traprenovatie: dit zijn de kosten

Bijgewerkt op

Is de bestaande trap aanzienlijk beschadigd? Dan is een traprenovatie wellicht de oplossing! Een traprenovatie zorgt ervoor dat je trap er weer als nieuw uitziet. Maar wat zijn de kosten van een traprenovatie? Lees het hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen timmermannen

Onze timmermannen, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 119 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor traprenovatie

Iedere trap is anders. Niet alleen qua vorm, maar ook de staat van de trap verschilt keer op keer. Om deze reden verschilt ook de prijs per trap. Afhankelijk van de staat van de trap, type trap en het materiaal waarmee je de trap wil bekleden, moet je rekenen op renovatiekosten tussen de €1.250 voor een rechte trap met laminaatbekleding en ruim €4000 voor een draaiende trap bekleed met hoge kwaliteit hout. Bekijk hieronder de specificatie van de kosten per type trap.

Soort klusgemiddelde prijs
trap opnieuw bekleden€ 600 - € 1.400
trap compleet renoveren€ 1.250 - €4000

Uiteraard kun je ook je trap laten schilderen, dit kost tussen de €400 en €1000. Meer over de kosten voor trap schilderen lees je hier.

Je trap renoveren: hoe bepaal je de kosten?

Een traprenovatie zorgt ervoor dat je trap er weer als nieuw uitziet. Of het nu om slijtage gaat of dat je je trap gewoon een nieuwe uitstraling wil geven, een opfrisbeurt is in veel gevallen een goed idee. We raden je aan om een dergelijk project over te laten aan een echte expert die deze klus al vaker heeft uitgevoerd. Dit scheelt jezelf veel energie en tijd.

Om de kosten voor het uitbesteden van je traprenovatie zo nauwkeurig mogelijk te berekenen, dien je met een aantal facetten rekening te houden. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden van de trap renoveren en elementen die de prijs bepalen voor je traprenovatie.

Eigenlijk zijn er twee manieren om je traprenovatie te doen:

  • Herstellen van de huidige (houten) trap
  • Opnieuw laten bekleden van een trap

Houten trapbekleding

Herstellen huidige trap

Als je wel tevreden bent over het uiterlijk van je huidige trap, maar de treden kraken of je vindt de treden te ver uitsteken, dan kun je voor herstelwerkzaamheden kiezen. Wanneer je treden kraken, dan kun je ze weer maximaal op spanning laten brengen. Of laat van iedere trede een stuk afzagen, zodat de overzettreden niet te ver uitsteken. Al deze ingrepen komen brengen eigen kosten met zich mee. Daarnaast spelen materiaalsoorten en enkele andere elementen een rol in de prijs onderaan de streep. Het herstellen van een huidige trap is arbeidsintensief en vereist een betere vloerspecialist of timmerman, laat daarom een traprenovatie altijd uitbesteden aan een goede vakman.

Vernieuwen trapbekleding

Het vernieuwen van de trapbekleding is een relatief goedkope manier van traprenovatie. Het geeft je bovendien de kans om je trap een volledig nieuw uiterlijk te geven.

Tip Om kosten te besparen zou je er voor kunnen kiezen om het voorwerk, zoals het verwijderen van de huidige zelf uit te voeren.

Hout: de meest natuurlijke optie

Naast het feit dat hout het meest natuurlijke materiaal is, is het qua kosten tegelijkertijd de duurste optie. Aangezien er veel verschillende houtsoorten zijn, kan de prijs van houten bekleding van de trap enorm uiteenlopen. Het handige aan hout is dat het materiaal in een later stadium geschuurd, opnieuw gelakt en overgeschilderd kan worden. Hierdoor hoef je je trap na een aantal jaar niet opnieuw te bekleden, maar kun je nog een renovatie-slag maken. Dit bespaart je op de lange termijn weer geld. En is het weer eenvoudig om een nieuwe look te creëeren.

Laminaat: een goede vervanger voor hout

Er zijn verschillende materiaalsoorten met ieder hun kenmerkende eigenschappen en uitstraling. Laminaat is een betaalbare optie, is slijtvast, makkelijk te onderhouden, verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en oogt bovendien strak. Het is een goede keuze voor een modern huis met natuurlijke elementen.

Tapijt voor een warme uitstraling

Net als laminaat is tapijt betaalbaar, maar daarnaast reduceert het ook nog eens geluid. Zowel op het gebied van uiterlijkheden als op het gebied van kwaliteit zijn er veel verschillende tapijten op de markt. Zorg er wel voor dat je tijdens een traprenovatie eerst een rubberen ondertapijt op de treden legt. Wanneer je dit niet doet, slijt de trapbekleding veel sneller en geeft de tapijtfabrikant doorgaans geen garantie.

Tapijt op de trap kan er heel strak en toch warm uit zien

Trapbekleding van PVC

Trapbekleding van PVC is duurder dan laminaat of tapijt. De kwaliteit bepaalt in combinatie met het merk de uiteindelijke prijs. Een voorbeeld van PVC-bekleding is vinyl, deze kunststoffen bekleding wordt direct op de trap geplakt en heeft een geluiddempende werking. Dit type trapbekleding kan een laminaat- of houtlook hebben, het klinkt minder hol en is slijtvast. Handig voor een huis met kinderen bijvoorbeeld.

Wat zijn factoren die de prijs voor trap renoveren beïnvloeden?

Soort trap (Open, recht of met draai, aantal treden)

Niet alleen het materiaal, ook het soort trap speelt mee in de uiteindelijke kostenbepaling van je traprenovatie. Heb je een opengewerkte trap waar, naast een trapleuning, ook de spijlen van opgeknapt moeten worden? Dan stijgt de prijs. Ook is er een kostenverschil tussen een rechte of een gedraaide trap. Laatstgenoemde is lastiger te bewerken in verband met meer moeilijk bereikbare plekken. Tot slot bepaalt het aantal treden van de trap de prijs. Een trap van 5 treden is immers sneller te renoveren dan een variant van 20 treden.

Huidige staat trap

Essentieel voor het berekenen van de kosten voor traprenovatie is de huidige staat van je trap. Is deze nog goed en heb je alleen nieuwe bekleding nodig, dan zijn de kosten minimaal. Echter, wanneer je trap beschadigd is of zelf rot, houd dan rekening met bijkomende kosten. Een vakman zal je trap in zo’n geval namelijk eerst moeten repareren en schuren. Daarna kan deze pas overgaan tot nieuwe trapbekleding. Als de huidige trapbekleding er nog op zit en je wil dit laten verwijderen door de vakman dan moet je rekenen op gemiddeld € 300 tot € 500 extra.

Waar moet ik bij traprenovatie nog meer aan denken? 

Wanneer je nieuwe overtreden van laminaat wil plaatsen of een fris tapijt op de treden wil leggen, moet de oude bekleding er eerst vanaf gehaald worden. Je kunt dit eenvoudig zelf doen, maar in sommige gevallen is het beter om dit aan een professional over te laten. Dit brengt kosten met zich mee, maar kan veel tijd en energie schelen.

Praktisch advies van een professional

Als je jouw trap wilt laten opknappen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over traprenovatie.

Herman van Oostrom, eigenaar van RenoSteps, timmerman met jarenlange ervaring in traprenovatie.

Het afkitten van de trap is alleen nodig bij het onderste stootbord dat aansluit op een vloer die regelmatig met water wordt schoongemaakt. Er moet dan een kit naad worden gezet met voldoende overlap op de tegels en het stootbord. Kit wordt op de rest van de trap vrij snel smoezelig en is niet nodig omdat ik de onderdelen zeer mooi op elkaar aan laat sluiten.

Laat je een traprenovatie door een expert via Werkspot uitvoeren?

Wanneer je trap beschadigd is, je klaar bent met je huidige trapbekleding of wanneer je trap eenvoudigweg niet meer in je huidige interieur past, is een traprenovatie een uitkomst. Een trap renoveren is geen eenvoudige opdracht. Om die reden doe je er goed aan om een dergelijk project uit te besteden aan een echte vakman. Dankzij de ervaring met traprenovaties, kan een expert je helpen aan een opgeknapte trap, die volledig voldoet aan jouw wensen.

Nu je een overzicht van de gemiddelde traprenovatie prijzen hebt, is het tijd om te bepalen of de berekende prijs klopt met de prijs en wens die je in gedachten hebt. Wil je het project overdragen aan een expert van Werkspot, dan kun je je project meteen op de site plaatsen. Vergelijk het werk dat onze experts eerder hebben uitgevoerd door de reviews van andere consumenten te lezen. Zo vind je een betrouwbare vakman die je traprenovatie tot in de puntjes uitvoert.

Prijzen van andere diensten:

  1. Kosten trap schilderen
  2. Kosten zolder verbouwen
  3. Kosten kelder verbouwen
  4. Kosten laminaat leggen
  5. Kosten PVC vloer leggen

Vind een timmerman dichtbij