostenindicatie schilderwerk buiten

In het onderstaande schema vind je de gemiddelde kosten voor het schilderen van je huis aan de buitenzijde:

Soort woningKosten indicatie
Appartement€1.000 - €2.500
Tussenwoning€1.500 - €3.000
Hoekhuis/Twee onder één kap woning€2.500 - €5.000
Vrijstaand huis€5.500 - €7.500
Dit zijn gemiddelde prijzen die onze schildersbedrijven rekenen voor buitenschilderwerk. Deze prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.

Belang buitenschilderwerk

Regen, wind en zon hebben allemaal een negatieve invloed op de buitenkant van je woning. Goed onderhouden schilderwerk beschermt je woning tegen houtrot en diverse andere vochtproblemen. Als je te lang wacht met het onderhouden van je woning, kom je vaak voor hoge kosten te staan. In veel gevallen moet je dan delen, of zelfs het volledige kozijn vervangen. Daarnaast zorgt het schilderen van je woning natuurlijk ook voor een fijne uitstraling. Zeker als je je woning gaat verkopen, kan het daarom de moeite zijn om een buitenschilder te vragen de buitenboel te schilderen.

Hoe vaak moet buitenschilderwerk gedaan worden?

Buitenschilderwerk moet je vaker laten doen dan binnenschilderwerk. Binnen heb je namelijk, als het goed is, niet te maken met weersinvloeden. Als stelregel houden onze schilders aan om eens in de 5 tot 10 jaar de buitenkant van het huis te laten schilderen. De locatie van het huis maakt natuurlijk veel uit; huizen die meer beschut staan van wind en zon hebben minder te verduren dan woningen die dicht bij de zee staan.

Staar je overigens niet blind op het aantal jaar en inspecteer in ieder geval elk jaar het buitenschilderwerk. Zie je scheuren in het schilderwerk, of afgebladderde verf? Twijfel dan niet en neem contact op met de buitenschilder. Zo kun je hogere kosten in de toekomst voorkomen.

Wat is het beste moment om buitenschilderwerk te laten doen?

De ideale temperatuur voor het schilderen van kozijnen en gevels is tussen de 10 en 20 graden. Onder de 5 graden kan het wel dagen duren voor de verf droogt en bij heel lage temperaturen kan verf ook bevriezen. Boven de 20 graden droogt verf juist te snel en krijg je strepen. Door deze limitering is het in Nederland gebruikelijk om buitenschilderwerk te doen tussen april en oktober.

Buiten schilderen wanneer het regent, of veel heeft geregend, is ook af te raden. Als het hout nat of vochtig is bij het schilderen, krijg je later problemen. Het vocht wil namelijk het hout uit en zal van binnenuit de verflaag beschadigen. Goede schilders zorgen er altijd voor dat houtwerk droog is. Ze zetten het houtwerk in de grondverf en lakken het daarna af. Is het een regenachtig jaar? Dan kan het zijn dat de schilder het kozijnen een flinke tijd in de grondverf laat staan. De laklaag wordt dan pas gedaan als het weer helemaal droog is.

Het plannen van buitenschilderwerk is daarom ook best lastig en kunnen langer duren dan je dacht. Hier gelden wat ons betreft twee adviezen:

 • Zorg ervoor dat tijdig een buitenschilder inschakelt. Bij voorkeur plan je al enkele maanden vooruit. Tip: plaats je buitenschilderwerk-opdracht in de winter. Zo zorg je ervoor dat je bovenaan de lijst staat van de schilders;
 • Zoek een schilder die je kunt vertrouwen en die aan de slag kan zonder dat je thuis hoeft te zijn. Hierdoor kan de schilder afhankelijk van het weer in de ochtend zelf bepalen of het weer goed genoeg is om aan de slag te gaan.

