Gemiddelde kosten van riolering aanleggen

Bijgewerkt op

Riolering aanleggen of verplaatsen of vervangen. Via Werkspot vind je de vakman die dit professioneel voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 857 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Riolering aanleggen, verleggen of vervangen

Een riolering aanleggen of verplaatsen of vervangen? Dat kan werkzaamheden voor binnen en buiten betreffen. De prijs hangt onder meer af van het aantal meters. Spreek je een totaalprijs af? Dan weet je vooraf de prijs. En het kan in de kosten schelen.

Bij riolering gaat het om nieuw aanleggen. Of om het verleggen of vervangen van de bestaande riolering. Bij nieuw aanleggen van riolering gaat het bijvoorbeeld om een verbouwing. Van een slaapkamer tot badkamer met toilet. Riolering verleggen? Dan komt de keuken, de wc of de badkamer op een andere plek in huis. Of de inrichting van bijvoorbeeld de badkamer wordt anders. Bij vervangen van riolering gaat het oude betonnen of gietijzeren leidingen. Vervanging is dan nodig omdat er lekkage is ontstaan. Of omdat de kans groot is dat er lekkage gaat ontstaan.

Gemiddelde kosten van riolering aanleggen

Riolering aanleggenKostenindicatie
Tot 10 meter Totaalprijs € 1.000 - € 1.300,-
Vanaf 10 meter € 150 - € 200,- per meter
Verleggen in badkamer € 300 - € 900,-

Deze prijzen zijn inclusief btw en materiaal. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de badkamer en hoeveelheid sanitair.
Riolering aanleggen

Welke factoren bepalen de kosten van riolering aanleggen?

  • Aantal meters
  • Grootte ruimte
  • Hoeveelheid sanitair
  • Bereikbaarheid
  • Binnen of buiten
  • Materiaal

Arbeidsloon

De prijs voor riolering gaat dus meestal per meter. Of je spreekt een totaalprijs af. Maar de meterprijs is niet de enige factor. Lengte tot een meter of tien? Dan spreekt men vaak een totaalprijs af van tussen de € 1000,-  en € 1.300,-. Dat is dan inclusief btw en materiaal. Vanaf 10 meter rekent men vaak een prijs per meter riolering. Van € 150,- tot € 200,-. Denk voor de totale kosten ook aan het volgende. Bij de meeste woningen gaat het om 11 meter leiding. Om aan te sluiten op het rioleringsnet. Bij een gemiddelde woonsituatie kun je dus uitgaan van bovenstaande kosten.

Grootte ruimte

Ga je de badkamer opnieuw inrichten? En komt daardoor het sanitair op een andere plek? Dan moet de vakman de riolering verleggen. De kosten zijn gemiddeld € 300,- tot € 900,-. De feitelijke prijs hangt dan af van de grootte van de badkamer.

Hoeveelheid sanitair

Ook de hoeveelheid sanitair speelt een rol. Gaat het enkel om een bad of douche? Of betreft het zowel bad, douche, toilet of wastafel? Voor een wc zal het meestal gaan om het toilet zelf en een wastafel. Voor een keuken betreft het meestal de keukenkraan.

Bereikbaarheid

Bij aanleggen van riolering is sprake van materiaalkosten voor de nieuwe riolering. Daarnaast zijn er kosten voor eventueel hak- of sloopwerk. Dat is om ruimte te maken voor de nieuwe riolering. Het hangt af van de omstandigheden hoeveel tijd dat kost. Moet de vakman bijvoorbeeld eerst een vloer of plafond open slopen? Of hakken in een muur? Allemaal dingen die extra tijd en dus geld kosten.

Moet de vakman in een kruipruimte werken? Volgens de voorschriften moet er dan altijd een collega bij zijn. Die staat bij het luik terwijl de ander in de kruipruimte bezig is. Dat betekent dus dubbele arbeidskosten. Wat ook telt is hoe groot of klein de kruipruimte is. Moet de vakman in een heel krappe ruimte werken? Dan duur het langer dan wanneer de werkruimte ruim en goed toegankelijk is. Dat geldt in het algemeen voor alle klussen. Dus ook voor riolering aanleggen, verplaatsen of vervangen. Hoe beter de toegang, hoe sneller de vakman de klus kan doen. Hoe langer de kosten.

Bij het verplaatsen van riolering zijn er in theorie niet altijd materiaalkosten voor nieuwe riolering. Toch is het meestal logischer om nieuwe buizen te plaatsen. En ook nu doet de loodgieter sloopwerk. Om plek te maken voor de nieuwe riolering. De omstandigheden ter plekke bepalen ook nu hoeveel tijd dat kost.

Ook bij het vervangen van de riolering zijn er materiaalkosten voor nieuwe riolering. Net als bij aanleggen. De vakman moet eerst de oude riolering verwijderen. Ook dat kost tijd en dus geld. De vraag is wederom hoe toegankelijk de werkruimte is. En of er extra sloopwerk nodig is om erbij te kunnen.

Riolering binnen of buiten

Moet de vakman buiten aan de slag? Dan hangen de kosten af van het aantal meter. Ook gaat het erom wat voor ondergrond het is. Liggen er stenen of andere obstakels in de weg? Hoe diep moet de vakman graven? Is het nodig om een graafmachine te huren? Dat kost al snel € 100,- tot € 150,- extra per dag.

Advies van HBS De Loodgieter:
De vakman kan het beste een rioolterugslagklep plaatsen. Zo kan rioolwater niet terugstromen in de leidingen. Hiermee voorkom je toekomstige verstoppingen.”

Materiaal

Gaat het om zo’n 10 meter aan riolering? Dan zijn de materiaalkosten € 200,- tot € 300,-. Gemiddeld brengt men per meter aan riolering maximaal € 30,- in rekening. Dat betreft niet alleen de kosten voor de buizen. Dit is inclusief het gebruik van ander materiaal door de vakman. De prijs van € 30,- voor materiaal is vaak wel het maximum. In de praktijk is dit bedrag vaak een stukje lager.

Arbeidsloon

Voor 10 meter aan riolering zijn de arbeidskosten gemiddeld € 700,- tot € 850,-. Een aannemer rekent gemiddeld € 50,- voor het plaatsen van riolering. Het is echt een gemiddelde prijs. In de praktijk kan de uurprijs nogal verschillen. Het hangt maar af van de marge die de aannemer of vakman wil halen. Sommige vakmannen rekenen voor werk aan de riolering € 35,- tot € 40,- per uur. Dan hebben we het dus over een verschil van 25 tot 30 procent. Het loont dus echt de moeite om offertes te vergelijken.

Tip: Woning renoveren, denk aan de riolering

Laat je jouw woning renoveren? Neem de riolering mee in het grote plan. Dan kan de aannemer het als een groot geheel meenemen. Die kan dan in één keer doorwerken. Dat bespaart de nodige kosten.

Ontstoppen

Zijn er problemen met de riolering? Dat betekent niet meteen vervanging. Het gaat misschien om een verstopping. Gespecialiseerde bedrijven ontstoppen de riolering. In veel gevallen kan de vakman dat in een half uur oplossen. Kosten hiervoor bedragen gemiddeld rond de € 100,-.

Rioolinformatie

Rioleringen van woningen en bedrijven hebben allemaal een aansluiting op het grote rioleringsnet. Riolering zorgt niet alleen voor droge voeten. Het is een basisvoorziening voor de volksgezondheid. In Nederland gaat het om meer dan 100.000 kilometer aan riolering. Publieksinformatie over de Nederlandse riolering is te vinden op de website riool.info. Hier kun je alles lezen over rioolstelsels in Nederland en de werking van het riool. Op deze website vind je ook onder meer uitleg over zaken als waterzuivering en rioolkosten. Daarnaast geef deze website allerlei handige tips.

Zo kun je bijvoorbeeld informatie vinden over een stankslot voor de riolering. Dat is bijvoorbeeld de bekende zwanenhals. Elke rioolaansluiting in huis moet een stankslot hebben. Daarmee voorkom je stankoverlast van de riolering. Een ander voorschrift. Alle buizen moeten schuin of naar beneden lopen. Dan kan het afvalwater wegstromen. En blijft het niet stilstaan.

Regenpijpen en riolering

Regenpijpen hebben vaak ook een aansluiting op het openbare riool. Regenwater loopt vanaf het dak naar de dakgoot. Daarna gaat het water de regenpijp in. Met een bladvanger voorkom je dat boombladeren of andere materialen in de regenpijp komen. Met mogelijk verstopping en de bijkomende overlast en kosten tot gevolg.

In sommige gemeentes houdt men afvalwater en regenwater apart. Dan gaan er twee buizen naar de straat. Een voor regenwater en een voor afvalwater. Loopt al het water door dezelfde buis? Dan moet de regenwaterbuis een zogenoemde ontlastput hebben. Dan komt er geen regen- en afvalwater via het toilet het huis in. Dat zou anders kunnen gebeuren bij hevige regen of bij een verstopping. In oudere huizen komt het afvalwater en regenwater soms al binnen de woning bij elkaar. Dan heeft een verstopping nog meer schade tot gevolg. Neem daarom vooraf de eenvoudige maatregelen om verstopping te voorkomen. Dat voorkomt veel ellende en nog meer kosten.

Zelf aan de slag met de riolering?

Maar weinig mensen besluiten om zelf te werken aan de riolering. Het vereist echt vakkennis. Bovendien is het vaak smerig werk. En fysiek is het zeer belastend. Toch kun je soms wat op kosten besparen. De eenvoudigste manier: maak de betreffende ruimtes goed toegankelijk. Zodat de vakman meteen aan de slag gaan. Dat bespaart tijd en dus geld.

Bespaartip

Wil je de riolering vervangen wegens slijtage? Dan hebben buren in de straat misschien hetzelfde probleem. Helemaal als de woningen even oud zijn. Probeer dan beide dezelfde vakman in te schakelen. En onderhandel over korting op de prijs. Aangezien er voor de vakman dan meer werk is. Waarmee hij dus sowieso meer kan verdienen. Makkelijker besparen doe je door vrijblijvend offertes op Werkspot te vergelijken. Het voordeel kan oplopen tot wel 30 procent. Dat is dus echt de moeite waard.

Riolering via Werkspot laten aanleggen

Of het nou om aanleggen, verplaatsen of vervangen gaat. De beste vakman voor deze werkzaamheden aan de riolering vind je via Werkspot. De deskundige die de riolering professioneel en tegen een goede prijs in orde maakt. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij een riolering die het gewoon goed doet.