Gemiddelde kosten trap plaatsen

Bijgewerkt op

Een trap plaatsen moet vakkundig gebeuren. De gemiddelde kosten voor trapmontage hangen af van de werkzaamheden en afwerking. Bekijk onze tabel met prijzen en zoek een geschikte vakman om je trap te laten monteren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen timmermannen

Onze timmermannen, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 126 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Hoe hoog zijn de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een trap?

Het plaatsen van een binnentrap is een specialistische klus. Trapmontage vereist een aantal constructieve ingrepen die daarom secuur en met kennis van zaken moeten gebeuren. Je kunt dit dus het best laten doen door een daarin gespecialiseerde vakman.

Omdat elke binnensituatie verschilt, zijn precieze kosten voor het laten plaatsen van een trap niet zomaar te geven. Besluit je een trap te laten plaatsen, dan zul je de vakman altijd eerst moeten laten langskomen. Zo voorkom je dat je achteraf voor onplezierige verrassingen komt te staan.

Wel mogelijk is het geven van een aantal richtlijnen. Je dient bij trapmontage rekening te houden met onder meer de volgende bewerkingen en kosten:

Prijsoverzicht trap plaatsen

ObjectPrijsindicatie
Inmeten trap  € 50,- - € 75,-
Constructieberekening voor trapgat€ 300,- - € 400,-
Trapgat maken in vloer hout€ 400,- - € 500,-
Trapgat maken in vloer beton    € 1.300,- - € 1.500,-
Verleggen elektra-/cv-/waterleiding en PVC-afvoerstukken    verschilt per situatie
Monteren trapverschilt per situatie
Traphek vurenhout met leuning, inclusief montage€ 300,- - € 400,-
Muurleuning vurenhout, inclusief montage€ 200,- - € 250,-
Aftimmeringen, kitwerk € 100,- - € 200,-
Schilderwerk trap, traphek, muurleuning en aftimmering€ 1.100,- - € 1.250,-

Het meeste werk zal de vakman zélf uitvoeren. Uitzonderingen hierop vormen het maken van constructieberekeningen, zaagwerk in betonvloeren, verleggen van kunststof cv-leidingen (zijn speciale perstangen voor benodigd, hebben de meeste vaklieden niet) en schilderwerk.

Het uurloon van een vakman schommelt tussen de € 30,- en € 45,-. Aan te bevelen valt met hem een totaalprijs overeen te komen. Vraag sowieso om een gespecificeerde offerte. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Ben je benieuwd naar de kosten van een traprenovatie? Bekijk dan de kosten via de link.

Trap plaatsen

Toelichting kosten voor plaatsen trap

Inmeten trap

Het inmeten van een trap vereist nauwkeurigheid en ervaring. Van belang zijn onder meer de hoogte van het plafond, de op- en aantreden van de trap (=hoogteverschil tussen-/breedtemaat van traptreden) en de afmetingen van het trapgat. Aan de hand van de verkregen inmeetresultaten bepaalt de vakman de definitieve -vorm en trapmaat.

Meestal is het inmeten in de kosten voor trapmontage inbegrepen. Maar soms is dit niet het geval. Check daarom de offerte altijd nauwkeurig of het inmeten in de prijs zit. Zoals dit geldt voor alle werkzaamheden.

Constructieberekening voor trapgat

Soms is voor een trapgat een constructieberekening nodig. Bij monumentale panden is dit zelfs een voorwaarde. Dit heeft natuurlijk invloed op de de hoogte van je trapmontagekosten. De kosten voor het maken van zo'n berekening lopen uiteen van € 300,- tot € 400,-.

Trapgat maken in vloer hout

Er is een belangrijk verschil in kosten voor trapmontage tussen monteren op een bestaande*locatie en monteren op een *nieuwe locatie. Immers: bij vervanging van een bestaande trap is het maken van een trapgat niet nodig. Dit scheelt tijd en bespaart je dus kosten voor het monteren van een trap. Ook aftimmeren, beschadigingen repareren van plafondstucwerk, kitwerk van aftimmernaden en het verleggen van leidingen of PVC-afvoerstukken hoeven dan niet te gebeuren.

Op een nieuwe locatie is het maken van een trapgat natuurlijk wel benodigd. Het eenvoudigst gaat dit in vloeren met houten balklagen. Zogeheten raveelverbindingen zorgen voor een constructief veilige manier van balkopvang. Wanneer nodig plaatst de vakman er enkele versterkende verbindingstukken bij.

Trapgat maken in vloer beton

Veel complexer dan in hout is een trapgat in beton. Heb je een woning niet ouder dan ongeveer uit de jaren 80, dan is de kans groot dat de verdieping bestaat uit circa 20 centimeter dik massief gewapend beton. Een timmerman ontbeert het gespecialiseerde gereedschap voor betonzaagwerk, tegelijkertijd ook de benodigde vakkennis. Hij zal hiervoor dus een specialistisch bedrijf inschakelen.

In afwijkende (nieuwbouw)gevallen is de vloer niet van gewone beton, maar opgebouwd uit zogeheten betonnen kanaalplaten. Ook hiervoor geldt: laat het zaagwerk van het trapgat over aan een gespecialiseerd bedrijf. Bij kanaalplaatvloeren zijn stalen ravelingen (verbindingstukken) noodzakelijk. De vakman kan die zelf aanbrengen.

Hoe dan ook zijn trapgaten in beton ingrijpende bewerkingen, die daardoor sterk van invloed kunnen zijn op je kosten voor trapmontage. Er komt veel stof en puin bij vrij, dat het zaagbedrijf zal moeten opruimen en daarna afvoeren met een puincontainer. Meestal zitten de kosten van die containerhuur in de totaalprijs. Maar soms ook is dit niet het geval. Check de offerte daarop goed.

Zorg ook (en dat geldt voor elke klus) voor een lege, en vooral beschermde vloer. Dat werkt veel prettiger, bovendien voorkom je daarmee beschadigingen.

Verleggen elektra-/water-/cv-leidingen en PVC-afvoerstukken

In houten vloeren

De kans bestaat dat zich ter plaatse van het toekomstige trapgat leidingen en PVC-afvoerstukken bevinden. Bij houten verdiepingsvloeren lopen die boven het (gips)plafond, uit het zicht dus. De vakman zal die moeten verleggen of laten verleggen.

De kosten voor omlegging verschillen per situatie. Water- en elektraleidingen gaan relatief eenvoudig, daarvoor hoeft alleen stroom of het water er af. Het omleggen van een cv-leiding kost veel meer tijd. Want de cv-installatie zal eerst helemaal leeg moeten.

In betonvloeren

Leidingen en afvoerstukken in betonvloeren bevinden zich niet in de vloerconstructie zelf, maar in de zandcement afwerkvloer erbovenop. Het is van belang is dat de vakman het leidingwerk van tevoren duidelijk in kaart brengt. Hij gebruikt hiervoor een speciaal opsporingsapparaat.

Ook bij betonvloeren verschillen de prijzen voor leiding- en afvoerverlegging per situatie.

Monteren trap

Aanschaf:

Houten trappen zijn er in verschillende vormen en houtsoorten. De voordeligste zijn rechte steektrappen van vurenhout. De aanschafkosten liggen rond de € 1000,- en € 1200,-. Trappen met een kwart draai zijn € 100,- tot € 150,- duurder, de prijs van een trap met halve draai ligt daar weer iets boven. Relatief zijn de verschillen in prijzen dus niet zo groot.

Veel mensen zullen echter kiezen voor een trap van hardhout. Hardhout is niet alleen veel duurzamer (minder kans op beschadiging, gaat langer mee), maar kraakt ook minder. Bovendien heeft een hardhouten trap - in het geval van blank gelakt - een veel chiquere look en luxere uitstraling. Ook bij hardhouten trappen is het prijsverschil tussen recht, kwart-, of halve draai niet heel groot. De prijzen zijn circa € 500,- a € 600,- hoger dan trappen van vurenhout.

Trappen zijn te koop in gesloten en open uitvoering. Een dichte trap heeft stootborden - verticaal aangebrachte 'schotjes' multiplex van 12 of 15 mm, die de ruimte tussen de treden afsluiten. Een open trap kijk je doorheen.

De aanschafkosten voor een gesloten trap zijn hoger dan die van een open trap. Voor vuren is het verschil circa € 120,- a € 150,-, voor hardhout tussen de € 300,- a € 400,-.

Montage:

Vanwege de forse omvang van een trap gaat montage het gemakkelijkst met een hulp erbij. Die kan de vakman regelen, maar je kunt ook met hem afspreken dit zelf te doen. Dit scheelt in de kosten voor trapmontage.

Trappen zijn altijd maatwerk, en komen in segmenten (losse bomen, treden en stootborden) aan op het werk. De vakman monteert de trap dus 'in het werk'. Een vlotte trapmontage gaat alleen wanneer de vakman een lege werkvloer ter beschikking staat. Hoe minder spullen aanwezig, des te prettiger, en ook dus sneller hij werkt.

Traphek

Een traphek langs de trap en rond het trapgat is niet alleen veilig, maar voor nieuwbouw ook verplicht. Laat dus altijd een traphek monteren, ook al komt dat qua ruimte misschien niet altijd even goed uit. De minimale traphekhoogte bedraagt volgens Bouwbesluit 85 cm.

Traphekken zijn te koop in verschillende houtsoorten. De meest toegepaste zijn vurenhout en meranti (hardhout). In een standaard uitvoering kost een vuren traphek tussen de € 300,- en € 400,- euro. Meranti is wat duurder, prijzen zullen variëren van € 450,- tot € 550,-. Beide prijsindicaties zijn inclusief montage.

Leuningen

Wat voor traphekken geldt, geldt evenzo voor leuningen: een trap is pas veilig, wanneer de vakman deugdelijke muurleuningen heeft gemonteerd. Een vurenhouten leuning kost inclusief montage tussen de € 200,- en € 250,-. Meranti leuningen zijn wat duurder.

Aftimmeringen en kitwerk

De prijzen voor aftimmeringen verschillen per situatie. Staat de trap in de open ruimte, dan hoeft alleen het trapgat. Meestal gebruikt de vakman MDF-stroken voor tegen de balken, een vuren lat dekt verder de plafondranden af. De kosten hiervoor variëren van € 100,- tot € 150,-.

Grenst de trap aan een wand, dan krijgt ook de muuraansluiting een aftimmering. De kosten bedragen maximaal € 50,-.

Elke aftimmering laat hoe dan ook en naden na. Vóór de schilder met schilderen begint, dienen die altijd te zijn afgestreken. Een nette vakman doet dit zelf met overschilderbare acrylkit.Schilderwerk

Voorafgaand aan het schilderwerk moeten alle onderdelen goed in de grondverf staan. Aan te bevelen is je trap fabrieksmatig te laten gronden (meerprijs: circa € 200,-). Achteraf met de hand schilderen is duurder, bovendien is een fabrieksmatig aangebrachte grondlaag van hogere kwaliteit dan in het werk geschilderd. Ook de nieuw aangebrachte aftimmeringen, leuningen en traphekken moeten (bij voorkeur) twee keer zijn gegrond.

Veel mensen zullen uit kostenoverwegingen kiezen het binnenschilderwerk zélf uit te voeren. Maar voor een duurzamere kwaliteit is het aan te raden juist je trapschilderwerk te laten doen door een professionele schilder. Het schilderen van een trap is niet eenvoudig, de vele verschillende onderdelen maken het tot een precies werkje. Bovendien krijgt een trap het zwaar te verduren. Veel zwaarder bijvoorbeeld dan een deur, raam of binnenkozijn. Professioneel trapschilderwerk gaat echt langer mee.

Wil je meer weten over de kosten van het schilderen van de trap? Bekijk dan de trap schilderen priceguide.

Praktisch advies van een vakman

Als je een trap wil laten plaatsen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het plaatsen van trappen.

Cor Dreef, eigenaar van Jarcon meubelmakerij :

De vakman moet echt langs komen om de situatie te bekijken en in te meten. Een op maat gemaakte trap is niet alleen veel mooier maar constructief ook veel beter. Bij het maken van een trapgat moet rekening gehouden worden met Elektra in plafond of leidingen. Als deze verlegd moeten worden dan kost dit natuurlijk extra

Nieuwe trap plaatsen

13-05-2018 - Elke Troost: Wij zijn ontzettend blij met onze nieuwe trap.

<br
</li>

Prijzen andere diensten

  1. Zolder verbouwen
  2. Zolder isoleren
  3. Trap bekleden
  4. Binnenwand plaatsen