Muur herschilderen: wat komt erbij kijken?

Bijgewerkt op

Ben je de huidige kleur op je muur zat en is het tijd om de muur opnieuw te schilderen? Ga goed voorbereid aan de slag met onze tips en trap niet in veel voorkomende valkuilen. Je leest ze in dit artikel. Ben je na het lezen van het artikel er niet zeker van dat je zelf een strak en streeploos resultaat kunt bereiken? Dan staan de vakmensen van Werkspot natuurlijk voor je klaar om de muur te herschilderen voor jou. Je plaatst je klus eenvoudig online en hebt zelf geen omkijken naar het schilderen van de muur.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer muur opnieuw schilderen
 2. Tips muur herschilderen
 3. Kosten muur herschilderen
 4. Zelf doen of uitbesteden via Werkspot?

Wanneer muur opnieuw schilderen

Het verfwerk op je muur kan na verloop van tijd verkleuren. Dit kan gebeuren door binnenvallend zonlicht, maar bijvoorbeeld ook door koken of roken in huis. Er blijft dan altijd wat vuil achter op je muren en na verloop van tijd is het dan echt noodzakelijk om de muur opnieuw te schilderen. Een andere reden om je muur te herschilderen kan natuurlijk zijn, omdat je de huidige kleur niet mooi meer vindt of omdat een andere kleur beter past bij je nieuwe interieur of de nieuwe sfeer die je wilt creëren in huis.

Zit er nu behang op de muur en wil je liever aan de slag met verf? Dat kan natuurlijk ook. Over de meeste behangsoorten kun je verven. Papieren behang en vinyl behang zijn hiervoor minder geschikt, die kunnen de vochtigheid van de verf minder goed aan. Daardoor kan het behang gaan scheuren. In dat geval is het verstandiger om het behang eerst te verwijderen, voordat je met de verfroller aan de gang gaat. Ook als je een druk patroon of reliëf op je behang hebt waar lastig overheen te verven is, kun je overwegen om het behang eerst te verwijderen. Doe je dat niet, dan moet je er zeker rekening mee houden dat de muur minimaal twee keer geverfd moet worden, voordat de verf echt dekkend is.

Tips muur herschilderen

Ga je aan de slag met het herschilderen van een muur, dan kun je vast wel wat advies gebruiken. We zetten daarom vijf handige tips voor je op een rijtje.

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals met de meeste klussen, is een goede voorbereiding enorm belangrijk voor een mooi eindresultaat. Zorg dat de muren vet- en stofvrij zijn. En haal ook nog even een stofzuiger door de rest van de ruimte, om er zeker van te zijn dat er geen rondslingerend stof onder je verf terechtkomt.

Als er al verf op de muur zit of je verft over behang heen, dan is een primer meestal niet nodig. Die gebruik je vaak om de zuigende werking van een muur te verminderen en aangezien er al verf op de muur zit, is die zuigende werking al veel minder dan bij een kale muur.

Gebruik afplaktape om delen die je niet wilt verven te beschermen tegen de verf, zoals andere muren of de plinten tegen de muur. Denk daarbij ook aan de vloer. Bescherm deze goed met bijvoorbeeld een plastic zeil. Mocht er onverhoopt toch een spat verf op een plek terechtkomen waar je geen verf wilt, dan kun je dat als je snel bent vaak wel met water en een sponsje verwijderen. Zorg dus dat je dit altijd in de buurt hebt wanneer je de muur gaat herschilderen.

 1. Breng de verf in delen aan

Voor een mooi en streeploos eindresultaat zet je de verf in delen op de muur. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je start met de randen en hoeken en daarna het grote vlak in het midden doet of juist precies andersom. Het is wel slim om voor de gehele muur één methode te gebruiken, om verschillen in het eindresultaat te voorkomen. Breng de verf met een roller eerst aan in twee verticale banen, die je vervolgens horizontaal uitrolt. Daarna vul je de muur op door in een vloeiende beweging van boven naar beneden te rollen. Houd er rekening mee dat je vaak minimaal twee lagen nodig hebt om de verf goed dekkend te krijgen. Zeker als je voor een andere (lichtere) kleur op de muur kiest, is één laag vaak niet voldoende.

 1. Stop niet tussentijds

Het mooiste resultaat krijg je wanneer je de gehele wand in één keer verft. Als je tussentijds stopt, droogt de aangebrachte verf op. Als je vervolgens weer verder gaat met het herschilderen van de muur, ontstaan er strepen. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

 1. Gebruik de juiste hoeveelheid verf

Het materiaal dat je gebruikt, is bepalend voor het eindresultaat. Gebruik je bijvoorbeeld een roller met te korte haren, dan krijg je eerder strepen. Een nieuwe roller heeft daarnaast even tijd nodig om de verf goed op te nemen. Doe daarom voldoende verf in je verfbak en rol de roller er eerst een paar keer goed doorheen. Verwijder vervolgens overtollig verf door de roller op het hogere gedeelte van de verfbak uit te rollen. Herhaal dit de eerste keer een aantal maal, zodat de verf goed in de roller komt te zitten. Bij het gebruik van kwasten is het van belang dat je tot ongeveer de helft in de verf doopt. Voorzie je de hele kwast van verf, dan heb je meer kans op druipers. De hoeveelheid verf is dan simpelweg te groot.

 1. Besteed herschilderen van de muur uit

Klinkt de muur opnieuw schilderen je ingewikkeld in de oren? Of heb je simpelweg veel muren die herschilderd moeten worden en wil je hier liever geen tijd aan kwijt zijn? Je kunt de klus natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren schilder. Die weet precies wat erbij komt kijken om jouw muur netjes te herschilderen, goed dekkend en zonder strepen. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met schilders uit jouw regio.

Kosten muur herschilderen

Ga je zelf aan de slag met de muur herschilderen? Houd dan rekening met kosten voor de muurverf en eventueel materiaal, zoals kwasten en rollers. Wil je de klus liever overlaten aan een professionele schilder? Dan ben je vast benieuwd wat je dan aan kosten kwijt zou zijn. We zetten daarom de gemiddelde prijs die een schilder vraagt voor een muur herschilderen hieronder voor je neer.

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Muur herschilderen - sauzen - 1 laags€ 7,- tot € 13,-
Muur herschilderen - sauzen - 2 laags€ 8,- tot € 15,-
Muur herschilderen - airless spuiten - 1 laags€ 5,- tot € 8,-
Muur herschilderen - airless spuiten - 2 laags€ 7,- tot € 10,-

Bovenstaande tabel geeft een indicatie van de kosten die je kwijt bent als je voor de muur herschilderen een professional inschakelt. De uiteindelijke kosten die je betaalt kunnen hiervan afwijken, omdat de ondergrond bijvoorbeeld meer bewerking nodig heeft. Voor een ruwe ondergrond is nu eenmaal meer verf nodig dan voor een gladde. Ook vraagt een ruwe ondergrond om meer lagen.

Laat je een professional de klus voor je uitvoeren, dan heb je keus uit het aanbrengen met een kwast en een roller (sauzen) of je laat het erop spuiten. Deze laatste optie is goedkoper, omdat het de schilder minder tijd kost. Deze methode is echter niet altijd geschikt. Bij een zeer ruwe ondergrond bijvoorbeeld of als de muur zelf veel oneffenheden en lastige hoeken kent, kun je beter kiezen voor het sauzen van de muur. Een professionele schilder kan je hierover natuurlijk adviseren.

Zelf doen of uitbesteden via Werkspot? 

Met bovenstaande tips helpen we je op weg wanneer je zelf de muur gaat herschilderen. Een muur opnieuw schilderen vraagt om een goede voorbereiding en tijd. Zeker als je meerdere muren opnieuw van verf wilt voorzien, kan de klus je aardig wat tijd kosten. Ook blijft de kans op niet-pakkende verf of strepen in het eindresultaat altijd bestaan. Wil je daarom zeker zijn van een mooi en goed resultaat? Besteed de klus dan uit aan één van de vakmensen via Werkspot. Onze schilders nemen het herschilderen van de muur graag voor je uit handen. Ze weten precies waar ze op moeten letten en met hun ervaring weten ze exact hoe ze voor een strak en streeploos eindresultaat kunnen zorgen. Zonder dat jij er omkijken naar hebt.

Het enige dat je hoeft te doen, is je klus 'muur herschilderen' te plaatsen op Werkspot. Omschrijf je klus zo precies mogelijk. Geef bijvoorbeeld aan wat de ondergrond nu is, om hoeveel vierkante meter het gaat en wat de huidige en gewenste kleur is. Zo heeft de schilder een goed beeld van de klus en kan jou een op maat gemaakt voorstel doen. Is het eerste contact gelegd? Kijk dan zeker ook even bij de reviews van andere mensen over deze schilder. Zo kun jij op jouw beurt een goed beeld vormen van het eerdere werk van deze schilder. Door je klus uit te besteden via Werkspot kun jij zonder al te veel moeite snel genieten van een frisse nieuwe kleur op de muur!

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Behang schilderen
 3. Behang verwijderen
 4. Binnenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.