Wat kost het schilderen van je huis?

Bijgewerkt op

Kosten schilderwerk

Er komt veel bij kijken bij je huis schilderen. Bijvoorbeeld als je houten kozijnen rondom je woning wilt verven of andere onderdelen gaat schilderen. Zo heb je een ladder nodig of zelfs een steiger als je een huis hebt met meerdere verdiepingen. Het kost je veel tijd en als je geen ervaring hebt is een goed resultaat niet gegarandeerd. Zo kan er van alles misgaan. Weet jij bijvoorbeeld of een kozijn nog in goede staat is? Een professionele schilder wel. Die kan adviseren om het te repareren en dan pas te schilderen. Zo zijn er nog veel meer zaken die bij het schilderen van je huis komen kijken. Je woning is in goede handen als je het huis door een vakmens laat schilderen. Werkspot geeft je graag inzicht in de kosten en alle informatie om gratis een specialist in je regio te vinden.

Huis schilderen buiten: de gemiddelde kosten

Bij het schilderen van je huis gaat het om buitenschilderwerk. Daar vallen kozijnen onder, maar bijvoorbeeld ook deuren, boeidelen en andere houten onderdelen, zoals dorpels. Het is handig om je huis in één keer te laten schilderen. Dan kan de schilder alles verven en blijf je niet zitten met delen niet er niet meer netjes uitzien. Bovendien scheelt het in de prijs als je de schilder je woning in één keer helemaal laat verven. Het is mogelijk om een totaalprijs af te spreken. Een kostenindicatie met gemiddelde prijzen van uiteenlopende woningtypen vind je hieronder. Er zijn ook schilders die een uurtarief hanteren voor het schilderen van je woning. Een buitenschilder rekent gemiddeld € 30,00 tot € 40,00 per uur.

Type woningGemiddelde kosten
Appartement€ 1.000,00 - € 2.500,00
Tussenwoning€ 1.500,00 - € 3.000,00
Hoekhuis/Twee onder één kap woning€ 2.500,00 - € 5.000,00
Vrijstaande woning€ 5.500,00 - € 7.500,00

Huis schilderen binnen: wat zijn de gemiddelde kosten

Onderhoud aan schilderwerk binnen is minder noodzakelijk. Je krijgt niet te maken met houtrot, maar wel met slijtage van de verf op bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Verf op muren blijft lang zitten, maar kan op termijn beschadigd raken. Dat zijn redenen om ook in huis het schilderwerk goed te onderhouden. Een andere reden om je huis binnen te schilderen is dat je een andere kleur op de muren wil. Ook voor het schilderwerk binnen geldt dat de prijs lager uitvalt als je meer klussen in een project door de schilder laat uitvoeren. Voor muren is er doorgaans een tarief per m² van toepassing net als voor plafonds. Een schilder kan ook vaste prijzen rekenen voor onder meer het verven van deuren en trappen. Het verven van kozijnen is meestal gekoppeld aan een uurtarief of er volgt een totaalprijs.

Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde kosten van een schilder voor diverse soorten binnenwerk.

Sauzen: wanden en plafondsKostenindicatie per m²
Wanden 1 laags€ 6,00 - € 12,00
Wanden 2 laags€ 6,50 - € 13,00
Wanden 3 laags€ 7,00 - € 15,00
Plafonds 1 laags€ 7,00 - € 13,00
Plafonds 2 laags€ 8,00 - € 15,00
LakwerkKostenindicatie
Deuren€ 90,00 - € 150,-
Kozijnen€ 40,00 - € 75,00
Trap€ 400,00 - € 800,00

Huis schilderen: wat zijn de voordelen?</3> Je huis schilderen is nodig als periodiek onderhoud van de houten delen. Een houten kozijn staat bloot aan alle weersomstandigheden. Voer je geen onderhoud uit met een regelmatige schilderbeurt dan wordt het hout aangetast. In een verder stadium bestaat de kans op houtrot en moeten er onderdelen worden vervangen. Het is dan ook belangrijk dat je huis goed in de verf staat. Dat is niet het enige voordeel. Je huis knapt er van op en dat betekent dat je woning meer waard wordt.

Heb je een huis ouder dan twee jaar? Dan heb je het voordeel dat je op de schilderkosten maar 9 procent btw betaalt. Om je huis ook in de toekomst er mooi en onderhouden bij te laten staan is het mogelijk om met de schilder een overeenkomst te sluiten. Bijvoorbeeld in de vorm van een onderhoudsplan. De schilder komt dan om de vijf jaar langs om je huis te schilderen. Dat is ongeveer de termijn die professionals aanhouden als het gaat om buitenschilderwerk te onderhouden. Het bijhouden van schilderwerk binnen kent een langere termijn van ongeveer om de zeven jaar. Of eerder als je een andere kleur wilt op de muren of het plafond wilt laten witten. Een nieuwe verflaag zorgt bovendien voor bescherming tegen onder meer vocht en schimmels in ruimtes als de badkamer.

 • Bescherming tegen vocht en schimmels
 • Bescherming tegen weersinvloeden
 • Huis stijgt in waarde
 • Onderhoudsplan mogelijk
 • Woning ziet er fris en nieuw uit

  Waarom een professional inhuren voor het schilderen van je huis?

  Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het verstandig is om een professional in te huren voor het verven van je woning. Een professionele schilder heeft vakkennis als het gaat om het gebruik van de juiste materialen en technieken. Je mag ook deskundig advies verwachten als het bijvoorbeeld gaat om reparatie of vervangen van houten onderdelen. Een schilder is ook gewend om op hoogte te werken op een steiger of een ladder. Als je zelf van plan bent om te schilderen, kost het je tijd en energie. Vooral als het niet om een muurtje sauzen gaat, maar om het verven van je hele woning. Bovendien moet je alle materialen en benodigdheden zelf aanschaffen of huren, zoals een steiger. Doe je te veel verf op een kwast dan leidt dat tot druipers. Bij het sauzen van muren heb je de kans dat er strepen ontstaan als je niet goed afrolt. Als je te hard op de roller drukt dan krijg je eveneens strepen. De haren van de kwast steken soms uit. Als je die niet weghaalt dan raken deze los en blijven deze achter in de verf op de muur of in de lak van het kozijn. Een professionele schilder geeft je garantie op het schilderwerk. Daar is op terug te vallen als er zich onverhoopt problemen voordoen. Heb je zelf geschilderd en loop je tegen problemen aan dan kost het je daarna extra tijd om opnieuw te verven.

  Kom gratis met schilders in gesprek

  Heb je besloten om het schilderen van je huis uit te besteden? Je opdracht plaats je gratis op ons platform, met beschrijving van de klus en foto's die je eenvoudig uploadt vanaf je telefoon. Het aanbieden van de opdracht zorgt er automatisch voor dat schilders deze te zien krijgen. Heeft een van de professionals interesse, dan neemt de schilder contact met je op. Reageren er meerdere specialisten? Bekijk dan de reviews en profielen zorgvuldig, voordat je een weloverwogen keuze maakt.

  Duizenden reviews helpen je een keuze te maken

  De duizenden reviews bieden eveneens uitkomst als je zelf uit alle vakmensen een keuze wilt maken. De ervaringen van klanten die je voorgingen geven een goed beeld van de werkwijze en aanpak van de schilderklus. Het is handig om de recensies te vergelijken om zo tot een keuze te komen. Tijdens je zoektocht zet je schilders die jouw interesse hebben gemakkelijk in een lijstje. Het voordeel van het inhuren van een schilder via Werkspot is dat je de klus gratis plaatst. Verder heb je de zekerheid met een vakmens te maken te hebben. Alle schilders op ons platform staan bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Bovendien komen de specialisten uit je eigen regio. Je meldt de opdracht namelijk aan met het invullen van je postcode. Dat bespaart meteen op een deel van de kosten omdat de schilder geen grote reisafstand hoeft af te leggen.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.