Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Plinten verven: ontdek onze tips

02-06-2021
Plinten verven

Wil je je plinten laten matchen bij de muur? Of juist bij je vloer? Dan kun je de plinten verven. Dit geldt voor zowel houten als kunststof plinten. Hoe je die klus het beste aanpakt, vertellen we je in dit artikel. Wil je na het lezen van onze tips toch liever een professionele schilder inschakelen voor deze klus? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op Werkspot plaats je je klus eenvoudig online en kom je snel in contact met ervaren schilders die jouw plinten kunnen verven.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer plinten schilderen
 2. Tips plinten verven
 3. Stappenplan plinten verven
 4. Kosten plinten schilderen
 5. Plinten schilderen: uitbesteden of zelf doen?

Wanneer plinten schilderen

Plinten zijn zowel voor de vloer als voor de wand een nette afwerking. Je kunt er dan ook voor kiezen om de kleur van de plinten aan te laten sluiten bij de vloer, bij de wand of juist voor een contrasterende kleur te gaan om de randen extra nadruk te geven. Welke optie je kiest, is geheel aan jou. Vind je het mooi wanneer de muur nog wat verder doorgetrokken wordt richting de vloer, ga dan voor dezelfde kleur plinten als de kleur van de muur. Hierdoor is je wand straks één mooi geheel. Wil je juist de verbinding tussen de vloer en de wand duidelijker naar voren laten komen? Dan kun je er beter voor kiezen om de plinten aan te laten sluiten bij de kleur (en materiaal) van de vloer. 

De meeste mensen kiezen ervoor hun plinten te verven als de kleur van de muur verandert of juist wanneer je aanpassingen doet aan de vloer, zoals het oliën of lakken van een houten vloer. Daarnaast kan het zijn dat je plinten beschadigd zijn in de loop der jaren en ze nu met een lik verf een opknapbeurt wilt geven.

Tips plinten verven

Ga je aan de slag met het verven van de plinten? Dan kun je wellicht wel wat advies gebruiken. We zetten eerst een aantal algemene tips voor je op een rijtje en geven je daarna een stappenplan voor het verven van een houten of kunststof plint.

 • Voor beide plintsoorten geldt: kun je de plinten verwijderen zonder ze te beschadigen? Dat maakt de klus wel een stuk eenvoudiger, dus dan kun je beter daarvoor kiezen.
 • Kun je plinten niet verwijderen? Begin dan altijd met het verven van de plinten voordat je de muur verft. Muurverf verwijderen van de plinten is eenvoudiger dan de lakverf van de muur afhalen.
 • Ben je van plan ook vloerbedekking te leggen? Verf dan eerst de plinten, want vloerbedekking afplakken, is bijna niet te doen.
 • Voor een mooie hechting en een strak resultaat kun je ervoor kiezen om de rand tussen de plint en de muur te kitten met acrylaatkit.

Stappenplan plinten verven

Wanneer je plinten gaat verven, kun je de volgende stappen aanhouden. Deze stappen gelden zowel voor kunststof als houten plinten. Ook wanneer je ervoor kiest om de klus uit te besteden aan een professional, zijn dit de stappen die de schilder uitvoert. 

Stap 1: Voorbereiding

Zorg er allereerst voor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt, maar let op met tocht. De wind kan ervoor zorgen dat je verf ongelijkmatig droogt. Plinten schilderen start met het ontvetten van de plint. Eventuele gaatjes en andere diepe beschadigingen kun je opvullen met vulmiddel. Daarna kun je beginnen met schuren. Afhankelijk van de staat van de plint en de kleur, gebruik je bij houten plinten een grovere of fijnere korrel. Ga je de laklaag alleen opfrissen in een andere kleur, dan kun je volstaan met fijn schuurpapier. Is de laklaag in slechte staat, dan kun je beter de plint zo goed mogelijk opschuren, om ervoor te zorgen dat de verf uiteindelijk goed hecht. Hiervoor gebruik je een grovere korrel. Kunststof plinten schuur je altijd met een fijn schuurpapier om beschadigingen aan de plint te voorkomen. Na het schuren maak je de plint weer stofvrij en plak je alles af wat je niet wilt verven, zoals de muur en de vloer.

Stap 2: Plinten schilderen met grondverf

Voordat je met lakverf aan de slag gaat, zet je de plint eerst in de grondverf. Zeker bij kunststof plinten kun je deze stap echt niet overslaan. De laklaag hecht daardoor beter aan de plint. Gebruik voor lichte kleuren witte grondverf en voor donkere kleuren grijze grondverf. Breng de verf in lange verticale banen aan om strepen te voorkomen. Zijn de plinten gegrond? Dan is het een kwestie van wachten tot het droog is. De meeste grondverf is na 4 tot 6 uur overschilderbaar.

