Kosten voor het aanleggen van riolering

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van de riolering liggen tussen de €100 en €200 per meter. Het aantal meters, de hoeveelheid sanitair en arbeidsloon bepalen voor een groot deel de totaalprijs van deze klus. In dit artikel vertellen we je er meer over en vind je handige bespaartips.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen loodgieters

Onze loodgieters, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1098 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel bespreken we:

  1. Totale gemiddelde kosten riolering aanleggen
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het aanleggen van de riolering?
  3. Stappenplan riolering aanleggen
  4. Hoe kun je kosten besparen op het aanleggen van de riolering?
  5. Vind een loodgieter via Werkspot
  6. Veelgestelde vragen over riolering aanleggen
  7. Checklist riolering aanleggen

Totale gemiddelde kosten riolering aanleggen

Soort klusGemiddelde kosten
Riolering aanleggen tot 10 meter€1.000 - €1.300
Riolering aanleggen vanaf 10 meter€150 - €200 per meter
Riolering verleggen badkamer€300 - €900

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw en materiaal. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze loodgieters. De werkelijke kosten voor het aanleggen van nieuwe riolering kunnen hiervan afwijken.

Ontvang gratis offertes voor het aanleggen van riolering

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het aanleggen van de riolering?

Riolering is typisch zo’n onderdeel van je woning waar je niet zonder kan. Bij het verbouwen van bijvoorbeeld de badkamer moet je de riolering laten verleggen. En ga je zelf een (vakantie)woning bouwen? Dan is het belangrijk om nieuwe riolering te laten aanleggen. Ben jij benieuwd naar de prijs voor het aanleggen van nieuwe riolering? Dan is het goed om te weten welke factoren de kosten bepalen. Zo speelt het aantal meters en de hoeveelheid sanitair een rol.

Aantal meters

De prijs voor riolering gaat dus meestal per meter, maar het is ook mogelijk om met de loodgieter een totaalprijs af te spreken. Omvat het project het aanleggen van riolering tot 10 meter? Houd dan rekening met een totaalprijs tussen de €1.000 en €1.300, inclusief btw en materiaal. Is er bij jouw project meer dan 10 meter aan riolering nodig? Dan is het gebruikelijk om per meter te betalen. De kosten voor het aanleggen van riolering per meter liggen tussen de €150 en €200. Bij de meeste eengezinswoningen is er 11 meter riolering nodig. De totaalprijs ligt dan dus tussen de €1.650 en €2.200.

Hoeveelheid sanitair

Ga je de badkamer verbouwen, of verplaats je de keuken, wc of badkamer? Dan moet je vaak ook de riolering laten verleggen. Gemiddeld betaal je voor het verleggen van de riolering in de badkamer een bedrag tussen de €300 en €900. Het bedrag is vooral afhankelijk van de hoeveelheid sanitair. Moet alleen de afvoer van de douche worden aangesloten op het riool, of gaat het om een wc, bad, douce en wastafel? In het laatste geval liggen de kosten voor het aanleggen van de riolering een stuk hoger.

Materiaalkosten

In theorie is het niet altijd nodig om nieuwe buizen aan te leggen, maar vaak is dit in de praktijk wel logischer. Hierdoor moet je dus vaak ook rekening houden met materiaalkosten. Gaat het om zo’n 10 meter aan riolering? Dan zijn de materiaalkosten € 200,- tot € 300,-. Gemiddeld brengt men per meter aan riolering maximaal € 30,- in rekening. Dat betreft niet alleen de kosten voor de buizen. Dit is inclusief het gebruik van ander materiaal door de vakman. De prijs van € 30,- voor materiaal is vaak wel het maximum. In de praktijk is dit bedrag vaak een stukje lager.

Arbeidsloon

Naast de materiaalkosten, betaal je ook voor de tijd die de loodgieter bezig is met hak- en sloopwerk. Hoeveel tijd dit kost, is afhankelijk van de omstandigheden. Je kunt je voorstellen dat de prijs oploopt als de loodgieter eerst een vloer of plafond moet openbreken. En ga je de riolering vervangen of verplaatsen? Dan betaal je de loodgieter ook voor de tijd die hij nodig heeft om de oude riolering te verwijderen. Tot slot speelt ook mee of de loodgieter in de kruipruimte moet werken. Volgens de veiligheidsvoorschriften moet de loodgieter dan altijd met een collega werken. Een persoon is in de kruipruimte aan het werk en de andere persoon staat bij het luik. Gemiddeld betaal je voor een loodgieter een bedrag tussen de €45 en €80 per uur. Voor het aanleggen van 10 meter aan riolering liggen de arbeidskosten gemiddeld tussen de €700 en €850.

