Behang verwijderen: gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Ben je uitgekeken op dat gezellige printje in de woonkamer of heeft het behang in jouw woning gewoon zijn beste tijd gehad? Dan is het verstandig om eerst het behang te verwijderen voor je een nieuwe laag op de muur aanbrengt. Het verwijderen van behang kan een frustrerende en tijdrovende klus zijn. Een professional kan je hierbij helpen. Wil je behang laten verwijderen en ben je benieuwd wat daar de kosten voor zijn? Op deze pagina vind je de gemiddelde prijzen en de factoren die de prijs bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen behangers

Onze behangers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 36 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Prijs behang verwijderen

Ga jij binnenkort verhuizen naar een nieuwe woning? Grote kans dat het huidige behang op de muur niet helemaal jouw stijl is. Of ben jij uitgekeken op het behang aan de muren van je huidige woning? Dan kun je ervoor kiezen om het behang te schilderen of de muur opnieuw te behangen. Het beste resultaat krijg je wanneer je het oude behang laat verwijderen voor je de muur opnieuw laat bekleden. Via Werkspot vind je een klusbedrijf of behanger die het behang voor jou snel en vakkundig kan verwijderen.

Voor het afhalen van behang betaal je de professional per uur. Voor de behanger bij jou aan de slag gaat, krijg je een inschatting van het aantal uur dat nodig is voor het verwijderen van het behang. Gemiddeld betaal je voor het verwijderen van behang tussen de € 25,- en € 45,- per uur. Deze bedragen zijn exclusief btw.

Prijsindicatie behang laten verwijderen

Table caption goes here
OppervlaktePrijsindicatie
100 m²€ 500,- tot € 700,-
50 m²€ 300,- tot € 600,-

Wanneer je kiest voor een behanger, ontvang je voorafgaand aan de klus een prijsindicatie dat gebaseerd is op de volgende zaken:

  • Soort behang
  • Aantal lagen behang
  • Aantal vierkante meters
  • Soort ondergrond
  • Afwerking van de muren

Afhankelijk van bovenstaande factoren ligt de prijs voor het verwijderen van 100 vierkante meter behang tussen de € 500,- en € 700,-. Voor deze prijs krijg je twee vakmensen die acht tot negen uur aan het werk zijn in je woning. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de klus door één professional wordt uitgevoerd. Reken er dan op dat je voor 100 vierkante meter twee dagen iemand in de woning hebt om het behang te verwijderen.

Bij het verwijderen van behang speelt het aantal vierkante meters mee. Het aantal vierkante meters begint wel pas mee te spelen als het werk meer tijd kost dan het startbedrag. Elk klusbedrijf hanteert voor het verwijderen van behang namelijk een starttarief. Deze prijs ligt gemiddeld tussen de € 300,- en € 600,-. Heb jij een klus waarbij de professional 50 vierkante meter behang moet verwijderen? Dan ben je in de meeste gevallen het startbedrag kwijt.

Kosten behang verwijderen: soort behang

De prijs voor het verwijderen van het behang is om te beginnen afhankelijk van het soort behang dat jij nu op de muren hebt zitten. Vakmensen kunnen de volgende soorten behang voor jou verwijderen:

  • Papierbehang
  • Vinylbehang
  • Glasvezelbehang

Kosten behang verwijderen: papierbehang
Vroeger werd het meeste behang van papier gemaakt. Daarom vind je zeker in oude woningen nog veel papierbehang. Tegenwoordig is dit behang overigens nog steeds populair. Zeker wanneer je een beperkt budget hebt, is papierbehang vaak de eerste keuze. Dit behang is vaak een stuk goedkoper dan andere opties zoals vinylbehang.

Papierbehang is over het algemeen het makkelijkste soort behang om te verwijderen. Wanneer dit behang nat is, is het vrij eenvoudig om het papier van de muur af te trekken. Je kunt het behang nat maken met een spons of een stoomapparaat huren. De kosten voor een stoomapparaat verschillen per bouwmarkt, maar gemiddeld betaal je zo'n €12,- per dag. Let bij het gebruik van een stoomapparaat goed op, want de apparaten leveren tot 200 graden warme stoom.

Bij het verwijderen van papierbehang is het niet ondenkbaar dat je allemaal losse stukken papier van de muur trekt. Dit geeft best een rommel. Helemaal wanneer je het papierbehang nat hebt gemaakt met een spons. Wanneer je zelf geen zin hebt in de troep, kun je een professional vragen het papierbehang te verwijderen. Je kunt het papierbehang vervolgens zelf weggooien bij het restafval. Hiervoor hoef je geen extra kosten te betalen.

Behang afhalen: vinylbehang Zit er op jouw muren vinylbehang? Om dit behang te verwijderen, is de professional vaak langer bezig dan met het verwijderen van papierbehang. Vinylbehang laat niet zomaar los op het moment dat je het nat maakt. Dit behang moet je namelijk eenvoudig schoon kunnen maken met een nat doekje. De speciale kunststoffen laag beschermt het behang tegen water.

Je kunt het behang droog verwijderen met een plamuurmes. Dit is een zeer tijdrovende klus. De behanger of het klusbedrijf kiest daarom vaker voor een speciale behangperforator. Ze maken hiermee gaten in het behang. Hierdoor trekt het water in het behang en komt het met behulp van een stoomapparaat eenvoudig los.