Stap 3: Plinten verven met lakverf

Is de grondverf goed droog? Dan kan het aflakken beginnen. Allereerst schuur je de plint nogmaals licht op. Daarna maak je de plint vet- en stofvrij. Nu kun je met het lakken starten. Gebruik een lakverf die geschikt is voor jouw ondergrond. Binnenshuis is een lakverf op waterbasis vaak het handigst. Dit brengt een minder sterke geur met zich mee en is sneller droog. Om goed beschermd te zijn tegen krassen of stoten, is het dan wel slim om twee lagen lakverf aan te brengen. Lakverf is na ongeveer 8 uur overschilderbaar, dus dan kun je met de volgende laag beginnen. Ook deze verf breng je in lange verticale banen aan, om strepen te voorkomen.

Stap 4: Afwerking

Zitten alle laklagen erop? Dan is het tijd voor de afronding. Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is, dan is de kans dat je verf van de plint meetrekt het kleinst. Ook is de tape dan nog goed te verwijderen, zonder dat er lijmresten achter blijven. Spoel de kwasten en rollers tot slot uit met lauw water. Let er vervolgens op dat de lak wel een week nodig heeft om echt helemaal goed uit te harden. Wees daarom voorzichtig in die eerste week met stofzuigen of meubels ertegenaan zetten.

Kosten plinten schilderen

Ga je zelf aan de slag met plinten verven? Dan maak je kosten voor het kopen van de verf en eventueel het benodigde materiaal, zoals afplaktape, kwasten en rollers. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de klus uit te besteden. Wil je de muren bijvoorbeeld laten schilderen, laat de schilder dan direct ook de plinten meenemen. Wil je alleen de plinten laten verven? Dan kun je het best kijken naar het uurtarief van de schilder. Houd er daarnaast rekening mee dat bij een kleine klus de schilder wellicht werkt met een basistarief dat je sowieso kwijt bent. Het is daarom altijd goed om te kijken of je de schilder meerdere klussen in één keer kunt laten uitvoeren. Onderstaand schema geeft een indicatie van de kosten die bij plinten verven komen kijken.

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Uurtarief schilder€ 30,- tot € 40,-
Muur herschilderen - sauzen - 1 laags€ 7,- tot € 13,-
Muur herschilderen - sauzen - 2 laags€ 8,- tot € 15,-
Muur herschilderen - airless spuiten - 1 laags€ 5,- tot € 8,-
Muur herschilderen - airless spuiten - 2 laags€ 7,- tot € 10,-

Laat je de schilder ook de muren verven, dan heb je daarbij twee opties: sauzen of airless spuiten. Sauzen doet de schilder met een roller en een kwast en kost hem om die reden meer tijd. Airless spuiten gaat sneller, maar is niet altijd even geschikt. Daarnaast moet je het resultaat natuurlijk zelf ook mooi vinden. 

Ga je plinten verven, omdat je de vloer aanpast? Dan wil je misschien ook meer informatie over de kosten voor een nieuwe vloer of het aanpassen van een houten vloer? Neem daarom eens een kijkje bij de prijsinformatie van deze klussen:

Plinten schilderen: uitbesteden of zelf doen? 

Plinten schilderen is geen heel ingewikkelde klus, maar je moet er wel even de tijd voor nemen, de voorbereiding goed doen en netjes werken, om de vloer of de wand niet ook mee te schilderen. Wil je hier liever geen omkijken naar hebben? Besteed de klus 'plinten schilderen' dan uit aan een professionele schilder. Ook als je je de muren nog moet laten verven, kun je deze klus direct laten meenemen door de schilder. Dan ben je in één keer klaar. 

Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met professionele schilders uit jouw regio. Een schilder uit de buurt scheelt jou in (voorrij)kosten én als je tevreden bent over het werk en de samenwerking met de schilder, heb je direct een goede professional in de buurt voor als je in de toekomst andere klussen hebt. Je plaatst je klus eenvoudig online en wij brengen je in contact met ervaren schilders. Klinkt het voorstel je goed in de oren? Kijk dan zeker ook nog even bij de reviews van deze schilder. Hier lees je hoe anderen de kwaliteit en het vakmanschap van deze schilder hebben beoordeeld. Handig als je het lastig vindt om een goede keus te maken.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Vloer schuren, oliën of lakken
 3. Houten vloer leggen
 4. Gietvloer aanbrengen
 5. Betonvloer of cementdekvloer aanbrengen
 6. Binnenschilderwerk
 7. Muren schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij