Schilderen overzicht

Schilderen: alle informatie en tips op een rij

13-03-2020
Een schilder aan het werk

Wanden en plafonds schilderen

Gestucte muren, wanden en plafonds

Wil je een net gestucte muur, wand of plafond laten schilderen, dan is het goed om te weten dat de muur eerst helemaal droog moet zijn, voordat deze geschilderd kan worden. Pas wanneer het stucwerk volledig droog is, moet deze vervolgens eerst voorbehandeld worden met voorstrijk, ook wel bekend als primer. Dit zorgt ervoor dat de muur minder vocht opneemt, waardoor je minder verf nodig hebt om het gewenste effect te behalen.

Tussen de voorstrijk en de eerste laag verf wordt er doorgaans een dag gewacht, net als tussen de eerste en de tweede laag verf. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de verf in elkaar oplost en goed hecht. Muren die al eerder zijn voorzien van latex hoeven niet voorbehandeld te worden.

Wordt de muur geschilderd in dezelfde kleur, dan is een verflaag meestal voldoende. Wil je over een donkere kleur muur schilderen met een lichte verf, reken dan op zo’n drie verflagen. Ook de badkamer schilderen? Vraag de schilder dan om te werken met een schimmelwerende verf. Deze latex is speciaal ontwikkeld om schimmelvorming in natte ruimtes tegen te gaan. Lees hier meer over de verschillende manieren om muren en plafonds te schilderen

Behang

Wil je over je behang heen laten schilderen? Houd er dan rekening mee dat niet elk type behang overschilderbaar is. Soms zitten er weekmakers in die het behang soepel houden. Test dit eenvoudig door een stukje behang nat te maken. Kom het behang los? Dan heb je te maken met weekmakers en is je behang niet overschilderbaar.

Wanneer het behang wel overschilderbaar is, is het aan te raden om het behang eerst schoon te maken, te ontvetten en een primer aan te brengen. Hiermee voorkom je dat de verf snel opneemt in het behang en bespaar je verf. Het behang kan dan al na twee verflagen dekkend geschilderd worden, afhankelijk van de kleur.

Breng je glasvezelbehang aan op de muur, dan moet deze eerst 24 uur drogen. Daarna kan de vakman in twee lagen het behang dekkend schilderen. Houd er wel rekening mee dat niet elke verf geschikt is voor glasvezelbehang, dus vraag hierover advies aan je schilder.

Gipsplaten

Ook gipsplaten moeten voorafgaand aan een schilderbeurt behandeld worden met een primer om ervoor te zorgen dat de verf niet te snel intrekt. Daarna kun je in twee lagen een prima dekking aanbrengen op de gipsplaat.

Een schilder die het plafond schildert

Meubels, kozijnen en deuren schilderen

Kunststof

Wil je kunststof meubels, kozijnen of deuren laten schilderen? Dan zal een vakman de kunststof eerst goed reinigen en vervolgens schuren met een fijne korrel. Dit zorgt voor heel veel kleine krasjes. Schuren met een grove korrel is niet aan te raden omdat er dan diepe krassen ontstaan die zichtbaar zullen blijven na het schilderen. Na het schuren wordt het oppervlak afgenomen met een doek en bewerkt worden met een speciale kunststof primer. Wanneer de primer goed gedroogd is, kan de eerste lak worden aangebracht. Is deze droog, dan wordt het oppervlak nogmaals licht opgeschuurd om een tweede dekkende laag aan te brengen.

Hout

Wanneer je onbehandeld hout gaat schilderen, is het van belang dat het hout vooraf goed is schoongemaakt voordat het geschuurd kan worden. Hoe slechter het hout is geschaafd, hoe grover de korrel van het schuurpapier moet zijn. Schuur altijd met de houtnerf mee en maak tot slot het hout stofvrij.

Zoek van tevoren goed uit op welke houtsoort je gaat schilderen voordat je een grondverf aanbrengt. Er zijn namelijk bepaalde houtsoorten zoals merbau, afzelia en andere tropische houtsoorten die kleurstoffen bevatten die wateroplosbaar zijn. Wanneer je hierover schildert met een verf op waterbasis zullen de kleurstoffen oplossen en lelijke vlekken veroorzaken. Bevat je houtsoort kleurstoffen, gebruik dan een goed isolerende grondverf. Als deze droog is, kun je hier vervolgens twee lagen lak op aanbrengen.

Heb je te maken met geschilderd hout, dan is het verstandig om eerst te bekijken of de oude verflaag nog van goede kwaliteit is. Is de verf in goede staat, dan is licht opschuren en een of twee keer aflakken voldoende. Is de verfkwaliteit niet zo goed? Dan is het aan te raden om het hout grondig te schuren en voor te bewerken met verfafbijt. Hierna kun je een grondverf aanbrengen en het hout twee keer lakken.

MDF

Ook voor het schilderen van MDF oppervlaktes, is het aan te raden om een goede isolerende grondverf te gebruiken omdat MDF kleurstoffen bevat. Bovendien neemt MDF verf erg snel op, waardoor er minsten twee lagen grondverf moeten worden aangebracht voordat het MDF kan worden afgelakt.

Een schilder die een deur post schildert

Radiatoren of andere ondergronden schilderen

Voor het schilderen van radiatoren moet allereerst aanwezig roest verwijderd worden met een staalborstel. Vervolgens kan de radiator worden voorbewerkt met een anti-roest primer, voordat je de verwarming schildert met een speciale radiatorverf. Normale verfsoorten worden gelig door de warmte, maar radiatorverf behoudt altijd zijn oorspronkelijk kleur. De beste periodes voor het verven van de radiator zijn de lente en zomer, wanneer de radiator uit staat. Wanneer je de radiator verft wanneer hij aanstaat, wordt de verf stroperig en droogt deze te snel.

Metaal

Voor het verven van metaal is het belangrijk om eerst de aanwezige roest te verwijderen en het metaal goed te schuren. Vervolgens kun je een roestwerende primer en een laag metaalverf aanbrengen. Een laag is meestal voldoende omdat metaalverf over het algemeen goed dekt.

Aluminium

Aluminium schilderen? Dan is het aan te raden om eerst te schuren met een fijne korrel zodat er geen diepe krassen ontstaan. Vervolgens kun je een primer aanbrengen op het aluminium en het oppervlak met metaalverf aflakken.

Plavuizen

Plavuizen zijn hard en glad en moeten daarom eerst goed geschuurd en behandeld worden met een speciale primer. Daarna kunnen ze geschilderd worden met speciale verf zoals betonverf of een speciale coating. Voor het schilderen van de plavuizen kun je het beste een telescoopsteel gebruiken. Hiermee kunnen lange banen worden getrokken, wat zorgt voor een mooi resultaat.

Baksteen

Niet iedere bakstenen muur kan geschilderd worden. Een nieuwbouw muur of gerenoveerde muur moet bijvoorbeeld zeker eerst een jaar rusten, voordat deze geschilderd kan worden. Inhoudsstoffen in de vorm van zouten kunnen aanzienlijke schade aan het schilderwerk opleveren. Er zijn zelfs stenen die beter niet geschilderd kunnen worden. Het is dan ook aan te raden om voorafgaand aan het schilderen van baksteen advies in te winnen bij een vakman.

Een blik witte verf met een kwast

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij