Gemiddelde kosten behang schilderen

Bijgewerkt op

Wil je je behang schilderen en wil je weten wat dit kost? Samen met onze schilders hebben we prijsinformatie voor je verzameld.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1345 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Behang schilderen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Ben je de kleur van het behang in je woonkamer zat? Of heb je juist een neutraal behang aangebracht, zodat je er met de kleur van jouw keuze overheen kan verven? Wat de reden ook is, behang schilderen kan een goede optie zijn om snel een geheel nieuwe sfeer in huis te creëren. Toch is behang schilderen niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Niet alle behangsoorten zijn even geschikt om overheen te verven. Ook gaat er in behang verven vaak een hoop tijd zitten, zeker als er het behang reliëf of een patroon heeft. Dan zijn er vaak meerdere lagen verf nodig om de kleur op het behang goed dekkend te krijgen. Twijfel je of jouw behang geschikt is om te schilderen? Of heb je geen tijd of zin om zelf het behang te verven? Schakel dan een vakman in om jouw behang te schilderen.

Via Werkspot heb je snel een geschikte vakman gevonden om behang te verven. Je plaatst eenvoudig je klus online en komt zo in contact met ervaren schilders die deze klus graag voor je oppakken.

Gemiddelde kosten voor behang schilderen

Behang schilderenGemiddelde kosten per m²
1 laag latex€ 7,- tot € 13,-
2 lagen latex€ 10,- tot € 17,-
In deze tabel staan de gemiddelde kosten voor het schilderen van behang per vierkante meter, inclusief manuren en materiaal. Of er twee lagen verf nodig zijn, is vooral afhankelijk van het kleurverschil tussen het behang en de verf. Ook speelt mee of het behang glad is of dat er een structuur in verwerkt is.

Is het mogelijk om te schilderen over behang?

Behang verven kan in de meeste gevallen wel, maar het is wel belangrijk om eerst te bepalen wat voor soort behang je hebt. Sommige soorten reageren minder goed op vocht, zoals verf, waardoor het behang los kan laten en je niet het resultaat krijgt dat je voor ogen hebt.

Behang verven kan makkelijk bij:
 • (Reno)vlies behang
 • Glasvezelbehang
 • Rauhfaserbehang
Schilderen over behang is lastiger bij:
 • Vinyl behang
 • Papieren behang

Glasvezelbehang schilderen komt erg veel voor, net zoals rauhfaserbehang en renovlies behang schilderen. Deze behangsoorten zijn erg sterk en zitten (meestal) goed bevestigd aan de muur. Voor veel mensen is het een goede manier om relatief goedkoop je muur netjes en egaal te maken, of juist een bepaalde structuur aan te brengen, zonder dat er stucwerk nodig is. In veel gevallen breng je deze soorten behang ook juist aan als je over het behang heen wilt schilderen.

Zit het behang er al langer op en zitten er beschadigingen op? Of heeft de muur eronder juist butsen? Dan laat je dit voor het mooiste resultaat herstellen door de vakman. Bij niet al te grote beschadigingen of oneffenheden gebruikt hij in de regel een vulmiddel om de ondergrond weer glad te krijgen. Het project 'behang schilderen' kost dan uiteraard meer tijd en geld.

Vinyl behang en papieren behang is minder stevig en bevatten weekmiddelen. Weekmiddelen zorgen ervoor dat behang los laat als je het nat maakt. Dit betekent dat de verf niet goed zal hechten. Eigenlijk heb je in dat geval twee keuzes:

 1. Zet het vinyl of papieren behang eerst goed in de grondverf
 2. Verwijder het vinyl of papieren behang en schilder direct op de muur. Deze optie is alleen van toepassing als de muur eronder vrij is van grote beschadigingen. Zitten er wel veel oneffenheden op de muur, dan doe je er goed aan deze eerst te laten herstellen.

Ben je niet zeker wat voor soort behang je hebt en of het overschilderbaar is? Een professionele schilder weet precies wat er komt kijken bij behang schilderen en kan je goed adviseren over wat de beste oplossing is in jouw situatie. Laat je bij twijfel daarom goed informeren, zodat je niet met een teleurstellend eindresultaat komt te zitten.

Hoe bepaal je de kosten voor het schilderen van behang?

De kosten die een schilder in rekening brengt voor behang schilderen, hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van het project, het type verf en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de prijs voor het schilderen van behang.

Omvang van het project

Grote oppervlakten kosten over het algemeen meer tijd om te schilderen dan een klein oppervlakte. Dit heeft uiteraard invloed op de kosten. Het is daarom slim om met de vakman een prijs per vierkante meter af te spreken voor het schilderen van behang. Zo heb je vooraf een beter beeld van de totale kosten voor deze klus dan wanneer de vakman een uurtarief rekent.

Staat van het behang

Heeft het behang een donkere kleur en wil je overstappen op een lichte variant? Dan kost het vaak een extra laag verf om de kleur dekkend te krijgen. Hetzelfde geldt voor beschadigingen of gaatjes in het behang. Moeten deze voorafgaand aan de schilderklus nog worden gerepareerd? Hou dan rekening met een hogere prijs per vierkante meter. Is je behang in zo'n slechte staat dat het behang schilderen eigenlijk geen goed idee is, overleg dan met de vakman welke opties je hebt. Is het verwijderen van het behang en eventueel een nieuw behang laten aanbrengen het beste voor een goed eindresultaat? Dan kan je deze klus zelf uitvoeren, of je schakelt hier een vakman voor in. Meer informatie over de prijs van behangen of behang verwijderen, vind je op:

Extra opties behang schilderen

Wil je een speciaal soort verf? Of wil je naast het laten schilderen van je behang ook andere werkzaamheden laten uitvoeren? Hou er dan rekening mee dat dit niet bij de prijs is inbegrepen en het prijsvoorstel voor behang schilderen waarschijnlijk hoger uitvalt.

Hoe gaat de vakman te werk?

Voor het schilderen van behang heb je verschillende opties. De vakman kan ervoor kiezen om met de kwast en de roller aan de slag te gaan, maar in sommige gevallen kan hij de verf ook op de muur spuiten. Spuitwerk kost vaak minder tijd en is daarom meestal goedkoper dan behang verven met de roller. Hieronder lichten we toe wat er allemaal komt kijken bij de klus 'behang verven' en geven we meer informatie over de verschillende verftechnieken.

 • De voorbereiding
  Welke methode de vakman ook kiest om jouw behang te schilderen, het begint altijd met een goede voorbereiding. De vakman controleert de staat van het behang. Zijn er beschadigingen of oneffenheden, dan kan de vakman deze eerst egaliseren voor een mooier resultaat. Is de muur schilderklaar? Dan tapet hij de delen die hij niet hoeft te verven af en zorgt dat jouw vloer en meubels goed beschermd zijn.
 • Behang schilderen
  Zijn de voorbereidingen getroffen, dan kan de vakman beginnen met het behang te schilderen. Daarbij zijn er twee mogelijkheden:
 1. De vakman kiest voor een verfroller en een kwast. Dit is de meest voorkomende manier om behang te verven. De schilder kan zo erg nauwkeurig werken en heeft niet veel extra materiaal nodig. Voor niet al te grote oppervlakten is dit daarom vaak de meest voordelige optie.
 2. De vakman kiest voor spuitwerk om het behang te schilderen. Bijna iedere soort behang is te verven door de latex erop te spuiten. Het ligt aan de stevigheid van het behang welke methode hij kiest. Zo kan hij voor minder stevig behang bijvoorbeeld kiezen voor airless latex spuitwerk in plaats van gewoon latex spuitwerk. Het voordeel van behang verven met spuitwerk, is dat het veel sneller gaat. Aan de andere kant vergt het wel meer voorbereiding, omdat de verf door de hoge druk en snelheid eerder alle kanten op gaat. De vakman kiest er daarom meestal alleen voor wanneer hij voor grote oppervlakten het behang gaat schilderen.
 • Afwerking
  Zit het behang schilderen erop? Dan zorgt de vakman ervoor dat jouw huis er weer netjes uitziet. Hij verwijdert het afplaktape en bescherming over de vloer en meubilair. Zo ziet jouw woning er weer tip top uit en kan je genieten van de nieuwe keur op de wand zonder dat je er zelf werk aan hebt gehad.

Advies van de schilder

Bij behang schilderen komt meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt, zo weten ook de ervaren professionals van Werkspot. Hans Theunissen van HT Schilderwerken zegt over het schilderen van behang het volgende: "Je moet 100% zeker zijn dat het behang overschilderbaar is. Is dit niet het geval dan heb je grote kans dat het behang krimpt door het vocht en de naden los komen van elkaar. Renovlies of glasvezelbehang krijgt dezelfde behandeling als net gestucte muren."

Behang schilderen via Werkspot uitbesteden?

Je kan natuurlijk ook prima zelf je behang schilderen, maar het heeft zo zijn voordelen om een professionele schilder in te zetten. Met name als je twijfelt of jouw behang wel geschikt is voor schilderwerk. Daarnaast kost het je minder tijd en moeite als je de het behang laat verven door een ervaren vakman.

Nu je weet wat behang schilderen ongeveer kost en wat er komt kijken bij deze klus, is het aan jou om te bepalen of je de klus zelf gaat doen of dit aan een vakman over laat. Wil je het behang verven uitbesteden aan een vakman? Dan plaats je eenvoudig je klus op Werkspot. Zo kom je in contact met ervaren professionals die jouw behang kunnen schilderen. Lees eerst de beoordelingen van andere klanten, om zo te bepalen welke vakman je kiest voor de klus.

Prijzen andere diensten:

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten buitenschilderwerk
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten plafond schilderen