Kosten schilderen buitenkant huis - prijsbepalende factoren

De kosten voor het buitenschilderwerk zijn afhankelijk van vier factoren:

 1. Wat voor soort huis je hebt en hoeveel houten kozijnen en deuren het huis bevat;

 2. De staat van het houtwerk;

 3. Het uurtarief van de schilder;

 4. Kwaliteit van de te gebruiken materialen.

Het ene huis is het andere niet. Dat geldt zowel voor de binnenkant als de buitenkant. Maar bijna elk huis bevat de volgende onderdelen: raamkozijnen, deurkozijnen, voor- en achterdeuren. Hoe meer kozijnen en deuren je hebt, hoe duurder de opdracht. Buitenkozijnen schilderen vereist vakmanschap en is arbeidsintensief:

 • Verflagen op houtwerk zijn altijd vet, omdat roet uit regen op het hout landt en daar blijft zitten. Dit moet dus goed worden schoongemaakt;
 • Soms krijgen buitenschilders te maken met houtrot. Het zachte hout moet dan verwijderd worden en opgevuld worden met houtrot-stop;
 • Het houtwerk moet uiteraard altijd geschuurd worden. Maar een schilder moet goed beoordelen of schuren voldoende is, of dat echt al verf verwijderd moet worden.

De staat van het houtwerk bepaalt voor een groot deel de prijs. Hoe meer de schilder moet corrigeren en herstellen, hoe duurder de opdracht wordt.

Zelf doen of uitbesteden? 

Zoals je ziet is buitenschilderwerk niet eenvoudig. Je kunt het zelf proberen, maar wij adviseren een professionele schilder in te huren. Hierbij geldt natuurlijk dat hoe beter de schilder is, hoe hoger zijn uurtarief. Gemiddeld genomen rekenen schilders tussen de € 30,- en € 40,- euro per uur. Echter gaat het momenteel goed in de Nederlandse economie, en dus zien we ook wel wat hogere uurtarieven langskomen.

Uiteraard is de kwaliteit van de te gebruiken verf belangrijk voor het eindresultaat én voor de kosten. Door de eerder beschreven weersinvloeden is kwaliteit van de verf echter nóg belangrijker bij buitenschilderwerk dan bij binnenschilderwerk. Probeer ook niet te besparen op een deel van de materialen. Een goedkope grondverf combineren met hoge kwaliteit lak is alsnog zonde van het geld.

Tot slot: mocht jouw huis lastig te bereiken onderdelen bevatten die geschilderd moeten worden, dan heeft dit ook invloed op de kosten. De schilder moet dan namelijk extra steigers of andere klim-materialen huren.

Kosten besparen buitenschilder

Onze buitenschilders noemen twee tips om te besparen op buitenschilderwerk:

 1. Het is een open deur, maar erg belangrijk: buitenschilderwerk goed blijven onderhouden is veruit de beste manier om te besparen. Zorg ervoor dat je het buitenschilderwerk vaak genoeg doet én dat je het houtwerk tussendoor goed schoon houdt;
 2. Kijk eens of je het schilderen van de buitenkant van je huis als een gezamenlijk project met de buren op kan pakken. Hierdoor kan de buitenschilder het project makkelijker plannen en bovendien besparen op het huren van steigers en andere materialen. 

Buitenschilderwerk uitbesteden via Werkspot

Een buitenschilder wil graag een opdracht zelf eerst zien, zo kan de professional beoordelen of er delen van de kozijnen vervangen moeten worden en welke andere uitdagingen de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan monumentale kozijnen of houten figuren in de gevel. Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de voorstellen en prijzen van vakmensen. Bekijk daarnaast ook de profielen en reviews van eerdere klanten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de professionals verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor een buitenschilder.

Advies van een vakman

Wil Cromsigt van WMC Totaalonderhoud geeft aan: "Het is van groot belang om buitenschilderwerk te laten onderhouden. Als er houtrot ontstaat dan moet dit op de juiste manier worden aangepakt. Doe je dit niet zorgvuldig? Dan is de kans groot dat de houtrot ervoor zorgt dat het hele kozijn moet worden vervangen."

Andere prijzen per dienst

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten stucwerk binnen
 4. Kosten behangen kamer
 5. Kosten Wand- of vloertegels zetten

Ontvang een voorstel van een schilder

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

Vind een schilder dichtbij