Ook vinylbehang mag je gewoon aanbieden bij het restafval.

Prijs behang verwijderen: glasvezelbehang
Glasvezelbehang is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is aan de muur bevestigd met een sterke lijm. Vaak is het behang ook nog een keer geschilderd. Daardoor is glasvezelbehang vaak moeilijk te verwijderen. Dit wil overigens niet zeggen dat je voor de klussen standaard de hoogste prijs betaalt. In sommige gevallen heb je geluk en laat het glasvezelbehang snel los. Dit merk je dan ook direct in de kosten voor deze klus.

De professionele behanger verwijdert dit behang door het van de muur af te krabben. Tijdens het afkrabben kan het glasvezelbehang gaan stoffen waarbij kleine deeltjes loslaten. Dit geeft vaak veel rommel en is daarom ook de belangrijkste reden om deze klus uit te besteden aan een professional.

Het klusbedrijf of de behanger geeft in het prijsvoorstel een indicatie hoeveel tijd de professional bezig is met een dergelijke klus en tegen welk uurtarief. Je hoeft geen extra kosten te betalen voor het afvoeren van het behang. Je kunt dit gewoon zelf bij het restafval aanbieden.

Kosten behang verwijderen: verschillende lagen behang 

In huizen waar behang op de muur zit, is het vaak geen uitzondering dat er meerdere lagen behang over elkaar heen zijn geplakt. Je ziet het terug in de prijs wanneer dit in jouw woning het geval is. De behanger is namelijk vaak langer bezig met het verwijderen van meerdere lagen behang. Grofweg geldt daarom ook: hoe meer lagen, hoe hoger de kosten.

Voor een passend prijsvoorstel is het verstandig om te achterhalen hoeveel lagen behang er op de muur zit. Je kunt dit eenvoudig zelf bepalen door een klein beetje behang te verwijderen. Dit doe je met een plamuurmes. Deze informatie geef je aan de professional. Zo voorkom je dat de klus veel duurder uitvalt dan verwacht.

Kosten behang verwijderen: aantal vierkante meters

Je betaalt een behanger of een klusbedrijf per uur. Daarom is het ook logisch dat het aantal vierkante meters bepalend is voor de prijs. Een professional is met één muur nou eenmaal sneller klaar dan met tien muren. Dit zie je ook terug in de prijs. Maar vergeet niet dat er een startbedrag wordt gerekend voor het verwijderen van behang. Het kan dus zo zijn dat je voor 25 vierkante meter behang net zoveel betaalt als voor het verwijderen van 50 vierkante meter.

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat het aantal vierkante meters samenhangt met het soort behang. Een behanger is in de regel sneller klaar met het verwijderen van 50 vierkante meter papierbehang dan met het verwijderen van 30 vierkante meter vinylbehang. Deze laatste klus kost daarom ook vaak meer.

Ondergrond van het behang

Om een goed prijsvoorstel te ontvangen, is de muur onder het behang ook van belang. Dit bepaalt namelijk ook hoeveel tijd de klus kost. Zo is behang van een betonnen muur eenvoudiger te verwijderen dan van een gipsplaat. Je ziet dit ook direct terug in de prijs.

Het verschil in prijs komt vooral door de kwaliteit van een gipsplaten muur. Deze muren beschadigen veel sneller dan een betonnen muur. De professional kan daarom niet werken met water of een stoomapparaat. Deze hulpmiddelen tasten direct de gipsplaten muur aan. Aangezien dit wel hulpmiddelen zijn om de klus te vereenvoudigen is het klusbedrijf vaak langer bezig. Bespreek dus altijd goed met het klusbedrijf of behanger welke muren je hebt. Dit helpt hen om voor jou een beter prijsvoorstel te maken.

Kosten behang verwijderen: afwerken muren

Over het algemeen is het verwijderen van het behang de start voor een nieuwe klus. Bespreek met de professional wat je precies wilt met de muur zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het verwijderen van het behang.

Nieuwe laag behang Wil je de muur opnieuw laten behangen? Dan hoeft de professional niets speciaals met de muur te doen na het verwijderen van het behang. Je kunt direct aan de slag. Wil je dat het behang strak en zonder onnodige bobbels op de muur komt? Dan kun je een professionele behanger inhuren om dit voor je te doen. Lees hier wat dit ongeveer kost.

Muur schilderen
Wil je de muur laten schilderen? Dan moet de muur goed zijn schoongemaakt en er moeten geen oneffenheden meer op de muur zitten. Allereerst moet je de lijmresten op de muur verwijderen. Dit kun je eenvoudig zelf doen met behulp van water en een spons. Heb je hier geen tijd voor? Dan kun je de behanger dit ook voor je laten doen. Afhankelijk van het uurtarief betaal je hiervoor een bedrag tussen de € 25,- en € 90,-.

Wil je echt een strakke muur? Dan is het verstandig om je muur volledig te laten stucen. Wanneer je dit niet doet, blijf je altijd oneffenheden zien. Ook als je de gaten hebt dichtgesmeerd.

Prijsinformatie andere diensten