Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Je trap een nieuwe kleur geven: waar let je op?

01-06-2021
je trap een nieuwe kleur geven

Wil je je trap een nieuwe kleur geven? Dan is het slim om de vele mogelijkheden eerst goed te onderzoeken. Welke kleuren zorgen voor welk effect? En waar moet je op letten als je deze klus gaat uitvoeren? Naast de verschillende mogelijkheden om je trap te verven, kun je er ook voor kiezen je trap een nieuwe kleur te geven door het te bekleden met tapijt of overzettreden. Ook die opties zetten we hier voor je op een rijtje. Zo weet je na het lezen van dit artikel precies wat er komt kijken als je je trap een nieuwe kleur wilt geven.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Trap verven: welke kleur
 2. Aandachtspunten als je je trap een nieuwe kleur wilt geven
 3. Andere mogelijkheden om je trap een nieuwe kleur te geven
 4. Kosten voor je trap een nieuwe kleur geven
 5. Zelf doen of uitbesteden? Vind vakmensen via Werkspot

Trap verven: welke kleur

Hoewel niet iedereen het direct ziet, is de trap een element in je huis dat echt sfeerbepalend kan zijn. Loop je een huis binnen en zie je een net afgewerkte trap, dan bepaalt dat direct hoe je naar de rest van het huis kijkt. En staat de trap vol in het zicht in je woonkamer, dan is het helemaal van belang het te beschouwen als een extra meubelstuk.

Voordat je bepaalt welke kleur of kleuren je kiest, is het daarom eerst van belang om te beslissen welke sfeer je in je huis wilt creëren. Bij een industriële, stoere look past een strak wit geverfde trap bijvoorbeeld niet altijd. De trap grijs verven, om meer een betonlook te bereiken, past dan wellicht beter.

Bij het uitkiezen van de kleur kun je ook best voor een gedurfde keuze gaan. Kies je voor een kleur die echt opvalt in de rest van je interieur, dan is je trap direct een ware eye catcher in je woning. Ga je de trap zwart verven bijvoorbeeld, dan zorg je er gelijk voor dat je trap een echt statement is. Bedenk ook dat je de treden en de stootborden in verschillende kleuren kunt verven. Daarmee breek je de trap als het ware en wordt het niet een massief blok in één kleur. Of je de stootborden dan licht houdt, of juist de treden, is helemaal afhankelijk van de look die je wilt creëren. Realiseer je wel dat de treden natuurlijk het meest te verduren krijgen. Dat kan ervoor pleiten die juist donkerder te houden dan de stootborden. 

Een trap kan eigenlijk iedere kleur krijgen die jij wilt. Bedenk voor welke sfeer je wilt gaan en selecteer vervolgens je kleuren. Ben je niet helemaal zeker of jouw gewaagde keuze goed uitpakt? Verf dan eerst één of twee treden, voordat je de hele trap onder handen neemt.

Aandachtspunten als je je trap een nieuwe kleur wilt geven

Wil je je trap een nieuwe kleur geven? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. We zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op een rij:

 • Kies de juiste verf Een trap krijgt veel te verduren en dan slijt de verf logischerwijs ook eerder. Kies daarom voor een speciale slijtvaste trapverf. Deze kun je in iedere kleur die je wenst laten mengen. Weet je niet precies wat je nodig hebt? Laat je dan adviseren in een verfwinkel. Besteed je de klus liever uit? Stel dan je vragen aan de schilder. Met zijn kennis en ervaring kan hij jou goed adviseren over de beste opties in jouw situatie.
 • Je trap een nieuwe kleur geven: let ook op de omgeving Een trap staat meestal niet op zichzelf, maar is onderdeel van een ruimte. Neem bij het bepalen van de kleur daarom ook mee hoe de muren eromheen geverfd zijn of moeten worden. Ga je juist voor een gelijksoortige kleur, zodat de trap mooi opgaat in de ruimte? Of kies je juist voor een kleur die contrasteert met de kleur van de muren? Dan springt je trap er juist meer uit. Welke keuze je maakt is helemaal afhankelijk van jouw stijl en smaak. Vergeet in elk geval de kleuren niet van de ruimte waarin de trap zich bevindt.
 • Zorg voor een veilige trap Ga je aan de slag met je trap een nieuwe kleur geven, let dan ook op de veiligheid. Verf kan een trap behoorlijk glad maken en dan kan het slim zijn om anti-slip-stripjes te plaatsen. Deze strips heb je in verschillende uitvoeringen en zorgen dat je meer grip hebt op de trap en minder snel uitglijdt. Een mooie oplossing is bijvoorbeeld om de strips in de traptreden te frezen. Heb je die mogelijkheden niet, dan zijn er ook plakstrips te koop. En die hoeven echt niet heel erg zichtbaar te zijn op jouw net geverfde trap, ze zijn er ook in een transparante look.  Naast anti-slip op de traptreden, is een trapleuning ook een belangrijk element om de trap veilig te houden. Je kunt nadat je je trap geverfd hebt een nieuwe, bijpassende leuning kopen. De trapleuning verven is natuurlijk ook een optie.

Andere mogelijkheden om je trap een nieuwe kleur te geven

Naast verven heb je ook andere mogelijkheden om je trap een nieuwe kleur te geven. We lichten de belangrijkste hier toe:

 • Trap bekleden Je kunt je trap natuurlijk ook bekleden. Dat kan volledig, maar ook met halve maantjes of met een traploper. Je creëert hiermee vaak een meer romantische en zachtere look dan wanneer je de trap verft. Bijkomend voordeel is dat de trap lekker zacht aanvoelt aan je voeten en je het geluid goed dempt. Handig wanneer de trap zich in een gehorige ruimte bevindt. 
 • Trap zandstralen Wil je het oorspronkelijke hout tevoorschijn halen, dan kun je ervoor kiezen de oude verfresten van de trap te zandstralen. Dit is verreweg de snelste manier om het originele hout weer bloot te leggen, maar is niet een klus die je zelf kunt doen. Naast dat je er speciale apparatuur voor nodig hebt, moet je ook wel echt goed weten wat je doet. Schakel hier dus altijd een professional voor in. Wil je toch zelf aan de slag? Kies dan niet voor zandstralen, maar gebruik een schuurmachine. Dat kost meer tijd, maar zo kun je wel zelf de klus uitvoeren. 
 • Trap renoveren met overzettreden Wil je je trap een nieuwe kleur geven, dan hoef je niet aan de slag met verf. Je kunt ook de trap renoveren met overzettreden. Dit is vooral een goede optie als je huidige trap eigenlijk zijn beste tijd wel gehad heeft. Schuine kanten, butsen en andere beschadigingen ga je immers met verf nooit helemaal wegkrijgen. Overzettreden zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen voor een specifieke kleur, een houtlook, een betonlook of zelfs leer.

Benieuwd wat de mogelijkheden en kosten zijn voor een traprenovatie? Bezoek onze speciale themapagina.

Kosten voor je trap een nieuwe kleur geven

Ga je je trap een nieuwe kleur geven, dan ben je vast benieuwd aan welke kosten je moet denken. Voer je de klus zelf uit, dan ben je natuurlijk geld kwijt aan het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt. En het kost je natuurlijk veel tijd. Heb je die tijd niet of simpelweg geen zin om de klus zelf uit te voeren, schakel dan een professional in. Afhankelijk van op welke manier je de trap een nieuwe kleur wilt geven, kun je rekening houden met deze kosten:

Soort klusGemiddelde prijs
Trap verven kleur€ 400,- tot € 1000,-
Trap bekleden€ 400,- tot € 800,-
Trap renoveren€ 800,- tot € 4000,-

Uiteraard is dit een indicatie. De kosten zijn onder meer afhankelijk van de huidige staat van je trap, of het een rechte of een gedraaide trap is en wat je eventueel zelf doet. Zo kun je bijvoorbeeld de oude bekleding zelf verwijderen, of je kunt dit laten doen. Besteed je de klus uit, omschrijf dan goed wat je precies van de professional verwacht. Zo krijg jij een goed beeld van de uiteindelijke kosten.

Zelf doen of uitbesteden? Vind vakmensen via Werkspot

Je trap een nieuwe kleur geven met verf is een klus die je zelf zou kunnen uitvoeren. Je trap volledig laten bekleden of renoveren, is een ander verhaal. Voor het beste resultaat, is het slim om hiervoor vakmensen in te schakelen. Naast een goed advies over wat in jouw situatie de beste keuze is, kunnen zij de klus ook snel, goed en vakkundig voor je uitvoeren. Zonder dat je er zelf omkijken naar hebt.

Wil je de klus uitbesteden aan ervaren vakmensen? Plaats je klus op Werkspot en kom snel in contact met de beste professionals uit jouw regio. Als het eerste contact is gelegd, doe je er goed aan om ook de reviews van anderen over deze professional te bekijken. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van het soort klussen dat hij eerder heeft uitgevoerd, maar ook van de ervaringen van mensen over het nakomen van afspraken en communicatie.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Trap schilderen
 3. Traprenovatie
 4. Binnenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij