Kosten trap bekleden

Bijgewerkt op

Ziet jouw trap er niet meer netjes uit en wil je de trap bekleden? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde prijs. Je vindt de prijs hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen stoffeerders

Onze stoffeerders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 101 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten trap bekleden

Je trap is allang niet meer alleen een functioneel onderdeel in je woning. Natuurlijk gebruik je je trap primair om van beneden naar boven te lopen en vice versa. Maar daarnaast is je trap vooral een verlengstuk van je interieur. Wil jij je trap naadloos over laten gaan op de vloer van de gang? Of wil je dat je trap een echte blikvanger is? Wat jouw wens ook is, je trap bekleden biedt in alle gevallen uitkomst.

Ben je erg handig en vind je het leuk om aan een uitdagend project te beginnen? Dan kun je zelf je trap bekleden. Wees je er wel van bewust dat het bekleden van een trap specialistisch werk is en je slordigheden moeilijk kunt verbloemen. Ook neemt het bekleden van de trap aardig wat tijd in beslag. Zeker het leggen van tapijt, hout, laminaat of pvc is een lastige klus dat veel mensen liever uitbesteden aan een vakman. Dan weet je namelijk zeker dat je trap er de komende jaren weer netjes bij ligt. En krijg je ook nog eens garantie op het werk.

Trap bekleden: kosten

SoortGemiddelde prijs
Trap bekleden met laminaat€ 500,- tot € 700,-
Trap bekleden met tapijt€ 700,- tot € 900,-
Trap bekleden met PVC€ 1000,- tot € 1400,-
Trap bekleden met eikenhout€ 2.000,- tot € 2.500,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus 'trap bekleden' kost. Dit is de gemiddelde prijs voor een trap. Door het soort trap, het materiaal of jouw specifieke wensen kan de totaalprijs hoger of lager uitvallen. Neem voor een prijsvoorstel op maat contact op met een vakman.
Trap bekleden stofferen

Trap bekleden: wat bepaalt de prijs? 

De prijzen voor het bekleden van de trap kunnen aardig van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met de volgende prijsbepalende factoren:

  • Soort trap
  • Soort trapbekleding
  • Stootborden en trapwangen
  • Extra opties
  • Verwijderen oude bekleding

Soort trap

Het soort trap bepaalt voor een deel de totaalprijs van deze klus. Dit heeft vooral te maken met de tijd die de vakman bezig is met het bekleden van de trap. Een rechte trap is daarom een stuk goedkoper dan een open trap met bochten. Bij een open trap met bochten zitten meer traptreden die moeilijk te bekleden zijn. Maar niet alleen het soort trap is van belang voor de prijs. Ook wil de vakman graag weten hoeveel treden en trappen hij moet bekleden. Op basis van het aantal en soort trappen kan de vakman bepalen hoeveel tijd hij bezig is en hoeveel materiaal hij hiervoor nodig heeft. Dit helpt bij het maken van een prijsvoorstel op maat.

*Tip!*Heb jij naast het bekleden van de trap nog meer klussen die de vakman kan doen? Bijvoorbeeld het leggen van vloerbedekking in de slaapkamer of het ophangen van de gordijnen? Wanneer je de vakman vraagt voor meerdere klussen kun je vaak een aantrekkelijker tarief per klus afspreken. Op deze manier kun je besparen op de klus 'trap bekleden'.

Soort trapbekleding

Het materiaal dat jij kiest voor het bekleden van de trap heeft direct effect op de prijs. Je kunt kiezen voor hout, laminaat, tapijt of pvc om je trap mee te bekleden.

-Hout
Wanneer je voor houten trapbekleding gaat, kies je voor de duurste optie. Hout is een natuurlijk materiaal en geeft je trap een landelijke, warme uitstraling. Je hebt veel verschillende soorten hout die qua prijs veel van elkaar verschillen. Toch is dit materiaal bijna altijd duurder dan de andere opties waarmee je je trap kunt bekleden. Een voordeel van hout is wel dat je het na een aantal jaar gewoon weer kan schuren, lakken en schilderen. Zo kun je relatief goedkoop je trap voor de tweede keer bekleden.

Trap bekleden PVC
PVC is na hout het meest kostbare materiaal om je trap mee te bekleden. Deze kunststof trapbekleding kun je in veel verschillende soorten en maten krijgen. Zo heb je PVC in diverse kleuren en kun je ook kiezen voor een houtmotief. Het voordeel van PVC is dat het prima tegen water kan, niet snel slijt en ook nog eens minder hol klinkt. Je trap bekleden met PVC is daarom een prima optie voor een trap in je huis die je intensief gebruikt.

Laminaat
Je kunt er ook voor kiezen om je trap te laten bekleden met laminaat. Laminaat is een stuk betaalbaarder dan de vorige twee opties. Laminaat slijt niet snel en is makkelijk schoon te houden. Niet voor niets kiezen veel mensen voor laminaat op de trap. Past laminaat het best bij jouw budget? Dan vind je vast een variant die je aanspreekt. Laminaat is er namelijk in veel verschillende kleuren en motieven.

Trap bekleden tapijt
Tapijt is een budgetvriendelijke optie voor het bekleden van de trap. Daarnaast dempt tapijt het geluid en heb je meer grip als je naar boven loopt. Tapijt kent vaak ten onrechte het vooroordeel dat het alleen bij oubollige inrichtingen past. Dat is allang niet meer het geval. Je hebt tapijt in zoveel verschillende kleuren dat er ook voldoende aanbod is voor een moderne inrichting. 
Laat je wel goed voorlichten over de kwaliteit van het tapijt. Hier zit een groot verschil tussen. Je kunt kiezen voor stug of een zacht materiaal. Er zijn dus genoeg opties om je trap te bekleden met tapijt. Laat je je trap bekleden met tapijt? Plaats dan eerst een ondertapijt. Hierdoor slijt de trap minder en krijg je een nog betere geluidsdemping.

Stootborden en trapwangen

Je trap bestaat niet alleen uit traptreden. Aan de zijkant zitten de trapwangen en tussen de treden vind je stootborden. Deze vind je overigens niet bij een open trap. Wanneer je je trap laat bekleden, wil de vakman graag weten of je ook de trapwangen en stootborden wil bekleden. Het is dus slim om daar vooraf over na te denken. Het bekleden van de trapwangen zit vaak al in de totaalprijs van de vakman. Voor het laten bekleden van de stootborden rekent de vakman een meerprijs.

*Tip!*Laat je de stootborden ook bekleden? Denk er dan ook eens over na of je de stootborden in een ander motief wil dan de rest van de trap. Dit geeft je trap een speels en verrassend effect.

Extra opties

Naast het laten bekleden van de trap heb je ook nog een aantal opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je er voor kiezen om verlichting te plaatsen in de traptreden met een led-strip of spotjes. Maar je kunt voor de veiligheid ook anti-slip strips en een stevige trapleuning laten plaatsen. Welke opties jij kiest, hangt af van welke onderdelen jij belangrijk vindt en welk budget je te besteden hebt. Een vakman rekent voor elke optie extra kosten.

Verwijderen oude trapbekleding

Voor de vakman de trap kan bekleden, moet hij de oude bekleding verwijderen. Voor het verwijderen van lijm op waterbasis maak je gebruik van warm water. Lijm op oplosmiddelbasis verwijdert de vakman met een speciale lijmverwijderaar. Na het loshalen van de bekleding voert de vakman dit zelf af.

*Tip!*Wil jij besparen op de klus 'trap bekleden'? Dan kun je ervoor kiezen om zelf de oude trapbekleding te verwijderen. Het kan een redelijk frustrerend klusje zijn, maar je bespaart zo'n driehonderd euro. Na het verwijderen van de trapbekleding kun je dit wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente.

Trap bekleding lang mooi houden

Wanneer je de trap hebt laten bekleden, wil je natuurlijk lang genieten van je nieuwe trap. Een manier om dit te doen, is het schoonhouden van je trap. Je kunt een inloopmat bij de voor- en achterdeur plaatsen. Zo komt er minder vuil het huis binnen. Maar je kunt ook afspreken dat je niet met schoenen op de trap loopt. Als je ook voorzichtig bent met zware voorwerpen op de trap, kun je het opnieuw bekleden van de trap uitstellen.

  • Heb jij houten trapbekleding? Dan moet je regelmatig stofzuigen en de trap schoonmaken met een vochtige doek. Gebruik liever geen chemische schoonmaakmiddelen en laat geen water op de trap liggen.
  • Laat jij de trap bekleden met PVC? Je houdt een PVC-trap hetzelfde schoon als een houten trap. Het enige verschil is dat het bij PVC geen ramp is als er water op blijft liggen.
  • Heb jij laminaat op de trap? Ook dan moet je regelmatig stofzuigen en aan de slag met een licht vochtige doek. Ga liever niet aan de slag met poetsmiddel of lak. Deze producten komen de levensduur van je laminaat niet ten goede.
  • Laat jij je trap bekleden met tapijt? Het zal je niet verbazen dat je ook dan regelmatig moet stofzuigen. Daarnaast kun je eens in de zoveel tijd een stoomreiniger gebruiken om het tapijt te reinigen.

Advies van een vakman

Wanneer je je trap gaat bekleden zijn er veel zaken waar je op kunt letten. Niet alleen voor het materiaal, maar ook qua kleur zijn er veel verschillende keuzes. Om nog maar te zwijgen van de extra opties die je hebt. Werkspot vroeg aan van de vakmannen welke keuze verstandig is bij de aanschaf van tapijt. Peter Pauw van Pauw woninginrichting vertelt: "Wij adviseren altijd een ondertapijt. Hierdoor slijt het tapijt minder snel en is er een betere geluidsdemping."