Riolering buiten aanleggen

Wil je weten wat de kosten zijn voor het aanleggen van de riolering voor een tuinhuis? Dan moet je er ook rekening mee houden dat de loodgieter buiten aan het werk moet. De tijd die hij bezig is, is afhankelijk van de ondergrond. Als er in jouw tuin stenen of andere obstakels in de weg liggen, moet de loodgieter een graafmachine huren. Houd in dat geval rekening met een meerprijs tussen de €100 en €150 per dag.

Ontstoppen riolering

Als er problemen zijn met de riolering is het niet altijd nodig om de riolering opnieuw aan te leggen. Soms is een verstopping de boosdoener. In dat geval kun je een vakman inhuren om de verstopping te laten verhelpen. Gemiddeld betaal je hiervoor een bedrag rond de €100.

Stappenplan riolering aanleggen

Maar weinig mensen besluiten om zelf de riolering aan te leggen. Het is vaak een smerige klus en fysiek is het belastend. Daarom schakelen veel huizenbezitters een loodgieter of aannemer in om de riolering in hun woning aan te leggen of te verplaatsen. Bij het aanleggen van de riolering doorloopt de vakman de volgende stappen.

1. Voorbereidende werkzaamheden

Voor de vakman aan de slag gaat, is het belangrijk om een ontwerp te maken voor het aanleggen van de riolering. Waar moeten de buizen komen en op welke plekken in de woning moet de riolering worden aangesloten? Naast het maken van een ontwerp, zijn er vaak graafwerkzaamheden nodig. Daarom is het belangrijk dat de vakman een Klic-melding doet om inzicht te krijgen in de kabels en leidingen om schade te voorkomen. Tot slot moet er een aanvraag ingediend worden bij de gemeente voor het aansluiten op het hoofdriool.

2. Graafwerkzaamheden

Om te zorgen dat de riolering op de juiste plaats komt, maakt de vakman gebruik van piketpaaltjes en touw. Vervolgens maakt hij een sleuf op de aangegeven plek. Bij de sleuf is het belangrijk dat er een lichte helling is om te zorgen voor een goede afvoer van het afvalwater. Naast het handmatig aanbrengen van de helling kan de vakman ook gebruikmaken van hellinggoten.

3. Plaatsen buizen

De volgende stap is het daadwerkelijk plaatsen van de riolering. De vakman legt de eerste buis bij de aansluiting op het hoofdriool, vervolgens plaatst hij de overige buizen volgens het ontwerp uit stap 1. Na het plaatsen van de buizen zorgt de aannemer dat ze onderling aan elkaar verbonden worden door verbindingsstukken. Hierbij is het uiteraard van belang dat er geen lekkage kan ontstaan. Tot slot plaatst de aannemer inspectieputten. Deze putten zijn handig om te hebben om bijvoorbeeld eenvoudig een verstopping te kunnen verhelpen.

4. Aansluiten op hoofdriool

Als alle verbindingen waterdicht zijn, moet de riolering op het hoofdriool worden aangesloten. Hierbij is het van belang dat de afmetingen overeenkomen met de buizen die nieuw zijn aangelegd en dat de verbinding waterdicht wordt gemaakt, met bijvoorbeeld verbindingsstukken en PVC-lijm.

5. Dichtmaken sleuven

Nadat de vakman de riolering heeft getest en heeft uitgesloten dat er een lekkage kan ontstaan, is het tijd om de riolering af te werken. Dit doet hij door de sleuven weer netjes dicht te maken. Hierbij is het van belang om te werken met zand zonder stenen of ander puin. Dit is niet alleen goed voor de afwatering, maar zorgt ook dat de rioolbuizen niet kunnen beschadigen.

Hoe kun je kosten besparen op het aanleggen van de riolering?

Gemiddeld betaal je voor het aanleggen van de riolering een bedrag tussen de €100 en €200 per meter. De totaalprijs van de klus kan dus flink oplopen, zeker als je de volledige riolering in en onder je woning moet laten vervangen. Wil je besparen op de klus? Wij geven je enkele tips.

Overleg met je buren

Heeft de riolering zijn beste tijd gehad? Grote kans dat dit ook geldt voor de buren in jouw straat, zeker als de woningen even oud zijn. In dat geval kan het handig zijn om gezamenlijk een loodgieter in te schakelen voor deze klus. De vakman is dan verzekerd van meer werk en dat maakt het eenvoudiger om over de prijs te onderhandelen.

Vergelijk offertes

De kosten voor het aanleggen van de riolering kunnen flink verschillen. Zo is er een groot verschil in uurtarief en ook de materiaalkosten verschillen. Daarom is het verstandig om via Werkspot verschillende offertes aan te vragen. Zo kun je wel tot 30% per klus besparen.

Help bij voorbereidende werkzaamheden

Voor het aanleggen van de riolering is vakkennis nodig, maar dit geldt niet voor de totale klus. Zo kun je de vakman prima helpen met voorbereidende werkzaamheden, zoals hak- en sloopwerk. Overleg voorafgaand aan de klus wel goed welke onderdelen van de klus je zelf gaat uitvoeren. Je wilt immers voorkomen dat je onnodig werk doet of dat je te enthousiast begint met slopen en zo de muur of vloer beschadigt.

Vind een loodgieter via Werkspot

Ben jij benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van de riolering? Op Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met vakmensen uit jouw regio. Je plaatst je klus en krijgt direct diverse offertes van verschillende loodgieters en aannemers. Naast het vergelijken van de prijzen kun je een kijkje nemen op de profielen van de vakmensen. Daar lees je reviews van eerdere klanten.

Veelgestelde vragen over riolering aanleggen

Het aanleggen of verplaatsen van de riolering is geen klus die je dagelijks uitbesteedt. Het is dan ook logisch dat je voorafgaand aan de klus nog enkele vragen hebt. Wij helpen je graag door je het antwoord te geven op enkele veelgestelde vragen.

Hoeveel kost het aanbrengen van riolering?

De kosten voor het aanleggen van de riolering zijn afhankelijk van het aantal meters, de hoeveelheid sanitair en het arbeidsloon. Gemiddeld betaal je voor het aanleggen van 10 meter riolering een bedrag tussen de €1.000 en €1.300. Is er meer dan 10 meter riolering nodig? Dan liggen de kosten rond de €150 tot €200 per meter.

Hoe lang duurt het om de riolering aan te leggen?

De tijd die de vakmensen bezig zijn, is afhankelijk van de grootte van het rioolsysteem dat aangelegd moet worden. Voor een gemiddelde woning moet je rekenen op een tot enkele dagen werk. Houd er wel rekening mee dat de voorbereidende werkzaamheden, zoals het doen van een Klic-melding en de aanvraag voor het aansluiten op het hoofdriool, langer duren. Vooral dit laatste kan bij sommige gemeenten zelfs enkele maanden duren.

Is de regenpijp ook aangesloten op het riool?

Regenpijpen hebben vaak ook een aansluiting op het openbare riool. Het regenwater loopt van het dak naar de dakgoot en gaat vervolgens de regenpijp in. Om lekkages op je dak te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je dakgoten schoon te maken. Anders zorgen bladeren en vuil voor een verstopping. Zie je het zelf niet zitten om het dak op te gaan? Dan kun je deze klus ook uitbesteden aan een van onze vakmensen. Gemiddeld betaal je voor deze klus een bedrag rond €3 tot €5 per meter. Op deze pagina lees je er meer over. In sommige gemeenten wordt afval- en regenwater apart afgevoerd. In dat geval gaan er twee buizen door de straat. Loopt al het water door dezelfde buis? Dan moet er een zogenoemde ontlastput zijn. Zo voorkom je dat er regen- en ander afvalwater via je toilet het huis instroomt bij hevige regenval of een verstopping.

Checklist riolering aanleggen

Het aansluiten van je woning op de hoofdriolering is jouw verantwoordelijkheid. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan zorgt de aannemer dat het riool is aangesloten. Koop je een oudere woning en is de riolering aan vervanging toe? Dan moet je tijdig bij de gemeente een aanvraag doen om een aansluiting op het hoofdriool te realiseren. Hieronder vind je een handige checklist met de stappen die je moet zetten.

1. Zorg voor een duidelijke situatieschets

Bij de aanvraag voor de aansluiting op het hoofdriool moet je bijna altijd een situatieschets toevoegen. Zo weet de gemeente hoe het riool onder jouw huis eruit ziet en op welk punt je een aansluiting wilt op het hoofdriool. Uiteraard kun je de aannemer of loodgieter vragen om deze situatieschets voor je te maken.

2. Dien (online) de aanvraag in

Bij de meeste gemeenten kun je tegenwoordig online via DigiD de aanvraag indienen. Hiervoor moet je bijna altijd betalen. Het bedrag verschilt per gemeente. Sommige gemeenten hanteren een vast tarief, terwijl andere gemeenten het bedrag bepalen aan de hand van bijvoorbeeld het aantal meters, graaf- en reparatiewerkzaamheden en het grondwaterpeil.

3. Wacht geduldig af

Elke gemeente hanteert een bepaalde termijn waarop ze mogen reageren. Sommige gemeenten laten binnen een maand weten wanneer de aansluiting gerealiseerd kan worden, maar het is ook niet ongebruikelijk dat je 6 tot 13 weken moet wachten. Kijk op de website van jouw gemeente voor de actuele termijn.